Přísady do nástrah

- BCG

Přísady do nástrah aneb z čeho vyrobit suchý mix

 Obsah

RYBÍ MOUČKY
Rybí moučka je za horka sušený, dehydrovaný prášek, vyrobený bud' z celých ryb nebo z jejich zbytků po zpracováí ryb na potravu pro lidi. Mnoho malých ryb, jako jsou ančovička, smáček, huňáček severní a sardinka je zpracováváno vcelku. tak že výsledná potravina je složena z celé ryby, včetně kostí a odpadu.
[OBSAH]

Uvádíme několik nejpoužívanějších druhů rybích mouček

BÍLÁ RYBÍ MOUČKA
Prodává se často pod označením PROVIMI 66. Je to sušený práše,. vyráběný z rozemletých kostí a zbytků masa, zbývajících po zpracování bílých ryb a ryb jako jsou tresky, mořští úhoři, hejci apod. pro trh mražených potravin. Má silný, výrazný pach a proteinovou hodnotu 65 %. Je to poměrně vydatné jídlo a je tudíž vhodné jako objemový faktor a pro výrobu těžkých návnad pro daleké vnadění. Obsah oleje se pohybuje zpravidla mezi 8 a% 12 procenty a pokud je to možné, doporučuje se moučku s nejnižším obsahem oleje kvůli delší životnosti a lepším výživným vlastnostem.

[OBSAH] 

 

MOUČKA Z HUŇÁČKA SEVERNÍHO

Je to drahá rybí moučka, která přichází hlavně ze Skandinávie a Islandu. Zpracovává se z celých ryb, ulovených v obrovských množstvích k průmyslovému zpracováni v průběhu poměrně krátkého období. Tato moučka má rovněž velmi výrazný pach a barvu a vysoký obsah proteinu,  kolem 70 %. Moučka se používá v rozsáhlé míře v průmyslovém chovu pstruhů a lososů pro výrobu rybích pelet nejvyšší jakosti. Používá se rovněž jako komerční potravinová přísada do pelet, speciálně vyráběných pro kapří farmy. Ukázalo se, že kapři jsou velmi nároční na chuť,  pach a stravitelnost moučky z huňáčka severního, z čehož plyne, že každá základní směs, obsahující určité procento této moučky, bude účinnější než ta, která je neobsahuje. 

[OBSAH]

 

SARDINKOVÁ A SARDELKOVÁ MOUČKA 

Je to směs dvou rybích mouček. které byly kdysi k sehnání jednotlivě. Spolu vytvářejí velmi jemný prášek s výjimečně vysokou biologickou potravinovou hodnotou a z tohoto důvodu se široce používají pro výrobu krmných pelet. Sardinková a sardelková moučka je pravděpodobně nejoblíbenější ze všech rybích mouček u rybářů i firem vyrábějících návnady.

[OBSAH] 

 

CODLIVINE 

Je to vitamin a minerální potravinový doplněk určený pro koně. Je založen na oleji z tresčích jater, zpracovaných bílých rybách, melase, otrubách a kakuřičné mouce. Ačkoli nemá zvláště vysoký obsah proteinu, je bohatý na éterické vitaminy a minerály a má rovněž vysoký obsah tuku. Je bohatý na uhlohydráty (hlavně cukry) a je dobře vyváženou celkovou potravou. Je to vynikající přísada do každé doma vyrobené směsi z rybích mouček, ale výrobci návnad jej příliš nepoužívají vzhledem k jeho vysoké ceně.

[OBSAH] 

 

RYBÍ OLEJ
Jsou stejně důležitým činitelem v návnadě z rybí moučky jako základní směs sama. Má se všeobecně zato, že nadměrná množství rybích olejů (nebo kteréhokoli krmného oleje) působí velmi špatně na zdraví kapra a může jim dokonce způsobit smrt, protože je ve všech rybích moučkách stejně rybí olej obsažen, je velmi neodpovědné přidávat nadměrný obsah rybího oleje do návnady. Ještě nedávno byl obsah ve výši 40 ml/500 g považován za běžný, avšak takové množství se nyní odmítá. Mnohé rybářské firmy ve Spojeném Království stanovují limit na množství rybího oleje, který se smi používat ve vařených návnadách v jejich jezerech; zpravidla nepřesahuje 10 ml/500 g. Avšak nemyslete, že když mohou při použití nadměrného množství vyvolávat zdravotní problémy, jsou pro kapry absolutně špatné. Rybí oleje zajišťují dlouhodobý zdroj tuku, proměnitelného v energii, čímž se kaprům umožňuje použít obsah proteinu vaší návnady pro důležitou funkci podpory růstu a celkového zdraví. Kromě toho se samotné rybí oleje mohou používat jako dráždidla, jakmile jsou v dostatečném množství zavedeny do jezera.
Existuje zřejmá nepříznivá reakce mezi rybími oleji a jezerní vodou v tom, že se spolu nemísí. jak voda prostupuje návnadou, olej je vytlačován ven ve formě malých kapek plovoucích k hladině. Ocitnete-li se ve vodě velké množství návnady, může rozptýlená olejová dráždivost pokrýt značnou plochu a každá ryba. která bude proplouvat takovým úsekem, ať již na hladině, u dna nebo kdekoli mezi tím, bude pociťovat přítomnost stimulujícího oleje, a to ji vyprovkuje, aby prozkoumala tento lákavý pach potravy. A trasa vede rovnou dolů k vašim nástrahám!
Některé rybí oleje jsou hustší než jiné a například lososí olej vytváří malé kapičky spíše u jezerního dna než na hladině. Mezi oblíbené rybí oleje patří sardinkový olej, makrelový olej, olej z tresčích jater, olej z dalších sardinkových druhů. Ten nejúčinnější je čistý lososí olej. Většina rybích.olejů má sklon k silnému houstnutí a snižování účinnosti během chladnějšího počasí, a ačkoliv to může ovlivnit způsob, jak se olej z návnady rozptyluje, nesnižuje to celkově výživné vlastnosti. Někteřé rybí oleje se nyní upravují tak, aby se zabránilo jejich houstnutí.  Říká se jim .zazimované oleje. Například zazimovaný olej různých druhů sardinek (pilchard) je velmi účinný, jakmile teplota vody začne na začátku zimy klesat Všechny oleje nemají sklon k houstnutí: lososí patří k těm, které tento sklon nemají.
Ještě jeden problém je spojen s rybími oleji: je to jejich žluknutí které způsobuje, že se olej kazí a stává se pro ryby nestravitelným a ohrožuje jejich zdraví. Většina renomovaných výrobců návnad přidává nyní do svých výrobků v určité formě antioxidanty, aby se zabránilo žluknutí.

[OBSAH]


PTAČÍ ZOBY
Ptačí zoby mají oproti alternativním přísadám některé výhody v tom, že jsou laciné, vysoce stravitelné a často Působí velmi bezprostředně, aniž by bylo nutné nějaké předvnaďování, které by kapry k nim lákalo. 
Jak z jejich názvu vyplívá, mnohé z nejlepších přísad byly zkonstruhovány jako přídavná potrava pro výstavní ptáky a závodní poštovní holuby. Obsahuji směs semen. sucharové mouky a otruby, při čemž nejoblíbenějši jsou mleté a drcené konopí, drcená kukuřice, semena řepky a v některých případech lněné nebo dokonce makové semeno. Ptačí zoby nemají zpravidla vysoký obsah proteinu, ale vždycky obsahují vysoký obsah tuku. Podobně jako u rybích mouček dodávají návnady z ptačích zobů kaprům energii, která jim zase umožňuje, aby obsah proteinu užívali pro svůj vzrůst a náhradu tkáně.
Ptačí zoby mají většinou hrubou strukturu a jsou oblíbené zejména v zimě, kdy křupavá povaha hotového uvařeného boilie umožňuje lepší unikáni aromat, sladidel a ostatních tekutých dráždidel.
[OBSAH]

 

Uvádíme několik nejoblíbenějších přísad ptačích zobů:

ROBIN RED CONCENTRATE

Je slavná přísada známá tím, že zbarvuje tmavě rudě vaše ruce, mísy, dřevěné lžíce a všechno ostatní v kuchyni a je důležitým a logickým výchozím bodem pro mnoho receptů na kaprové návnady. Tato tmavá, vysoce koncentrovaná červená přísada, původně určená jako krmivo pro výstavní ptáky, aby posilovala červenou barvu jejich peří, je něco víc nežli pouhé barvivo. Její prvořadá dráždivost spočívá v tom, že obsahuje syntetický vitamin, Carophyll Red, který -jak se zdá -je pro kapry prakticky neodolatelný. Tento výrobek obsahuje také jiné významné přírodní produkty, jako je paprika a cayenský pepř a Robin Red se může ještě dále zlepšit přidáním malého množství mletého černého pepře a mleté sušené cibule.
[OBSAH]

 

RED FACTOR

Je jiný ptačí zob obsahující Carophyll Red, který je téměř stejné dobrý jako Robin Red. Používají jej ve značné míře výrobci návnad, často ve vysokých koncentracích až 50 % celkové suché váhy. jednoduchý, avšak účinný recept obsahuje pouhé dvě přísady, Red Factor a semolinu, smíchané v rovných množstvích.
[OBSAH]

 

RED BAND 

Je směs semen určená jako zob pro kanáry. Před použitím se musí semlít na hrubý prášek v mlýnku na kávu, je však skvělou přísadou do návnad. Podobně jako je tomu u mnohých zobů pro kanáry, má směs semen v Red Factoru vysoký obsah přírodních pojiv a prostým přidáním vařící vody se takto utvořená lepivá, klihovitá usazenina stává okamžitě přitažlivou pro kapry. Obsahuje rovněž malé množství Carophyllu.

[OBSAH]


P.T.X.

Je tmavá, sladká moučka na bázi melasy, často užívaná spíše v kombinaci se sladkými aromaty než s ovocnými a pikantními. Sladká chuť originálního výrobku se promítá do chuti návnady, a když se použije s menším obsahem karamelu, mléčného toffé, nebo smetanových aromat, pak se opravdu stává samostatnou návnadou.
[OBSAH]

 

PROSECTO lNSECTIVOROUS 

Je obdobný výrobek jako P.T.X., není však tak sladký. Věřte mi nebo ne, ale skládá se z drceného sušeného hmyzu - obsahuje protein ! S ohledem na své lepkavé základy z melasy a medu, mají jak P.T.X. tak i Prosecto relativně krátkou skladovací životnost. Abyste si zajistili jejich životnost, je nejlépe kupovat jich vždy menší množství.
[OBSAH]

 

NECTABLEND

Byla jedna z prvních, ve velkých objemech používaných přísad ptačích zobů. Nyní se rozsáhle používá v mnoha základních směsích. Je to jasné žlutá směs vaječných sušenek a semen se súednim obsahem proteinu, s malou dávkou semen kakaovníku, které kapři zřejmě mají velmi rádi. Tato přísada funguje lépe, je-li drcená nebo mletá na jemný prášek, ale většina výrobců, používajících Nectablend ve svých směsích, jej používá v jeho hrubé originální formě. V takovém stavu umožňuje skvělé unikání tekutých aromat, dráždidel a olejů. Směsi, jako jsou Yelow Seed Mix firmy Solar a Enervite Gold Fimy Nutrabaits, obsahuji vysoký podíl Nectablendu.
[OBSAH]

 

SLUIS C.L.O. 

Je semeno na základě ptačího zobu s báječným rodokmenem. Je to absolutně přírodní potrava sama o sobě a shodou okolností současně i výborné pojivo, často používané v základech ptačích zobů i mnoha směsích rybích mouček. C.L.O.má zvýšený, vysoce dráždivý potravinový olej, který je důležitým zdrojem jeho výživové přitažlivosti.
Kromě základních výše uvedených přísad přidává většina výrobců své vlastní tajné přísady, o nichž doufají, že pomohou jejich výrobkům získat náskok. Například Enervite obsahuje Liver Powder (prášek z jater) a Dried Brewer Yeast (sušené pivovarské kvasnice) - obojí jsou renomovaná kaprová dráždidla, kdežto Savay Seed Mix firmy Solar obsahuje svoje vlastní charakteristický sladký atraktor a chuťový posilovač.
[OBSAH]

 

VITAMELO

Je práškové mléko použivané k tomu, aby si mladá telata odvykla materskému mléku. Je silné slazené a aromatizované smetanou nebo vanilkovými dráždidly, o nichž víme, že kapry velmi lákají. Má velmi vysoký obsah tuku, který doplňuje přírodní tuky, obsažené již v ptačích zobech, a má velmi charakteristickou chuť a aroma. Přidáním 15 až 20 procent Vitamealo ziská každá základní směs příjemnější sladko, vanilkovou chuť a aroma. Je ideální pro použití do směsí ptačího zobu, protože mnohé z nich jsou samy o sobě nemastné, neslané a bez chuti.

[OBSAH] 

 

NÁVNADY HNV S VYSOKÝM OBSAHEM PROTEINU

 

KASEIN 

Existují dva typy jedlého, potravinového kaseinu, kyselý kasein a Rennet Casein (syřidlový kasein). Nechci zacházet do podrobností, jak se od sebe liší, jen uvedu. že mají rozdílnou hodnotu pH.

 

Syřidlový kasein 

Používá se z 50 procent skoro v každé proteinové směsi. V kombinaci s jinými pojivými přísadami a při době vaření necelých 50 sekund dosahují návnady s tuhou slupkou a měkkým těstem uvnitř.

Kyselý kasein 

Je k dostání ve dmu typech, tzv. "třicítka" (hrubší) a "stovka" (jemnější). Hrubší druh se používá, chceme-li získat návnadu s tvrdým jádrem, kdežto "stoka" je daleko jemnější a požívá se jako vhodná alternativa k syřidlovému kaseinu v návnadách s měkkým vnitřkem. Nedoporučuje se, abyste používali ve směsi více než 30 procent žádného z kyselých kaseinů. Výrobci, kteří ještě používají pravý mléčný a vaječný protein HNV, namíchávají obyčejně směs všech tří kaseinů, aby dosáhli dokonalého vyváženi proteinu, vitaminů a minerálů. 
[OBSAH]

 

CALCIUM CASEINATE 

(vápenatý kaseinát) Je jemný, velmi lehký mléčný protein.Jeho hlavní přitažlivou vlastností je rozpustnost ve vodě, umožňující lepší uvolňování stimulačních signálů z mléčných výrobků, známých jako významná dráždidla pro kapry.
[OBSAH]

 

SODIUM CASEINATE 

(sodný kaseinát) Je klihovitější, lehčí, ve vodě rozpustný protein, extrahovaný z kyselého kaseinu. V časech obliby těstových nástrah byl tento výrobek používán jako proteinová přísada i pojidlo. Při zpracovávání je velmi lepivý,a přidává se pouze menší podíl do celkové dávky ke zlepšení proteinové bilance. Jeho hlavní výhodou je jeho extremní lehkost. Takže jej lze používat k výrobě pomalu klesajících, polovzplývavých nástrah.
[OBSAH]

 

MLÉCNÝ ALBUMIN 

Je další mléčný protein, který byl kdysi široce používán do HNV. Později se však stal méně populární, protože se plně projevovala jeho krátká skladovací životnost. Stabilizované výrobky, jako například Nutralac, jsou nyní značně vhodnější a přiměřenější.
[OBSAH]

 

VAJEČNÝ ALBUMIN

Je izolovaný protein z vaječného bílku. Je používán v průmyslové výrobě zmrzliny a jemného pečiva a pouze nejvyšší jakostní stupeň tohoto výrobku je používán renomovanými výrobci návnad. Vaječný albumin v jakosti pro zvířata je méně rafinovaný a není tak stabilníl. Používá se v HNV hlavně kvůli zkracováni doby vaření, potřebné k dosažení tvrdé vnější slupky návnady. Čím déle se mléčné proteiny vaří, tím více se sráží a tím více proteinu se ničí. Použitím vaječného albuminu lze dobu vaření udržet na minimu, čímž se chrání citlivé proteiny před účinky nadměrného tepla. Zajímavým vedlejším účinkem vaječného albuminu je jeho schopnost působit jako téměř okamžité pojivo a tvrdidlo boilie, ačkoliv je třeba zdůrazni,.že je také vysoce výživnou a stravitelnou přísadou. Setkáte-li se s problémy rozpadáni se návnád za letu po nahození vnadící trubkou, přidejte 50 gramů vaječného albuminu do základní směsi; tím návnada značně stvrdne a problém by se měli odstranit.
[OBSAH]

 

SYROVÁTKOVÝ PROTEIN 

Se používá k získání lepšího celkového proteinového podílu návnady. Přidává se do mléčných, sojových a vaječných proteinů tak, aby se zajistilo několik aminokyseli,. které nejsou v těchto proteinech zastoupeny. Je rovněž pojivem, které má jemnou, nasládlou chuť, a tu do značné míry uděluje každé základní směsi. Příkladem syrovátkového proteinu je NUTRAPRO firmy Nutrabaits. 

[OBSAH]

 

TEKUTÉ POTRAVINOVÉ PŘÍSADY 

Lze je přidávat v jakémkoliv poměr.. který si můžeme dovolit - třeba celou láhev - jste-li dost bohatý -, aby se zlepšila výživná hodnota vaší návnady, kterou sou- časné učiníte přitažlivější pro kapry koncentrací aminokyselin, vitamínů a minerálů. Jsou jedinečnými dráždidly. Protože vypouštějí "volne" aminokyseliny kolem jednotlivých boilie, čímž přilákávají kapry ze široka daleka, aby prozkoumali svůdnou vůni. Mají také charakteristickou chuť, kterou kapři prostě zbožiňují - vpravdě jedna z nejlepších přísad do návnad, jakou si lze představit. 

Mezi některé z nejlepších tekutých potravin patří řada Sense Appeal, Starmino, AminoBlend Supreme, Minamino. Multimino-PPC a Corn Steep Liquor. Všechny tyto tekutiny fungují jako doplněk potravy a mohou dokonce změnit relativně nízkoproteinovou návnadu na vysoce účinnou potravinovou návnadu, protože 50 mililitru Nutramina nebo Minamina se rovná 75 gramům čistého předtráveného proteinu. 

[OBSAH]

 

Nyní se podívejme na některé ze známějších objemových přísad: 

 

SEMOLINA

(pšeničný šrot) Je rozsáhle používaná v průmyslu výroby návnad aby vázala a doplňovala ostatní přísady. Má omezenou potravinovou hodnotu, ale je bohatý na uhlohydráty, které jsou důležitou součástí kaprova jídelníčku. Nelze pominout skutečnost, že kapři mají její chuť rádi a tisíce ryb padly za oběť nástrahám na bázi semoliny s relativně nízkou potravinovou hodnotou. Pomáhá uválet návnadu do tvaru klbásy a umožní ji dobře provařit, abychom mohli vyrobit boilie tvrdé jako kámen: je to velmi užitečné, když se vaše voda hemží raky nebo sumečky americkými. 

[OBSAH]

 

PLNOTUČNÁ SOJOVÁ MOUKA

Jde o další objemovou přísadu používanou k posilování tukové a proteinové charakteristiky. Existují důkazy, že soja zpomaluje proteinový trávicí enzym -tripsin -, který je hlavním kaprovým enzymem v jeho vnitřnostech. Ovšem spousty kaprů se chytají na nástrahy soja/semolina a nezdá se, že by jim nijak škodily. Ostatně většina hotových boilie, která jsou k dostáni ve vašem rybářském obchodě, je vyrobena zásadně ze dvou přísad,  a totiž semoliny a sojové mouky a jistě víte, že hotové návnady jsou účinné .
[OBSAH]

 

KUKUŘIČNÁ MOUKA

Je prostě jemně mletá kukuřice. Má vysoký obsah proteinu a z tohoto důvodu i vzhledem k všeobecně lepším výživným vlastnostem, je kukuřičná mouka daleko lepší objemovou přísadou než semolina nebo sojová mouka.
[OBSAH]

 

PRÁŠKOVÉ CHALUHY

Jsou úžasně účinným, vysoce výživným produktem, bohatým na stopové prvky a například vitamin E. Pokud jde o kapry, je známé, že je velmi stimulujícím prostředkem pro jejich čichové a chuťové orgány. S ohledem ne cenu se používá velmi šetrně v množství kolem 25 až 30 gramů na 500 gramů základní směsi.
[OBSAH]

 

SUŠENÁ MOŘSKÁ TRÁVA

Je hrubý produkt, tvořící drobné částice v návnadě. Tento výrobek je bohatý na cenné stopové prvky aminokyseliny a vitaminy. Má velmi charakteristickou strukturu a pach a pomáhá vytvářet velmi "odlišná" boilie. Může se používat v poměru až 100 g/kg.
[OBSAH]

 

GREEN LIPPED MUSSEL EXTRACT

Je jedním z nejúčinnějších dráždidel, která byla až dosud objevena. Je to vysoce koncentrovaný práškový výtažek ze škeblí, vyskytujících se v teplých vodách Tichého oceánu u Novozélandského pobřeží. Tento produkt je bohatý na betaine, přírodní látku, známou svou přitažlivostí kaprů. Důležitější je ta jeho vlastnost, že vyvolává aktivní a trvalou chuť ke krmení, použije-li se v přesně daném poměru v kombinaci s určitými aminokyselinami. Bohužel, přesně daný poměr a kombinace aminokyselin jsou přísně střeženým tajemstvím, známým toliko rybochovným zařízením a méně důležití smrtelníci -jako jsou rybáři - nejsou zřejmě dosti důvěryhodní, aby se stali nositeli tohoto tajemství!
Výtažek z green liped mussel má také velmi silný korýšový pach a chuť. Je drahý, což omezuje jeho rozsah použití pro základní směsi, avšak - dosud není zjištěno  jeho maximální množství, které lze použít do návnady. Jinými slovy, nemůžete použit dost teto látky do vašich základních směsí! Tedy, čím jste bohatší, tím více této látky si můžete dovolit použít! Avšak  se doporučuje, abyste nepoužívali více než 2g / 500 g suché směsi.
[OBSAH]

 

PRÁŠEK Z JATER

Používá se již mnoho let a mnoho rybářských prodejen ho doporučuje v současné době. Listina rekordů mluví určitě již sama za sebe, protože pro kapry je tento výrobek velmi přitažlivý vzhledem k vyváženému poměro aminokyselin, vitaminů a minerálů. Můžete ho použít do návnady v libovolném množství, podle toho jak jste bohatí! Doporučeno je maximálně 5g / 500 g, ale skutečně je dosaženo skvělých výsledků s malým množstvím 1g / 500 g.
[OBSAH]

 

GARNÁTOVÝ VÝTAŽEK

Je plně přírodním výtažkem, vyrobeným speciálně pro použití do návnad z rybích mouček. Většina nejlepších garnátových mouček a výtažků pochází z Dánska. I zde je použitý poměr individuální. Doporučeno je ale maximálně 2g / 500g, protože existují důkazy, že vyšší hladina by mohla způsobovat přílišnou vzplývavost nástrah.
[OBSAH]

 

BETAINE HIDROCHLORIDE

Je jednoduše nejlepší dráždidlo na kapry všech dob. Je to - chcete-li - přírodní pach potravy, s níž se kapři setkávají ve svém každodenním životě. Je obsažen v mnoha druzích přírodní potravy, jako jsou korýši, červi, nymfy a žížaly, a rovněž tak se vyskytuje v rostlinách, houbách. v mase ryb a měkkýšů. Chovatelé ryb jej jži dlouhou dobu uznávají za prvořadý krmný povzbuzující prostředek a používají jej do četných krmných pelet a komerčních krmiv. Může se používat s velkým účinkem do všech typů základních směsí a vzhledem k jeho vysoce rozpustným schopnostem se dobře pojí s aromáty, tekutými potravami a vodou, aby se pak použil pro vnější máčení nebo postřikováni návnad. Je to bezpochyby nejúčinnější přísada, která byla kdy objevena a v seznamu úlovků figuruje na prvním místě co do množství vylovených kaprů. 
[OBSAH]

 

SOJA ISOLAT

(izolovaná soja)Izolovaný protein ze sójových bobů.
[OBSAH]

 

RÝŽE 

Mletá rýže má vysoký obsah uhlohydrátů a škrobu a může se používat jako hlavní podíl návnadové hmoty pro návnady.

[OBSAH]

 

KRUPICE 

Pšeničná krupice váže těstovou hmotu a používá se jako levná přísada, aby výrazně snížila obsah proteinu v návnadě.
[OBSAH]

 

PŠENIČNÝ GLUTEN

(pšeničný škrob)Lepidlo. Velmi dobré pojidlo pro návnadovou hmotu (také pro těsto) s vysokým obsahem proteinu.
[OBSAH]

 

PŠENIČNÉ KLÍČKY

Velmi dobrá substance pro dodávání balastních látek. 

[OBSAH]

 

PROTEX

Zeleninový protein se silnou příchutí, hodící se k masovým ochucovačům.
[OBSAH]

Použitá literatůra:

KAPŘI-Moderní metody chytání kaprů / Vincent Kluwe-Yorck (1993)

Návnady a nástrahy na Kapry / Ken Towley (1998)

BEST CARP GROUP

Autor: BCG - ®

Přečteno: 17 019x
Průměrná známka: 1.61