Bližší podmínky výkonu rybářsho práva na vodách mimopstruhových a pstruhových

- BCG

Bližší podmínky výkonu rybářského práva
na vodách mimopstruhových a pstruhových

platné na revírech Moravského rybářského svazu od 1. ledna 2006

Jestli-že najdete v rybářském řádu MRS nějakou chybu či nepřesnost, laskavě nám ji sdělte na náš e-mail a my ji okamžitě opravíme.

  • P - pstruhové
  • MP - mimopstruhové


Bližší podmínky výkonu rybářského práva na vodách MIMOPSTRUHOVÝCH

Bližší podmínky výkonu rybářského práva vychází z ustanovení zákona č. 99/2004 Sb., vyhlášky č. 197/2004 a současně respektují další právní předpisy a vědecké poznatky.
Bližší podmínky výkonu rybářského práva na Moravského rybářského svazu (dále jen MRS) byly projednány a schváleny Svazovým výborem MRS dne 23.9. 2004 a V. sjezdem MRS dne 9.10. 2004

I. Doby hájení jednotlivých druhů ryb
1.
od 1. ledna do 15. března
- mník jednovousý
od 1. ledna do 15. června
- bolen dravý
- candát obecný
- sumec velký
- štika obecná
od 1. ledna do 30. září
- hlavatka obecná
od 16. března do 15. června
- jelec jesen
- jelec tloušť
- jeseter, vyza
- ostroretka stěhovavá
- parma obecná
- parma stěhovavá
- podoustev říční
od 1. září do 15. dubna
- pstruh obecný
od 1. září do 30. listopadu
- úhoř říční
od 1. prosince do 31. července
- lipan podhorní

2. V zájmu hájení kapra po vysazen může místní organizace (dále jen MO) stanovit zákaz lovu kapra nebo všech ryb v revíru jí svěřeném nebo v jeho části, na dobu max. 10 dnů v roce po vysazení. Tento zákaz lovu musí být v revíru viditelné označen tabulemi. MO MRS může 5 dnů před konáním závodu zakázat lov ryb v závodním úseku.

II. Denní doby lovu ryb v mimopstruhovém rybářském revíru jsou:

a) v měsíci listopadu, prosinci, lednu a únoru od 7 do 18 hodin
b) v měsíci březnu, dubnu, září a říjnu od 5 do 21 hodin
(od 6 do 22 hodin letního času)
c) v měsíci květnu, červnu, červenci a srpnu od 3 do 23 hodin
(od 4 do 24 hodin letního času)

III. Doba hájení některých vodních živočichů
Celoročně jsou chráněni dle vyhlášky číslo 395/1992 Sb. v platném znění.

IV.Zákaz přivlastňováni ryb nedosahujících nejmenší stanovené délky

amur bílý 50 cm   ostroretka stěhovavá 30 cm
bolen dravý 40 cm   parma obecná 40 cm
candát obecný 45 cm   podoustev říční 25 cm
hlavatka obecná 65 cm   pstruh duhový 25 cm
jelec tloušť 25 cm   pstruh obecný 25 cm
jelec jesen 25 cm   síh maréna - peleď 30 cm
jeseter malý 30 cm   siven americký 25 cm
kapr obecný 40 cm   sumec velký 70 cm
lín obecný 25 cm   štika obecná 50 cm
lipan podhorní 30 cm   tolstolobik 50 cm
mník jednovousý 30 cm   úhoř říční 55 cm
         
Tato délka se měří u ryb od předního konce hlavy až ke konci nejzazší části ocasní ploutve. Odlišné délky u jednotlivých druhů jsou uvedeny v popisu revírů.

V. Při lovu v rybářském revíru se zakazuje:
a) používat prostředků výbušných, otravných nebo omamných látek
b) používat bodců jakéhokoliv druhu, lapaček, udic bez prutů, dále vidlic a rozsošek jakož i střílet ryby, tlouci ryby, chytat je na šňůry, do rukou a do ok
c) užívat k lovu elektrického proudu, lovit ryby pod ledem
d) lov vybraných druhů ryb po dobu jejich hájení z důvodů ochrany jejich rozmnožování
e) lov vybraných druhů ryb, které nedosáhly nejmenší lovné míry, z důvodu ochrany těchto druhů ryb
f) lov mimo denní doby lovu ryb v kalendářním roce z důvodu ochrany rybí obsádky
g) lov za použití jakýchkoliv stálých zařízení k lovu ryb nebo sítí, které nejsou od sebe vzdáleny alespoň 50 m, nebo zabraňovat tahu ryb po i proti vodě
h) lov z lodí obytných, z plavidel veřejné dopravy a ze zvláštních plovoucích zařízení využívaných k přepravě
i) lov v plavebních komorách
j) lov v blízkosti přehradních hrází, nejméně 100 metrů od hrázového tělesa
k) lov ze silničních a železničních mostů a lávek pro pěší
l) lov v místech, kde se nahromadily ryby za mimořádně nízkého stavu vody nebo při škodlivém znečištění vody a též ryby shromážděné k přezimováni a rozmnožování, lovit rybí plůdky, pokud toto opatření nečiní uživatel rybářského revíru k záchraně ryb nebo jejich přenesením do jiných vod
m) lov ryb do slupů, vrší
n) lov v rybím přechodu a do vzdáleností 50 m nad i pod ním
o) používání echolotu při sportovním rybolovu.
p) budování pevných přístřešků, výkopů, srubů a jiných úprav břehů rybářských revírů.
q) používání dvoj a trojháčků v době od 1.1. do 15.6. běžného roku, kromě revírů s povolenou přívlačí před 15.6.
r) lov na živou i mrtvou rybku do 15.6. běžného roku
s) označovat lovná místa na vodní hladině

VI. Rybářské nářadí, způsoby lovu a nástrahy

1. lov na položenou:
nástraha spočívá na dně, kde je přidržována zátěží. Při tomto lovu smí být používány nejvýše 2 udice, u každé z nich nejvýše dva návazce s jednoduchými háčky, nebo jeden návazec s dvojháčkem nebo trojháčkem. K lovu lze použít nástrahu rostlinného nebo živočišného původu neohrožující kvalitu vody. Při lovu na nástražní rybku mohou být použity víceháčkové systémy s maximálně třemi,háčky (jedno až trojháčky).
2. lov na plavanou:
je lov pomocí 1-2 udic na nástrahu, která může být v pohybu (unášena proudem vody nebo i v klidu (stojaté vody) nastavena v libovolné výšce vodního sloupce. Nastavení nástrahy zabezpečuje převážně splávek. Pohyb nástrahy může být lovícím aktivně ovlivňován: Pruty je možno umístit v různých typech stojánků nebo držet v ruce. Způsob lovu na plavanou lze kombinovat s lovem na položenou. Při lovu na nástražní rybku mohou být použity víceháčkové systémy s maximálně třemi háčky (jedno až trojháčky).
3. lov přívlačí:
je lov pomocí jedné udice, prut Je držen v ruce, jiná udice nesmí být nastražena. Spočívá v aktivním vedení nástrahy vodním prostředím. Tato metoda je určena výhradně k lovu dravců a lososovitých ryb. Lovem přívlačí se rozumí i lov na umělou mušku, nebo muškaření v případě, že je za nástrahu použita vláčecí nástraha, nebo muška vybavena zařízeními např. rotující plíšek, vrtulka, které při jejich pohybu zvyšují dráždivost pro ryby. Vláčecí nástrahy mohou mít podle své konstrukce maxilmálně tři háčky (dvojháčky, trojháčky).
Při lovu přívlačovou udicí (přívlač) se nesmí táhnout nástraha za jedoucí loďkou. Přívlač Je povolena od 16. června do 31. prosince, kromě revírů s povolenou přívlačí od 16. dubna.
4. lov hlubinnou přívlačí:
je lov pomocí jedné udice, která je opatřena jednou nástrahou, jiná udice nesmí být nastražena. Hlubinnou přívlačí se rozumí tažení nástrahy za jedoucí rybářskou loďkou, v jakékoliv hloubce vody. Nástraha se může pohybovat maximálně ve vzdálenosti 20 m za jedoucí loďkou a nesmí ohrozit ostatní veřejnost. Na revírech MRS je hlubinná přívlač zakázána vyjma těch revírů, kde je v popisu rybářského revíru výslovně uvedeno."Hlubinná přívlač povolena".
5. lov umělou muškou:
je lov pomocí jedné udice na umělou mušku, nahazovanou pomocí muškařské šňůry, jiná udice nesmí být nastražena. Muškařská šňůra může být nahrazena vlascem, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové, nebo jiné plovátko, případně jiná zátěž. Při lovu umělou muškou lze použít nejvýše tři návazce s tím, že na každém návazci lze použít jen jeden jednoháček. Pokud jsou nástrahy vybaveny dvojháčkem nebo trojháčkem, lze použít jen jeden návazec. Umělou muškou jsou nástrahy, imitující hmyz či jiné organizmy. Nástraha. nesmí být vybavena zařízeními např. rotující plíšek, vrtulka, které při jejich pohybu zvyšují dráždivost pro ryby. Tato zařízení jsou považována za třpytky. Při lovu umělou muškou nesmějí být další pruty nastraženy.
6. lov muškařením:
je lov jednou udicí za pomoci muškařské šňůry. Muškařská šňůra může být nahrazena vlascem, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové plovátko nebo jiná zátěž. Při muškaření lze použít nejvýše dva návazce s tím, že na každém návazci lze použít jen jeden jednoháček. Pokud jsou nástrahy vybaveny dvojháčkem nebo trojháčkem, lze, použít jen jeden návazec. Za nástrahy lze použít i živý nebo mrtvý hmyz. Nástraha nesmí být vybavena zařízeními např. rotující plíšek, vrtulka, které při jejich pohybů zvyšují dráždivost pro ryby. Tato zařízení jsou považována za třpytky. Lov muškařením lze použít jen na mimopstruhových revírech. Při lovu muškařením nesmějí být další pruty nastraženy.
7. lov dravců:
lov dravců je způsob lovu určený výhradně k lovu dravých druhů ryb (štika, candát, sumec, boleni, např. přívlač, hlubinná přívlač a lov na nástrahy evidentně určené, k jejich lovu jako např. přívlač a nástrahy používané k lovu přívlačí, víceháčky, smotek červů na větších háčcích, nástražní rybka, myš, krtonožka. Za nástražní rybky smí být používány ryby, jejichž lov v revíru není zakázán nejmenší délkou. Ty ryby, jejichž lov v revíru je vázán nejmenší délkou, mohou být používány za nástražní rybky jen tehdy, dosahují-li předepsané nejmenší délky. Za nástrahu nesmí být používány ryby chráněné podle předpisů o ochraně přírody, ryby lososovité a ty druhy, které v době, kdy mají být použity za nástrahu, jsou hájeny.
8. lov ryb z loďek:
je prováděn z rybářské loďky, nebo z plovoucí nafukovcí rybářské pomůcky určené k rybolovu. Při lovu musí osoba provádějící lov respektovat plavební předpisy a předpisy upravující provoz plovoucích zařízení. Při lovu ryb na udici z loďky musí být pojíždění a přistávání loďky prováděno tak, aby zbytečně nerušilo ostatní osoby provádějící lov ze břehu. Na revírech MRS je lov z loďky zakázán vyjma těch revírů, kde je v popisu rybářského revíru výslovně uvedeno "Lov z loděk povolen". Lovící z loďky nesmí mít nastražen jiný prut mimo loďku. Za lov z loďky se nepovažuje lov z loďky, která je navalena na přirozený břeh a zdolávání ryby z loďky.
9. lov nástražních rybek do čeřínku:
a) je povolen v době od 16. června do 31. prosince. Uživatel rybářského revíru může vymezit místa, kde je lov čeřínkem povolen. Zákaz lovu čeřínkem je v popisech revírů vysloveně uveden.
b) nástražní rybky, jejichž lov není vázán nejmenší délkou (hrouzek obecný, ouklej, ježdík obecný, okoun, slunka atd.) mohou být loveny ručními čeřínky s vodorovnou sítí o maximální ploše síťoviny 1m2. Ostatní druhy ryb nesmí být tímto způsobem loveny.
c) při lovu čeřínkem mohou být pruty (udice) nastraženy. Musí však být dodržena ostatní ustanovení Bližších podmínek výkonu rybářského práva.
d) mládež do 15 let nesmí lovit nástražní rybky do čeřínků.
10. lov na bójku:
Je lov dravců na povolené plovoucí zařízení (bójky, splávky apod.), (dále jen bójky), Bójky, které nejsou součásti udice, nejsou dovoleny. Při lovu dravých ryb může být použito bójky a pomocné bójky, jejichž rozměry nepřesahují 6x6x30 cm nebo dvou bójek maximálního rozměru 1Ox10xl0 cm, které jsou propojeny spojkou v maximální vzdálenosti do 150 cm. Spojení bójky a pomocné bójky musí umožňovat po záběru a při zdolávání ryby jejich rozpojení tak, aby pomocná bójka již nebyla součástí udice. Za bójky nesmí být používán neopracovaný polystyrén a jiné neopracované plastické hmoty (včetně PET lahví). Systém bójky může být ukotven jednak mezi nástrahou a prutem nebo i za nástrahou, ale vždy tak, aby celý systém byl součástí udice. Jakékoliv zařízení (bójky, splávky apod.) určené k lovu dravců, musí být po skončení lovu vytaženo z vody. Účelem bójky je udržet nástrahu ve zvolené hloubce. Bójka musí být viditelná z místa lovícího a svými rozměry a schopností plavat nesmí napomáhat ke zdolávání lovené ryby. I pro tento způsob lovu platí, že lovící musí být u prutů přítomen tak, aby s nimi mohl okamžitě manipulovat. Systém bójky nesmí být doplněn o další háčkovou soustavu. Je zakázáno mít nahozené pruty bez nástrahy. Za bójku se považuje každé signální zařízení (splávek) sloužící k lovu dravců či systém dvou a více bójek spojených tyčí, pružinou, drátem, vlascem apod., jejichž cílem je držet nástrahu tak, aby se nezaplétala do vlasce.

VII. Povinné vybavení
Oprávněný k lovu ve vodách mimopstruhových musí mít u sebe platný rybářský lístek, povolenky k lovu a členskou legitimaci (pokud je členem MRS nebo ČRS) Oprávněný k lovu je povinen mít při lovu vyprošťovač háčků (např. pean, obústek, pinzetu, klíšťky), míru pro zjištění délky ulovených ryb.

VIII. Docházka k vodě, počet a množství úlovků a jejich evidence
1. Před započetím lovu je lovící povinen zapsat nesmazatelným způsobem do povolenky k lovu - evidence docházky a úlovků (dále jen záznam) datum a revír. Lov bez označení této povinnosti se považuje za lov bez povolenky.
2. V mimopstruhovém rybářském revíru si může osoba provádějící lov přisvojit v jednom dni, i když loví na více rybářských revírech, nejvýše 7 kg všech druhů ryb. Dojde-li k překročení tohoto limitu poslední ulovenou rybou, lze si i tuto rybu ponechat. V tomto úlovku smí být pouze 2 kusy uvedených ryb: štika, candát, sumec, amur nebo jejich kombinace. Úlovek kapra je omezen na 1 kus denně (je možná kombinace s jedním kusem z druhů výše uvedených ryb). Po ulovení a ponechání si dvou kusů uvedených ryb nebo jednoho kusu kapra a jednoho kusu uvedené ryby, končí denní lov, i když tyto nedosahují maximální povolenou hmotnost celkového denního úlovku 7 kg. Byla-li si osobou provádějící lov přisvojena ryba, kterou celková hmotnost úlovku přesáhla 7 kg, končí jejím přisvojením denní lov.
3. Vyskytují-li se ve vodách mimopstruhových také ryby lososovité a lipan, může si osoba provádějící lov vedle úlovku uvedeného podle odstavci 2 ponechat jen 3 kusy ryb lososovitých a včetně lipana nebo jejich kombinaci, pokud celková hmotnost denního úlovku nepřesáhne 7 kg.
Síh maréna a Síh peleď se nepovažují v úlovcích za ryby lososovité.
4. Přisvojené ryby osoba provádějící lov zapisuje nesmazatelným způsobem do záznamu, kde uvede druh ryby, její délku a hmotnost. Přisvojené druhy ryb, jež mají stanovenou minimální lovnou délku, zapisuje osoba provádějící lov bezprostředně po jejich ulovení. Ostatní druhy ryb zapisuje po skončení nebo přerušení lovu před odchodem od vody. Nedosáhne-li oprávněný k lovu úlovku, je povinen celý příslušný řádek v povolence proškrtnout (včetně kolonky kontrola).

IX. Zavážení nástrah
Na revírech MRS jé zavážení nástrah zakázáno vyjma těch revírů, kde je v popisu revíru vysloveně uvedeno "Zavážení nástrah povoleno". Tam, kde není zavážení nástrah povoleno, je možné dopravení nástrahy do místa lovu pouze nahozením rybářským prutem.

X. Přístupy na pozemky
Uživatel rybářského revíru, rybářský hospodář a jeho zástupce, držitel povolenky k lovu a rybářská stráž mohou při výkonu rybářského práva vstupovat na pobřežní pozemky, pokud na ně není vstup zakázán z důvodu obecného zájmu; jsou však povinni nahradit škodu, kterou při tom způsobí.

XI. Rybolov mládeže Mládež do 15 let včetně může lovit na vodách mimopstruhových na 1 prut. Mládež do 15 let nesmí lovit nesmí lovit na nástražní rybky ani jejich části, rovněž nesmí lovit nástražní rybky do čeřínků. Přívlač je povolena pouze s umělou nástrahou.

XII. Povolené technické prostředky k lovu
Povolené technické prostředky k lovu jsou: vábničky,rybářské loďky, plovoucí nafukovací rybářské pomůcky určené k lovu ryb, podběrák, udice, čeřínek, vezírek, vyprošťovač háčků, měřítko, stojánky na udice, číhátka, splávky a zátěž.

XIII. Chování při lovu
1. Při lovu ryb na položenou, plavanou nebo lovu nástražních ryb do čeřínku je nutné, aby lovící udržovali mezi sebou vzdálenost alespoň 3 m, při lovu přívlačí nebo muškovou udicí je nutné dodržovat mezi jednotlivými lovícími vzdálenost alespoň 20 m, nedohodnou-li se lovící na kratší vzdálenosti. Místa k lovu nesmějí být žádným způsobem vyhrazována. Za neoprávněné vyhrazování místa k lovu je rovněž považováno ponechání rybářského nářadí nebo jeho části (např. vidličky) na místě lovu po ukončení denního rybolovu.
2. Lov ryb na udici, na plavanou, na položenou nebo čeřínkováním může být prováděn jen za předpokladu, že osoba provádějící lov je u udic přítomna tak, aby s nimi mohla bez prodlení manipulovat. Nesmí být použit systém samoseku.
3.Při lovu na dva pruty je lovící povinen omezit vzdálenost mezi jednotlivými pruty maximálně na 3 metry. V okruhu tří metrů od prutů musí být lovícím udržován pořádek.

XIV. Uchování ulovených ryb
Pokud lovící uchovává ulovené ryby živé, je povinen mít vlastní vezírek s kruhy, aby síťovina nepřiléhala těsně k tělu ryb, nebo takové zařízení, kde má ulovená ryba umožněn alespoň minimální pohyb (konstrukce potažená síťovinou, haltýř, apod.). Současné se povoluje sak z jednodílného polyesterového osnovního úpletu.
Je zakázáno upevňovat ryby provlečením za skřele nebo jiným nešetrným způsobem, případné nechat nezabité ryby udusit. Ryba uložená ve vezírku je považována za ponechanou. Zakazuje se používat společných vezírků. Také není dovoleno darovat rybu přímo u vody. Je zakázáno uchovávání živých lososovitých ryb a lipana.

XV. Zacházení s ulovenými rybami
Při vylovování ryb je oprávněný k lovu povinen zacházet s nimi šetrně. Pokud ryby nelze (vzhledem k hmotnosti) zvednout pomocí prutu nad hladinu, je nutno použít podběrák. Při vylovování ryb o velké hmotnosti může být použit vylovovací hák (gaf). Ryby, které nedosahují stanovené míry a musejí být proto vráceny do vody, uvolňujeme pokud možno ve vodě bez zbytečné manipulace na břehu. Pokud vězí háček hluboko v jícnu, je nutno háček odstřihnout (odříznout). Nemůže-li oprávněný k lovu bez poškození uchovat ulovené ryby živé, je povinen rybu usmrtit prudkým úderem do temena hlavy a proříznutím žaberních oblouků. Za hrubé porušení povinnosti bude považováno smýkání ryb po břehu nebo jejich nešetrné vhození do vody. Porcování ulovených ryb před odchodem od vody je zakázáno. Ulovené ryby je nutno uchovávat tak, aby jejich maso nebylo znehodnoceno a aby byla možná kontrola úlovku. Je zakázáno uchovávat ryby za účelem výměny za jiné ulovené ryby. Zjištěné uhynulé ryby, které má lovící ve svém dosahu, je povinen vylovit a odstranit tak možnost znehodnocování vody a šíření nákazy.

XVI. Úlovky značkovaných ryb
1. Uloví-li oprávněný k lovu rybu, která je opatřena značkou a kterou je povinen pustit zpět do vody, protože je hájena nebo nedosahuje nejmenší délky, zaznamená číslo a tvar značky, změří délku, odhadne její přibližnou hmotnost a pustí ji zpět do vody s náležitou opatrností. Úlovek ohlásí Moravskému rybářskému svazu, Soběšická 83, 614 00 Brno a v hlášení uvede dobu a místo, kde rybu ulovil.
2. Uloví-li oprávněný k lovu rybu, která je opatřena značkou a kterou nemusí pustit zpět do vody, zjistí druh ryby a její přesnou délku a váhu. Úlovek ohlásí na adresu uvedenou v předchozím odstavci a v hlášení uvede dobu a místo, kde rybu ulovil. Pro kontrolu připojí značku.

XVII. Rybářské závody
Pořádá-li MO MRS místní rybářské závody na vodách tvořících rybářský,revír, může umožnit účast pouze osobám, které jsou držiteli platné povolenky a platného rybářského lístku. Rybářské závody v MO MRS probíhají dle jednotlivých ustanovení Bližších podmínek výkonu rybářského práva na revírech MRS. Toto ustanovení neplatí, byla-li v souvislosti s pořádáním těchto závodů udělena výjimka.

[ OBSAH ]


Bližší podmínky výkonu rybářského práva na vodách PSTRUHOVÝCH

Bližší podmínky výkonu rybářského práva vychází z ustanovení zákona č. 99/2004 Sb., vyhlášky č. 197/2004 a současně respektují další právní předpisy a vědecké poznatky.
Bližší podmínky výkonu rybářského práva na Moravského rybářského svazu (dále jen MRS) byly projednány a schváleny Svazovým výborem MRS dne 23.9. 2004 a V. sjezdem MRS dne 9.10. 2004

I. Doby hájení jednotlivých druhů ryb
1.
od 1. ledna do 15. března
- mník jednovousý
od 1. ledna do 15. června
- bolen dravý
- candát obecný
od 1. ledna do 30. září
- hlavatka obecná
od 16. března do 15. června
- jeseter, vyza
- ostroretka stěhovavá
- parma obecná
- parma stěhovavá
- podoustev říční
od 1. září do 15. dubna
- pstruh obecný
od 1. září do 30. listopadu
- úhoř říční
od 1. prosince do 31. července
- lipan podhorní

2. Zákaz lovu všech druhů ryb na revírech MRS od 1. prosince do 15. dubna.
3. V zájmu hájení kapra po vysazen může místní organizace (dále jen MO) stanovit zákaz lovu kapra nebo všech ryb v revíru jí svěřeném nebo v jeho části, na dobu max. 10 dnů v roce po vysazení. Tento zákaz lovu musí být v revíru viditelné označen tabulemi. MO MRS může 5 dnů před konáním závodu zakázat lov ryb v závodním úseku.

II. Denní doby lovu ryb v pstruhovém rybářském revíru jsou:

a) v měsíci listopadu od 7 do 17 hodin
b) v měsíci dubnu od 5 do 19 hodin
(od 6 do 20 hodin letního času)
c) v měsíci květnu od 5 do 20 hodin
(od 6 do 21 hodin letního času)
d) v měsíci červnu, červenci od 4 do 21 hodin
(od 5 do 22 hodin letního času)
e) v měsíci srpnu od 5 do 21 hodin
(od 6 do 22 hodin letního času)
f) v měsíci září, říjnu od 6 do 18 hodin
(od 7 do 19 hodin letního času)

III. Doba hájení některých vodních živočichů
Celoročně jsou chráněni dle vyhlášky číslo 395/1992 Sb. v platném znění.

IV.Zákaz přivlastňováni ryb nedosahujících nejmenší stanovené délky

amur bílý 50 cm   parma obecná 40 cm
hlavatka obecná 65 cm   podoustev říční 25 cm
jelec jesen 25 cm   pstruh duhový 25 cm
jeseter malý 30 cm   pstruh obecný 25 cm
kapr obecný 40 cm   síh maréna - peleď 30 cm
lín obecný 25 cm   siven americký 25 cm
lipan podhorní 30 cm   tolstolobik 50 cm
ostroretka stěhovavá 30 cm  

Tato délka se měří u ryb od předního konce hlavy až ke konci nejzazší části ocasní ploutve. Odlišné délky u jednotlivých druhů jsou uvedeny v popisu revírů.

V. Při lovu v rybářském revíru se zakazuje:
a) používat prostředků výbušných, otravných nebo omamných látek
b) používat bodců jakéhokoliv druhu, lapaček, udic bez prutů, dále vidlic a rozsošek jakož i střílet ryby, tlouci ryby, chytat je na šňůry, do rukou a do ok
c) užívat k lovu elektrického proudu, lovit ryby pod ledem
d) vybraných druhů ryb po dobu jejich hájení z důvodů ochrany jejich rozmnožování
e) vybraných druhů ryb, které nedosáhly nejmenší lovné míry, z důvodu ochrany těchto druhů ryb
f) mimo denní doby lovu ryb v kalendářním roce z důvodu ochrany rybí obsádky
g) za použití jakýchkoliv stálých zařízení k lovu ryb nebo sítí, které nejsou od sebe vzdáleny alespoň 50 m, nebo zabraňovat tahu ryb po i proti vodě
h) z lodí obytných, z plavidel veřejné dopravy a ze zvláštních plovoucích zařízení využívaných k přepravě
i) v plavebních komorách
j) v blízkosti přehradních hrází, nejméně 100 metrů od hrázového tělesa
k) ze silničních a železničních mostů a lávek pro pěší
l) v místech, kde se nahromadily ryby za mimořádně nízkého stavu vody nebo při škodlivém znečištění vody a též ryby shromážděné k přezimováni a rozmnožování, lovit rybí plůdky, pokud toto opatření nečiní uživatel rybářského revíru k záchraně ryb nebo jejich přenesením do jiných vod
m) ryb do slupů, vrší
n) v rybím přechodu a do vzdáleností 50 m nad i pod ním
o) používání echolotu při sportovním rybolovu.
p) budování pevných přístřešků, výkopů, srubů a jiných úprav břehů rybářských revírů.
q) používat nástrahy živočišného původu
r) lov nástražních rybek do čeřínku

VI. Rybářské nářadí, způsoby lovu a nástrahy

Lov lososovitých ryb včetně lipana je povolen pouze přívlačí a na umělou mušku.

1. lov na položenou:
nástraha spočívá na dně, kde je přidržována zátěží. Při tomto lovu smí být používány nejvýše 2 udice, u každé z nich nejvýše dva návazce s jednoduchými háčky. K lovu lze použít nástrahu rostlinného původu.
2. lov na plavanou:
je lov pomocí 1-2 udic na nástrahu, která může být v pohybu (unášena proudem vody nebo i v klidu (stojaté vody) nastavena v libovolné výšce vodního sloupce. Nastavení nástrahy zabezpečuje převážně splávek. Pohyb nástrahy může být lovícím aktivně ovlivňován: Pruty je možno umístit v různých typech stojánků nebo držet v ruce. Způsob lovu na plavanou lze kombinovat s lovem na položenou. K lovu lze použít nástrahu rostlinného původu.
3. lov přívlačí:
je lov pomocí jedné udice, prut Je držen v ruce, jiná udice nesmí být nastražena. Spočívá v aktivním vedení nástrahy vodním prostředím. Tato metoda je určena výhradně k lovu dravců a lososovitých ryb. Lovem přívlačí se rozumí i lov na umělou mušku, nebo muškaření v případě, že je za nástrahu použita vláčecí nástraha, nebo muška vybavena zařízeními např. rotující plíšek, vrtulka, které při jejich pohybu zvyšují dráždivost pro ryby. Vláčecí nástrahy mohou mít podle své konstrukce maximálně dva háčky (jednoháčky, dvojháčky, trojháčky).
Při lovu přívlačí se smí používat pouze umělé vláčecí nástrahy. Přívlač je povolena od 16. dubna do 31. srpna.
4. lov umělou muškou:
je lov pomocí jedné udice na umělou mušku, nahazovanou pomocí muškařské šňůry, jiná udice nesmí být nastražena. Muškařská šňůra může být nahrazena vlascem, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové, nebo jiné plovátko. Při lovu umělou muškou lze použít nejvýše tři návazce s tím, že na každém návazci lze použít jen jeden jednoháček. Za nástrahu lze použít pouze jednoháčkové mušky. Umělou muškou jsou nástrahy, imitující hmyz či jiné organismy. Nástraha. nesmí být vybavena zařízeními např. rotující plíšek, vrtulka, které při jejich pohybu zvyšují dráždivost pro ryby. Tato zařízení jsou považována za třpytky. Při lovu umělou muškou nesmějí být další pruty nastraženy.
5. lov nežádoucích druhů ryb
Vyskytuje-li se v pstruhovém rybářském revíru štika, tloušť, okoun, sumec, bolen, nebo candát, může být jejich lov na udici prováděn způsoby a nástrahami povolenými k lovu ryb lososovitých a lipana nebo ryb nedravých. Tyto ryby si po ulovení osoba provádějící lov vždy přisvojí.

VII. Povinné vybavení
Oprávněný k lovu ve vodách mimopstruhových musí mít u sebe platný rybářský lístek, povolenky k lovu a členskou legitimaci (pokud je členem MRS nebo ČRS) Oprávněný k lovu je povinen mít při lovu vyprošťovač háčků (např. pean, obústek, pinzetu, klíšťky), míru pro zjištění délky ulovených ryb.

VIII. Docházka k vodě, počet a množství úlovků a jejich evidence
1. Lovit lososovité ryby a lipana smí oprávněný k lovu nejvýše tři dny v týdnu. Ještě před započetím denního lovu musí být docházka k vodě vyznačena tak, že se nesmazatelným způsobem zapíše do povolenky k lovu - evidence docházky a úlovků (dále jen záznam) datum a revír. Datum se zakroužkuje. Lov bez splnění této povinnosti se považuje za lov bez povolenky. Týden začíná v pondělí a končí v neděli. Nevyužité dny v jednom týdnu nemohou být přesouvány do týdnů příštích. Na týdenní povolenku jsou pouze tři docházky.
V pstruhovém rybářském revíru si může osoba provádějící lov přisvojit v jednom dni, i když loví ve více rybářských revírech, tři kusy lososovitých druhů ryb a lipana nebo jejich kombinaci. Přisvojením si povoleného množství uvedených druhů ryb denní lov končí.
Síh maréna a síh peleď se nepovažují za rybu lososovitou.
2. Lov ryb nedravých není omezen na určitý počet dnů v týdnu. Před započetím denního lovu musí být docházka k vodě vyznačena v záznamu nesmazatelným způsobem, a to vepsáním data a revíru. Datum se dvakrát podtrhne. Lov bez splnění této povinnosti se považuje za lov bez povolenky.
Lososovité ryby a lipan ulovené v takto označených dnech lovu musí být s náležitou opatrností puštěny zpět do vody.
V jednom dni lovu si může oprávněný k lovu ponechat nejvýše 7 kg ryb, bez ohledu na to, v kolika revírech ten den lovil. V tomto úlovku není možné mít více jak jeden kus kapra nebo dva amury nebo vzájemná kombinace těchto ryb do počtu dvou kusů. Při dosažení maximální povolené hmotnosti celkového úlovku 7 kg končí denní lov. Dojde-li k překročení tohoto limitu poslední ulovenou rybou, lze si i tuto ponechat. Po ulovení a ponechání si dvou kusů ryb (kapr, amur) končí denní lov jiných ryb než lososovitých a lipana, i když tyto nedosahují maximální povolenou hmotnost celkového denního úlovku 7 kilogramů.
3. Lov dravých ryb není omezen na určitý počet dnů v týdnu. Před započetím lovu je nutno zapsat nesmazatelným způsobem do záznamu datum a revír. Datum se označí křížovým přeškrtnutím. Lov bez splnění této povinnosti se považuje za lov bez povolenky. Denní úlovek dravých ryb není omezen ani počtem kusů ani jejich hmotností. Jiné než dravé ryby ulovené v takto označených dnech lovu musí být puštěny s náležitou opatrnost zpět do vody.
4. Přisvojené ryby osoba provádějící lov zapisuje nesmazatelným způsobem do záznamu, kde uvede druh ryby, její délku a hmotnost. Přisvojené druhy ryb, jež mají stanovenou minimální lovnou délku, zapisuje osoba provádějící lov bezprostředně po jejich ulovení. Ostatní druhy ryb zapisuje po skončení nebo přerušení lovu před odchodem od vody. Nedosáhne-li oprávněný k lovu úlovku, je povinen celý příslušný řádek v povolence proškrtnout (včetně kolonky kontrola).

IX. Přístupy na pozemky
Uživatel rybářského revíru, rybářský hospodář a jeho zástupce, držitel povolenky k lovu a rybářská stráž mohou při výkonu rybářského práva vstupovat na pobřežní pozemky, pokud na ně není vstup zakázán z důvodu obecného zájmu; jsou však povinni nahradit škodu, kterou při tom způsobí.

X. Rybolov mládeže
Na vodách pstruhových může lovit mládež od 10 let na 1 prut.

XI. Povolené technické prostředky k lovu
Povolené technické prostředky k lovu jsou: vábničky, rybářské loďky, plovoucí nafukovací rybářské pomůcky určené k lovu ryb, podběrák, udice, vezírek, vyprošťovač háčků, měřítko, stojánky na udice, číhátka, splávky a zátěž.

XII. Chování při lovu
1. Při lovu ryb na položenou, plavanou nebo lovu nástražních ryb do čeřínku je nutné, aby lovící udržovali mezi sebou vzdálenost alespoň 3 m, při lovu přívlačí nebo muškovou udicí je nutné dodržovat mezi jednotlivými lovícími vzdálenost alespoň 20 m, nedohodnou-li se lovící na kratší vzdálenosti. Místa k lovu nesmějí být žádným způsobem vyhrazována. Za neoprávněné vyhrazování místa k lovu je rovněž považováno ponechání rybářského nářadí nebo jeho části (např. vidličky) na místě lovu po ukončení denního rybolovu.
2. Při lovu udicí na položenou i plavanou musí být lovící u prutů přítomen tak, aby v případě, potřeby mohl s nimi bez prodlení manipulovat.
Nesmí být použit systém samoseku.
3.Při lovu na dva pruty je lovící povinen omezit vzdálenost mezi jednotlivými pruty maximálně na 3 metry. V okruhu tří metrů od prutů musí být lovícím udržován pořádek.

XIII. Uchování ulovených ryb
Pokud lovící uchovává ulovené ryby živé, je povinen mít vlastní vezírek s kruhy, aby síťovina nepřiléhala těsně k tělu ryb, nebo takové zařízení, kde má ulovená ryba umožněn alespoň minimální pohyb (konstrukce potažená síťovinou, haltýř, apod.). Současné se povoluje sak z jednodílného polyesterového osnovního úpletu.
Je zakázáno upevňovat ryby provlečením za skřele nebo jiným nešetrným způsobem, případné nechat nezabité ryby udusit. Ryba uložená ve vezírku je považována za ponechanou. Zakazuje se používat společných vezírků. Také není dovoleno darovat rybu přímo u vody. Je zakázáno uchovávání živých lososovitých ryb a lipana.

XIV. Zacházení s ulovenými rybami
Při vylovování ryb je oprávněný k lovu povinen zacházet s nimi šetrně. Pokud ryby nelze (vzhledem k hmotnosti) zvednout pomocí prutu nad hladinu, je nutno použít podběrák. Při vylovování ryb o velké hmotnosti může být použit vylovovací hák (gaf). Ryby, které nedosahují stanovené míry a musejí být proto vráceny do vody, uvolňujeme pokud možno ve vodě bez zbytečné manipulace na břehu. Pokud vězí háček hluboko v jícnu, je nutno háček odstřihnout (odříznout). Nemůže-li oprávněný k lovu bez poškození uchovat ulovené ryby živé, je povinen rybu usmrtit prudkým úderem do temena hlavy a proříznutím žaberních oblouků. Za hrubé porušení povinnosti bude považováno smýkání ryb po břehu nebo jejich nešetrné vhození do vody. Porcování ulovených ryb před odchodem od vody je zakázáno. Ulovené ryby je nutno uchovávat tak, aby jejich maso nebylo znehodnoceno a aby byla možná kontrola úlovku. Je zakázáno uchovávat ryby za účelem výměny za jiné ulovené ryby. Zjištěné uhynulé ryby, které má lovící ve svém dosahu, je povinen vylovit a odstranit tak možnost znehodnocování vody a šíření nákazy.
Zakazuje se ulovené ryby prodávat nebo směňovat.

XV. Úlovky značkovaných ryb
1. Uloví-li oprávněný k lovu rybu, která je opatřena značkou a kterou je povinen pustit zpět do vody, protože je hájena nebo nedosahuje nejmenší délky, zaznamená číslo a tvar značky, změří délku, odhadne její přibližnou hmotnost a pustí ji zpět do vody s náležitou opatrností. Úlovek ohlásí Moravskému rybářskému svazu, Soběšická 83, 614 00 Brno a v hlášení uvede dobu a místo, kde rybu ulovil.
2. Uloví-li oprávněný k lovu rybu, která je opatřena značkou a kterou nemusí pustit zpět do vody, zjistí druh ryby a její přesnou délku a váhu. Úlovek ohlásí na adresu uvedenou v předchozím odstavci a v hlášení uvede dobu a místo, kde rybu ulovil. Pro kontrolu připojí značku.

XVI. Rybářské závody
Pořádá-li MO MRS místní rybářské závody na vodách tvořících rybářský,revír, může umožnit účast pouze osobám, které jsou držiteli platné povolenky a platného rybářského lístku. Rybářské závody v MO MRS probíhají dle jednotlivých ustanovení Bližších podmínek výkonu rybářského práva na revírech MRS. Toto ustanovení neplatí, byla-li v souvislosti s pořádáním těchto závodů udělena výjimka.

[ OBSAH ]


STATUT RYBOLOVU


držitelům celorepublikové povolenky na revírech ČRS a MRS


I.

Základní ustanovení
Český rybářský svaz (dále jen CRS) a Moravský rybářský svaz (dále jen MRS) se v zájmu lepšího uspokojování zájmových potřeb svých členů, zejména jejich snadnějšího přístupu k rybářským revírům v působnosti svazu, jehož nejsou členy, dohodli na vydávání celorepublikové povolenky opravňující k rybolovu na revírech obou svazů. Tento Statut pak upravuje předpoklady pro vydávání celorepublikové povolenky, její režim, práva a povinnosti jejich držitelů, delegací působnosti kárných orgánů, cenu povolenky, finanční vypořádání mezi svazy a další související otázky.


II.

Vydávání celorepublikové povolenky a její obsah
1. Celorepubliková povolenka (dále jen povolenka) opravňuje k rybolovu na revírech ČRS a MRS vyjma těch revírů, na kterých neplatí celosvazová povolenka ČRS, respektive svazová povolenka MRS.
2. Pro účely vydávání této povolenky přiznává ČRS členům MRS postavení svých členů a rovněž tak MRS přiznává postavení svých členů členům ČRS.
3. Členové místních organizací ČRS a MRS mají po splnění svých členských povinností nárok na vydání této povolenky, to však jen za předpokladu, že příslušná místní organizace poskytuje svěřené rybářské revíry k celosvazovému rybolovu ČRS, resp. ke svazovému rybolovu MRS.
4. Povolenku si mohou koupit dospělí členové i mládež.
5. Povolenka se vydává pouze jako roční, a to jako povolenka pstruhová nebo mimopstruhová.


III.

Cena povolenky, finanční vypořádání
1. Cena povolenky je jednotná pro všechny věkové kategorie rybářů a je tvořena součtem ceny příslušné celosvazové povolenky ČRS, ceny příslušné svazové povolenky MRS a dohodnutého režijního poplatku.
2. Svazy se finančně vypořádají vždy do konce měsíce ledna následujícího kalendářního roku,a to tak,že si vzájemně uhradí cenu svých celosvazových (svazových) povolenek s připočtením 50 % dohodnutého režijního poplatku podle počtu vydaných celorepublikových povolenek.


IV.

Práva a povinnosti držitelů povolenek, kárná působnost
1. Držitel povolenky je povinen řídit se závaznými předpisy ČRS či MRS podle toho, kterému svazu rybářský revír náleží.
2. Dopustí-li se držitel celorepublikové povolenky protiprávního jednání, které má za následek odnětí povolenky, bude mu tato povolenka odňata v plném rozsahu její platnosti, a to bez nároku na jakékoliv vyrovnání alikvotního podílu výše ceny celosvazové (svazové) povolenky jednoho nebo druhého svazu.


V.

Zvláštní ujednání
1. Ujednání v článku II. odst. 2 a článku IV. se v plném rozsahu vztahují i na držitele ostatních povolenek.


VI.

Závěrečná ustanovení
1. Ve zbytku se na celorepublikovou povolenku v přímém rozsahu vztahují pravidla platná obecně pro povolenku k rybolovu.
2. Tento Statut nabývá účinnost dne 1. ledna 2005 a počínaje tímto dnem v plném rozsahu nahrazuje předchozí Statut držitelů celorepublikové povolenky na revírech ČRS a MRS.

Metodický návod pro postup členů MRS při zjištění havárie jakosti vody

Havárie jakosti vody je náhlé zhoršení kvality vody, které má následující projevy:
1. závadné zbarvení
2. zápach
3. tvoření usazenin
4. povlak nebo pěna na hladině
5. mimořádné hynutí ryb (nahromadění čerstvě uhynulých ryb, hynoucí a nepřirozeně se chovající ryby)

Hlášení havárie
1. Havárii na rybářském revíru nebo rybochovném zařízeni je povinen okamžitě hlásit každý člen MRS.
2. Havárii hlásíme bez odkladu:
a) hasičům
b) Policii ČR
c) podnikům Povodí, většinou podniku Povodí Moravy s.p. Brno, se sídlem v Brně, telefonní číslo 541 637 111 - havarijní služba 541 211 737, 541 211 250
d) České inspekci životního prostředí, oddělení ochrany vod. Pro většinu kraje je sídlo inspekce v Brně, telefonní číslo 545 545 111, havarijní služba 731 405 100, pro povodí Sázavy je sídlo inspekce v Havlíčkově Brodě, telefonní číslo 569 496 111, havarijní služba 731 405 166 a pro část povodí řeky Moravy je sídlo v Olomouci, telefonní číslo 585 243 410, havarijní služba 731 405 265
e) příslušnému referátu životního prostředí.
f) funkcionářům příslušné místní organizace MRS (předseda, hospodář, referent pro čistotu vod, rybářská)
Funkcionář, který je informován o havárii, tuto skutečnost neprodleně oznámí na sekretariát Moravského rybářského svazu v Brně, telefonní č.545 223 838. Zde je služba v pracovní dny, v mimopracovní dny je nutná nechat vzkaz na záznamníku. V případě, že ten, kdo zjistil havárii ji neoznámil příslušným orgánům podle bodu 2 odst. a, b, c, d, e provede funkcionář MO MRS neprodleně hlášeni na alespoň na jeden z těchto orgánů a institucí.

Postup při odběru vzorků
O odběru vzorků vody a ryb, případně jiných vzorků se sepíše protokol na předtištěný formulář minimálně v pěti vyhotoveních. Protokol se přikládá ke vzorkům zaslaných na vyšetření. MO MRS je povinna zaslat jednu kopii na sekretariát MRS, a to neprodleně nejpozději do tří pracovních dnů jako podklad k dalšímu řízení. Odběr vzorků je nutné provádět za přítomnosti úřední osoby, t.j. např. policie, zástupce obecního úřadu, rybářské stráže, apod. Není-li přítomna úřední osoba, je možné využít minimálně tří svědků se zapsáním čísel jejich o

1. Odběr vzorků vody
Odběr vzorků se provádí v těchto místech:
- nad zdrojem znečištění
- z předpokládaného zdroje
- pod zdrojem znečištění
- z místa největšího hynutí ryb
- z dalších míst, vyžadují-li to okolnosti
Je-li v ohroženém úseku více možných znečišťovatelů, jejichž účinky se mohou kombinovat, je třeba odebrat vzorky ze všech zdrojů a nad těmito zdroji znečištění. Zvláštní pozornost je nutné věnovat odpadům od jednotlivých znečišťovatelů tam, kde jejich odpady ústí do společného recipientu (odtoku) a z něho teprve do vodoteče vlastního poškozeného toku.
Vzorky vody se odebírají do plastikových láhví s minimálním objemem 1 litr (v případě ropných havárií do celoskleněných láhví, které jsou před odběrem řádně vypláchnuté odebíranou vodou (minimálně 3x). Láhve je nutné naplnit až po okraj bez vzduchové bubliny. Láhve musí být řádně označené, označení musí být shodné s označením uvedeném v protokolu. Vzorky se označí a zabezpečí, aby nedošlo k pochybnostem o jejich záměně (přelepení zátky lepicí páskou a její orazítkování či podepsání v místě spojení).
U jednotlivých odebraných vzorků se určí kvalita vody na místě (pH, O2, teplota, barva, zápach, pěna, skvrny na hladině atd.) a zaznamená se do protokolu. Odebrané vzorky vody je nutné urychleně (poslem) dopravit do autorizovaných laboratoří. Nelze-li dopravu uskutečnit okamžitě, je potřeba vzorky uložit do chladničky (+4°C) a doručit je nejpozději druhý den.
Laboratoře pro rozbor vzorků vody se nachází na těchto adresách:
Povodí Moravy s. p. Brno, Dřevařská 11, 602 00 Brno
Povodí Moravy s. p. Brno, U dětského domova 263, 772 11 Olomouc,
Povodí Moravy s. p. Brno, Moravní nábřeží 766, 686 11 Uherské Hradiště,
MO MRS ke vzorkům vody přiloží protokol z místního šetření s popisem odběrů vzorků vody, popřípadě nákresem odběrových míst.

2. Odběr vzorků ryb
U jednodruhové obsádky se odebírá 5 až 20 kusů ryb, u vícedruhové obsádky 3 až 5 kusů od nejčastěji se vyskytujících druhů s příznaky otravy. Ryby nelze balit do novin, pilin apod. Vzorky ryb se nekonzervují. V případě potřeby lze ryby uchovat v chladničce. Ryby zásadně nezamrazujeme. Odběr vzorků ryb se zaznamenává do protokolu (viz dále). Vzorky ryb je nutné doručit na Veterinární a farmaceutickou univerzitu v Brně, Ústav veterinární ekologie a ochrany životního prostředí, Palackého 1-3, 602 00 Brno, budova č. 25, telefon 541 562 654 nebo na příslušný Státní veterinární ústav. Ke vzorkům ryb se přiloží protokol z místního šetření.
Státní veterinární ústavy pro vyšetření vzorků ryb se nacházejí na těchto adresách:
SVÚ Brno, Palackého 174, 61200 Brno
SVÚ Jihlava, Rantířovská 93, 586 05 Jihlava
SVÚ Olomouc, Jakoubka ze Stříbra 1, 779 00 Olomouc
Příčinu, rozsah a náhradu škody vzniklé při havárii řeší sekretariát MRS v součinnosti s M0 MRS pověřenou hospodařením na zasaženém revíru.
Likvidaci uhynulých ryb je potřeba provádět v souladu s hygienickými a veterinárními předpisy.

[ OBSAH ]


Protokol z místního šetření havarijního úhynu ryb

Protokol musí obsahovat:
1. Název a sídlo poškozené organizace
2. Den, hodinu a místo zjištěné havárie
3. Rozlohu a upřesnění lokality
4. Druh a věk ryb, vyskytujících se v postižené lokalitě
5. Druh, věk, počet a hmotnost uhynulých ryb
6. Klinické příznaky, makroskopické změny a změny chování ryb
7. Stav zooplanktonu, bentosu a vodních rostlin
8. Možné zdroje znečištění
9. Plánek se zakreslením odběrových míst
10. Popis odb8rů vzorků vody
- u každého vzorku musí být uvedeno: a) místo a čas odběru vzorků
b) přesný popis odběrových míst
c) popis označení odběrových nádob
d) určení kvality vody - pH, O2, teplota, barva, zápach, skvrny na hladině atd.
11. Popis odběru vzorků ryb
- u každého vzorku musí být uvedeno:
a) místo a čas odběru vzorků
b) druh, stáří a počet odebraných ryb
c) popis makroskopických změn
12. Datum, jména a podpisy zúčastněných osob místního šetření
13. V případě podezření na aplikaci chemických látek je nutné uvědomit orgán Státní veterinární správy. V těchto případech musí být v protokolu dále uvedeno:
a) den a hodina aplikace chemických látek
b) metoda aplikace
c) popis ošetřené lokality, vzdálenost
d) charakteristika látky
e) kdo aplikaci prováděl
f) počasí

[ OBSAH ]


DALŠÍ DŮLEŽITÉ INFORMACE

Telefonní čísla a adresy


Název a adresa organizace (instituce) Telefon - fax
Hasiči 150 (112)
Policie CR 150 (112)
Záchranná služba 150 (112)
   
Moravský rybářský svaz Tel. č. 548 523 437, 548 526 336
Sekretariát Tel. č. 545 223 838
Soběšická 83, 614 00 Brno Fax. č. 548 523 437, 548 526 336
e-mail: mrsbrno@quick.cz
   
Povodí Moravy a.s. Brno Tel. č. 541 211 737, 541 211 250
Dřevařská 11, 601 75 Brno Fax. č. 541 211 403
Česká inspekce život. prostředí Tel. č. 545 545 111
oddělení ochrany vod Fax č. 545 545 100
Lieberzeitova 14, 614 00 Brno
Veterinární a farmac. univerzita Tel. č. 541 562 654
Ústav veterinární eko.a ochrany živ.prost.  
Palackého třída 1/3, 612 42 Brno  
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Tel. č. 545 133 267
Ústav rybářství a hydrobiologie Fax č. 545 212 044
Zemědělská 1, 613 00 Brno e-mail: fishery@mendelu.cz
Akademie věd ČR Tel. č. 543 321 306
Ústav biologie obratlovců Fax č. 543 211 346
Pálava spol. s r.o. Tel. č. 519 427 724
č. 188, 691 22 Pasohlávky Fax č. 519 427 724
Krajský úřad Jihomoravského kraje Tel. č. 541 651 597
odbor živ. prostředí a zemědělství Fax č. 541 651 579
Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno  
Krajský úřad Kraje Vysočina Tel. č. 564 602 204
odbor les. a vod. hospodářství a zemědělství Fax č. 564 602 431
Žižkova 57, 587 33 Jihlava
Krajský úřad Olomouckého kraje Tel. č. 585 508 625
odbor živ. prostředí a zemědělství Fax č. 585 508 424
Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc
Krajský úřad Zlínského kraje Tel. č. 576 011 677
Tř.Tomáše Bati 379 Fax č. 576 011 613
P.O.Box 220, 761 90 Zlín  
Koncem roku 2004 dojde ke změně sídla tel. čísel  

[ OBSAH ]

Autor: BCG