Rozdělení krmítek typu method feeder

- Milan Tychler

S krmítky typu method feeder se před časem roztrhl pytel, ale zdá se, že situace už se nějak ustálila a nic moc nového nebo převratného na nás nečeká. Člověk by řekl, že na takovém obyčejném krmítku není moc co vymýšlet, ale to je mýlka. Původní myšlenka, jak má krmítko method feeder fungovat, je u všech těchto krmítek stejná, na první pohled jsou si mnohé i docela podobné, ale přece mezi nimi najdete rozdíly.

Otázka zní: Jak mohou tyto rozdíly ovlivnit funkčnost krmítek? Vyzkoušel jsem si mnohá krmítka. Absolutně ne všechny, co na trhu jsou, ale to především z toho důvodu, že mezi některými je rozdíl víceméně jen v obalu a ceně. Podíval jsem se proto jen na ta krmítka, která se dají od sebe skutečně něčím odlišit.


Krmítka s příčnými žebry

První, která jsem vyzkoušel, byla krmítka s příčnými plastovými žebry a s olověnou základnou nalisovanou k plastové kostře. Tato krmítka patří více méně ke klasice a řekněme i k jakémusi původnímu vzoru, pokud tedy pominu léta používané drátěné spirálové krmítko. V zásadě k nim nemám žádné výhrady, protože jsou plně funkční. Jsou k dostání od různých výrobců, v různých velikostech i gramážích a také v provedení pevném s amortizační gumou i průběžná. Dají se plnit vlhčenou vnadicí směsí a stejně tak drobnými měkkými peletami. Jediné, s čím jsem se několikrát setkal, bylo to, že některá krmítka jsou trochu ošizená na kvalitě, což se projevuje odpadáváním olověné zátěže od kostry. Vzhledem k tomu, že se nejedná o krmítka vyloženě levná, trošku mě to pozlobilo. Za takové peníze bych si představoval něco, co už není „šité tak horkou jehlou“.


Krmítka s podélnými žebry


Krmítko s podélnými žebry bez základny

Další variantou krmítek method feeder jsou krmítka s podélnými žebry. Jedno z těchto krmítek je u nás velmi rozšířené především díky své „přijatelnější“ ceně. Vyzkoušel jsem dvě varianty. Jednu s podélnými nálitky ve tvaru jakýchsi bočnic a s posunutým těžištěm a pak právě onu levnější variantu s drátěnými podélnými žebry. V obou případech mají krmítka olověnou kostru a plastovou vodicí trubičku. Varianta s bočnicemi a posunutým těžištěm se mi zamlouvala velmi a nebylo jí co vytknout. Mimo jiné také velmi dobře a daleko létá. Model s drátěnými žebry se jeví také jako spolehlivý a funkční, ovšem jednu slabinku jsem na něm přece jen našel. Při lovu s nástrahou umístěnou mimo háček se občas stalo, že volný háček se zachytil o drátěná žebra. Pokud se to stane ve vodě, nemůže ryba nástrahu, jejíž háček se zaklesl v krmítku, nasát. Není proto dobré „pohřbít“ nástrahu s háčkem při plnění krmítka příliš hluboko, aby se tomuto problému předešlo. Jinak absolutně bez výhrad. Krmítka jsou rovněž k mání v různých velikostech a gramážích.


Skupina „zvláštních“ krmítek


Spirálová krmítka

Dalším krmítkem, které se dá také označit jako krmítko method feeder, protože se jedná o krmítko otevřené, je krmítko, které se skládá ze středové plastové trubičky, na každé straně trubičky je olověná zátěž a tyto zátěže jsou spojeny podélnými drátěnými žebry. Tohle krmítko se dá pořídit ve variantě průběžné i jako koncové. U těchto krmítek už mám problém s tím, že nemají vlastně žádnou těžší základnu, takže můžou klesnout ke dnu i tak, že háček s nástrahou zůstane ležet pod krmítkem a ryby se k nástraze hned tak nedostanou. Není to ale žádná tragédie a této nepříjemnosti se dá snadno předejít tím, že po naplnění krmítka zatlačíte háček s nástrahou do návnady, takže háček s nástrahou se z krmítka uvolní už během pádu sloupcem od hladiny ke dnu a je po problému. Toto krmítko je pochopitelně bez formičky. Na loviště tak můžete dostat větší množství návnady, ale když dáte návnady jednou víc a jindy zase méně, budete se trochu potýkat s přesností, pokud si nezaklipujete nebo neoznačíte vlasec.


Formičky

Do další skupiny bych zařadil krmítka tak trochu zvláštní, nicméně jejich úloha je stejná. Krmítko nazývané pro svůj tvar „banjo“ je v podstatě bez problémů. Víc než k práci s vnadicí směsí se hodí na lov s drobnými peletami a svou úlohu odvádí na jedničku, pokud správně připravíte pelety. Další krmítko válcového tvaru je spíše polootevřené než otevřené, ale do této skupiny patří. Jedná se o polootevřený plastový váleček s olověnou zátěží vespod, aby dosedl na dno vždycky správně. Dá se plnit jak peletami, tak vnadicí směsí, ale obojí je celkem náročné a citlivé na správnou přípravu. Nebudou-li mít směs nebo pelety správnou konzistenci, bude návnada z krmítka vypadávat předčasně nebo velmi špatně. Jde o krmítko pevného typu s gumovým amortizérem, které není právě levné. Když ale všechno připravíte správně, svůj úkol splní. Ovšem ze všech krmítek mě zaujalo asi nejméně.


Spirálové krmítko před nahozením

Levné olověné krmítko se středovou plastovou trubičkou na mě působilo zprvu celkem důvěryhodně, ale až při jeho používání jsem se o něm dozvěděl trošku víc. V první řadě do něj dostanete jen velmi málo směsi, což by samo o sobě nijak nevadilo. Nastává pak ale problém v té troše ukrýt nástrahu, zvláště pokud je větší. Je to nicméně malé krmítko, se kterým mohu lovit pomocí malých nástrah, takže se nic moc neděje. Větší problém spatřuji v tom, že krmítko není dobře vyvážené a občas zůstane ležet jinak, než by mělo, a prezentace nástrahy pak není stoprocentní. Jedinou pomocí je nechat krmítko klesat ke dnu na napnutém vlasci. Trvá to trošičku déle a z krmítka vypadne cestou více směsi, než je nutné. Přesto ani tohle krmítko není absolutní propadák a jistě bylo velkou inspirací pro mnohé kutily, kteří si dovedou stejnou nebo podobnou verzi odlít z olova svépomocí. Také krmítka této skupiny naleznete v různých velikostech a gramážích.

Poslední jsou klasická spirálová krmítka, která se na feeder moc nepoužívají, ale mohla by. Jejich jedinou předností oproti ostatním krmítkům je ale pouze jejich cena. Ačkoli idea jejich fungování je stejná jako u modernějších typů, mají všechny nešvary, na které jsem v předešlých řádcích poukázal. Jsou náročné na přípravu směsi, klesají a dosedají na dno nekontrolovaně, háček se může ve spirále zachytit… Přesto všechno se používat dají a je třeba je považovat za praotce všech svých následníků a za to jim patří dík.


Krmítko se osvědčilo

Co se formiček k plnění krmítek týká, pak před pevnými formičkami bez vytlačovacího dna mají navrch právě ty s pružinkou nebo formičky vyrobené z měkkých a pružných materiálů, jako je například silikon. Z nich dostanete hezkou bábovičku i v případě, že směs není úplně stoprocentní a trošku lepí. Jednoduché pevné formičky nechtějí svou bábovičku někdy vyklopit ani zanic, a to je pak o nervy. Ale i zde si dokážeme jako vždycky poradit. Máte-li tento problém, ustřihněte si kousek nějakého igelitu nebo mikroténu a formičku jím před plněním nejdříve vyložte. Bábovička pak vypadne skoro sama. Určitě jsem nepřinesl nic světoborného, ale snad někomu tyto malé postřehy ohledně krmítek pomohou při rozhodování, co si vlastně koupit.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (14 reakcí)

Přečteno: 14 379x
Průměrná známka: 1.3