Za zlatými líny

- Šlapeto

Je to už dávno, co jsem chytil svého prvního lína. Nebyl velký, ale o to byl krásnější. Letní sluníčko se odráželo na jeho zlatavém těle, ale bylo mu smutno. Očkama na mě koukal a jako by prosil: pusť mě, kamaráde, odvděčím se ti. Já ovšem neměl ani myšlenku na to zabít tak krásnou rybu. Srdce by mi to zlomilo.


Tento klučina to všechno začal - padesátník z Labe ulovený náhodou při chytání kaprů na feeder. Učaroval mi svou nevinnou tváří.

Na tento zážitek ze začátků svého rybářského života jsem dávno zapomněl. Sedím si na Labi, občas zabere cejnek, kapřík, podoustvička či tloušť. Těsně před odjezdem přichází nenápadný záběr na feeder. Nestihl jsem ho, ale nijak mě to netrápí. Takových už bylo. V tu chvíli se prut rozjíždí, zasekávám do jízdy, konečně pěkný kapr. Po překvapivě dlouhém boji na 0,14mm vlasci se na hladinu vyvaluje tělo, zlatavé, dlouhé, bojovné a překrásné. Ryba mi najíždí pod nohy, všelijak sebou kroutí a mlátí hlavou - v tu chvíli je mi jasné, s kým mám tu čest. V podběráku se mrská trofejní lín. Nemohu uvěřit vlastním očím. Takhle krásnou rybu jsem nikdy neviděl. Vyfotím ho telefonem a okamžitě ho pouštím do jeho živlu. A tím to všechno začalo…


Sezonou línů je jaro, ovšem větších línů jsem nachytal víc v říjnu, nebo dokonce v listopadu.

V ten den jsem propadl rybě jménem lín obecný. Pro sportovní rybáře je to velmi oblíbená ryba, v dnešní době docela hojně vysazovaná. Bohužel to v moderním světě také nemá lehké. Je vyhledávanou pochoutkou převážně sumců a štik, ale i rybář-kuchař ho má v oblibě pro jeho velmi jemné maso, přestože obsahuje hodně kostí. Obvyklá velikost lovených a vysazovaných ryb je kolem 20-25 cm. V České republice jsou ovšem i revíry, kde naleznete kousky atakující, a dokonce i přesahující hranici padesáti centimetrů. Ovšem chytit takovou rybu není snadné převážně z toho důvodu, že je kaprovitá, a tudíž nástrahy pro ni připravené vám zbaští kdejaký kapr, karas či cejn. Největší roli hraje ovšem výběr lovného místa.


I v letních měsících a v největších vedrech se dá ulovit zlatý lín…


Zarostlé panenské vody skrývají bohatství ve formě trofejních exemplářů.


I toto jsou velmi oblíbená místa línů - vracáky a tůně na širokých řekách.


Nejraději chytám líny v mrtvých ramenech řek, převážně Labe. Bývají hustě zarostlé stulíky a lekníny a plné popadaných větvích. Velmi často se jedná o přírodní památky, takže úklid Rybářským svazem je vyloučený a celkově je zásah člověka velmi omezený. Má to své nesporné výhody. Rybářů je tady minimum, ryby zde mají klid, a nejsou proto tak opatrné jako jinde. Zato komárů, ovádů, sršňů, vos a podobně otravného hmyzu je tu habaděj, což dokáže hlavně v noci velmi znepříjemnit rybolov. Použití repelentů je nemožné, protože kdo používá repelenty, ten nechytá. Ryby cítí repelent z nástrah a reagují stejně jako otravný hmyz. Důležité je házet nástrahu do těsné blízkosti překážek a stulíků. Ideální jsou takzvaná „účka“ a „oka“, do kterých ryby bez ostychu najíždějí sbírat vámi naházenou potravu.


Jednoduchá plavačková montáž, odshora: kmenový vlasec 0,25-0,18 mm, pevný splávek 1-3 g, torpilka, gumový korálek, dovažovací broky, jeden záběrový broček těsně u smyčky na návazec, forpas v síle 0,14-0,22 mm a háček velikosti 4-8.

Teď přichází otázka, co jim podstrčit za lahůdku. To bývá největší problém, protože selektivní nástraha na lína ani náhodou neexistuje, a pokud ano, ještě jsem ji neobjevil. Lín není zvlášť vybíravá ryba, ale odradit od záběru kapry či bílou rybu není snadné. Abych řekl pravdu, nejčastěji chytím lína na rousnici, plechovkovou kukuřici nebo červy. Letos jsem je ale začal celkem překvapivě chytat na dva kousky 8mm peletky halibut pod háčkem. Tato nástraha uspěla i u ryb dosahujících hranice padesáti centimetrů. Téměř eliminovala malou bílou rybu a také záběrů od kaprů bylo méně než na kukuřici. Další oblíbená nástraha je rousnice s volnými konci na větším háčku velikosti 6 až 4.


V tento den přišlo hned několik podobných fešáků, zachutnaly jim peletky halibut.


Krmné peletky stačí házet do vody po hrstičkách.


Krmím relativně málo, levně, zato efektivně. Do asi 1,5 kg kukuřičného šrotu vmíchám zhruba 300 g tmavé rybí moučky a 500 g černé labské hlíny na dobarvení. Tuto sypkou hmotu zaliji vařicí vodou, dobře promíchám vařečkou (šrot drží velmi dlouho vysokou teplotu). Když směs vychladne tak, že ji udržím v holé ruce, celou hmotu dvakrát přesiji přes síto a nechám hodinu stát. Potom vmíchám malé krmné pelety halibut a rousnice nastříhané na velikost 2-5 cm. Můžete přidat i kukuřici nebo červy.


Lína v krmení poznáte podle velmi zřetelného rytí dna a následných oblaků jemných bublinek.


Je tam!


Postupně jsme se dostali až k montážím. Při chytání línů v řekách na feeder se montáž nijak zvlášť neliší od montáže na chytání velkých cejnů. Klasická „průběžka“ s gumovým korálkem, obratlíkem a forpasem dlouhým minimálně jeden metr. Pokud je proud silnější a voda hodně táhne, používám návazec dlouhý klidně metr a půl dlouhý. Jedna změna oproti chytání cejnů tu ovšem je. Asi dvacet až padesát centimetrů nad háček dávám kousek plastového olova či broček o hmotnosti zhruba 0,4 g, nejlépe oválný, ten se méně motá. Pruty používám většinou kategorie medium, naviják velikosti 4000, kmenový vlasec v síle 0,20 mm a návazec 0,14-0,18 mm.


O těchto okách jsem se v článku zmiňoval. Jednoznačně nejkrásnější a nejúčinnější lov línů.

Ovšem plavaná je plavaná a línů jsem tímto způsobem chytil ze stojaté vody mnohem víc. Montáž je ale také jednoduchá (viz obrázek): pevný splávek na stojaté vody o nosnosti 1-3 gramy, hlavní dovážení splávku 50 cm nad háčkem, těsně nad 15cm návazcem se nachází záběrový broček, který ovšem leží na dně. Není to tedy klasická plavaná, jedná se o tzv. bagr. Někdo tento styl zařazuje dokonce do kategorie položené, ale pro mě je to „plavačka“ jako vyšitá. Pruty používám typu float. Naviják opět raději větší, na něm vlasec v síle 0,20-0,25 mm, opět s návazci raději pevnějšími, asi 0,18-0,22 mm.


Můj zatím největší lín: délka 53 cm a váha přes tři kila. Na plavanou to byl urputný boj.

Doufám, že vám tento návod přinese alespoň malý úspěch a poznáte díky němu krásu kapitálního lína. Chovejte se k této rybě prosím šetrně, je náchylná na oděr ochranného slizu.

Petrův zdar přeji

Autor: Šlapeto - ®

Diskuse k článku (28 reakcí)

Přečteno: 17 023x
Průměrná známka: 1.06