Co všechno víme o peletách? – díl 3.

- Milan Tychler

Měkké pelety na háček a do krmítka

Nastražování pelet na vlasový přívěs mimo háček dá práci a té se snaží mnoho lidí skutečně vyhnout. Chtějí peletu, která se dá nastražit přímo na háček bez jakéhokoli používání dalších pomůcek, jako jsou silikonové kroužky, jehly a podobně. Prostě jednoduše napíchnout a hotovo. Je tedy jasné, že taková peleta musí být měkká, ale ne zase moc, aby odolala atakům malých ryb.


Měkká peleta


Dobrá peleta musí být pružná

A světe div se, i takové pelety, dají-li se tyto výrobky peletami nazývat, už máme hodnou chvíli k dispozici. Tyto pelety jsou vhodné nejen na lov kaprů, ale i mnoha dalších, neméně zajímavých druhů ryb. Jsou skvělé také na chytání velkých cejnů na stojatých vodách, na řekách jim neodolají parmy a bez povšimnutí je nenechají ani pěkní tloušti.


Nastražení pelety na háček


Nastražení měkkých pelet mimo háček

Tyto pelety obvykle obsahují želatinovou složku, která zaručí jejich měkkost a velmi pomalé rozpouštění. Bohužel, někdy jsou měkké až moc a jejich nastražení a nahození na větší vzdálenost je skutečným oříškem. Je nutné použít háčky z tenkého drátu, jinak každou rozlomíte už při nastražování. Na některé platí malý trik – když je vyndáte z krabičky, na povrchu oschnou a pak drží na háčku mnohem lépe a dovolí vám nahodit dál než pelety rovnou z krabičky. Neplatí to ale pro všechny výrobky.


Peletu vložíme do formičky


Pak zasypeme směsí


A vmáčkneme krmítko



Při hodu je tak peleta chráněná proti strhnutí z háčku


Krmítko na dně


Směs se rychle rozpustí a nástraha je volná

Měkké pelety jsou obvykle baleny v menších obalech a slouží především jako nástraha.

Více než jejich nutriční hodnota nás tedy zajímá jejich vzhled, vůně a chuť. Obvykle jsou připraveny tak, že není třeba dál je nějakým způsobem upravovat a mohou se opravdu rovnou napíchnout na háček. Obvyklá velikost je 4–10 mm. Tyto pelety jsou potápivé. Některé sice plavou na hladině, ale pouhý háček stačí k tomu, aby šly ke dnu.


Na peletu zabral tloušť

Kromě pelet připravených k přímému použití najdete na trhu také pelety, které se nazývají expander. Vypadají jako klasické tvrdé pelety, ale pokud je chcete použít, vyžadují malou, nepříliš náročnou přípravu. Suché pelety prostě jen namočíte do vody a podle potřeby přidáte vhodné aroma s ochucovadlem. Některé pelety je třeba máčet velmi krátce, jiné déle. Můj vyzkoušený recept, který platí na většinu pelet typu expander, je máčet v závislosti na velikosti pelety, a to takto: pelety 6mm – 6 minut, pelety 8mm – 8 minut atd. Jinou variantou je použít při přípravě pelet vakuovou pumpu, která proces vlhčení a nabobtnání zkrátí na několik minut.


Připravené pelety typu expander

Po okapání na sítě vložím pelety do mikrotenového sáčku nebo nějaké plastové nádoby s víčkem a nechám je přes noc v lednici. Ráno jsou hezky nabobtnalé, mají tu správnou konzistenci a jsou připravené k použití. Drží tvar, dají se smáčknout, ale jsou natolik pružné, že neprasknou. Vrátí se do původního tvaru a dají se snadno nastražit jak na háček, tak i mimo něj. Mohou se použít do normálního feederového krmítka a stejně tak i do krmítek typu method feeder. Při vnadění těmito peletami většinou používám jako nástrahu také peletu, a to buď stejnou, ale větší než tu, kterými jsem vnadil, a nebo peletu tvrdou, která mi nekomplikuje nahazování. Dobrá je i kombinace pelety s kukuřicí.


Na měkké pelety dobře berou cejni

Už jsem zmínil problém měkkých pelet. Někdy nejdou ani nastražit, natož pak s nimi nahazovat. Když to, že je necháte oschnout na povrchu, k hladkému nahození stále nestačí, pomáhám si tím, že vyměním klasické krmítko za krmítko typu method feeder a peletu i s háčkem schovám do vnadicí směsi. Takto v pohodě přečká cestu vzduchem a vodním sloupcem až ke dnu.


Měkké pelety v krmítku i na háčku

Někdy je nutné použít větší háčky nebo háčky ze silnějšího drátu a tehdy je s napíchnutím měkčích pelet stejný problém. Vypomůžu si tak, že pelety nastražím pomocí velmi tenké jehly mimo háček a opět použiji krmítko method feeder se schovanou nástrahou. Popravdě řečeno toto nastražení praktikuji raději, protože procento úspěšných záseků je s ním podstatně vyšší.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (11 reakcí)

Přečteno: 9 685x
Průměrná známka: 1.32

NCo všechno víme o peletách? – díl 2.

Najdete pelety, které ve vodě vydrží pohromadě sotva pár minut, a pelety, které se pozvolna rozpadají několik hodin.