Proč chyť a pusť 1/99

- BCG

Tímto článkem bych chtěl jménem našeho Carp teamu BEST CARP GROUP oslovit především ty rybáře, kteří nikdy neví, kdy mají dost.

O stylu chyť a pusť byly napsány různé úvahy a názory. Dokonce jsem četl kritiku na tento styl, ale jak se zdá stále to spousta rybářů nechápe! Osobně nemám nic proti rybáři, který si odnese od vody 5 až 10 kaprů za rok, pokud mají ovšem zákonem stanovenou míru. Ale upřímně, zamyslete se všichni, ti kteří rabují naše vody a přepočítávají úlovek na peníze, je pro vás rybařina ještě pořád koníčkem, anebo je to zdroj příjmů !?

Copak ještě pořád nechápete, že si sami pod sebou řežete větev a nejen sobě, ale i ostatním. Copak je náš národ tak nenasytný jak to zatím vypadá. Kdy konečně i ostatní pochopí, že povolenka k lovu je vydávána na sportovní rybolov a ne na hospodářskou těžbu!

Čím dál tím více rybářů volá po změně rybářského řádu, ale chování rybářů u vody tomu, bohužel, nenasvědčuje. Měli jsme legendární revíry Rozkoš, Mušov, Nové Mlýny, srovnatelné například s jezerem La Casein ve Francii, nebo Redmir Pool v Anglii. Bohužel jste je zničili svoji nenasytností. Kdo bude dál, Labe!?, nebo snad jiná lokalita a co potom, co potom budeme lovit. Zřejmě to dopadne jak na Mušově, nejsou kapři, nevadí, ještě jsou tady cejni. Ale letos ani ti cejni nejsou tak jak dřív. To taky přece nevadí, ještě je tady dost candátů a sumců a až nebude ani to, potom taky nevadí, pojedeme někam jinam. Ale to už nebude kam!

Copak si kapr, který přežije v jezeře nebo řece 10 až 20 let a po celou tu dobu všemu odolává, nezaslouží úctu a volnost. Vždyť na ryby jezdíme především proto, abychom si odpočinuli a navíc máme šupinaté obyvatele vod rádi. Upoutává nás jejich tichost, plachost a až majestátní klid. Když rybu přelstíme je to především náš úspěch a um. Tak proč ji ještě zabíjet a kazit tak radost jiným. Nebo snad vidíte ve všem jenom kus masa? V tom případě, byste mohli za chvíli sníst taky i vlastního psa. Vždyť to vyjde skoro na stejno, toho máte taky rádi, taky mu podstrojujete a učíte se ho poznávat a porozumět mu.

Jsme národ s jednou s největších kulturních a rybářských tradic na světě. Kdysi u nás panovala u sportovních rybářů úcta k ulovené rybě, bohužel teď už ne! Možná vás při čtení těchto řádků napadne protiargument politická a finanční situace v našem státě, ale ta s tím nemá bohužel nic společného. Ta vás neopravňuje k tomu, abyste rabovali a zabíjeli. Rybolov je přece především koníček a ten neděláme proto, abychom ukojili hlad a touhu po zabíjení, nebo snad ano?!

Snad se nám s podporou ostatních carp teamu a rybářů podaří prosazovat a šířit heslo „Chyť a Pusť“ a mezi ostatní rybáře a doufám, že nás bude rok od roku víc. Tohle se ale netýká jen trofejních kaprů, nýbrž všech druhů a velikosti ryb. Bylo by krásné, kdyby to jednou vypadalo jako na jedné rakouské pstruhové řece, kde má ryba míru ne od až nekonečno, ale např.od 30cm do  35cm.

Na závěr bych jménem našeho carp teamu chtěl popřát všem, kteří se řídí heslem „Chyť a Pusť“, čím dál více úlovků. A zároveň i všem, kteří se rozhodnou novou sezónu začít úctou k rybě a darováním její svobody. Třeba se vám za to odvděčí až bude větší a připraví vám nejeden krásný zážitek u vody.

Byl bych velice nerad, kdyby si někdo vykládal tento článek tak, že jenom na jmenovaných lokalitách by se měl chovat slušně, tak to ne! Tohle by mělo platit na všechny vody naší planety.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 3 004x
Průměrná známka: 1.77

NReakce na článek chyť a pusť

Kuřata také nevznikají mražená a zabalená, také musí vyrůst a musí se zabít.