Jarní lovy při břehu

- Radek Bendl

Komerční sdělení

Radek Bendl z Nikl Teamu vám přináší článek o svém přístupu k lovu kaprů v období brzkého jara. Mnoho rybářů přistupuje k lovu v tomto ročním období velice podobně jako po zbytek roku – většinou loví na místech, kde byli úspěšní během roku, ale tak se často připraví o úlovky.


Kapři se v jarním období na volné vodě příliš nekrmí. Důvod je velice jednoduchý – hlubší voda se totiž prohřívá výrazně déle a výskyt přirozené potravy je tedy zpomalený. Ryby se na volné vodě zdržují za slunečného počasí ve středních a vyšších vrstvách vody, kde se většinou vyhřívají a startují tak svůj metabolismus v prohřáté vodě. Já ale kapry hledám jinde než většina ostatních rybářů.


Místa si prohlížím detailně a používám k tomu polarizační brýle


Místo, které ryby navštěvují, provnadím malým množstvím návnad


Výběr místa

Zaměřuji se na rychle se prohřívající partie revírů kolem břehů, kde dochází k „boomu“ přirozené potravy daleko rychleji. Ryby tato místa aktivně navštěvují se záměrem dobře se po zimě nakrmit. Vyhledávám hlavně méně přístupná místa a zákoutí, kam se sluníčko opírá po většinu dne. Nemám problém lovit v těsné blízkosti břehu, kde voda není hlubší než 80 cm. Pokud jsou tato místa nerušená, ryby je navštěvují v pravidelných intervalech. Rád po příchodu k vodě ještě před tím, než začnu chystat vybavení, obejdu revír a snažím se ryby v příbřežních partiích lokalizovat. Je třeba být velmi opatrný a snažit se k vodě přibližovat co nejobezřetněji. Důvod je jednoduchý – nechceme ryby vyplašit dřív, než je můžeme zahlédnout. Velkým pomocníkem jsou při tom kvalitní polarizační brýle. Díky nim můžete daleko snáz vidět pod vodní hladinu, jelikož polarizovaná skla brýlí eliminují odlesky hladiny.


Clearwater Fluorocarbon nechám klesnout po náhozu na dno, je velmi oděruvzdorný

Taktika samotného lovu

Pokud ryby lokalizuji na více místech, velmi rád taková místa před lovem provnadím malým množstvím krmení. Perfektně mi k tomu slouží směs pelet a několik kuliček boilií. Ryby se snažím hlavně co nejrychleji zaujmout, proto vše přelévám ještě boosterem kvůli zvýšení atraktivity. Takto si připravím pokud možno několik míst. Je ale potřeba použít opravdu pouze větší hrst krmení, tak abychom ryby upozornili na přítomnost dobře dostupné atraktivní potravy, ale aby se ryby po „vybílení“ místa nenasytily. Pokud se ryby na místě zdržují, počkejte s umístěním montáže do doby, než se trochu vzdálí. Až tehdy montáž velmi opatrně zhoupněte na místo a okamžitě povolte vlasec. Sám používám fluorokarbonový návin Clearwater Mainline o nosnosti 16 lb, který okamžitě klesne na dno a neruší tak ryby od volného pohybu. Pro ryby je navíc takřka neviditelný, což je další výhoda.


Používám in-line olovo a hotový fuorokarbonový Gizmoleader


Návazec připnu do obratlíku Gizmo tímto způsobem


Vybavení a koncové montáže

Jak už jsem napsal, na navijácích mám navinutý fluorokarbon Clearwater o síle 0,39 mm a nosnosti 16 lb. Pruty a navijáky nepoužívám nijak speciální, zkrátka klasiku, stejné jako na všechno mé ostatní chytání. Po nahození ale prut opírám jen o přední vidličku s hlásičem a brzdu dotahuji „tak akorát“. Činím tak proto, aby na kapra po záběru působila i síla akce prutu. Jistota zaseknutí háčku v tlamce se tak ještě zvyšuje a ani opatrná ryba se nedokáže návazce v prvních okamžicích zbavit. Koncovou montáž mám zhotovenou z hotového 93 cm dlouhého fluorokarbonového Gizmoleaderu, na který navlékám in-line olovo o váze kolem 100 g. Návazec většinou používám na pop-up, abych rybu co nejvíc vydráždil k záběru. Používám s oblibou návazec známý jako „Jony Mac Rig“ nebo také „Multi rig“. Jedná se o jednoduchý návazec, u kterého je možné okamžitě vyměnit háček, pokud se poškodí jeho hrot. Také si připravím několik nástrah, které mohu hned vyměnit jednoduchým vyvlečením ze smyčky stejně jako háček.


Ustřihnu asi 25 cm šňůrky Carp'R'Us Strip-X 25


Na jednom konci navážu dvojitou smyčku o délce cca 2–2,5 cm



Smyčku dobře dotáhnu


Konec odstřihnu



Naruším přibližně 2 mm potahu těsně pod smyčkou


Můj oblíbený háček je Carp'R'Us Continental Snag Hook vel. 6



Smyčku provléknu očkem háčku směrem ven


Na smyčku navléknu mikroobratlík velikosti 11



Přetáhnu smyčku přes oblouček háčku


Pak srovnám vzniklé „déčko“ tímto způsobem



Pod narušený kousek šňůrky umístím těžký brok


Na konec šňůrky navléknu antitangle sleeve



Navážu obratlík s kroužkem tak, aby byl kroužek volný


Konec odstřihnu a navléknu antitangle sleeve na obratlík



Ustřihnu si asi 10 cm jemné šňůrky


Tu navléknu na mikroobratlík



Zvolím si správnou atraktivní pop-up nástrahu


Pomocí jehly navléknu nástrahu na šňůrku, kterou přeložím přes sebe



Carp Bonbon pak vtáhnu až na mikroobratlík


Umístím zarážku a pojistím ji několika uzly, aby boilie pevně drželo



Pro maximální atraktivitu ještě nástrahu obalím plovoucí pop-up pastou


Hotový návazec připravený k použití


Závěrem

Jarní lov při břehu je velice účinným a adrenalinovým způsobem jak být v tomto období úspěšný. Je třeba být aktivní, ryby vyhledávat a nelovit jen staticky. Stejně tak pruty je dobré rozmístit na víc různých míst, abychom si po ulovení jedné ryby nezničili šanci na rychlé ulovení další. Buďte obezřetní a aktivní a úspěch se s jistotou dostaví!


Hodně štěstí nejen na jaře přeje Radek Bendl

Autor: Radek Bendl