Kolik krmení je třeba?

- Milan Tychler

Vnadilo se vždycky, vnadí se a vnadit se bude. Už když s rybařinou začínáte, jistě máte nějaké povědomí o tom, že pokud budete při lovu na položenou nebo plavanou vnadit, dokážete ulovit víc ryb. Jak je to možné? Potrava prostě ryby láká, povzbuzuje jejich chuť a vzbuzuje mezi rybami v hejnu jakousi soupeřivost, což se projevuje zcela jednoznačně zvýšeným počtem záběrů.

Správné vnadění dokáže divy a lovit bez vnadění je v mnoha případech stejné jako pověstné hledání jehly v kupce sena. Zkrátka kladné účinky vnadění jsou zcela jasně prokazatelné. Ale co je to správné vnadění a kolik návnady je třeba, abyste dosáhli maximálního úspěchu? Odpovědět na tuhle otázku už ani zdaleka tak jednoduché není.


Tohle na kratší vycházku bohatě stačí

Vnadění jasně přináší výsledky, ale je třeba říct, že to vždycky nemusí být pravda. Jsou situace, kdy vnadění nepřináší žádný užitek, a může být dokonce kontraproduktivní. Tuto skutečnost pociťují zejména začínající a méně zkušení rybáři, kteří se nechají často strhnout nějakým článkem a zkouší uplatnit v praxi něco, co se jim líbí, ale bohužel se často jedná o informace vytržené z kontextu. A oni se pak velmi diví, že jim to nefunguje.

Víte, přečíst si nějaký článek, například o úspěšném lovu parem na řece a vnadění peletami, je fajn, ale bude velký rozdíl, jestli tuhle techniku použijete v červenci nebo koncem září. Autor se třeba o datu a o teplotě vody vůbec nezmiňuje, ale tato informace může být s ohledem na teplotu vody a složení pelet naprosto zásadní. Rozdíl deseti stupňů v teplotě vody jistě není zanedbatelný a na celkový výsledek bude mít určitě zásadní vliv. Další věcí je lokalita. Pokud nelovíte na téže vodě jako autor, je skutečně jen ve hvězdách, zda se vůbec dočkáte záběru očekávaného rybího druhu. A aby to bylo ještě složitější, i ve stejnou dobu na stejné lokalitě si mohou dva rybáři vést naprosto odlišně, a přesto být stejně úspěšní, protože ve hře je mnoho neznámých.


Takto a i mnohem víc se míchá na závodech

Jsou rybáři, kteří tvrdí, že vnadit je třeba skutečně masivně, aby to mělo smysl, a jiní razí teorii, že stačí málo, ale na správné místo. Já vidím správné řešení někde uprostřed s tím, že se musí maximálně přihlížet ke spoustě okolností. Důležité jsou především takové věci, jako je roční období a s ním související teplota vody, množství cílových ryb v dané lokalitě, množství příbuzných rybích druhů, hloubka, povaha dna, na řece také rychlost proudu, momentální aktivita ryb, vítr a vůbec charakter počasí.


Taková dávka může stačit na základní zakrmení, ale i na celý den

Od všech těchto věcí se odvíjí, čím budu vnadit a v jakém množství. Naprosto chápu, že začátečník po přečtení těchto řádků může kolabovat a v informacích, které dosud nemají žádný konkrétní charakter, se naprosto ztrácet, ale tak to skutečně je. Je zřejmé, že spoustu věcí dokážeme pochytit z časopisů nebo internetu, cenné jsou zkušenosti kamarádů a kolegů, ale řeknu vám jedno – to nejcennější, co můžete v tomto ohledu získat, jsou stoprocentně vlastní zkušenosti.

Já nejsem zastánce velkých krmných kampaní a raději se držím střídmosti s výjimkou vod, o kterých vím, že na nich je skutečně nutné krmit doslova lopatou, jinak ryby na lovišti neudržíte. Ale… Zase je tu to ale – ale jen v určitou dobu a tu vám neprozradí nic jiného než, opět, vlastní zkušenost. Léto je jiné než jaro a podzim a vyžaduje také jiný přístup.


Moje dávka na čtyři hodiny s krmítkem

Například když lovím feederem v sezóně menší kaprovité ryby na běžné stojaté vodě, za jakýsi standard na několikahodinovou vycházku považuji asi dva litry suché vnadicí směsi doplněné podle aktivity ryb půl litrem až litrem hrubých složek. To mohou být drobné pelety, měkká kukuřice a masní červi za předpokladu, že budete krmit pouze krmítkem. Podle aktivity ryb vám může toto množství stačit a třeba ještě i něco zbude, ale stejně tak můžete mít v kbelíku po třech hodinách krmení doslova na dně.

Na velkých a silně proudících řekách spotřebujete krmení mnohem víc a budete samozřejmě potřebovat větší krmítko. Silný proud roznáší a vyplavuje krmení rychle a maličké krmítko s malým množstvím směsi ryby na místě dlouho neudrží. Jen takové to, jak říkám, „cukrování vody“ tu ani zdaleka nestačí. Nepředložíte-li rybám v silněji proudící řece dostatek potravy doplněné především živou složkou, velmi brzy vaše místo opustí a budou hledat vydatnější zdroj potravy.


Krmení pro kapry nemusí být moc

Naproti tomu při lovu kaprů vám může bohatě stačit i na delší lov sotva poloviční dávka. Ovšem v tomto případě se bavíme o návnadě selektivní, jaká příliš nezajímá drobné ryby, které dokážou i dobře krmené místo doslova vyčistit během celkem krátké chvíle.

V žádném případě ale nespoléhejte na to, že spousta krmení, byť kvalitního, přiláká spoustu ryb. Snadno se může stát, že krmení sice ryby rychle přiláká, ale pokud jsou málo aktivní, také je rychle zasytí a záběrů bude velmi poskrovnu. Všechno záleží na momentálních podmínkách, které se během roku mění, ale mohou se změnit i ze dne na den v závislosti na počasí. Prudká změna k horšímu přinášející ochlazení se téměř vždy projeví menším zájmem ryb o potravu. Pokud už horší počasí trvá delší dobu, ryby začnou zase žrát, protože prostě musí. Možná bude záběrů méně, ale s časem stále přibývají.


Ryby mají rády pestrost

Je skutečně těžké odhadnout hned potřebné množství, a proto volím raději opatrnější začátek a teprve podle frekvence záběrů krmení opatrně přidávám. Přidávám, pokud je tedy potřeba, zejména hrubší a živou složku, která drží na místě především větší ryby. Zapomínat se ale nesmí ani na jemnou a vonící směs, která působí jako stálé a intenzivní dráždidlo nutící ryby vyhledávat potravu. Aby bylo mé počínání skutečně efektivní, držím vždycky odděleně hrubou, živou a sypkou vlhčenou složku. Jednotlivé komponenty pak reguluji podle potřeby, tak jak to rybám na lovišti nejvíc vyhovuje.

Tam, kde je spousta drobných ryb a vy máte zájem jen o ty větší, je pak mnohdy místo zakládání krmného místa lepší položit na vhodné místo jen nástrahu s malým množstvím návnady upozorňujícím na nástrahu a nic víc. Ideálně na takových lokalitách může fungovat lov s krmítky na method feeder.


Method feeder je úsporná, ale účinná metoda

Když to zkrátím, dá se říct, že všechno chce své, a většinou méně znamená více, protože přidat můžete vždycky. Naopak to nejde. Jakmile jednou naházíte krmení do vody, vrátit už to nejde. Návnada je silná zbraň, často jde o kvalitu spíš než o kvantitu, avšak neplatí to bezezbytku. Není ničím neobvyklým, když dosáhnete velmi dobrého výsledku i s tou nejlevnější a nejobyčejnější návnadou, jakou je třeba strouhanka s kukuřičným šrotem, pokud jste ve správnou chvíli na správném místě a navíc nemáte nikde poblíž žádnou konkurenci. V takové situaci se může jevit použití drahé směsi jako zbytečné plýtvání, protože jediné, čeho dosáhnete, bude pravděpodobně jen to, že se ryby objeví na lovišti rychleji. To se ale samozřejmě může hodit, zejména v případě, že máte k lovu velmi omezené množství času.

Za všech situací se tedy vyplácí krmit s rozmyslem a je dobré zbavit se zaběhlých stereotypů. Nemůžete si přece počínat stále stejně, když se v průběhu roku kolem vás všechno mění. Úspěšní rybáři jsou ti nejpřizpůsobivější. Myslete na to vždycky, když přijdete k vodě.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (17 reakcí)

Přečteno: 15 037x
Průměrná známka: 1.17