Kaprovité ryby a chilli

- Milan Tychler

Při lovu všech kaprovitých ryb se neustále řeší krmení, jeho barva, hrubost, vůně a chuť. Někdy si dávají rybáři za pravdu, ale jindy se pouští až do směšných hádek a snad by se i zabili. Tyto diskuze obyčejně stejně končí tak, že každý odchází se svou pravdou, takže veškeré emoční výlevy byly úplně zbytečné.

Tak jako tak je ale zřejmé, že ryby, stejně jako všichni živočichové, vnímají různé chutě a pachy a evidentně některým dávají přednost před jinými. Ne ale vždy a ne ve stejnou dobu. Velkou úlohu při tom sehrává výskyt přirozené potravy a určitě také teplota vody související úzce s rybím metabolizmem, který s chladnoucí vodou pracuje pomaleji.


Chilli papričky chutnají nejen rybám

Už delší dobu se hodně mluví o chilli, které se přidává jak do vnadicích směsí, tak třeba i do boilie a pelet, a mě skutečně zajímá, jak na tuhle pikantnost ryby reagují. Osobně mám ostřejší jídla rád, ale někdo je třeba vůbec nemusí. Také je pravda to, že co je pro někoho tak akorát, pro jiného už může být příliš, anebo naopak málo. Takže hodně záleží i na dávkování. Jisté je, že chilli papričky dokážou podráždit chuťové pohárky, ať už jsou v ústech kohokoli.

Při svých pokusech s chilli jsem upustil od krájení skutečných papriček a jejich přidávání do krmení, ale vyzkoušel jsem několik různých přípravků používaných v kuchyni, a to jak sušené a mleté papričky, tak všelijaká tekutá ochucovadla s chilli. Pro mě to bylo jednodušší, mohl jsem přesněji dávkovat a lépe využívat tyto přípravky i jako dipy. Hlavně jsem se tak účinně vyhnul nebezpečí, že si rukama od papriček protřu oči, což je opravdu velmi, ale velmi nepříjemná záležitost.


Je možné používat hotové tekuté kuchyňské přípravky

Dobře víme, že klasická sušená a mletá paprika rybám docela chutná, protože je součástí velmi oblíbené, úspěšné a populární příchutě Robin Red. Robin Red je samozřejmě směsí různého koření a jiných ingrediencí, ale paprika zde má svůj celkem výrazný podíl.

Chilli paprička ale není jen tak nějaká paprika. Má svou specifickou silnou vůni a za svou neuvěřitelně silně palčivou chuť vděčí látce zvané kapsaicin. Odrůd této papričky je spousta a liší se jak tvarem, tak i silou své pálivosti. Kapsaicin se dobře rozpouští v tucích a také alkoholu, takže z papriček se dají snadno vyrábět různé tekuté koncentráty. Je prokázáno, že chilli podporuje chuť k jídlu, dokáže likvidovat některé bakterie a vyvolává změny na střevní sliznici, což u některých jedinců nemusí zůstat bez rychlých a běhavých následků. V každém případě je tedy chilli víc než jen pikantní chuť, a proto je nutné k celé věci přistupovat s jistým respektem.


Kukuřice v chilli

Umanul jsem si, že chilli vyzkouším jak v kombinaci se sladkým krmením, tak i s krmením obsahujícím rybí moučky. Zaléval jsem jím i partikl a používal ho jako dip na pelety i kukuřici. Výsledky sice nebyly nijak šokující, ale přesto napověděly mnohé. Začal jsem s obyčejným chilli práškem, tedy sušenými mletými papričkami.

V dávkování se v podstatě nemám od čeho odrazit, a tak začínám s asi čtyřmi gramy na jeden kilogram suché vnadicí směsi, což je půl kávové odměrky. Používám sladké cejnové krmení bez jakýchkoli dalších přísad. Lovím s krmítkem na malé pískovně v hloubce asi čtyř metrů. Ihned po dopadu krmítka na hladinu a vytroušení části krmítka začíná voda na hladině vřít rejem ouklejí. Ty se tu objevují vždycky, ale tentokrát se mi zdá, že jsou nějak čipernější a dravější než jindy. Po dopadu krmítka na dno se neděje nic. Teprve po pátém krmítku zaznamenávám nějaký nesmělý záběr, který se přetaví v pořádné ohnutí špičky, a už vedu ke břehu první rybu. Je to pěkný cejn. Na zdejší poměry silně nadprůměrný. Pak chytám ještě několik podobných a velkou plotici. Chytám na masné červy. Při změně červů za kukuřici naloženou v chilli omáčce přichází první kapřík.


Použití na pelety

Když přidám do druhého míchaného kilogramu směsi místo čtyř gramů dávku jednou tak velkou, přestanou cejni brát a na místě zůstávají jen kapři. Do zbylého krmení přidám ještě půl dávky chilli a ryby přestávají brát úplně. Otázka je, zda to způsobilo chilli, nebo něco jiného.

Následující den začínám s 12 gramy chilli na kilo směsi, ale ani po hodině nemám záběr. Míchám krmení se šesti gramy, házím o kousek dál a opakuje se scénář z předešlého dne: cejni a kapři. Cejni jsou nadprůměrní, kapři okolo míry, což je v této vodě fajn, protože jsou zde mraky těch malých. Tuhle vodu znám dokonale a mohu proto říct, že krmení s chilli si vedlo velmi dobře, především proto, že se chytaly celkem pěkné ryby. Na klasické krmení by byl průměr chycených ryb zcela jistě nižší. Takže v tomto směru sbírá kombinace pálivé příchuti a sladké směsi cenné body.


Práškový koncentrát pečlivě odměřuji

Následující pokus proběhl v obdobném duchu, ale použil jsem směs sestávající z 90 % na prach rozdrcených pelet halibut. Chilli přidávám stejným způsobem jako u směsi sladké a místo klasického krmítka používám otevřené krmítko typu method feeder. Na záběr čekám podstatně déle, ale hned je to kapr přes šedesát centimetrů. Po něm přichází dva menší, ovšem také pěkný a skutečně velký cejn. Přehazuji každých deset minut, takže ve vodě už je nějaké krmení rozptýlené, ale záběrů nijak výrazně nepřibývá. Místo kukuřice stražím peletu Robin Red dipovanou v chilli omáčce a během krátké chvíle chytám dva mírové kapříky. Když ještě přidám práškové chilli do směsi, jsem bez záběru. Evidentně čeho je moc, toho je příliš.


Chilli chutná kaprům

Tady se opět ukázala kombinace rybiny a chilli jako účinná, ale evidentně se o ni zajímaly jen větší ryby. Pak přišly na řadu pokusy s různými chilli omáčkami. Nejvíc mě oslovila varianta, kdy jsem s pomocí omáčky připravoval do krmítek různé pelety. Když jsem pelety máčel a přidával do nich chilli omáčku, ryby vždycky zabíraly rychleji a obvykle jsem mezi nimi dostal i větší kousek. To jsem při klasické přípravě jen s vodou nebo jinými atraktanty říct nemohl. Už když jsem pouze přelil krmítko naplněné peletami či směsí chilli omáčkou, přinášelo to v drtivé většině případů větší úspěchy. A pozitivní na tom je i to, že si prostě nemusíte nijak lámat hlavu s dávkováním.


Také parmy si dají říct

Různé čáry s chilli jsem prováděl později i na řekách, kde se ukázalo, že parmám velmi chutná pikantní příchuť. Důležitý byl i poznatek, že pikantní chilli si drží vysokou účinnost i v opravdu studené vodě, takže přináší skutečně dobré výsledky po celý rok. Z mého pohledu se chilli řadí k atraktantům s velmi dobrou účinností, a když najdete dobrou kombinaci se směsí či peletami, dokáže chilli posadit jiné krmení hezky na zadek.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (28 reakcí)

Přečteno: 15 885x
Průměrná známka: 1.08