Pohled pod hladinu – VD Letovice

- Redakce

Vodní dílo Letovice znají rybáři většinou pod názvem Křetínka. Tento alternativní název je odvozen od stejnojmenné říčky, na jejímž toku se přehrada nachází, a to přibližně tři kilometry před jejím soutokem s řekou Svitavou ve městě Letovice. Výstavba přehrady probíhala mezi lety 1972 až 1976. Hlavním důvodem k jejímu vzniku přitom bylo zmírnění dopadů odběrů podzemní vody u Březové nad Svitavou (tzv. „březovský vodovod“) na průtokový režim na řece Svitavě. Samotná hráz je vysoká 28,5 metru nade dnem údolí a je 126 metrů dlouhá. Celkový objem nádrže je více než 11,6 milionu m3 vody a zatopená plocha dosahuje téměř 111 hektarů. Pod hladinou přehrady leží velká část původní obce Lazinov zatopená při stavbě, přičemž současná obec Lazinov je postavena zcela nově. Zajímavý je také význam přehrady v ochraně před povodněmi, přestože nemá primárně ochranou funkci. Největší zatěžkávací zkoušce byla přehrada vystavena při extrémních povodních v roce 1997. Přítok do nádrže tehdy dosáhl 39 m3 za vteřinu a přestože nádrž není určena k ochraně před povodněmi, podařilo se jí snížit kulminační průtok na 35 m3 za vteřinu. Nutno však podotknout, že v těchto krizových dnech došlo k poškození koryta pod nádrží včetně měrného profilu.



Léto na Křetínce? Sportovci, rekreanti a rybáři…

VN dílo Letovice patří mezi vyhledávaná místa k rekreačním účelům, koupání, různým vodním sportům a rybaření. Najdete zde jachetní oddíl TJ Sokol Letovice, který se zaměřuje především na jachting a windsurfing. Oddíl má k dispozici vybudovaný areál vodních sportů, umístěný na pravém břehu přehrady. Na přehradě se každoročně pořádá řada zajímavých akcí, nejnověji pak stále populárnější závody dračích lodí. Pokud tedy vyrážíte na Křetínku v létě, vždy je lepší zkontrolovat, zda se právě nekoná nějaký závod nebo regata. Křetínku též využívají k výletům do světa ticha i potápěči ze širokého okolí. Jejich čas je však jen na jaře a na podzim, tedy v době, kdy je v nádrži dobrá viditelnost.

Křetínka a rybáři

Vodní nádrž Letovice (rybářský revír MRS Křetínka 1, č. 461 068) má pro sportovní rybáře velký význam. Především vyznavači Petrova cechu z Blanenska a okolí nemají v přijatelné vzdálenosti mnoho podobných revírů, které se mohou pochlubit takovou rozlohou a pestrostí rybí obsádky. Díky své zeměpisné poloze se přehrada, co do úživnosti, sice nemůže rovnat jiným, „teplejším“, revírům v jihomoravském kraji, i tak má ale co nabídnout. Velká část rybářů míří na Křetínku za dravci, na své si zde ale přijdou i vyznavači feederu, plavané nebo kaprařiny. Pokud však patříte mezi lovce trofejí, musíme vás zklamat. Ulovit kapra nad deset kilo je zde spíše vzácností, počítat tak musíte ponejvíce s rybami daleko menšími. Nikde ale není psáno, že zde žádné trofejní exempláře neplavou. Na druhou stranu krásná okolní příroda vám přímo učaruje, i když strávíte vycházku třeba úplně bez záběru.



Jak jsme již zmínili, chladnější voda přehrady nahrává spíš lovcům dravců. Krásně zbarvení okouni a candáti jistě potěší každého sportovního rybáře. Samostatnou kapitolou je pak lov sumců, kterých je v této přehradě opravdu dostatek. Jak ale potvrdí místní zkušení borci, dostat je na udici není vůbec jednoduché, protože tradiční způsoby lovu sumců zde příliš nefungují.

Pokud neradi vysedáváte u nastražených prutů a raději zkoušíte štěstí s vláčkařskou výbavou, jste na Křetínce správně. Za nižšího stavu vody totiž můžete po břehu obejít prakticky celou přehradu a prochytat tak řadu zajímavých míst. V letních měsících ale musíte počítat s tím, že je na břehu poměrně živo. Z rybářského pohledu pak ještě stojí za to uvést, že se právě na této nádrži ulovil zatím největší pstruh duhový v naší republice. Bylo to v roce 1985 a ulovený pstruh měřil 89 cm a vážil více než 7 kg.


Pro zobrazení mapy ve větším rozlišení klikni na obrázek mapy

Ať už se rozhodnete na Křetínku vydat jen tak na odpoledne, nebo plánujete vícedenní výpravu, mějte na paměti, že slušný rybář si po sobě vždycky uklidí a vše, co si přinesl, si zase odnese. Právě z důvodu zvýšeného tlaku a chování některých „takyrybářů“ platí dle rozhodnutí MO MRS Letovice na přehradě od roku 2014 zákaz bivakování a používání přístřešků.

Ilustrační fotografie, zdroj: Povodí Moravy, s.p.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (37 reakcí)

Přečteno: 16 242x
Průměrná známka: 1.42

NPohled pod hladinu - VD Vranov

Vranov je opředen řadou mýtů, a tak určitě rádi zjistíte, kde a v jakých hloubkách se všechny ty vysněné trofeje prohání.

NPohled pod hladinu - Plumlovská přehrada

Asi každý, kdo alespoň jednou okusil krásy rybařiny, přemýšlel o tom, jak vypadá život pod hladinou, kde a jaké se ukrývají ryby nebo jak vypadá samotné dno.