Přesnost nadevše, ale…

- Milan Tychler

Stále se hovoří o tom, že je třeba házet přesně, krmit přesně, soustředit krmení na jedno místo, soustředit ryby, … a to všechno s cílem maximálně zefektivnit lov za použití vnadění. Má to jistě svou logiku a je na tom mnoho pravdy. Ale jak už to na světě chodí, nic není černobílé, a pokud chci říci A, musím říct také B a totiž to, že takové vnadění není úplně ideální v případě, že nám jde o větší ryby, zvláště pak na stojatých a pomalu tekoucích vodách.


Takové ryby vyžadují jiný přístup ve vnadění

V čem je problém? Jde tu především o to, že velké ryby nemají tak úplně rády tlačenici. Jsou jiné než drobné rybky, které tvoří velká hejna a při krmení se okolo sebe míhají jako stíhačky. Větší ryby si kolem sebe udržují jakousi diskrétní zónu a nerady se účastní shonu a mumraje, kde se soupeří o každý drobeček naprosto urputným způsobem. Nerady se mísí s drobnými rybkami, a proto se při lovu drobnějších ryb prostě nechytají. Ne však bez výjimky.

To, že se nechytají, je samozřejmě také dáno způsobem, jakým se drobnější ryby loví. Panuje všeobecné přesvědčení o tom, že technika lovu s normálním krmítkem a vlhčenou vnadicí směsí se například k lovu kaprů absolutně nehodí. S tímto tvrzením se dá do jisté míry souhlasit, ale nejdřív je třeba si ujasnit, o jaké kapry to vlastně jde.


Ve vzdálených rozích vnadím hrubými složkami

Pokud se budeme bavit o kaprech dosahujících trofejních velikostí, souhlasím samozřejmě s tím, že tento způsob vnadění, tedy lov pomocí krmítka s vlhčenou vnadicí směsí soustředěnou na malou plochu, na ně skutečně neplatí, pokud ovšem nelovíte na nějakém malém soukromém revíru. Co se ale týká kaprů běžných velikostí, normálně se vyskytujících v našich revírech, troufnu si říct, že tato technika je poměrně účinná, avšak po jistých úpravách, které v podstatě nic nestojí. Jen je třeba uvědomit si některé věci.


Drobným rybám mumraj na lovišti nevadí

Mnoho lidí má na rybách jeden problém – chtějí mít spoustu záběrů a přitom lovit pěkné ryby. Bohužel, pokud chcete lovit pěkné ryby, budete muset oželet mnoho záběrů a smířit se s tím, že záběrů bude prostě méně. Jako kluk jsem také chodil k vodě s tím, že budu chytat kapry, ale delší čekání na záběr mě nebavilo, a tak jsem vždycky brzy přešel od kaprů k ploticím a cejnům a raději tahal jednu rybu za druhou, než abych čekal na záběr kapra. Musím říct, že dlouhé čekání a vysedávání mě nebaví ani teď. Ale po letech zkušeností vlastních i jiných rybářů, které jsem dal dohromady, jsem přišel na to, že jdou skloubit obě věci dohromady. Tedy pobavit se s menšími rybami a ještě k tomu mít docela dobrou šanci na nějakou rybu větší.


Schéma trojúhelníkového vnadění

Pokud jdu chytat s feederem opravdu jen na chvíli a hodlám se bavit s ploticemi, cejny, popřípadě jinými rybami třeba na řece, držím se pravidla „házej všechno co nejpřesněji na jedno místo“. Jestliže ale jdu na delší vycházku a mám tím pádem i víc času, pak je má strategie vnadění poněkud jiná. Uplatním princip trojúhelníkového vnadění. Co to znamená? Není to nic složitého, jen neházím krmení stále do jednoho bodu, ale krmítkem si vytvářím vnadicí místo v podobě trojúhelníku, jehož vrchol směřuje směrem ke břehu. Asi si řeknete proč trojúhelník a proč vrchol zrovna ke břehu? Hned vysvětlím.

Celý princip vnadění je založený na poznatku, že větší ryby se prostě neúčastní shonu za potravou v centru vnadění, kde se motá spousta drobných ryb a také tam stále dopadá krmítko. Ty větší stojí opodál, a pokud tam skutečně jsou, seberou tam i nějaké to sousto. Někteří rybáři proto doporučují vnadit kruhově, rozprostřít krmení na větší plochu a lovit větší ryby na okrajích. To je jedna z běžně praktikovaných a docela účinných metod. Metoda trojúhelníku je ale výhodnější v tom, že potřebujete méně krmiva a efektivita je minimálně stejná.

Pokud vnadíte rovnoměrně v kruhu, vnadíte celkem zbytečně na nejbližším bodu kružnice před vámi a vzadu, protože větší ryby lze očekávat spíše dál od břehu, tedy po stranách kruhu a za ním. Lov po stranách je efektivní, ale zase jen v případě, že lovíte dál od břehu a ryby mají odkud připlouvat. Lovit na zadní straně kružnice by bylo asi nejlepší, jenže váš vlasec tak vede přes celé loviště a to není dobře.


Při vnadění si pomáhám malou raketou

Trojúhelník je dobrý v tom, že vnadíte vlastně jen klasický střed, kde se dají dobře lovit menší ryby, a pak zadní rohová místa, kde přidávám do krmení více hrubých složek, protože právě tam očekávám větší ryby. Vrchol trojúhelníku vnadím nejméně, jelikož tam se nejvíc pohybují drobné ryby. Možná se to zdá trochu složité, ale nic na tom není. Jen je třeba dobře si uvědomovat vzdálenosti, určit si směrové orientační body, pravidelně přihazovat krmení a dozadu přidávat víc partiklu, případně jen čistý partikl nebo pelety. Občas si pomáhám i malou raketou.

Ryby můžete chytat hned od začátku ve středu trojúhelníku nebo na jeho vrcholu a později, až se trošku vyřádím, přecházím do vzdálenějších rohů a čekám na větší rybu. Ani při lovu ve středu trojúhelníku ale nesmím zapomínat na pravidelné přihazování návnady na strategická místa. Je to trochu honička, ale je to lepší než nečinně čekat. Nakonec se to bohatě vyplatí. Při tomto lovu se samozřejmě dají použít i dva pruty, ale já to obvykle nedělám. A když už ano, pak až v době, kdy se začínám opravdu věnovat zadní části vnaděného místa.


Klipování zpřesní vaše nahazování

Při této taktice jde také tak trochu o přesnost, ale není skutečně třeba sypat krmení urputně na jedno místo. To ve skutečnosti při lovu s krmítkem ani nejde, protože i když budete mít vlasec označený nebo zaklipovaný, nikdy vám krmítko nepadne na jedno místo. Při lovu větších ryb klidně můžu „absolutní“ přesnost oželet, protože jak už jsem dříve řekl, větším rybám vyhovuje víc prostoru. Přesto mám ale na vlasci dvě značky, protože pokud lovím dál od břehu a ještě k tomu v podstatě různě vzdálená místa, je to i pro mě nezbytnost. Je totiž velký rozdíl mezi „dostatkem“ místa pro velké ryby a vyhazováním krmení pánu bohu do oken. Takže jak je vidět, na té – v uvozovkách – přesnosti přece jen něco bude.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (117 reakcí)

Přečteno: 13 290x
Průměrná známka: 1.41