TRYPODS

- BCG

 

Kolegové rybáři, dovolte abychom vás seznámili s testem rybářského stojanu Tripods od výrobního družstva SONA. Nejdříve stručný popis stojanu a na závět technické parametry udávané výrobcem. Stojan se vyrábí ve dvou provedení. Ocelový s povrchovou úpravou a nerezový. Měli jsme možnost se podílet na vývoji a testovat stojan ocelový s povrchovou úpravou. V prvopočátku byl stojan z velmi slabého materiálu a byl velice nestabilní, ale po našich připomínkách je již stojan pevný a stabilní. Jedná se o stojan troják, tedy se třemi nohama a nastavitelným středem, což činní stojan universální jak na stojaté vody tak i na řeku kde potřebujeme umístit pruty co nejvíce kolmo k řece. Podpěrné nohy se dají prodloužit vysunutím což oceníme v nerovném terénu. Nohy jsou pevně spojené se středem a při sestavování stojanu se pouze vyklopí. Je to pohodlné, ale k zajištění ještě větší pevnosti by možná bylo lépe nohy pevně spojovat se středem. Jinak to ale nemá na nynější stabilitu a pevnost stojanu žádný vliv.Úhel rozchodu noh je dostačující a zajišťuje stojanu dostatečnou stabilitu i při silnějším větru.  Náklon středové hrazdy je zajištěn kulovým kloubem. je to patent výrobce.Úhel náklonu by mohl být ještě o něco větší, protože na řece je potřebné opravdu dát pruty co nejvíce kolmo k vodě. Na horním obrázku vpravo je vidět maximální úhel postavení prutů. Systém je stejný jak u kulových kloubů. Tedy kulový čep je zasazen do pouzdra a z vrchu za pomocí šroubu se tlačí na pouzdro a zajišťuje se kloub proti otočení. Tento systém je opravdu pevný a nemá problém ani s těžším nářadím, ale jeho pevnost a odolnost prověří až delší praxe. Nám po několika použitích v terénu neukazoval žádné opotřebení a kloub se choval naprosto stejně pevně.Kloub je pevně spojen se středovou hrazdou  na spodku je osazen čepem který se při montáži se zasouvá do středu na kterém jsou nohy a zajišťuje se šroubem.

Střední hrazda se dá také vysouvat na obě strany podle délky prutů a na spodní straně, kde se nacházejí zajišťovací šrouby je středová hrazda sploštělá čímž se zabraňuje jejímu přetočení. Na konci je středová hrazda ohnutá do pravého úhlu a na ní jsou šroubovací hrazdy pro umístění prutů.Hrazdy se šroubují do středové hrazdy a zajišťují se kontra matkou

Přední hrazda je delší než zadní. Hrazdy se zdají se být zbytečně dlouhé, protože na každé hrazdě jsou umístěny dva posuvní jezdci se závitem na vidličky nebo na signalizátory záběru, tedy si můžeme nastavit rozchod prutů samy. V každém středu hrazd je závit pro možnost  umístit ještě třetí prut. Jako doplněk se dají přikoupit koncové misky misky.

Celý stojan se poskládá do tašky která je jeho součástí.

Hodnocení na závěr. Stojan je určen pro běžného rybáře který ocení jeho lehkost a jednoduchou manipulaci. Nicméně stojan je stabilní a tedy by sním neměli pohrdnout ani náročnější rybáři a kapří specialisté.

 

Technické parametry výrobce

Vysoce funkční a praktické modely rybářských stojanů, vyznačující se jednoduchostí konstrukce, dobrou stabilitou i snadnou sestavitelností. Halvní předností je možnost nastavení ramene do požadované polohy ve všech směrech pomocí kulového kloubu. Toto řešení je chráněno průmyslovým vzorem č. 9384 - 99.

1. Ocelové s povrchovou úpravou vypalovací barvou a zinkováním
2. Nerezové

 

Rozměry:

maximální vysunutí ramene 1600 mm
maximální výška: 950 mm
hmotnost: 3,9kg / 4,50kg

 

Zvláštní příslušenství: koncové misky

Stojany jsou dodávány v přepravní tašce ze silného materiálu.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 4 913x
Průměrná známka: 1.69