Co všechno víme o peletách? – díl 2.

- Milan Tychler

Tvrdé pelety k vnadění a lovu ryb

Koupit si několik kilogramů pelet k vnadění a lovu není žádný problém. Na prodejnách je skutečně z čeho vybírat. Regály s peletami se jen prohýbají. Velikostí, barev, příchutí a vůní je opravdu nepřeberně. Ovšem velmi důležitou vlastností, která zde nebyla zmíněna, je především to, jak dlouho vydrží pelety ve vodě, než se zcela rozpadnou.


Tvrdé pelety máme rovněž v malých i velkých velikostech

Najdete pelety, které ve vodě vydrží pohromadě sotva pár minut, a pelety, které se pozvolna rozpadají několik hodin. To je dáno poměrem surovin, komponentů zabraňujících rozpadu a také způsobem výroby.

K výrobě pelet se používají v podstatě totožné suroviny jako k výrobě boilií a stejně jako u boilie i u pelet se můžete setkat s výrobky, které jsou nutričně velmi vysoko, a s peletami, které se hodí jen ke krátkodobému lovu.


Mikropelety do směsí


Pelety s dírkou


Směs pelet a partiklu


Pelety ve směsi


Koberec z levných, rychle se rozpadajících pelet

Levné pelety už z podstaty věci obsahují jen levné suroviny a jsou proto vhodné ke krátkodobým vycházkám a spíše na vnadění než k nastražení. Obsahují především šroty, barvivo a nějakou vůni. Vyrábějí se lisováním za studena. Po styku s vodou se z nich prakticky ihned začnou uvolňovat drobné kousky, které jsou pro ryby sice lákavé, ale už za malou chvíli leží ve vodě jen maličké hromádky šrotu, které lákají především drobné ryby. Rozpadají se tím rychleji, čím teplejší je voda.

To ovšem není pravým smyslem využití pelet. Ty by měly sloužit jako selektivnější návnada pro větší ryby, a proto by měly vydržet bez rozpadu alespoň pár hodin, aby dokázaly větší ryby zaujmout a nelákaly drobotinu. Nicméně na rychlé chytání malých kaprů se hodí a svou práci odvedou víceméně dobře.

Dražší pelety obsahují kromě šrotů ještě další moučky z mletých, drcených a pražených semen, pokrutiny, oleje, kvalitní rybí moučky a další hodnotné přísady. Tyto pelety se vyrábí extrudováním a ve vodě se nerozpouští tak snadno. Pokud si chcete vyrobit trvanlivější pelety doma, pak je před sušením na několik vteřin ponořte do vřící lázně. Jejich povrch se tak uzavře a pelety budou ještě odolnější proti rozpadu. V tomto ohledu se hodně podobají boiliím.

Pelety jsou ideální návnadou k založení krmného místa jak na vodě stojaté, tak tekoucí. Rybám chutnají a dokážou je zaměstnat, tím pádem i udržet na místě po dlouhou dobu a právě o to jde. Pro zvýšení efektu se při vnadění míchá dohromady několik velikostí a k nim se přidává ještě další partikl. Většinou kukuřice. Na vyhlédnuté místo je nejsnadněji dopravíte vnadicí raketou. Na krátkou vzdálenost to zvládnete i vnadicí lopatkou či prakem. Při lovu feederem je běžnou variantou feederové krmítko naplněné peletami a uzavřené zátkami z vnadicí směsi. Na přihazování menších porcí poslouží i PVA materiály. Abyste ryby upoutali rychleji, prolévají se pelety podobně jako boilie atraktanty. Silnější voňavá stopa rychleji přiláká ryby na krmené místo.

Tvrdé pelety se dělají ve velikostech od 1 mm až do 40 mm. Drobné slouží k vnadění, často se přidávají do vnadicích směsí. Větší slouží k vnadění i jako nástraha a ty největší pak jako nástraha na ty největší kapry a také na sumce. Některé pelety určené k lovu se vyrábí už s dírkou, protože sušením zkřehnou a při navrtávání rády praskají. Je to velmi praktické, pohodlné a ušetří to spoustu práce.


Nastražení pelet mimo háček

Tvrdé pelety se nastražují mimo háček na vlasový přívěs. Existuje mnoho způsobů jak to udělat. Od klasického vlasového nastražení až po využití silikonových kroužků různých velikostí. Nastražení pomocí silikonových kroužků je jednoduché, ale mám pocit, že pokud nemá peleta volnost pohybu na přívěsu, občas se stane, že zásek nesedne. Dávám tedy raději přednost klasickému nastražení na přívěs.


Pelety jsou oblíbené také u parem

Setkat se můžete i s plovoucími peletami. Obvykle jsou to pelety Koi. Dají se upotřebit k lovu na hladině a také na krátkém přívěsu při lovu s krmítky typu method feeder. Jakmile výrobce uvede na obalu, že pelety byly vyrobeny technologií Koi, chce tím upozornit na to, že při výrobě byly použity vysoce kvalitní suroviny používané na výkrm kaprů koi.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (5 reakcí)

Přečteno: 10 317x
Průměrná známka: 1.31

NCo všechno víme o peletách? – díl 3.

Tyto pelety jsou vhodné nejen na lov kaprů, ale i mnoha dalších, neméně zajímavých druhů ryb.

NCo všechno víme o peletách? – díl 1.

Pelety jsou návnady a nástrahy, které bezesporu změnily naši rybařinu. Vyrábí se z čistých přírodních surovin.