Feeder - reflexní očka

- Jiří Koutný

Feeder je moderní způsob rybolovu „na těžko“, při kterém není zapotřebí používat čihátko.

Denní rybolov s feederem

Záběr ryby je signalizován pohybem špičky feederového prutu. Toto chytré a jednoduché řešení může být za určitých okolností problematické, protože špičku musíme vidět. Výrobci prutů se nám to snaží usnadnit tím, že konce špiček barevně zvýrazňují. Pokud rybář loví vsedě a prut je ve vodorovné poloze, dívá se na špičku téměř v podélném směru, a tak barevné zvýraznění špičky téměř nevidí. Složité může být i sledování záběru, pokud barva prutu splývá s barvou pozadí. Podobná situace nastává za slunečna, kdy se prut leskne a je méně viditelný proti světlé vodní hladině.

Zvýraznění oček feederové špičky

Hledal jsem - a nalezl - jednoduchý a prostý způsob jak špičku zviditelnit. Řešení má každý rybář doslova před očima. Jsou to očka feederové špičky. Jejich poloha vůči rybáři je přesně taková, že je stačí proti pozadí barevně zvýraznit. Vyzkoušel jsem různé barvy, jak ukazuje obr. 1. Nejvíce se mi osvědčila fluorescenční oranžová. Je nejlépe vidět jak ve dne, tak i v noci. Fluorescenční zelená barva je také výborně vidět, ale může splývat s barvou jarní vegetace.


Obr. 1. Barevně zvýrazněná očka feederových špiček

Výhody nového řešení při denním rybolovu:

1.)oranžová fluorescenční barva oček je tak výrazná, že doslova přitahuje zrak, a to nejvíce v případě přímého dopadu slunečního záření

2.)oranžová očka jsou dobře viditelná i proti zelené vegetaci

Pohled na feederové špičky s klasickými a barevně upravenými fluorescenčními očky za denního světla je vidět na obr. 2.


Obr. 2. Porovnání klasických oček s fluorescenčními proti světlé vodní hladině

Pohled na feederové špičky s klasickými a barevně upravenými fluorescenčními očky za denního světla proti tmavému pozadí vidíme níže.


Obr. 3. Porovnání klasických oček s fluorescenčními proti tmavé vodní hladině

Noční rybolov s feederem

Za šera nebo v noci není špičku vidět vůbec. Z tohoto důvodu musíme umístit na špičku prutu buď světlo chemické, nebo speciální světlo s LED diodou, která při záběru změní barvu.

Jinou možností je nasvítit špičku svítilnou umístěnou mimo prut. K tomuto účelu používám svítilnu s jednou LED diodou napájenou tužkovou baterií. Svítilnu upevňuji na přední vidličku.

Z této vzdálenosti je špička feederu dostatečně nasvícená. Když použijete čelovou svítilnu, létá kolem hlavy spousta nepříjemného hmyzu podle ročního období.


Obr. 4. Svítilna upevněná na přední vidličce v otočném držáku

Osvětlení prutu

K nasvícení upravené feederové špičky s reflexními očky používám svítilnu s LED diodou. Svítilna je napájená dobíjecí tužkovou baterií a na jedno nabití vydrží svítit dva večery.

Jednou z možností je přichycení svítilny na přední vidličce pomocí magnetu.

Na tělo svítilny jsem přilepil dvousložkovým epoxidovým lepidlem malý, ale silný neodymový magnet. Důležité je nalepit ho v těžišti, aby se svítilna nepřetáčela. Z povrchu svítilny jsem v místě lepení odstranil barvu, aby lepidlo lépe drželo. Toto řešení používám už tři roky a magnet stále drží. Svítilna s magnetem je přichycená na hlavu stavěcího šroubu vidličky. Ten musí být magnetický a mít rovnou plošku. Svítilna pak drží dostatečně pevně v nastavené poloze. Namíření světla napravo a nalevo nastavuji pootáčením vidličky v zemi kolem její osy. Směr nahoru a dolů potom řídím pohybem samotné svítilny. Nastavení směru světla je tak velice jednoduché.


Obr. 7. Způsob přichycení svítilny s magnetem ke stavěcímu šroubu vidličky

Druhou možností, jak svítilnu k vidličce uchytit, je použít univerzální mechanický držák. Ten je připevněný na závitu vidličky. Držák umožňuje jednoduše natáčet svítilnu do požadovaného směru. Toto řešení vzniklo na základě obav z negativního vlivu magnetického pole magnetu na paměťové karty.

Prezentační video je ke shlédnutí na adrese:http://www.youtube.com/watch?v=2OS4kGtyQlU

Výhody nového řešení při nočním rybolovu:

1.)největší výhodou tohoto řešení je výborná viditelnost oček

2.)očka tvoří řadu výrazných bodů a při sebemenším záběru dochází ke zřetelné změně jejich vzájemné polohy

3.)není nutné kupovat signalizační chemické světlo pro feederové špičky

4.)vlasec se nemá o co zachytit a nehrozí tak ulomení špičky

5.)při sledování špičky nedochází k „přecházení zraku“

6.)úprava oček je trvalá

7.)řešení zvyšuje celkový komfort rybolovu

Na obrázku níže je vidět rozdíl mezi použitím chemického světla a barevně upravenými očky feederových špiček. Očka jsou nasvícena ze vzdálenosti 130 cm svítilnou s jednou LED diodou. Bohužel na fotografii není možné zachytit výraznost, jasnost a záři fluorescenčních barev.


Obr. 5. Porovnání chemického světla s fluorescenčními očky nasvícenými LED svítilnou

Díky této barevné úpravě oček se stal lov na feeder ještě dokonalejším.

Této úpravy oček by se dalo využít i při jiných způsobech rybolovu.

Barevná úprava oček

Starší již používané špičky je potřeba před natíráním dokonale očistit. Je na nich špína, která se zde zachytila při průchodu vlasce. Před samotným natíráním očka odmašťuji perchloretylenem. Nátěr provádím celkem v pěti vrstvách. První je nejdůležitější. Barva musí být čistě bílá, jinak očka následně nebudou „zářit“. Na pečlivosti při nátěru závisí celkový vzhled. Nátěr provádím od okraje očka včetně vložky, vynechávám pouze část, kterou prochází vlasec. Očka natírám pouze ze strany směrem k rybáři (obr. 6.). Další barevná vrstva je fluorescenční a je provedena celkem ve třech vrstvách. Po dokonalém zaschnutí následuje poslední „krycí“ nátěr průhledným lakem. Ten již nanáším z obou stran očka pro větší soudržnost nátěru. Slouží jako mechanická ochrana a zároveň chrání fluorescenční nátěr před UV zářením.


Obr. 6. Celkový pohled na upravené špičky

Použité barvy:

Plnič akrylový bílý dvousložkový (používají autolakýrníci)

Airbrush barvy CREATEX COLOURS CRE 5405 flourescent yellow a CRE 5409 fluorescent orange

Lak polyuretanový čirý dvousložkový (používají autolakýrníci)

Snažil jsem se o co nejlepší výsledek, a tak jsem použil kvalitní barvy doporučené odborníky. Pokud vám na kvalitě tolik nezáleží, můžete použít i lak na nehty nebo na očka nalepit nálepky z fluorescenční folie.

K tomuto novému a jednoduchému řešení jsou natočena videa, která lze shlédnout na adrese:

http://www.youtube.com/watch?v=f0FehPWt2So

http://www.youtube.com/watch?v=hB1i9Z0k46c

http://www.youtube.com/watch?v=GtFgVpmiFG8

Tento nápad je autorsky chráněn a může sloužit pouze pro vlastní potřebu rybářů.

Mnoho hezkých dní i nocí u vody vám přeje

Autor: Jiří Koutný

Diskuse k článku (289 reakcí)

Přečteno: 39 718x
Průměrná známka: 1.06