Kouzlo zimní rybařiny - 2. část

- Miras

Co považuji za zimní rybolov?

Pro mě je to chytání ryb ve vodě s teplotou pod 10 ˚C. Není to tedy ani roční doba ani teplota vzduchu, tím měřítkem je teplota vody. Za zimní rybolov nepovažuji např. chytání u výtoku teplé vody z elektrárny - tam ryby baští o stošest i v třeskutém mrazu. Jestli na břehu stepuje na kost promrzlý rybář a drkotá zuby, to je zas až tak nezajímá. Voda je teplá, proto jejich metabolismus jede na plné obrátky. Ve studené vodě je to všechno jinak.

Každá šupina se počítá!

Nevím, jak vy, ale já mám radost z každé ulovené ryby a nemusí být zrovna velká. O to víc, to platí v zimě, kdy není snadné přimět rybu k záběru a ani se k vodě nedostanu tak často, jak by mi bylo milé. Každá šupina se zkrátka počítá.



Čert a kapr nikdy nespí!

Kapr v zimě nespí, jen se chová jako zpomalený film - je líný a zbytečně neplýtvá energií. A že nežere? To je spíš hojně rozšířená nepravda. Kapr přijímá potravu i ve velmi chladné vodě, jen mnohem méně. Stačí mu zobnout si drobného sousta jednou za den či dva, a to pak dlouhou dobu tráví. Jeho toulky za potravou jsou tak krátké, jak je to jen možné. Šetří energií, aby ve zdraví a síle dožil jara. Důkazů, že kapr v zimě skutečně žere, existuje již celá řada - ať už se jedná o snímky podvodních kamer, fotky úspěšných zimních lovců nebo vcelku běžné úlovky kaprů při lovu na dírkách.

Počasí

Velmi nadějné jsou náhlé oblevy, ale ani dlouhodobější stálé, byť chladné počasí není beznadějné. Vyplatí se sledovat předpověď počasí, ať už na internetu nebo přímo v mobilu. Zní to jednoduše, ale kdo z nás si může plánovat rybolov podle počasí? Já ne, když mám čas a chuť, jedu k vodě bez ohledu na podmínky. Ačkoliv se tvrdí, že dobrá šance na ulovení ryby je během dne a největší za slunečního svitu, nejvíce svých zimních kaprů jsem ulovil spíš za horších světelných podmínek - tedy brzy ráno, k večeru nebo v noci. Bohužel noční dobrodružství si můžeme dopřát jen na soukromých revírech nebo na některých zahraničních revírech. Na našich svazovkách bychom se dostali do křížku s rybářským řádem.



Lokalizace

Jak jsem již zmínil dříve, kapři v zimě neplýtvají energií zbytečnými výlety za potravou. Pokud se vám poštěstí najít místo, kde se ryby v zimě zdržují, máte z poloviny vyhráno - šance na úlovek je velmi slušná! Máte-li vodu zmapovanou z letních výprav, je to velká výhoda. Úspěšné letní fleky totiž mohou být produktivní i v zimě. Neplatí to sice vždy, ale není to zas až tak neobvyklé. Při chytání na neznámé vodě se budete muset spolehnout na svůj instinkt nebo jen věřit, že prostě na ryby natrefíte. Znám pár míst, která nejsou ničím zvláštní, přesto jsou celoročně úspěšná. Důvodem je pravidelný přísun krmení. Je vcelku jedno, zda jsou „krmiči“ milovníci vodního ptactva (vždy pár drobků propadne až ke dnu) nebo samotní rybáři. Znám jednu chatu přímo u vody, kterou její majitel pronajímá. Týden, co týden se tam střídají rekreace-chtiví rybáři a sypou do vody leckdy i stovky kilogramů krmení. Není divu, že na takovém místě se ryby zdržují i dlouhou dobu po odjetí posledního turnusu. Uvedu další příklad. Kdysi dávno jsem se na své oblíbené řece v zimě pravidelně potkával s jedním kolegou. Obden prohazoval své místo rozmočeným pečivem a kroupami. Soudě dle jeho úlovků se mu to vyplácelo.

Na stojatých vodách mezi nadějná místa patří přechody mezi hloubkou a mělčinou (zlomy dna), různé podvodní překážky - popadané stromy, zatopené keře, zbytky zaplavených budov, kamenné náspy apod..

Na řekách a říčkách jsou to pak rozhraní tišin a proudu, točáky, příčné hráze, soutoky řek a říček, potopené překážky, mostní pilíře, nadjezí, místa pod či nad zdymadly. Za zvýšeného stavu hladiny i keře v bezprostřední blízkosti břehu či slepá ramena.



Zjemnit se vyplatí

Ryby nemají takovou sílu, jako v teplé vodě, proto se vyplatí zjemnit na maximum. Používám jemný cajk, slabé šňůrky a titěrné háčky. Zatím mám pocit, že to funguje - velkou většinu zaseknutých ryb se mi daří dostat do podběráku. Vše samozřejmě záleží i na podmínkách, ve kterých lovím - do potopených stromů bych se s dvacítkou vlascem rozhodně nevydal. Riskovat utržení vlasce i s rybou zkrátka nehodlám.

Na rybnících či pískovnách s velmi čistou vodou chytám se zcela povoleným vlascem (slack-line). Je to efektivní a má to i své zvláštní kouzlo. Chce to jen překonat počáteční nedůvěru v tuto metodu.

Krmení

Kaprův metabolismus je zpomalený a k nasycení mu stačí jen málo. Jak jsem již zmínil - sem tam si něco zobne a zase dlouhou dobu odpočívá a tráví. Mým cílem není kapra nasytit, ale upoutat jeho pozornost natolik, že přijme mou nástrahu.



Nástrahy

Mé oblíbené zimní nástrahy se prakticky neliší od těch letních - jen se zaměřuji na ty, ze kterých se i ve studené vodě dobře a rychle dokážou uvolňovat lákavé látky. Jedná se především o nadipované boilies či pop-up (plovoucí), kuličky obalené těstem nebo různými dobře rozpustnými sypkými látkami (extrakty, Robin Red, chilli atd.), pelety s nižším obsahem oleje, Bonduelle kukuřici nebo třeba dobře nadipovanou gumovou kukuřici. Výčet není zdaleka konečný, přesto je dostatečně obsáhlý - stačí si jen vybrat. Jsem tak trochu „konzerva“, proto i v chladné vodě chytám na stejné boilies jako v létě. Prakticky střídám jen své 3 oblíbené druhy. Jestli na nich něco upravuji, tak je to průměr - větší kuličky ořezávám na menší průměr. Díky tomu, že naruším vnější vrstvu kuliček, se z nich snadněji uvolňují atraktory. Tip: vhoďte svou oblíbenou kuličku do sklenice studené vody, uložte ji do lednice a sledujte, co se bude dít. Zjistíte tak, jak boilies „pracuje“ ve studené vodě.



Ovocná nebo sladká příchuť boilies?

Je až neuvěřitelné, jak často se tako otázka opakuje na mých oblíbených rybářských stránkách. Zimní či letní příchutě považuji za mýtus. Vůbec nejde o příchuť (esenci) jako takovou, ale o nosič, na který se váže (etylalkohol, olej, glycerol atd.). S jahodou na olejové bázi v zimě díru do světa neuděláte, s nějakým „smradem“ na etylalkoholu či glycerolu máte určitě větší šanci. Úplný základ však vidím ve složení boiliesové směsi, která musí být dobře rozpustná a stravitelná, a to i v chladné vodě.

Návnady

Pokud se v létě snažím vyhýbat různým krmítkovým směsím (mívají i označení Method mix), abych si do loviště nenatáhl všelijakou droboť, v zimě je to naopak. Má spotřeba krmítkovky je poměrně nízká - snažím se loviště „pocukrovat“ krmením a ryby zaujmout. Mimo krmítkovky se dá se použít také např. drcené boilies, pelety s nízkým obsahem oleje, konopí s chilli, do měkka uvařená pšenice, Bonduelle kukuřice apod. Při zakrmování postupuji vždy podle stejného, časem prověřeného mustru - nejprve do plánovaných lovišť nastřílím pár koulí krmení a pak už jen přikrmuji prostřednictvím „patron“ s krmením v PVA punčoše umístěné u háčku nebo pomocí krmítka + sem tam nastřílím do loviště pár kuliček boilies prakem. Když už je řeč o krmítku - občas slýchám, že používání krmítka je „nekaprařské“. Blbost - jde přeci jen o jednu z cest k dosažení požadovaného cíle.



Častější přehazování

S jedním prutem se vždy snažím aktivně pracovat - cca každou hodinu přehazuji a pokaždé cíleně někam jinam. I tak se dá najít to správné místo, odkud budou chodit záběry.

Změna místa, ryba jistá!

Toto pravidlo platí při vícedenních výpravách, zejména pak na větších vodních plochách. Nemá smysl sedět na jednom fleku jako trubka a doufat v záběr ryby, která v lovišti možná ani není.

Identifikace záběru

Nečekejte jízdy, při kterých se kouří z navijáku. Párkrát se mi to stalo, ale jednalo se o výjimečné případy. Většinou se ryba ohlásí jemným popotažením vlasce, přičemž swinger spadne o pár cm dolů nebo se přilepí k prutu a jen se klepe. Občas se záběr projeví jen přihnutím špičky. Takže seštelujte si pípáky na nejvyšší citlivost, lehce vyvěste swingery a buďte ve střehu!



Zacházení s rybou

Když se teplota vzduchu pohybuje nad nulou, není třeba rybě na namočené podložce věnovat zvláštní péči. Pokud však mrzne, snažte se omezit pobyt kapra na břehu na nezbytně nutnou dobu a zajistěte, že se nedostane do kontaktu s namrzlou podložkou. Mráz může tělo ryby snadno „spálit“. Následky mohou být pro rybu fatální.

Ulovíte-li v zimě pěknou rybku a toužíte se s ní vyfotit, snažte se aspoň omezit kontakt vašich rukou s rybím tělem na absolutní minimum. Nikdo z nás přeci nechce narušit rybě její ochrannou slizovou vrstvu a způsobit ji zdravotní trable. Žádná, opravdu žádná fotka za to nestojí.



Co říci závěrem? Dobře se oblékněte a vyrazte k vodě - je tam krásně i v zimě!

S pozdravem, „Co sežereš, nechytíš“

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (9 reakcí)

Přečteno: 12 101x
Průměrná známka: 1.28

NKouzlo zimní rybařiny - 1. část

Každý záběr mívá cenu zlata a každá zdolaná ryba, bez ohledu na velikost, se dokáže na dlouhou dobu vrýt do rybářovy paměti.