Pletenka je přítel

- Milan Tychler

V poslední době se opět hodně hovoří o spojení feederové techniky a pletené šňůry. Kdysi to bylo téma, jehož dva tábory, tedy její příznivci a odpůrci, se téměř vyvraždili. Emoce už vychladly, někteří si pletenku dokonce i vyzkoušeli a pochopili. Pochopili, že jsou situace, kdy je pletenka skutečně výhodná a žádný vlasec se jí nemůže rovnat, a jsou naopak situace, kdy je vlasec mnohem lepším spojencem a pomocníkem při zdolávání ryb než pletenka.

Já si myslím, že podstatu rozdílu, kdy je lepší pletenka a kdy vlasec, pochopí velmi rychle každý bez dlouhého vysvětlování. Stačí jen, aby si to v praxi sám vyzkoušel. Jenže málokdo je ochotný navinout si na jednu cívku navijáku vlasec a na druhou pletenku a pak tyto cívky měnit podle potřeby. Je totiž mnohem pohodlnější prostě neměnit nic. A tak se hledá nějaký kompromis a vymýšlí se teorie, které by takové jednání obhájily. Jenže vlastnosti pletenky a vlasce jsou natolik odlišné, že to prostě obhájit nejde.


Pletenku, nebo vlasec?

Samozřejmě chápu a mnohokrát jsem si vyzkoušel, že můžete mít na navijáku pletenku nebo vlasec po celý rok, kdykoli a kdekoli. Ryby se dají chytat s pletenkou i s vlascem. Člověk se naučí, zvykne si a chytá. Ale… Je to skutečně ta nejlepší varianta? Nebylo by lepší využívat pro sebe výhody vlasce a výhody pletenky v tu správnou chvíli, a naopak zbavit se jejich nedostatků v okamžiku, kdy jsou vám na škodu? Mám za to, že tak by to měl řešit každý rozumný člověk, a vím i to, že nad tím lze mávnout rukou a říct ono obligátní: „Mně to takhle stačí.“ A samozřejmě se to tak děje. V tuto chvíli si troufnu říct, že tvrzení „mně to takhle stačí“ je stejné, jako když řeknete, že tak chytáte už dlouho, že s tím nemáte problém, že to vůbec není potřeba a podobně.

A máte pravdu. Možná vám to tak stačí. Jenže co stačí vám, nemusí stačit jiným a šířit okolo sebe nepravdy je možná horší než lhát sám sobě.


Cívku s pletenkou mám vždycky po ruce

To, že je tenká a neprůtažná pletenka na lov ve velkých vzdálenostech prostě lepší než vlasec, protože mnohem přesněji a citlivěji hlásí i velmi jemné záběry, se prostě popřít nedá. A stejně tak nelze upřít výhody vlasci při lovu na krátké vzdálenosti, zejména když chytáte větší ryby. Kdykoli se o tom můžete přesvědčit tak, že to prostě sami zkusíte nebo si to „rozdáte“ s někým, kdo tak chytá. Pokud se jedná o šikovného rybáře, velmi brzy vás vyvede z omylu. Například když budete srovnávat pletenku a vlasec při lovu ve velké vzdálenosti, je to podobné, jako byste zkoušeli dohonit hezky ostrou mašinu na Babetě…


Pletenky jsou tenké a poddajné, ale nemají prakticky žádnou průtažnost

Na jednom z ligových kol lovu feederem, které probíhalo na Mušově, bylo ideální počasí, žádný vítr, a proto jsme se snad všichni připravili na to, že budeme chytat cejny v takové té běžné vzdálenosti do padesáti metrů. Drtivá většina závodníků proto nechala na cívkách vlasec, stejně jako já. Jenže ryby nebraly. Sem tam někdo něco zasekl, ovšem na tuhle vodu to bylo opravdu ubohé.

Když už nevíte co, zkoušíte. Zkoušíte všechno, včetně změny lovné vzdálenosti. Ale ani z dálky se ryby prostě netahaly. Cejni si asi řekli, že dnes není ten den, kdy si nechají trhat huby. Jenže mně neuniklo, že na špičce se něco děje.


Důležité je, aby uzlík lehce procházel očky

Pořádně jsem se soustředil a zkoušel zasekávat i doslova miniaturní pohyby špičky, které se sporadicky objevovaly jak v běžné vzdálenosti, tak v dálce. Několikrát jsem minul, ale několik ryb jsem nakonec chytil. Bylo to pro mě velké poučení a do druhého kola jsem nastoupil s pletenkami na cívkách. A ejhle – zatímco mí kolegové se trápili jako před tím, já jsem zasekával ryby jako na běžícím páse, protože jsem jednoduše na špičce, díky neprůtažné pletence, viděl i to, co jiným stále unikalo. Cejni zkrátka brali neuvěřitelně jemně a pletenka signalizovala tyto záběry nesrovnatelně, ale skutečně nesrovnatelně zřetelněji než vlasec. Ten den to byl jasný klíč k úspěchu. Žádné krmení, nástraha, délka návazce a já nevím co ještě, ale zcela „obyčejné“ zviditelnění záběru.

Zcela opačným příkladem byly závody, které se odehrály na chovném rybníce v Tovačově. Na vodě, kde se chytají pěkní kapři v podstatě na hod, asi nechcete nic ponechat náhodě a zvolíte raději silnější náčiní. Pak může být pletenka se svou velkou nosností při malém průměru výhodou. Ovšem ani chovný rybník není zárukou toho, že ryby budou ignorovat hrubší náčiní, a slabší návazce si s pevnou a neprůtažnou pletenkou příliš nerozumí. Tady se mnohým stalo to, co se stát muselo.


Tlumič z kousku feederové gumy

Když kapři nebrali, šlo se s průměrem návazce a velikostí háčku automaticky dolů. Pak přišly první záběry, ale co se nestalo? Záběr, zásek a pink! Ryba byla utržená. Když ne hned po prudkém výpadu kapra okamžitě po záseku, tak při jeho zdolávání těsně u podběráku. Bylo zcela evidentní, že pár závodníků tato volba připravila o velmi dobré umístění. Ryb zasekli spoustu, ale do podběráku se dostala jen každá druhá. Pokud by zvolili docela obyčejný vlasec, mohlo být všechno jinak, protože když záběr přišel, byl docela zřetelný.

Já jsem poznatky o pletence vztáhl na závodní rybaření, ale v běžné praxi to není jiné, protože i cíl je stejný – chytit pěkné ryby, a pokud možno co nejvíc, abyste si zachytali.


Na velkých vodách se pletenka uplatní vždycky

Že to není nic nového? No samozřejmě že ne, ale o to tady nejde. Jde spíš o to, jestli si to sami vyzkoušíte, anebo budete stále setrvávat jen v teoretické rovině a obhajovat neobhajitelné. Vždycky to bývalo tak, že z vnímavých a zkušených lidí se stávali experti. Dnes se nemohu ubránit dojmu, že okolo sebe máme spoustu expertů, kteří se ale teprve učí těm základním krokům v rybářských dovednostech, velmi rychle píší a na všechno mají odpověď. Vlastní zkušenosti bohužel nulové.

O pletence se dá dlouho diskutovat, a to nejen ve spojení s feederem, ale i s přívlačí. Přitom je všechno velmi prosté a osobní zkušenost nic nenahradí. Důležitou roli zde sehrává i osobní pocit, ale je nutné si uvědomit, že je to jen a jen váš pocit a pocit někoho jiného může být také jiný. Nejsme všichni stejní. To všechno je v naprostém pořádku, ale jen do té doby, než začne nějaký „expert“ tvrdit, že to, co říkáte vy, je hloupost. Není to tak, protože téměř vždy existuje i jiná možnost a jen ti nejschopnější dovedou tyto možnosti využít ve svůj prospěch…


Lovit třeba jemně beroucí cejny v dálce je nejen výzva, ale i zábava

Vynikající kombinací může být pletenka a vlasec v tom případě, že nehodláte v koncové sestavě používat feederovou gumu a budete chytat na velmi jemné návazce v dálce. Jedním z kritických bodů je totiž chvíle, kdy máte rybu blízko sebe, ale ona stále ještě silně bojuje. Na pletence to může být problém, a proto se dá jako „tlumič“ použít několik metrů normálního vlasce. Obvykle nějakých 5–7 metrů naprosto stačí. Maličký problém může nastat s uzlíkem, který spojuje vlasec s pletenkou. Příliš malá očka mu nesvědčí. Proto je vždycky lepší používat prut s pokud možno většími očky a uzlík dělat co nejmenší. Také délka vlasce může být individuální. Záleží na podmínkách. Rozhoduje délka prutu, ale i utváření břehu a samozřejmě i velikost lovených ryb a hmotnost odhazovaných zátěží. A co je tady vlastně nejdůležitější? Vlastní praxe. I tady může každému vyhovovat něco maličko jiného.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (41 reakcí)

Přečteno: 16 258x
Průměrná známka: 1.17