Peletové mixy

- Milan Tychler

Nepřeberné množství pelet v policích rybářských obchodů je příjemná věc, ale dovedu si představit, že z takové nabídky může být začínající a málo zkušený rybář celkem zmatený a bezradný. Problém je v tom, že většina pelet se podobá jedny druhým jako vejce vejci, ale jejich vlastnosti mohou být v závislosti na použitých surovinách a technologii výroby zcela odlišné. Nemají proto všechny stejné využití a v některých případech může nesprávná volba pelet přinést více škody než užitku.


Pelety na plošné vnadění

Jejich odlišnost nespočívá pouze v barvě, příchuti, vůni a velikosti a s tím související nutriční hodnotě, ale především v době jejich rozpadu. Všechny vyjmenované vlastnosti jsou samozřejmě důležité, protože právě podle čichových a chuťových vjemů na tuto návnadu a nástrahu ryby reagují. Pokud je pelety ničím nezaujmou, mohou zůstat nepovšimnuty a to si jistě nikdo nepřeje. I z tohoto důvodu se také pelety často podporují různými tekutými atraktanty a dipy. Ty mohou kromě silnější vůně a výraznější chuti přinést ještě jeden důležitý efekt, a tím je prodloužení doby rozpadu pelet. Araktantem nebo dipem peletu „zalepíte“, takže voda se na ni hned nedostane a doba rozpadu se prodlouží.


Barevná směs rychlorozpustných pelet

Jak dlouho ale může taková peleta ve vodě vydržet, než se úplně rozpadne, a je to vůbec důležité vědět? To bych tedy řekl, že ano! Mnohdy je to dokonce důležitější než jejich chuť. Doba rozpadu se totiž může pohybovat od doslova pěti minut až po několik hodin a doba rozpadu se bude lišit i u jednoho druhu pelet jen proto, že mají pelety různou velikost.


Pelety ve vodě

Dobu rozpadu pelet se obvykle nedozvíte z popisků na obalu, ale jen z vlastní zkušenosti s výrobkem, a tak výběr pelet často probíhá metodou pokus-omyl. V každém případě ale nikdy není čeho litovat, protože vždycky zůstane nějaká vlastní zkušenost, a ta je jednoduše k nezaplacení. Ostatně jako většina zkušeností, které v životě získáte, a to vůbec nemusejí souviset s rybařinou.

Občas se setkávám s názorem, že pelety, které se rychle rozpadají, nejsou k ničemu. Nemyslím, že by tohle tvrzení bylo správné. Vždycky záleží na tom, k čemu pelety chcete použít. Právě díky tomu, že mají rozdílnou dobu rozpadu, můžeme využívat pelety různými způsoby. Tvrdé a pomalu se rozpadající pelety mohou dobře posloužit k cílenému vnadění větších ryb s tím, že dokážou alespoň částečně vyselektovat ryby drobné. Stejně efektivně můžeme použít rychle se rozpadající pelety k vnadění drobných ryb, protože některé se rozpadají doslova před očima.


Stačí jen pár minut a pelety se rozpadnou

Obecně by se dalo říct, že dražší pelety mají delší dobu rozpadu. Je to dáno částečně i tím, že většina těchto pelet obsahuje mastné rybí moučky, které se rozpouští jen pomalu, a různé rybí oleje. Kromě toho obsahují i různé želírující složky, které se rovněž rozpouští dlouho. Naproti tomu levné pelety obsahují vysoké procento drcených zrnin, což dobu jejich rozpadu zkracuje. V určitých situacích je to ale prospěšné a výhodné.

Rád je používám při takových vycházkách, kde chci mít jen velmi omezené množství výstroje, nicméně chci a potřebuji vnadit. Vnadíte-li například na cejny, plotice nebo líny při lovu se splávkem klasickým způsobem, to znamená vnadicí směsí doplněnou třeba masnými červy a kukuřicí či kuklami, musíte s sebou nosit nějakou nádobu na rozmíchání směsi, musíte použít vodu, síto a je s tím zkrátka práce. Pokud ale máte k dispozici rychle se rozpouštějící pelety, stačí s sebou vzít jen vhodný prak. Tím pak dopravíte pelety tam, kam potřebujete, a ony za malou chvilku vytvoří na dně krásný vnadicí koberec. Výhodou je i to, že vnadění peletami je mnohem šetrnější než vhazování vnadicích koulí. To oceníte především na malých vodách, při lovu v těsné blízkosti břehu a především na vodách mělkých, kde je hluk vaším největším nepřítelem.


Směs pelet různých velikostí a doby rozpadu

Rychle rozpustné pelety se výborně hodí k okamžitému krátkodobému vnadění, ale k udržení větších ryb na lovišti nestačí. Musí se doplnit hrubými složkami, které se nerozpouští a zůstávají na místě pro větší ryby. Ideálním doplňkem rychle se rozpouštějících pelet jsou opět pelety, ale tentokrát pelety rozpadající se velmi pomalu.

Mícháním pelet s rozdílnou dobou rozpadu a pelet různých velikostí můžete získat rozdílně pracující vnadidlo. Můžete si ho přizpůsobovat přesně podmínkám a situacím, ve kterých se můžete ocitnout, a rybám, které hodláte lovit. Jinou směs tedy využijete pro ryby drobné, kde je ideální použít jako základ větší a středně velké rychle rozpustné pelety doplněné drobnými peletami s pomalou rozpustností. Při lovu větších ryb se rychle rozpustné pelety neuplatní, nicméně menší množství rychle rozpustných pelet může obsahovat každá směs. Při lovu větších ryb je výhodnější použít směs různě velkých pelet s pomalou rozpustností, ale třeba ve dvou příchutích. Během lovu pak zjistíte, které rybám více chutnají, a použijete je i jako nástrahu, ideálně podpořenou ještě nějakým dipem, aby ji ryby rychle nalezly.


Připraveno k použití

S výběrem pelet, který v současnosti existuje, není problém namíchat skutečně vynikající „koktejl“, který přinese opravdu výborné výsledky. Jen je třeba si s tím trošku pohrát. Máte-li chuť, můžete si připravit směs pro jakoukoli vodu, ryby a podmínky kdykoli v roce.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (4 reakce)

Přečteno: 7 385x
Průměrná známka: 1.4