Mrtvý červ je dobrý červ

- Milan Tychler

Masní červi jsou při lovu feederem a na plavanou naprosto nepostradatelní. Jistě, jde to i bez nich, ale není důvod se jim vyhýbat. Spíše naopak. Jeden můj známý skrblík říká, že přece nebude červy kupovat, ale když pak sedí vedle někoho, kdo na červy chytá rybu za rybou, je vidět jak ho závist doslova žere. Ale to už je taková nemoc.


Červy je třeba nejdříve pořádně vyčistit od pilin a všech zbytků

Masní červi jsou skvělí jako nástraha z mnoha důvodů. Nejen proto, že je mají ryby rády (bohužel i ty malé, které je někdy prostě nenechají na pokoji), ale také proto, že se s nimi dá bez problémů nahazovat i na velké vzdálenosti prudkým švihnutím, aniž by hrozilo, že vám spadnou z háčku. Navíc se z nich dá vytvořit jak drobná nástraha na malé ryby, tak i pořádný chumel třeba na parmy nebo kapry. Je to zkrátka taková všestranná a univerzální nástraha na všechny ryby, která funguje kdykoli v roce. V zimě, v létě, přes den i v noci, na masné červy se dočkáte záběru kdykoli a kdekoli.


Všechny nečistoty a mrtvolky vyhodíme

Když přidáte masné červy do krmení, můžete si být jistí, že právě oni jsou tím, co ryby v krmení zajímá nejvíc ze všeho. Červi jsou to, co je drží na krmeném místě, a jejich zásluhou lovíme ty krásné ryby, na které bychom si jinak možná nesáhli. Někdo se snaží červy nahradit třeba vařenou pšenicí, drobnými peletami a podobnými věcmi, ale věřte mi, masný červ se nedá plnohodnotně nahradit. Pokud budete mít v krmení alespoň nějaké červy, vždycky z toho vytěžíte víc než bez nich.


Vodu ohřívám na malém plynovém vařiči

Když jsem jako kluk s rybařením začínal, mohlo se na masné červy chytat, ale nesmělo se jimi vnadit. Výjimkou byly jen plavačkové závody. Když jsem pak poprvé viděl ligové závody a to, jak se s červy pracuje a jaké ryby se chytají, už mě nemohlo nic zastavit. Vzhledem k tomu, že jsem bydlel na vsi, započal jsem s vlastní samovýrobou a občas tajně i nějakého červíka do krmení přidal. S červy to nebyla nijak příjemná práce a byla to jen záležitost letní sezony, ale v tu dobu se červi v obchodech koupit nedali, takže nebylo zbytí.


Červy zalijeme vřící vodou

Později, kdy už se červy krmit mohlo a také se dali koupit, prošlo mi rukama skutečně velké množství červů. Jen ty desítky litrů ročně, co jsem vyházel do vody na závodech! A tu jsem poznal, že jediný červ, který má cenu, je červ čiperný, zdravý a hezky se mrskající. Že když budu věnovat červům náležitou péči a nebudu házet do vody už téměř zapáchající červí mrtvolky, které smrdí čpavkem, udělají mi skutečně dobrou službu. Nic světoborného, samozřejmě, ale pak jsem se potkal se závodníky, kteří v určitých případech používali záměrně mrtvé červy, a rybám to vůbec nevadilo. Myslím, že to tenkrát bylo na Dunaji v Maďarsku.


Po ochlazení zůstanou tužší, ale natažení

Jel jsem se podívat na závody v plavané a s údivem jsem sledoval, jak jeden ze závodníků zalévá dokonale vyčištěné červy v kyblíku vřící vodou, kterou ohřál na plynovém vařiči. Já měl za to, že si vaří kafe, a on najednou „chrst“ to rovnou do červů. Zůstal jsem stát a díval se. Jakmile byli červi mrtví, hodil je na síto a pak šup s nimi do studené vody. V tu chvíli se s vybledlými a nataženými červy stala proměna. Stali se tužšími a jejich barvy se maličko oživily. Už nevypadali jako nudle z polévky, ale zase jako masní červi, jen víc natažení.


S živými červy by tohle nešlo, červi by kouli okamžitě rozbili

Závodník zaregistroval mou pozornost a zájem, a protože byl sdílný a uměl slovensky, vysvětlil mi, proč to dělá. Dokonce mě nechal na červy i sáhnout. Byli pěkně tuzí, žádná kašička.

V tomto závodě šlo o parmy a důležité bylo dostat do vody co nejvíce červů, a to už při základním krmení vnadicími koulemi. Jenže do základních vnadicích koulí není možné přidat dostatek červů, protože červi koule okamžitě rozbijí.

Proto tuhle situaci řešil tak, že červy prostě zabil, a pak jich mohl přidat do krmení, kolik chtěl. Ptal jsem se, zda to má smysl a jestli ryby tyhle mrtvé červy žerou. Jestli není lepší, podobně jako to dělali ostatní, živé červy jednoduše slepit. Dostalo se mi odpovědi, že v místech, kde loví, je tvrdé dno a silný spodní proud, který živé červy, jež se kroutí, odnáší z loviště mnohem rychleji než ty, kteří se postupně vyplavují z utažených vnadicích koulí. Mělo to svou logiku a já se těšil, až začne závod a já budu moct porovnávat, jak si na tom stojí tento závodník mezi ostatními.


Mrtví červi se hodí i na háček

K mému zklamání už všichni okolo měli rybu a „můj“ závodník stále nic. Zůstával ale klidný a pravidelně přihazoval menší kuličky plné mrtvých červů. Pak se ale najednou něco zlomilo a on začal chytat ryby. Začalo to velkým cejnem, pak přišly parmy. Brzy už měl navrch před ostatními závodníky v sektoru a bez zaváhání ho vyhrál. Druhé tříhodinové kolo se odehrálo ve stejném duchu a celkově skončil tento závodník druhý se stejným součtem bodů jako vítěz, který vyhrál jen díky vyšší hmotnosti úlovku. Bylo to však jen o několik gramů a svou roli sehrálo také to, že si v prvním kole vylosoval A1, tedy to nejlukrativnější místo.

Ať to tenkrát bylo mrtvými červy, nebo ne, bylo zcela jasné, že ryby mrtvé červy, pokud jsou správně připravení, žerou. Sám je takto na některých závodech připravuji a myslím, že mi v určitých případech také skutečně pomohli. Později jsem přišel na to, že mrtví červi se báječně hodí nejen k lovu v prudké vodě, ale i na bahnitém dně, protože zůstávají ležet na povrchu, kdežto aktivní červi se, jak se stále kroutí, propadají hlouběji do sedimentu, a ryby je nevidí. To ale platí jen v opravdu řídkém sedimentu. Na normálním dně se ani živý červ nikam nezahrabe. Ale znovu důrazně upozorňuji, že je obrovský rozdíl mezi chcíplým červem a červem záměrně připraveným pro takovýto lov.


Rozdíl mezi červy zabitými pomalu a rychle horkou vodou: červi vlevo jsou usmrcení pomaleji a vypadají mnohem přirozeněji

Zkoušel jsem červy usmrtit třeba v mrazničce i jinými způsoby, ale není to totéž. Červi z mrazáku jsou natažená blátivá hmota ve slupce a to rybám moc nejede. Pokud ale chcete správně připravené mrtvé červy uchovat v mrazničce, není to problém. Někdy takto řeším, když mi po závodech zbyde zásoba červů a já vím, že už v ledničce dlouho nevydrží. Prostě je vyčistím, přivedu do co nejlepší kondice, spařím, rychle vychladím ve studené vodě a po menších porcích v igelitových sáčcích zamrazím. Když pak nemám čas shánět červy, je to, jako bych je našel.

Existuje více postupů jak červy pomocí horké vody připravit. Mně se jako nejlepší jeví ten, kdy červy dáte do studené vody a pomalu k nim přiléváte horkou. Jakmile se červi přestanou hýbat, hned je scedím a dám do nádoby se studenou vodou. Červi se tolik nesmrsknou a také si lépe zachovají barvu.

Takže - i mrtvý červ je dobrý červ!

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (54 reakcí)

Přečteno: 19 133x
Průměrná známka: 1.17