Vysvětlivky anglických kaprařských výrazů

- BCG

A B C D E F H L
M N P R S T U W

 

A

 

Additives
Příměsi. V širším smyslu všechny přísady, které přidáváme do mouky tvořící vnadící hmotu, tedy také příměsi vitaminové a minerální nebo prášková játra. Většinou se tento výraz používá v užším smyslu: všechny prostředky, které přidáváme do návnady, abychom ji učinili lákavější, jako jsou aroma (Flavours), zesilovače chuti (Enhancer), chuť zesilující aminokyseliny (Aminos), éterické oleje (Essentia! Oils), barvidla (Dips), sytiče (Soaks) a co všechno ještě firmy nabízejí, aby byly návnady co možná nejdražší. Ale v zásadě je to myšleno dobře - nakonec my také nechceme koláče bez rozinek a šlehačky!
[ NAHORU ]

 

Action please
Prosím akce! Jde o standardní výzvu při natáčení filmu, kterou režiséři vyzývají herce, aby ukončili své přestávky k snídani, kávě, obědu, odpolední svačině, k večeři nebo k pozdní večerní kávě.
[ NAHORU ]

 

Anti Tangle Tube (Anti Tangle Lead) A. T. Tube
Tangle = zachycení, zamotání. A.T.Tube = tuhá trubka, která má zabránit, aby se při hodu nezamotal návazec do hlavního vlasce. Má být vždy o něco delší než návazec s háčkem. Většinou se používá tak, že se na trubičku nasune úchyt zátěže do jehož druhého otvoru zavěsíme karabinku s olůvkem, hmotnost podle potřeby. A.T.Lead = podlouhlé olůvko s vnitřním otvorem, které sedí pevně na tuhé trubičce. Používá se k tomu, aby byly daleké hody ještě jistější a aby se na základě lepší aerodynamiky dosáhlo větší délky hodu než s volně zavěšeným olůvkem. Délka hodu se může dokonce ještě zlepšit, když přivážeme návazec a háček šňůrkou z PVA na konec trubičky.
[ NAHORU ]

 

Ariel Needle
Needle = jehla. Tyčka se 2 nebo 3 uchyceními pro ocelové jehly šplhající opičky. Většinou se dnes používá pouze ve spojení s držákem na pruty (Rod Pod) a je proto opatřena odpovídajícím závitem k našroubování.
[ NAHORU ]

 

Arlesey Bomb
0lověná "bomba", vynalezená Richardem Walkerem na dříve proslaveném jezeře Arlesey (severně od Londýna v Bedfordshiru), která je dodnes velmi rozšířená jako standardní tvar bočních olůvek: má kapkovitý tvar a na hrotu má zalitý obratlík.
[ NAHORU ]

 

B

 

Back Lead
Zadní olůvko. Je to 10 až 20 g těžké boční olůvko, které se po nahození sestavy připevní karabinkou na hlavní vlasec před špičku prutu, aby se vlasec mezi sestavou a prutem táhl na dně rovně. Používá se k tomu, aby se zabránilo plavání vlasce a nesnázím při tahu na jiném prutu.
[ NAHORU ]

 

Back Stop
Zadní zarážka, která připevňuje olůvko tak, aby mohl vlasec probíhat jen k zarážce. Je posuvná pro individuální seřizování. Používá se bud'jako zarážkový uzel, nebo jako splávková zarážka z gumy. Aby se zabránilo přeběhnutí olůvka přes zarážku, navlékáme mezi olůvko a zarážku malý korálek.
[ NAHORU ]

 

Bait 

Návnada, kterou vnadíme, nebo nástraha, na kterou chytáme.
[ NAHORU ]

 

Bait Dropper
Krmítko. Vnadící zařízení s klapkou, která se jednoduchým mechanismem při dotyku se dnem otevře a uvolňuje obsah. Hodí se nejlépe pro drobné návnady jako bílé červy a zrnka, ale pojme také malé množství nepříliš velkých boilí. Velkou výhodou tohoto krmítka je, že obsah dopravuje bezpečně na dno a uvolňuje jej na velmi omezené ploše.
[ NAHORU ]

 

Bait Rocket
Vnadící raketa nebo (trubka). Jméno jistě připomíná nějaké kosmické těleso, vynálezce tím ale nemohl myslet letovou vlastnost! Je to vnadící pomůcka, která má komůrku (do které se vsype hrst návnad) a v přední části polystyrenovou náplň. Při dosednutí se raketa otočí otvorem, který je za letu vzadu, směrem dolů a uvolní tak svůj náklad krmení. Výhoda rakety je, že se může plnit jakýmkoli druhem návnady.
[ NAHORU ]

 

Bankstick 

Kovový stojan na odkládání prutů. Standartem je dvoudílný bodec, jeho; vnitřní díl se dá vytáhnout, aby se jeho výška mohla přizpůsobovat individuální potřebě. Na horním konci je standartní závit pro osazení opěrek prutů, tyčky bzučáku nebo elektronických hlásičů záběru. Je to speciál ní část výstroje rybáře, která byla vlastně vynalezena proto, aby se zapomínala na břehu. Proč to ale říkám - miliony rybářů to přece samozřejmě vědí z vlastní zkušenosti!
[ NAHORU ]

 

BasIs-Mix
Základní směs pro výrobu boilí z různých druhů mouky podle základního konceptu: rybí moučka, ptačí zob nebo mléčný protein. Dnes obsahují kvalitativně lepší základní směsi také určitý podíl minerálů a vitaminů, aby se kryla potřeba kaprů i když už od nich očekáváme zatížení, které jim působí námaha, kterou od nich vyžadují návštěvy u břehu za účelem fotografování - každý přece ví, jak se kapři ostýchají kamery, měli by od nás alespoň dostat jako poděkování zdravou výživu!).
[ NAHORU ]

 

Bead 

Korálek. Link Leger Beads (pomocné spojovací korálky), Rig Beads (udicové korálky), Micro Swivel Beads (mikroobratlíkové korálky), Helicopter Rig Beads (korálky pro vrtulníkové udice), Carp Beads (kaprové korálky), Anti Tangle Beads (korálky proti zamotání) atd. Jsou to korálky z umělé hmoty, které jsou určeny jako součásti udice pří instalaci olověné bomby, nebo jsou, podle svého účelu, umístěny před nebo za olůvkem. Jednoduché zarážkové korálky pouze s jedním středovým otvorem, které sedí před zadní zarážkou, nebo (korálky dnes dokonce ve své nejluxusnější formě z tvrzené gumy od Terryho Uslesse - nejužitečnějšího dodavatele kaprového příslušenství) jako nárazník mezi olůvkem a uzlem k obratlíku, korálky s jemným otvorem a bočním očkem, které se navlékají přímo na vlasec. Korálky s velkým vyvrtaným otvorem a bočním očkem, které se nasunou na tuhou trubičku. Boční očko je určeno k uchycení karabinky k zavěšení olověné bomby, korálků se zalitým obratlíkem atd.
[ NAHORU ]

 

Bedchair
Lehátko s nastavitelnými nožkami, které rybáře "pohrouží" hluboko do říše snů, kde může nerušeně snít o slavných obřích kaprech v Karpatech (viz heslo Bobbin). Velmi pohodlná věc!
[ NAHORU ]

 

Bent Hook
Zahnutý háček. Stal se známým díky úspěchům Roba Maylinse v osmdesátých letech. Nejdříve jej sám ohnul z velkého muškařského háčku "Streamer" (streameru) firmy Kamasan, ale od té doby jej už nabízejí hotový firmy jako Gardner a Partridge. Vzhledem k možným následkům používání zahnutého háčku - nenapravitelně potrhané pysky - považují jej' dnes všichni angličtí specialisté za velmi sporný a vášnivě o něm diskutují. Jako jediný specialista na velké kapry má údajně Chris Yates ještě jeden nadměrný Bent Hook ležet pod polštářem. Má ho inspirovat k tomu, aby se mu zdálo o nějakém třicetikilákovi!!!
[ NAHORU ]


Betalight
Geniální a velmi potřebná pomůcka, která je proto např. v Německu zakázána. Je to malá skleněná trubička, naplněná slabé radioaktivním plynem, která svítí několik let bez přívodu energie - dodává se v barvě zelené, žluté a červené. Intenzita svitu se liší podle velikosti náplně. Při kontrole v jedné univerzitní laboratoři se ukázalo, že absolutně nešíří žádné zářeni, protože vyzařování plynu je tak minimální, ie se v případě prasknutí skleněné trubičky sotva překročí intenzita záření světlušky! Používá se k tomu, aby v noci osvětlovala anténu splávku, vidlici našeho podběráku na kapry nebo cívku (Bobbins) našeho mechanického indikátoru záběru.
[ NAHORU ]

 

Big Business
Velký obchod. Velké prachy.
[ NAHORU ]

 

Big Fish Man - Big Fish Scene 

Rybářská jednička. Velký rybí šéf.
Trochu modernější pojem pro lovce exemplářů (Specimen Hunter): Rybář, který se zaměřuje jenom na velké ryby. Prodchnutý snem a odhodlán jednoho vzdáleného dne vejít do dějin anglického rybářství jako držitel rekordního úlovku největšího kapra. Scéna se skládá z rybářů, kteří jsou všichni tímto cílem posedlí a proto všichni potencionálními nepřáteli na smrt, ale kteří přesto musejí spolu denně přátelsky hovořit, aby se dozvěděli, kde byl viděn poslední obří kapr. Tento rozporný stav je možné přirozeně snášet, jen když se bude utápět v alkoholu - proto jsou angličtí kapraři široko daleko ve světě známí a oblíbení, jako excesivní alkoholici!
[ NAHORU ]

 

Birdseed 

Ptačí zob: Semena, zrní a všechno, co pomáhá specialistům na chov andulek otravovat jejich miláčky. Více nebo méně jemně se to mele na mouku (ptačí zob - ne andulka!)~, aby se mohla vyrobit základní směs na výrobu boilí. O Robu Maylinovi se šušká, že prý vypěstoval obří semena o průměru 1 palce, s nimiž pak na jednom jezeře krmil kachny a lysky, až narostly do výšky jednoho metru a pomocí jejich nadmutých svalů pak terorizoval ostatní rybáře tak dlouho, až chytání vzdali a Rob pak mohl kapry lovit sám!
[ NAHORU ]

 

Biwy 

Bivak. Ochranný stan, který chrání rybáře před tím, aby zbytečně chodil z místa na místo. Aby se jeho působení ještě zesílilo, zašroubovává se do země metrovými kolíky (Bivvypegs - ocelové klacky se solidním závitem, schopným rozbourat beton). Ale Jim Gibbinson vynalezl sadu stanových kolíků, které jsou jenom 90 cm dlouhé a které se dají do země natlouci perlíkem!
[ NAHORU ]

 

Bobbin
Mechanický indikátor záběru z umělé hmoty. Běhá jako opičák na jehle, nebo je jako přívěsek spojen vlascem a svorkou (klipem) se stojanem na odkládání prutů (Bankstickem). Aby jej viděl i rybář namol opilý, vyrábí se kromě standardní běloby také v intenzivních barvách (červená, zelená, žlutá).
[ NAHORU ]

 

Boilie 

Dnes se do základních směsí používá mouka z mléčných proteinů, rybích mouček a mouky z ptačích zobů. K dostání jsou teď hotová boilí různě aromatizovaná. Ovšem vlastní výroba nabízí velmi široké spektrum možností díky většímu výběru aroma a jejich variant s různými základními směsemi a jejich individuální skladbou.
[ NAHORU ]

 

Boití jehla
Jeden z nejinteligentnějších vynálezů celé kaprové scény. Úžasně ostrá jehla, která je určena jenom k tomu, abychom omylem nezaspali. A jak to funguje? Pokaždé, když začínáme tlouct špačky, zabodne se nám bud' do zadku, do hrudní kosti nebo do palce - podle toho, kam ji ukládáme. Aby bylo její vytahování účinnější, má tato jehla stejně ostrý zpětný háček. Boilí jehlu můžeme ale také zneužít a propichovat s ní boilí a protahovat vlasec, abychom pak na něj zavěsili zarážku na boilí.
[ NAHORU ]

 

Bolt Rig
Úniková udice. Únik ryby se může vyvolávat různými metodami. Velkým háčkem s volnou špičkou, napnutým vlascem mezi prutem a volným olůvkem nebo pevným olůvkem. Každá udice zakládající se na tom, aby se kaprovi po přijetí nástrahy klad) odpor, je úniková udice.
[ NAHORU ]

 

Braided Lines
Braided - pletený. Pletené vlasce na rozdíl od monofilních (jednovláknových) vlasců, které používáme jako hlavní vlasce. Jsou tím míněny moderní vlasce firem Kryston a Nash, používané dnes jako návazce.
[ NAHORU ]


Brolly
Deštník nadměrné velikosti, který (ze zarazit bodcem do země. Chrání rybáře a jeho výstroj před špatným počasím a zuřivými pohledy ostatních rybářů, když vytáhne nějakého dvacetikiláka.
[ NAHORU ]

 

Brolly Overwrap
Přehoz na deštník z celtoviny, který promění deštník na pohodlný stan, ve kterém si rybář může postavit své lehátko a strávit několik týdnů nanejvýše pohodlně mezi kysajícími boilí, plesnivým chlebem a nepranými ponožkami. Kromě toho je to ještě lepší ochrana proti rybářům, kteří se už nespokojují jen tím, že vrhají zuřivé pohledy, když vytáhnete druhého dvacetikiláka.
[ NAHORU ]

 

Bubbler
Bublinkář. Kapr, který při prorývání dna posílá na hladinu řetězy bublinek, kterého ale přímo nevidíme. Můžete si ovšem snadno splést bublinkáře s jinými druhy ryb (líni, cejni), nebo se stoupajícím bahenním plynem. Doporučuje se tedy nejdříve si "přičíchnout" k bublinkám, aby se mohl vyloučit bahenní plyn. Pokud bublinky cestují, mohlo by se jednat o rybu. Ukazují-li se veliké bublinky, budeme doufat, že to bude kapr.
[ NAHORU ]

 

Buzzer - Bite Alarm
Bzučák (hlásič záběru). Definice Roda Hutchinsona: Inteligentní bedýnky, které podobně jako budík řínčí tehdy, když si to nejméně přejeme, ale nikdy, když řinčet mají. Pro normální smrtelníky: elektronický hlásič záběru.
[ NAHORU ]

 

Buzzer Bar
Tyčka s 2 nebo 3 závity k uchycení hlavic vidliček, nebo indikátorů záběrů, která se našroubuje na stojan pro odložení prutů (Rod-Pod) nebo na bodec. Nezaměňovat s názvem "Bar", ve kterém po neúspěšném vysedávání u vody propijeme, nebo prohrajeme naši rybářskou výstroj!
[ NAHORU ]

 

C

 

Carp Dacron
Pletený vlasec z umělé hmoty - většinou černý. Hlavní materiál na návazce v osmdesátých letech. Dnes je zastaralý vzhledem k vývoji různých novinek z moderních vláken, jako jsou Silkworm, Merlin a Multistrand, jejichž pevnost v tahu je vzhledem k průměru podstatně vyšší a přitom jsou ně- j kolikanásobně měkčí. Carp Dacron o síle 1 Ib používají ještě dnes mno-' zí rybáři jako materiál na pomocný vlasec.
[ NAHORU ]


Carrier 

Nosič. Myslí se tím těstová hmota boilí, kterou někteří rybáři považují výhradně za nosič aroma. Proto se vyrábí z několika levných přísad. Boilí  tohoto druhu se pak označují jako "Attractor Bait", tedy "dráždivá (lákací) boilí", protože se zakládá pouze na povrchním dráždivém aroma.

[ NAHORU ]

 

Catch and Release

Chytit a pustit. Metoda, která se prosadila v mnohých anglofonních ze-mích po tom, co se poznalo, jak je v poslední době ohrožen rybí svět. Je to metoda, kdy má absolutní přednost bezpodmínečná ochrana ryb, tedy kdy se používají způsoby, ponechávající rybu při lovu a následném ošetření nezraněnou! 

[ NAHORU ]

 

Centrepin

Středicí čep. První volnoběžkový naviják světa (nikoliv smekací) s integrovaným indikátorem záběru (řehtačka). Vynalezený v roce 1883 (?)Absolutně spolehlivý. Známý také pod jménem "nottinghamský naviják".Otáčí se bez problémů a pojme na svou cívku úžasné množství vlasce.Absolutní nutnost pro fanatika se štípaným bambusem a pro milovníka splávků - žádný naviják neumožňuje lepší pohyb splávku v proudění.Tah silné ryby je pro mne požitkem, protože na navijáku cítím každý pohyb,dokonce každé nadechnutí ryby. Proto je oblíbený u všech anglických profíků.I kdyi ve svých celosvětově obdivovaných knihách dělají, jako by byli absolutními špičkami vysoké techniky a stále jenom píší o svých nejnovějších super navijácích s vysoce modulární vrtivou dvojvačkovou brusnou brzdou - nevěřte jim ani slovo. Když je navštívíte, dřepí tajně za nějakým křovím u potoka se svým čepem (Pin) a starým štípaným bambusem! Čestně!

[ NAHORU ]

 

Chemoreception

Přímé oslovení kapřího mozku nervovými receptory pomocí chemických  signálů, vycházejících z každé potravy, tedy také z našich návnad, které v rybách budí chut k jídlu a povzbuzují je k hledání potravy. At je tomu  z vědeckého hlediska jakkoliv - v každém případěé jsem tomu porozuměl   takto: chutné návnady = chutné signály = chutní kapři ve vaku! Takhle je to také možné.

[ NAHORU ]

 

Confidence Rig

Confidence = důvěra, tedy udice, která má kaprovi vnuknout důvěru tím,  že ho alespoň neudělá nedůvěřivým. Je založena na principu neklást rybě ani nejmenší odpor, tedy: malé háčky, dlouhé návazce, lehká olůvka - a pokud možno ještě k tomu na paternosteru. Při záběru se vlasec protáhne olůvkem a náš indikátor se zvedá. když bude dost daleko, zasekneme.

[ NAHORU ]

 

Connector

Spojovač. Druh dvoustranné karabinky, tvořící spojení mezi částmi udice, které mohou být dodatečně na hlavní vlasec přivěšeny, např. zadní olůvko (Back Lead) nebo splávek, nebo také nějaké zvlášť hezké boilí na náušnici přítelkyně

[ NAHORU ]

 

Controller

Vyvážený splávek, který je určen jako vlastní zátéž k indikaci záběru při  předkládáni hladinové nástrahy na větší vzdálenost.

 

Coarse Fish  

"Hrubá ryba". Jsou tím míněny všechny ryby, které nepatří mezi Salmonidy, tedy nejsou to lososi, pstruzi nebo Siveni (také krásné lipany nepovažují Britové za zcela plnokrevné). Naproti tomu Salmonidi patří do   skupiny "Game Fish", což odpovídá přibližně našemu pojmu "ušlechtilá  ryba - sportovní ryba". 

[ NAHORU ]

 

Crap Baits  

Poněkud vybraně přeloženo: návnady z odpadu - odpadové návnady.  Jsou to návnady složené z levnějších přísad, jako je krupice a sójová   mouka (jako nosiče) a levných proteinů, tak jak většina firem nabízí svá hotová boili. Poněkud lepší výrobky nabízejí obsah proteinu 35 až 40 %. Tím náležejí podle udivujících nejnovějších poznatků k nejlépe stravitelným a nejvýživnějším z našich nabízených návnad a jsou tak ve skutečnosti všechno jiné než odpadové návnady! (Crap = hovínko - pozn. překladatele)

[ NAHORU ]

 

Critically Balanced

Neutrálně vyvážená nástraha, která se beztížně vznáší nade dnem.Rozdíl od normální plovoucí nástrahy (Pop-Up): nástraha se na dně zakotví protizávažím, umístěným na očku háčku, nebo pod háčkem na návazci  tím způsobem, aby háček s nástrahou právě ještě tak klesal ke dnu. Háček leží na dně a nástraha se vznáší nad ním. Rozhodující je přitom "jemné seřízení" zátěže, ke kterému se nejlépe hodí pasta "Heavy-Metal"firmy Kryston

[ NAHORU ]

 

D

 

Drop Bite
Spadlý záběr, který způsobí udice s pevným olůvkem, zvláště když prolovujeme protější břeh. Kapr (?) přijme nástrahu, plave směrem k nám a táhne olůvko za sebou. Může být přirozené patrný tehdy, když necháme viset indikátor záběru (Bobbin) na vlasci ve vyšší poloze.
[ NAHORU ]

 

E

 

Enhancer
Posilovač chuti, který má napomoci lepšímu a širšímu rozptýlení aroma ve vodě - zvlášť', když je voda studená, protože mnoho aromatických látek se při nižší teplotě ve vodě hůře rozpouští.
[ NAHORU ]

 

Essential Oils
Vonné látky rozpuštěné v éterických olejích, používané jako aroma. a
[ NAHORU ]

 

Eutrophierung 

Eutropizace = nepřirozené zvýšení obsahu živin ve vodách (například zaváděním hnojiv ze zemědělství) a tím nadměrný a škodlivý růst rostlin.
[ NAHORU ]

 

F

 

Features
Znaky. Zde to znamená každou odchylku od přirozeného vzezření vody bez jakýchkoli zvláštních znamení. Jsou tím míněny spadlé stromy nebo převislá vegetace, vodní rostliny, všeobecně překážky všeho druhu, jako jsou ve vodě zaparkovaná, mezitím zrezivělá auta a mopedy, ale také mostní pilíře, přístavní zařízení a můstky, hausbóty, skaliska a co všechno ještě může voda nabídnout. Kapři milují Features! Je to tak říkajíc jejich oblíbené místo!
[ NAHORU ]

 

Feature Finder 

Velká, polystyrenová kulička, která sedí na krátkém kousku trubky, na jejímž jednom konci je připevněno očko k navázání vlasce. Alternativně je možno použít k vyměřování vody každý větší, dobře viditelný, robustní splávek. Ne ty červené míče (veliké jako dva fotbalové míče), které plavou na některých jezerech a jsou ukotveny řetězem na cementovém bloku, ty nesmíte brát! Berte s sebou laskavé vaše vlastní! Mimochodem, nejsou to žádné Feature Finders, ale značky a patří lovcům sumců. Je už dost zlé, že tyhle věci stále znovu zneužívají jachtaři, kteří si k nim přivazuji své jachty.
[ NAHORU ]

 

Feeder/Swimfeeder
Krmítko - plovoucí krmítko. Malá plastiková nádobka, do které závodní rybáři dávají krmení a nahazují vnadící trubkou. Může být zneužíváno kapraři, aby po dálkovém hodu kolem nástrahy šířilo vůni nějakého aroma. Za tím účelem vkládají do krmítka proužek molitanu, který napustí aroma. Je to jediná možnost, jak si připravit velmi vzdálené lovné místo a zesílit dráždivý signál nástrahy, když nemáme iádnou možnost nastřílet tam "volné" návnady (Freebies). Výhoda: působí velmi přesně nad naší nástrahou a létá podstatné dále než "šňůrka" (Stringer).
[ NAHORU ]

 

Feeder Boom
Podle klasické chybné interpretace by se dalo předpokládat, že se bude jednat o pořádnou žranici, při které budou rybáři do sebe cpát jako diví svá vlastní boilí. Feeder = krmení, boom = boom, tedy žranice - ve velmi volném překladu. Zde je ale třeba použít jiného významu anglického slova Boom = ramínko. Feeder Boom je krátký kousek tuhé trubičky, na které sedí pomocná vlascová zarážka (korálek),na který se zavěsí olůvko. Vypadá stejně jako ochranná trubička proti zamotání (Anti Tangle Tube), jenom je kratší. Je určena k tomu, aby při hodu poněkud vzdalovala návazec, aby se nezapletl do hlavního vlasce.
[ NAHORU ]

 

Fishmeal
Rybí moučka. Získává se ze všech druhů mořských ryb, které se při lovu hromadně chytají do sítí a odlišují se navzájem vždy podle převládajícího druhu. Různé druhy rybí moučky se používají se značným úspěchem do základních směsí pro boilí, protože kapři mají rádi rybí chuť.
[ NAHORU ]

 

Flavour
Aroma. Tekutá, vysoce koncentrovaná aromatická látka, přidávaná do našich základních směsí, aby poněkud nevýraznému těstu dodala intenzivní pach a chuť. Kromě obvyklých aroma se nabízejí také etylalkoholová aroma, která se snadněji rozptylují, zejména ve studené vodě a jako nejnovější vymoženost, aroma na bázi éterických olejů, která se vzhledem ke své velké prchavosti mohou velmi dobře šířit. Jako aroma se rovněž používají čisté rybí oleje.
[ NAHORU ]

 

Floater 

Nástraha, kterou se kapr loví na povrchu vody, tedy plovoucí nástraha. Často to bývá nadlehčené boilí. Od ostatních "plovoucích nástrah" (Pop- Ups) se liší jen tím, že není u dna zakotvena zátěží, ale plave na hladině. 

[ NAHORU ]

 

Foam 

Pěnová látka. Molitan. Nasazuje se v odpovídající velikosti jako zátka na nejspodnější očko prutu, aby přichytila vlasec tak, aby při větru nehýbal indikátory záběru. Jako přídavný efekt, zátka udržuje vlasec trvale napnutý a zabraňuje jeho volnému prověšování a tomu, aby mohl kapr háček eventuálně vyplivnout. Protože zátky používáme minimálně ve dvojicích, jsou v zimě také ideální pomůckou pro rybáře při rýmě, když jim kape z nosu! 

[ NAHORU ]

 

Food for thought 

Duševní potrava. Látka k přemýšlení, jako například knihy o kaprech.

[ NAHORU ]

 

Freebies 

Volné" návnady nahozené jako krmivo na rozdíl od nástrah. Kromě toho " mají pro rybáře stejný význam, jako slané tyčinky před televizorem.
[ NAHORU ]

 

Freelining 

"Na volný v(asec" - jedna z prastarých metod rybaření. Žádné olůvko a žádný "stavební" dílec na udici - pouze háček přivázaný přímo na hlavním vlasci, s vhodnou nástrahou, kdysi chlebovou kůrkou, těstem, bramborem nebo lančmítem. Protože při této metodě neexistují žádné indikátory záběru, dáváme pozor na změny napnutí vlasce a eventuálně ponecháváme na vlasci prst, abychom cítili pohyby ryby.
[ NAHORU ]

 

Frightener
"Zastrašovač". Malá, uprostřed příčně provrtaná tyčinka, dlouhá asi 3 až 5 cm, která se nasunuje na návazec, aby se kapr po přijetí nástrahy polekal a aby se zabránilo tomu, aby nástrahu polkl příliš hluboko a požerákovými zuby překousl návazec. Jde o trik "ze starých dobrých časů", kdy byli kapři ještě hloupí a bez rozmýšlení žrali všechno, co jsme jim před!ožili. Za dnešních poměrů, kdy se ryby na mnoha vodách staly mimořádně opatrnými, bychom potřebovali spíš opačný účinek - snad něco jako prášky na spaní ve tvaru tyčinek, které natáhneme na vlasec?
[ NAHORU ]

 

H

 

Hair Rig

Vlasová udice. Způsob, vynalezený geniálními belgickými rybáři začátkem tohoto století a znovuobjevený koncem sedmdesátých let Lenny Middletonem. Nástraha se uváže na pevný, jemný vlasec "vlas"; tím zůstává hrot háčku volný a může se tak lehce zaseknout. Další výhodou je, že háček se na tenkém vlasci v kapří tlamce relativně volně otáčí a tak máme naději, že se někde v okruhu délky vlasce pevně uchytí. Zpočátku se experimentovalo skutečně s lidskými vlasy a velmi úspěšného kapraře nynější doby tak poznáme podle pleše. Jako vynikající příklad budiž jmenován Andy Little! Je totiž v každém případě neobyčejně poučné vidět, jak má Andy na fotkách ze sedmdesátých let - od sezóny k sezóně méně vlasů a jak kapři v jeho náručí jsou stále větší a větší.

[ NAHORU ]


Helicopter Rig 

Vrtulníková udice. Také tento pojem může vést k nedorozumění. Používají se sice dálkově řízené modely člunů k dopravě potravy na velmi vzdálená rybářská stanoviště, a(e žádné vrtulníky. (Ačkoli od Američanů se lze nadít všeho!) Vrtulníková udice je geniálním vynálezem Zenona Bojka a představuje alternativní udici odolnou vůči zamotání (Anti Tangle Rig), která se obejde bez trubičky. Olůvko sedí na konci hlavního vlasce, za- tímco návazec se točí jako vrtule kolem něj na kroužku před olůvkem. Ted'jsou k dostání kompletní udice v perfektních provedeních jako "The Rig" (udice) Terryho Eustace, ale i některých dalších výrobců. Dnes se často používají olověné kuličky o hmotnosti 100 až 150 g. Udice může ale fungovat jenom při hodu odpovídající síly, která uvede návazec do vířivé- ho pohybu; je tedy vhodná výhradně k lovu ryb na velké vzdálenosti.
[ NAHORU ]

 

High Energy
"Vysoký podíl energie". Jsou to návnady s vysokým podílem uhlohydrátů, které rybě zajišťují palivo, tedy pohybovou energii.
[ NAHORU ]

 

HNV = High lYutrient Value
"Vysoká výživná hodnota". Návnada se zpola vědecky získanou skladbou různých přísad, která se snaží nabídnout všechny živiny, které kapr potřebuje ke své zdravé výživě: proteiny, mezi jiným z mléčných výtažků. K tomu uhlohydráty, tuky, vitaminy a minerály. Teorie návnad HNV byla vyvinuta koncem šedesátých let Fredem Wiltonem. Přísady se rozmíchají do těsta, které se uválí na malé kuličky a uvaří se. Konečným produktem jsou "pestré kuličky na hraní".
[ NAHORU ]

 

Holdall
Pevné pouzdro na pruty, dále stojan na pruty a deštník.
[ NAHORU ]

 

Holding Area
Kapří "obydlí". Stanoviště, resp. "útulek". Oblast, ve které se kapři nejraději zdržují, aby si odpočinuli.
[ NAHORU ]

 

Hook Link / Hook Length / Leader
Tři různé výrazy pro návazec.
[ NAHORU ]


Hotspot
Zcela horký tip na to, kde kapři loni zabírali jako diví! "Horké místo". Míní se tím přesné místo, kde kapři žerou-jsou to většinou místa, na kterých najdou bohatství přirozené potravy. Protože různé zdroje potravy mohou být aktuální v různých ročních obdobích, musíme vědět přesné, kdy je "horké místo" skutečně horkým místem, abychom je nenašli docela studené.
[ NAHORU ]

 

HP - High Protein
"Vysoký obsah proteinu". Návnada, která obsahuje mnohem více proteinu než může ryba zpracovat - mezi 60 a 90 %. Na základě novějších poznatků a požadavků na rybí výživu, se dnes už této vysoké koncentrace nepoužívá. Jenom v zimě se používají ještě boilí s obsahem proteinu max. šedesát procent.
[ NAHORU ]

 

L

 

Laying On 

Naležato". "
l. Metoda chytání ryb na splávek, při které se udice zakotví na dně pomocí několika olověných broků nebo malého bočního olůvka, aby splávek neodplaval. Používá se většinou s wagglerem (neposedou) s dlouhou anténou, například s wind-beaterem (šlehačem větru).
2. Praktická metoda, která umožňuje kapraři po dlouhém "posedu" uvolnění a uspokojení. Může se provádět v nouzovém případě také doma s nevycvičeným amatérským personálem, doporučují se však profesionální instituce".

[ NAHORU ]

 

Lb.(Pound)
písemné označeni anglické libry (454 g). Vyslovuje se "paund", ale kupodivu se píše "Ib" nebo v množném čísle "Ibs". Angličané to člověku vůbec neulehčují, když se jim má rozumět. Nějak se jim ještě nepodařilo pochopit latinku! Při psaní zvládnou dobře ještě slovo "Kurve" (zatáčka, křivka - anglicky curve - vyslovuje se kůrv"), ale při výslovnosti jim to trošku "hapruje", jak vidíme například na pěkném slově "Worcester" (ano, odtud přichází ta geniální omáčka!), které vyslovují "ustr" a ne "vorčestr", jak by to vlastně mělo být správné.
[ NAHORU ]

 

Leger-Method
Někdy se píše také Ledger. Lovení ryb s olůvkem u dna ve všech variantách, na rozdíl od lovu se splávkem.
[ NAHORU ]


Leger Stop
Pevná zarážka. Hrozná věc, která pochází přímo z prototypové dílny pekla. Dílo l5áblovo. Působí jako místo, kde to praskne v případě, že jsme udělali všechno správně. Navinuli nový vlasec, všechny uzly krásně uvázali a navázali nezrezivělé háčky, abychom přesto měli bezpečnou šanci, že rybu ztratíme kvůli přetržení vlasce ihned po záseku, protože tvrdá zarážka vlasec rozmačkala. Výrobci tvrdí, že pevná zarážka (Leger Stop) je ideální jako variabilní zarážka mezi olůvkem a návazcem. Kecy! Alternativní jsou měkké víceúčelové zarážky (měkké plastikové hadičky s měkkým plastikovým kolínkem), nebo malé olivky o hmotnosti 0,2 až 0,6 g, u nichž vlasec drží plastiková tyčinka, která jej v žádném případě nepoškodí. Jejich velkou výhodou je, že se mohou vzhledem k drážce v olůvku připevňovat také dodatečně.
[ NAHORU ]

 

Line Aligner
Vyrovnávač vlasce". Vynález Jima Gibbinsona jako alternativa k zahnutému háčku (Bent Hook). Spolehlivé dosáhne, že se špička háčku při zaseknutí zaryje do pysku. Výhoda: Může se použít každý kaprový háček a prodloužení ramínka ze silikonové hadičky je měkké. Tím se zabrání zranění ryby na pysku. Velmi doporučuji! Udice viz obrázek.
[ NAHORU ]

 

Location
Lokalizace. Vyhledání stanovišť, resp. míst, kam kapři vyjíždějí za potravou. Nejtěžší a nejdůležitější aspekt kaprařiny. Přirozeně je najdeme všude tam, kde jsou zdroje jejich přirozené potravy.
[ NAHORU ]

 

Long Range Fishing
Technika lovu ryb na velmi značnou vzdálenost. V současné době je velkou módou šetřit ryby v blízkosti a nabízet jim v prostoru mezi břehem a vzdáleností asi 100 m bezpečnou zónu k zotavení! Čím delší se stávala vzdálenost (Range) během vývoje této techniky, tím se stávaly delší také pruty a tím obtížnější se stávalo přesné vnadění. Jako standard se dnes používají pruty od 3,66 do 3,96 m. Neuvěřitelné.
[ NAHORU ]

 

Long Session
"Dlouhé posezení". Vznešený popis neschopnosti rybáře kapry přesně lokalizovat a místo toho je "vysedět". Je to technika, kterou zpopularizoval spolkový kancléř Khol, ale kterou brzy převzali kapraři. Jako standard platí teď v Anglii vycházka (posezení) od 7 do 14 (!) dnů. Víkend od pátku večer do neděle večer, platí vysloveně za krátkou procházku (Short Session). Pokud vím pochází Long Session původně ze zařízení na vodách anglického rybářského svazu, jako je např. Redmire Pool, kde bylo rybaření rozděleno na jednotlivé členy spolku pro každou sezónu na týdenní "směny" (Rotas), aby se přítomnost rybářů omezila na určitý počet. Protože členství v těchto spolcích bylo velmi vyhledávané a poskytovalo jedinou možnost lovit na proslavených vodách, dělali členové všechno možné, aby své "směny" plně vyčerpali a využili každou minutu.

[ NAHORU ]


M

 

Margin Tipping
"Oklepávání břehu". Je to technika rybolovu s plovoucí nástrahou (chléb, atd.) přímo u břehu pod špičkou prutu. Prut přesahuje co možná nejdále přes břeh a vlasec visí hladce dolů, takže nástraha plave přímo na hladině. Jde o velmi nenápadný způsob předkládání nástrahy, protože žádný vlasec ani ostatní příslušenství udice se nedotýká vody. Je to prostředek, jak přelstít i extrémně opatrné kapry.

[ NAHORU ]

 

Marker 

"Značkovací majáček". Plovoucí tělísko, něco jako velký splávek nebo  červená polystyrenová kulička na hladině, jako pomůcka k zaměřování " naší návnady a našich hodů prutem. Velmi doporučuji pro přesné předkládání na úzce vymezeném lovišti. Majáček je opatřen a ukotvován velkou olověnou bombou, která zabraňuje jeho odplutí. Lovci sumců k tomu používají velké červené, vzduchem plněné balóny (dosti tlusté), které  zavěšují řetězem na betonový blok - postup, který bych pokládal u kaprařiny za poněkud přehnaný. Ale přece (viz heslo "Finder )! Na rozdíl od "  stálého "značkovacího majáčku můžeme používat také prozatímní majáček, když polystyrenovou kouli nebo velké červené boilí přivážeme na  návazci šňůrkou z PVA. Po nějaké době se majáček vznese a my ho budeme používat k zaměřování, dokud jej neodnese vítr nebo proud. Koule z polystyrenu na PVA se používají samozřejmě jenom tehdy, když je břeh tak přístupný, že potom budeme moci majáčky zase posbírat. Běda,  když ne!
[ NAHORU ]

 

Monkey

"Opičák", "opice". Šplhající opička sedí na šplhající tyčce a slouží k mechanické indikaci záběru. Aby se přizpůsobila proudění a vanutí větru, je většina výrobků vybavena přídavnými zařízeními, která se mohou dole zašroubovat do opičky. Vlasec se zavěsí do opičky a při zabrání stoupá vzhůru, resp. klesá dolů při tzv. spadlém záběru. Při záběru se opice šplhá vzhůru a automaticky uvolňuje vlasec.Udržujte ji v čistotě a dejte pozor na zrnka písku,která se mohou usadit v opici a vyvolávat neuvěřitelná překvapení, když to nejméně potřebujeme!

[ NAHORU ]

 

Multiples
Hromadná návnada, která se používá jako vnadění, např. konopí, proso, řepka, sezam. Velmi malé částice, kterými se vzhledem k jejich malým rozměrům vnadí ve velkém množství a tím se dosahuje u ryb vysokého stupně koncentrovanosti.
[ NAHORU ]

 

N

 

Naturals
Přirozené návnady, které se mohou používat bez další úpravy a přípravy, jako jsou larvy, červi nebo kousky masa.
[ NAHORU ]

 

Needle Bar
Příčná tyčka umístěná na nosiči stojanu na pruty (Rod Pod). Je určena k připevnění dvou nebo tří šplhajících tyček pro šplhající opici (viz Ariel Needle).
[ NAHORU ]

 

P

 

Particle

Částice", "drobek", "zrnko". Potrava, kterou se vnadí ve velkém množství: většinou semena, různé druhy fazolí a obilnin.Téměř všechny jsou bohaté na uhlohydráty. Dále jsou rozšířeny: kukuřice, cizrna, oříšky.

[ NAHORU ]

 

Pool

"Rybník, tůň, jezero, louže". Tedy všechno, kde musejí kapři plavat do kruhu. Jsou tím míněny uzavřené vody, které byly zřízeny uměle jako oživení krajiny v parcích, jako chovné rybníky nebo jako zaplavená pískoviště a štěrkoviště. Nejstarší z nich byly osazeny kapry již koncem středověku.

[ NAHORU ]

 

Pop-Up

Plovoucí nástraha (většinou boilí, ale také každá jiná nástraha, která se vznáší, když ji nadlehčíme odpovídajícím kouskem korku na vlasci). Plovoucí nástraha se vznáší v individuálně zvolené výši nade dnem a je ukotvena brokem nebo pastou Heavy Metal na návazci na dně. Plave-li po hladině, nazývá se Floater. Svým charakterem jsou obě identické.
[ NAHORU ]

 

presentation

"Prezentace, předkládání". Technika, kterou nabízíme kaprům nástrahu.   Zahrnuje udici včetně olůvka a jeho přidělání, háček a návazec jako celek. Podle toho, jak sestavíme jednotlivé komponenty, přizpůsobujeme  předkládání poměrům (když to klapne).

[ NAHORU ]

 

Preoccupation
"Koncentrace, soustředěně se něčím zaměstnávat". Je tím míněn stav totálního "zaujetí" pro jediný druh návnady a odmítá se vše ostatní. Plná pohrouženost, posedlost žrádlem. Každá strategie vnadění je zaměřena na to, aby vyvolala více či méně vyšší stupeň koncentrace. Teoretickým podkladem k tomu je naděje, že kapři postupně ztrácejí nedůvěru, projevenou u jednotlivé nástrahy. Čím je počet návnady větší, začnou tak zaujatě žrát, že bez výhrad přijmou i naši nástrahu. Za tím se skrývá ovšem doznání, že i nejrafinovanější předkládání nemůže zabránit tomu, aby se naše nástraha chovala ve vodě nepřirozeně a proto jinak než naše "volné" návnady. Existuje ostatně úplně opačná strategie. Její teorie vychází z toho, že kapři využívají možnosti porovnávat chování jednotlivých návnad a že chování nástrahy vůči všem volným návnadám budí jejich nedůvěru. Tím pak dochází k tomu, že naše loviště je jako vymetené - až na osamoceně tu odpočívající nástrahy! (A tohle není žádná teorie, ale opakující se pozorování. Musí se hluboce přemýšlet!) Proto zastánci této teorie používají na vodách, kde předpokládají takové chování kaprů, jenom velké, jednotlivé nástrahy.
[ NAHORU ]

 

PVA (Polyvinylalkohol)
Ve vodě rozpustný materiál, který velmi pomáhá při vázání šňůrek (stringerů), nebo k uvázání návazce na trubičku proti zamotání (Anti Tangle Tube). Dále pak jako popruh k zabalení udic nebo jako sáček k nahazování drobné (suché) návnady. Je to jeden z nejužitečnějších a nejvšestranějších výrobků na trhu rybářských potřeb. Šňůrka PVA se dodává ve třech druzích rozpustnosti: velmi rychlé, střední a pomalé.
[ NAHORU ]

 

R

 

Ready Mades
Hotová boilí. Kupovaná. Kvalita továrně vyráběných boilí se pozná podle jejich ceny. Drahá boilí obsahují dražší, tedy hodnotnější přísady. Moje osobní rozhodnutí: Pro rybu jen to nejlepší! Nyní jsou k dostání hotová boilí v bohaté paletě aromat, velikostí a základních směsí jako mléčný protein, ptačí zob a rybí moučka.

[ NAHORU ]


Rig 

Označení pro celkovou koncovou udici z olůvka, návazce a háčku. Ted' je sestavení všech komponentů tak rozsáhlé a komplikované, že se v "kaprologii" (kaprařství) rozvinulo zvláštní vědecké odvětví. Pracovníci tohoto výzkumného odvětví se přirozeně nenazývají už zprofanovaně "rybáři", nýbrž "Rig Designer" (udicoví projektanti) a nepracují prakticky u vody, ale u rýsovacího prkna jako teoretikové, resp. "škrábáci", jak je nazývají zlé jazyky. Čím komplikovanější udice, tím je větší jejich uspokojení. Skutečně praví vědci! Pronikavé úspěchy nechávají na sebe ještě trošku čekat - no, ale snad se dostaví. Praktický poznatek "Keep it simple!" - "co nejjednodušeji!", který platí pro všechny úspěšné praktiky (mezi nimi také pro ty nejslavnější), podrývá ovšem jejich existenční oprávnění. Pokud je mi známo, byl před nedávnem udělen Jimovi Gibbinsonovi "Vrcholovým svazem udicových projektantů" za jeho Line Aligner (rovnátko vlasce) titul doktora honoris causa. Měl z toho velikou radost. Opravdu!
[ NAHORU ]

 

Ring Foam
Kroužek z pěnové gumy. Molitanový kroužek. Je to kónicky se zužující zátka z pěnové gumy, kterou je možno zastrčit do očka na prutu, aby se tím vlasec přitáhl tak pevně, aby sice odolával větru nebo proudění vody, ale aby jej ryba mohla beze všeho protáhnout. Výhoda proti klipu (Clip) spočívá v tom, že vlasec se při záběru neuvolňuje škubnutím, ale zátka jej stále udržuje napnutý (viz Foam).
[ NAHORU ]

 

Rod Pod
Stojan na pruty. Jeden z nejgeniálnějších vynálezů pro "pořádného" rybáře: Podstavec se dvěma integrovanými stojany (Benksticks), které lze prodlužovat a čtyřmi opěrkami - každou z nich Ize individuálně nastavovat. Je určen k pečlivému položení a srovnání dvou nebo tří prutů. Prodává se bez bzučákových tyček a hlavic pro pruty, které se musejí kupovat zvlášt. Jednodušší konstrukce se nabízejí z hliníku a plastikových částí, vysoce kvalitní výrobky jsou celé z ušlechtilé oceli. Velmi pěkné!
[ NAHORU ]

 

Run /Screaming Run/ Full Blooded Run
Něco, oč nám všem jde: Konečně správný záběr! A to záběr, při němž naviják ječí (Screaming Run), nebo dokonce plnokrevný záběr (Full Blooded Run), při němž kapr za sebou táhne celý stojan (Rod Pod). Liší se od obyčejného záběru svým temperamentem: Run je opravdový úprkový (únikový) záběr, který jsme vyvolali svou konstrukcí udice.
[ NAHORU ]

 

Run Clip/Line Clip
Vlascové svorky. Jsou to plastikové svorky, které sedí těsně nad rukojetí, nebo se nasazují mezi prvním vývodním a druhým očkem na prut, aby pevně přichytily vlasec a tím zvyšovaly odpor kladený rybě.
[ NAHORU ]

 

S

 

Session
Posezeni. Rybářova vycházka. Může trvat jenom tři dny jako "krátká vycházka" (Short Session), nebo také tři roky jako "dlouhá vycházka" (Long Session). O Robu Maylinovi se povídá, že prý chodí mezitím tajně do práce, a proto rozestavuje po všech důležitých vodách v celé zemi "lepenkové kamarády" (všechno to jsou skutečně ručně malovaní Robové Maylinové), aby kolektivu rybářů předstíral, že je absolutně neúnavný. Inu, zdání klame!
[ NAHORU ]

 

Shock Leader
Úderný vlasec. Uvazuje se před hlavní vlasec. Plní různé úkoly:
I. Chceme-li na jemném vlasci nahodit velmi daleko těžké olůvko, jemný vlasec by praskl. Úderný vlasec má tak vysokou pevnost, že ten hod lehce zvládne.Tenký vlasec se smeká snadněji z cívky než silný vlasec a umožňuje tak dosažení maximální vzdálenosti.
2. Když ve vodě vlasec ohrožují ostré překážky nebo lavice mušlí, chrání nás před ztrátou celé udice.
[ NAHORU ]

 

SILT

Bahno. Vrstva ze zbytků vegetace, která pokrývá dna většiny vod. Pokud ještě "žije", je plná všech možných druhů drobných živočichů a larev, které se z ní živí a napomáhají jejímu rozkladu. Po ukončení tohoto procesu zbývá jenom zapáchající slizká, černá vrstva, na které se nedá spatřit žádný kapr. Existují ale vrstvy na dně, často v lesních jezerech, které jsou rovněž rozloženy, nahnědlé barvy, které ani nezapáchají, ani nejsou lepkavé a které jsou velmi produktivní, když tam nabídneme naši nástrahu. Jé to asi jeden z druhů bahna (siltu), který Angličané doporučují jako nadějný.
[ NAHORU ]

 

Sinker 

"Klesač". Ponořené a na dně spočívající standardní boilí, jako opak vznášejícího se boilí (Pop-Up) a hladinového boilí (Floater).
[ NAHORU ]

 

Slack Line
Povolený vlasec". Opak k Tight Line (napnutý vlasec). Znamená to techniku, při které se při lovu v blízkosti břehu špička prutu skloní a vlasec se nechá volně klesnout ke dnu, aby se s ním nedostaly do styku ryjící ryby.
[ NAHORU ]

 

Sounder Box
Reproduktor. Malý skříňkový reproduktor, spojený prodlužovacím kabelem s našim bzučákem a umístěný v blízkosti našeho lehátka (například na stojanu na pruty), abychom ve spánku nepřeslechli záběr.
[ NAHORU ]

 

Specia·s 

"Speciální návnady" zhotovené uměle z různých přísad - většinou ve formě boilí, tedy vařených těstových návnad.
[ NAHORU ]

 

Specimen Hunter 

Lovec exemplářů. Poněkud zastaralý výraz pro rybáře, který chce chytit pokud možno jenom co největší exempláře jistého druhu ryb. K tomu se musí intenzivně zaměstnávat příslušným druhem, musí znát jeho životní návyky a celkově se stát specialistou, aby věděl, jak záměrně velké exempláře chytat. Lovci exemplářů vytvářeli skupiny, které se nazývaly Specimen Hunting Groups (Skupiny lovců exemplářů) - v šedesátých a sedm- desátých letech. V dnešní době se takový člověk nazývá Big Fish Man (rybářská jednička) a je v nejlepším případě ve volném svazku s okruhem lovců velkých ryb. Velký rozdíl je ovšem v šíři spektra: Lovec exemplářů se může zajímat také o kapitální exempláře menšího druhu ryb - v extrémním případě tedy o kapitální oukleje.
[ NAHORU ]

 

Split Cane
Štípaný bambus. Kaprařské pruty se z tohoto materiálu vyráběly sériově až do počátku šedesátých let. Vytlačil je vynález sklolaminátových vláken, která začaly používat všechny firmy ihned po jejich objevení. Bambusové muškařské pruty se pro milovníky vyrábějí dosud - za cenu, která připomíná spíš umělecká díla než předmět potřeby. Od té doby, co Chris Yates chytil svého rekordního kapra prutem ze štípaného bambusu a s navijákem Centrepin, se tradiční povědomí znovu vyvinulo do váhavého trendu, který stále ještě umožňuje hrstce malých výrobců rybářských prutů vydělávat si na své živobytí výrobou bambusových prutů. Tak například Malcolm Grey od firmy Grey's z Alnwicku nebo Edward Bareder, který vyvinul své známé pruty spolu s firmou Yatesy. Rybářské pruty ze štípaného bambusu tu stojí proti nevýrazným výrobkům masové výroby a způsobují ještě dnes, že se oči znalců a milovníků po celém světě rozzáří. Musím přiznat, že patřím, jako pyšný majitel, také k tomuto infikovanému houfu - i když ne zcela výhradně. Lovím také velmi rád svými - ovšem poměrně velice moderními pruty ze sklolaminátu - jako například závodním prutem Bruce and Walker z roku asi 1965. Na něm mám ovšem naviják Centrepin - tak jak se to sluší a patří!
[ NAHORU ]

 

Stalking 

Šouračka. Metoda lovu ryb, při které se rybář pokouší záměrně přelstít ryby, které objeví při obchůzce. Přirozeně většinou v blízkosti břehu, což dělá tento lov tak obtížným. Tak jako vidí rybu on, mohou ryby vidět jeho, pokud se dobře nezamaskuje a nechová se potichu. Lze to vlastně doporučit každému rybáři, jako základní nácvik!
[ NAHORU ]

 

Stormsides
Něco mezi deštníkem a stanem. Postranní stěny u deštníku, které poskytují ochranu proti povětrnosti z obou stran.
[ NAHORU ]

 

Stringer 

Šňůrka. Metoda vnadění: Několik návnad - většinou boilí (2 až 6 kusů) se navleče na šňůrku z PVA, která se pevně uváže na udici. Je samozřejmé, že ruce musejí být při této práci suché! Když teď nahodíme prut, šňůra se v krátké době rozpustí a návnady, které jsme na stringeru měli, zůstanou v blízkosti nástrahy ležet jako volné návnady (Freebies). Jde o vůbec nejpřesnější způsob vnadění, zejména na větší vzdálenost, kde konvenčními prostředky, jako je prak nebo házecí roura, můžeme stěží ještě vnadit. Nevýhodou je, že dohoz se horší aerodynamikou zřetelně snižuje.
[ NAHORU ]

 

Subfloat
Podvodní plovák. Průhledný podvodní plovák, který není určen k rozeznávání záběru, ale který vede vlasec kolmo ode dna vzhůru, aby jej vzdaloval od překážek a aby ještě současně umožňoval funkci našich indikátorů záběrů. Protože svým průhledným tvarem připomíná poněkud rybí měchýř, pojídají jej zvláště rády mladé štiky!
[ NAHORU ]

 

Sweetener
Sladidlo. Koncentrované sladidlo v tekuté nebo práškové formě, se kterým sladíme těsto našich boilí, protože kaprům zřejmé chutnají sladké návnady.
[ NAHORU ]

 

Swinger 

Houpačka. Mechanický indikátor záběru, který je přišroubován k hlavici pro pruty nebo k bzučáku na tyčce bzučáku. Skládá se z tenkého ramínka, pevně instalovaného indikátoru z umělé hmoty (Bobbin) - houpačkové hlavice (Swinger Head), která je k dostání v různých barvách a z vlascové svorky (clipu), do které se zavěsí vlasec. Na ramínku houpačky sedí posuvná zátěž, kterou můžeme velmi jemně nastavit citlivost indikátoru. Pro udice s průběžným olůvkem (Confidence Rigs) právě tak, aby houpačka (Swinger) odolávala proudění a pro udice s pevným olůvkem (Bolt Rig) s plnou zátěží, aby byly spadlé záběry vidět (Drop Bites).
[ NAHORU ]

 

T


Tackle
Náčiní. Také "rybářské náčiní". Všeobecné označení pro všechno, co s sebou rybář táhne ke břehu s výjimkou vlastní stravy a brokovnice, kterou zahání od svých návnad kachny a racky, lysky, labutě a roháče, volavky a kormorány, tučňáky a pelikány a mužské a ženské plavce. Tedy zkrátka: Nadřazený pojem pro všechny části rybářské výstroje.
[ NAHORU ]

 

Take
Sebrání, vzetí. Elegantnější provedení záběru. Ryba přijme nástrahu, ale nepomýšlí na únik, jen tak pohne indikátorem, čímž nám umožní zásek. 1
Taper /Fast (FT), Compound (CT), Composite Progressive (CPT) Akce, tedy průběh ohybu (křivky) prutu při zatížení. "Fast" (pevná) vyjadřuje rychlou, špičkou zdůrazněnou akci, "Coumpound" (složená) pomalou, průběžnou a CPT je známý mezistupeň prutů Armalites, která při menším zatížení vykazuje spíš špičkou zdůrazněnou akci a při rostoucím zatížení se poddajně ohýbá až k rukojeti.
[ NAHORU ]

 

Tight Line
"Napnutý vlasec". Technika rybolovu rovně napnutým vlascem, aby se rybě kladl maximální odpor a tím se vyprovokovala k úniku. Dosáhne se pevným napnutím vlasce pomocí vlascových svorek (Line Clips) a kroužku z pěnové gumy (Ring Foam). Má se tím zabránit cukání (Twitcher Hitting) a dosáhnout zřetelné indikace záběru.
[ NAHORU ]

 

Touch Legering
"Lov na dotek". Metoda lovu na blízkou vzdálenost, při níž přejímají rozpoznání záběru prsty. Každý pohyb u nástrahy se vlascem přenáší na '....., prsty a můžeme skutečně vycítit každý pohyb ryby. Proto je to vůbec nejjemnější indikace záběru. A nejnapínavější! Tato metoda se může sice '....... provádět také udicí s bočním olůvkem, hodí se ale zejména pro metodu '..., "na volný vlasec" (Freelining). Po nahození vlasec lehce napneme a po- i ložíme prut přední částí na stojan. Rukojeť sevřeme v podpaží a vlasec držíme mezi palcem a ukazovákem. Pro tuto metodu používáme kratší pruty (3.05m 1.5 lb Test) a vlasce do maximální síly 0.20 mm.
[ NAHORU ]

 

Trial and Error
Cesta k empirickému zkoumání nějakého jevu. Nebo jednodušeji: Zkoušením zjistit, kde to vázne.
[ NAHORU ]

 

Twitcher Hitting (cukání, brnkání)
Postrach všech kaprařů Anglie a to, co přejí svému největšímu nepříteli: Série nezaseknutelných jemných doteků, způsobených tím, že se ryby staly opatrnými a nástrahu už správné nepřijímají. Před vyvinutím udice s pevným olůvkem to nutilo rybáře, aby v největším napětí "dřepěl" sehnut až na pokraj ztuhnutí nad svými pruty, s rukou v pohotovostní poloze v naději, že by se jedno z těch 10 000 cuknutí přece jen mohlo změnit na záběr. Byl v pozdních šedesátých letech popudem k vývoji rafinovanějších udic s pevným olůvkem, s nimiž pak mohli rybáři vyvolávat u ryb svištivé nápory (Screaming Runs). Stinná stránka cukání (Twitcher Hittin) vznikla tehdy fanatismem a ctižádostí chtít ulovit nějakou rybu přes neudržitelné poměry. Výsledek? Zvláštní případ onemocnění na jihu Anglie Ještě dnes jsou všechny okresní nemocnice kolem Londýna, speciálně v blízkosti Colne Valley, naplněny debilními, napolo ochrnutými kapraři, breptajícími zmatené řeči a profesory (většinou nepříliš zběhlými v kaprařině), kterým dávají největší hádanky. Všeobecně došlo ke shodě, dát této chorobě, projevující se ochrnutím, roztržitostí a všeobecným pomatením, libě znějící název "Torpor Pescatorialis Carpo".
[ NAHORU ]

 

U

 

unhooking Mat
Ošetřovací rohož. (Rohož, na které se vyprošťují háčky.) Čalouněná rohož pro šetrné zacházení s rybou při vyprošťování háčku a ošetřování vpichů po háčcích pomocí "kliniky", všehojivého prostředku pro ryby od firmy Kryston. Je to absolutní nutnost pro každého vážného kapraře-specialistu! Konečně je překrásný kapr, kterého jsme chytili, odměnou za všechnu naši námahu, přemýšlení a koncentraci. Proto má respekt k důstojnosti zvířete a naše snaha o jeho zdraví - absolutní prioritu!
[ NAHORU ]

 

W


Waggler 

Vrtidlo, kolébka. Kolébající se splávek prastaré anglické konstrukce. Zavěšuje se - na rozdíl od kontinentálního evropského víceúčelového splávku - jenom na dolním konci a je velmi úspěšný ve stojaté vodě, protože vlasec se může táhnout pod vodou a tím se vyhne působení větru.
[ NAHORU ]

 

Way of Life
Životní styl. Způsob života.
[ NAHORU ]

 

Weigl Sling
Vak pro šetrné vážení kaprů

Použitá literatura:

KAPŘI-Moderní metody chytání kaprů / Vincent Kluwe-Yorck (1993)

Autor: BCG - ®

Přečteno: 18 063x
Průměrná známka: 1.58