Nástraha, která není in…

- Milan Tychler

Kdo dnes nechytá feederem s peletami a malým boiliem, ten není in. I v rybařině fungují módní trendy. Rybáře, který nepoužívá moderní nástrahy a návnady, považujeme za nepoučitelného, je zbytečné mu cokoli vysvětlovat, a snad je dokonce i zpátečníkem.


Polévková zavářka

Já patřím k lidem, kteří mají rádi nové věci, ale rozhodně ne mezi ty, kteří se dají okamžitě strhnout davem. Už jsem se totiž ve své rybářské praxi mnohokrát přesvědčil o tom, že mnohé cesty vedou jen do slepé uličky. Rád si všechno sám vyzkouším, udělám si svůj názor a pak se rozhodnu, jak s tím vším naložím. Když se objevily první pelety, byl jsem jimi nadšený. Popravdě pořád ještě jsem a stále na nich objevuji něco nového. Člověk by řekl, že pelety jsou prostě pelety, jednoduše se jimi nakrmí nebo se nastraží a hotovo. Jenže pelety jsou různé, dají se různě kombinovat a tak dále a tak dále. Ale…


Kombinace s masnými červy


Česnek je skvělým doplňkem

Čas od času se každému zasteskne po „starých dobrých časech“ a zkusí si je něčím alespoň trošičku připomenout. I zavzpomínal jsem i já a právě ve chvíli, kdy jsem kombinoval malou peletu s měkčenou extrudovanou kuličkou, aby to bylo na měkkém dně hezky při povrchu a „na panáčka“.


K úpravě se dají použít tekuté atraktanty


Stačí troška a pak protřepat

Ač nerad, musím připustit, že přece již patřím ke starší generaci a pamatuji doby, kdy boilie a pelety u nás skutečně teprve začínaly, stejně tak, jako různé extrudované nástrahy, především maďarské. Jediné, co se u nás v té době objevilo a bylo trochu schopné nějak konkurovat těmto „foukačkám“, byla průmyslově vyráběná smažená zavářka do polévek. A právě ta mi vyvstala na mysl. Napadlo mě, že tahle věc stála zase po dlouhé době za vyzkoušení a mohl bych si tak připomenout ony zmíněné staré časy s tím, že do nich přivedu něco z dnešní rybařiny. Ony tyhle kombinace starého dobrého a osvědčeného s tím novým docela dobře fungují. Na druhou stranu ani není důvod, proč by neměly. V podstatě hned mě začala napadat spousta věcí, jak mohu plovoucí kuličky určené do polévky „nově“ využít.


Připraveno k nahození

Dříve se na ně chytali především kapři a velcí cejni pomocí už dávno objevené kombinace krmítka a plovoucí nástrahy na krátkém návazci. Jejich využitelnou předností je především to, že plavou, také to, že se dají pomocí tekutých atraktantů upravovat pachově a je zde samozřejmě možnost kombinovat je i s jinými nástrahami. To všechno otvírá spoustu možností a skutečně se na to začínám těšit. V první řadě ale musím nějaké ty kuličky sehnat. U nás doma se tato potravina nezabydlela. Manželka si dá vždycky práci, a pokud někdo dostane chuť na česnečku, chlebové kostičky sama osmaží. Takže já vlastně ani nevím, jestli se dá tato věc vůbec ještě někde sehnat. Ale hned v prvním supermarketu mám štěstí a zavářku do polévky nacházím v regálu, aniž bych se ztrapňoval u obsluhy. Na trhu se tedy udržela.

Hned venku jsem sáček otevřel a zkoumal, co se za ta léta změnilo. Myslím, že nic. Lehounce umaštěné kuličky, ze kterých je cítit fritovací olej, vypadají stále stejně. Po rozkousnutí křupou a jsou trošičku slané. To je fajn. Vypadají jako lehce nahnědlé 8mm boilie s tím rozdílem, že za 200g balení jsem dal patnáct korun. Hned se začaly rojit nápady, do čeho všeho kuličky namočím, a pak jsem si řekl, houby, mám li se vrátit zpět, bude to se vším všudy. Tenkrát se na kuličky kapalo pro zatraktivnění tak maximálně Maggi a občas si dal někdo práci a udělal si svůj vlastní česnekový dip. A já u toho zůstanu také. Tedy alespoň pro začátek, protože mě vážně zajímá, jak si tato nástraha povede třeba v kombinaci s pikantním tuňákem, nebo něčím podobným.


Barevná kombinace byla úspěšná


Nástraha se vznáší nad krmítkem

S polévkovým kořením nemám problém, to doma jistě je. A co se česneku týká, ten určitě také.

Česnekový dip si vyrobím jednoduše tak, že rozmačkám česnek a smíchám ho s trochou olivového oleje. Nic víc. Kuličky pak nenechávám v tomto oleji dlouho. Vlastně jich dám vždycky pár do malé plastové krabičky s víčkem, přidám trochu česnekového oleje a pořádně protřepu, aby se kuličky hezky obalily. Je to jednoduché a česnek z nich opravdu „jede“. Snad to ryby nějak zaujme.

Ke staré pískovně se skutečně těším a nemohu se dočkat, až si nahodím. Rychle připravuji feeder s malým krmítkem na method feeder a krátkým návazcem. Zavářkové kuličky hodlám nastražovat mimo háček. Směs do krmítka připravuji poměrně výraznou s nádechem rybiny. V kombinaci s česnekem by to mohlo zafungovat dobře, ale to se uvidí. Lovné místo nijak nepřipravuji. Prostě posílám krmítko s nástrahou před sebe do míst, kde se dno pozvolna svažuje ze dvou metrů do čtyř, a hotovo. Ryby už jsou v pohybu, a když budu mít jen trochu štěstí, nebudu čekat na záběr dlouho. Na zdejší vodě je spousta menších kaprů a poměrně dost malých cejnů, takže o záběry určitě nebude nouze. Záběr přichází ještě dříve, než jsem čekal, a kupodivu to není cejn, jak jsem předpokládal, ale rovnou kapřík. To je velmi povzbudivý začátek. Jestli jsou kapři při chuti, nebudu dráždit cejny a přímo stražím kuličky dvě. Na záběr čekám zhruba deset minut a zase je to kapr. Tento už je dokonce i mírový.


Kombinace s peletou


Na větší rybu

Těší mě tento jednoduchý lov s obyčejnou nástrahou, která kaprům evidentně chutná a přitom nijak nezruinovala mou peněženku. Vůbec nechápu, proč jsem na ni přestal chytat. Zkouším o tom popřemýšlet a jediné, co mě napadá, je to, že jsem měl možná pocit, že si při lovu s peletami sáhnu na větší ryby. Na pelety jsem skutečně velké ryby chytil, ale pokud si dobře vzpomínám, nejen já, ale spousta mých vrstevníků chytila pěkné kapry i na tuhle polévkovou zavářku. Znamená to tedy, že jsme jen podlehli něčemu, co nám bylo chytře předloženo? Ale kdepak. Bylo to tím, že zatímco pelety se stále vyvíjely jak z hlediska rozpadu, chutí a vůní, polévková zavářka byla stále stejná a nenabízela tolik možností experimentovat a také nevydrží na háčku tak dlouho jako některé pelety a právě tady je zřejmě zakopaný pes.

Vyzkoušel jsem si, že zavářková kulička vydrží nastražená asi půl hodiny, když je v klidu. Zvětší svůj objem, změkne, ale drží. Drží do té doby, než ji rozbije nějaká menší ryba. Životnost smažené těstové kuličky významně prodloužíte tím, že ji namočíte do nějakého dipu, který uzavře její povrch.


Kombinace s kukuřicí


V práškovém dipu

Vzal jsem jich pár, dal je do krabičky a přidal k nim trošku hustého atraktantu a pořádně protřepal. Kuličky se nejen krásně obalily, ale zároveň získaly zajímavou barvu. Když jsem nastražoval jen červené, bylo to skvělé, ale jakmile jsem nastražil kombinaci přírodní a červené, záběr přišel vždycky takřka okamžitě. Jasný pokyn k dalšímu experimentu. Bylo jím obalení kuličky obalovací pastou. Vybral jsem si k tomu Red Krill. Skvělá kombinace přinesla další ryby, ale pak jsem si uvědomil jednu věc – úplně jsem odsunul do pozadí původní záměr lovit s naprosto jednoduchou nástrahou.


Úspěch

Vrátil jsem se tedy k původní přírodní variantě a kapal na kuličky jen polévkové koření. Jenže tato varianta evidentně silně vábila především cejny. Když už jsem táhl pátého, přešel jsem zpět k česnekovému oleji, hodil o kousek dál a výsledkem byl další pěkný kapr. Pro dnešek končím, ale zcela jistě ne s polévkovou zavářkou. Vydrží mi na pár dní a určitě si s touto nástrahou ještě nějak pohraji. V současné době nabízí víc možností, než když ji rybáři „objevili“, a třeba se dočkám i nějakého zajímavého překvapení.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (31 reakcí)

Přečteno: 21 383x
Průměrná známka: 1.11