Váš názor na věc 9/98

- BCG

Po přečtení lednového čísla Kajmana mne velice potěšilo Vaše nové heslo "Chyt a pust", i když se stále setkáváme s jeho pravým opakem. Snad proto, že sportovní rybářství v poslední době u nás prožívá veliký boom. Byl jsem nejednou svědkem, jak mnozí naši kolegové nazývající se "sportovními rybáři" masaří. Ovšem je třeba se zamyslet nad lovnou mírou některých našich ryb. Například míra kapra je stále na mnohých revírech pouhých 38 cm, což je podle mého názoru v jistém slova smyslu masařina také. Ponechání takového kapra je snad hřích, vždyť za rok či dva může mít slušnou míru, váhu i jeho zdolávání bude rozhodně větší zážitek.

V loňském roce jsme rybařili na jisté údolní nádrži v Čechách a po našem dotazu na funkcionáře místní organizace, proč je zde lovná míra kapra tak malá, nim bylo odpovězeno, že starší rybáři nemají moderní vybavení na lov kaprů a jsou rádi, když si uloví dva malé kapříky. Jistěže moderní a drahé vybavení není dostupné mnohým rybářům, ale rybářské umění přece nespočívá v tom, jestli mám prut za tři nebo za deset tisíc. Jistěže správné náčiní hraje velkou roli, ale podle mého názoru a věřím tomu, že se mnou budou souhlasit i ostatní kolegové, je výběr nástrahy a místa tím nejdůležitějším.

Byli jsme také svědky, když do této nádrže byli vypuštěni kapříci ze sádek o délce 35-40 cm. Tyto doslova rybky začaly ihned přijímat potravu a tedy i nástrahu doslova bez instinktu a byly vychytány místními rybáři. Bylo možné pozorovat jejich závist, když jsme takovou rybku ulovili a pustili ji zpět do jejího domova. Takže k tomu můžeme snad jen dodat to, že staří funkcionáři vychází vstříc svým starým kolegům rybářům. I když se míra kapra na některých revírech již zvedla, můžeme pevně věřit, že se tak stane i na ostatních, stálo by za to položit si otázku, zda nezvednout lovnou míru kapra alespoň na 50 cm a dát tak prostor ke klidnému a přirozenému vývoji této tradiční české ryby. Abychom jednou nemuseli sedět u vod bez ryb.

Také bych chtěl poukázat na nesmyslnost lovné doby, hlavně omezování lovu v nočních hodinách. Snažíme se vstoupit do Evropy ve všem a se vším, co ve vyspělých zemích je již zavedeno, tak proč se stále trvá na tom, co je staré. Bohužel doposud mně ani kolegům rybářům, se kterými na tuto otázku často diskutujeme, nikdo nemohl vysvětlit, proč a k jakému účelu tato doba zákazu lovu vlastně slouží. Je to snad tím, že by ryby v nočních hodinách snad více přijímaly naši nástrahu, a tak by mohlo dojít k jejich vychytání nebo rybolov v těchto hodinách nějak uškodí rybám ve vodě. Zvláště v letních měsících je opravdu nepochopitelné přerušovat lov na čtyři hodiny. Vždyť vyjde-li si rybář k vodě někdy odpoledne, předpokládám, že většina rybářů jsou pracující a ne pouze důchodci, zakrmí a nahodí, je rázem půlnoc a už se musí opět vše uklidit a za čtyři hodiny strávené někde v autě nebo skládacím křesílku nazpět vše vybalit a začít znovu. V jarních a podzimních měsících je noční rybolov opravdu pro otužilé nátury. Teplé a někdy ne levné oblečení je podmínkou, a proto řady rybářů prořídnou. Ryba také ztrácí na své aktivitě, vzhledem k teplotě vody, která v těchto měsících samozřejmě klesá.

Jediný závěr, k němuž jsme dospěli, je, že v těchto nočních hodinách není možná kontrola ze strany porybných a to z toho důvodu, protože velkou část porybných tvoří převážně důchodci. Je to přirozené, protože je to práce nevděčná a často i nebezpečná. Řešením by byla snad výpomoc z řad městské policie, jež by mohla doprovázet a v nočních hodinách snad i zastupovat porybného, samozřejmě s přesným vymezením její pravomoci. Bohužel ač je tento zákon stále připomínaný a stále se poukazuje na jeho nesmyslnost a nevysvětlitelnost, je stále, a dá se domnívat, že snad záměrně, opomíjen. Nechci se dotknout nikoho z vedení svazu, věřím, že jejich práce je velmi namáhavá a zodpovědná, ale domnívám se, že funkcionáři v rybářském svazu by měli také přihlédnout k názorům nás, sportovních rybářů.

Byl bych rád, kdyby tyto mé názory vyvolaly tolik potřebnou diskusi na tato a jiná témata a celý tento problém dospěl k jasnému řešení a tolik žádaným změnám.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 2 301x
Průměrná známka: 1.44