Obalovací těsto – kaprařina, nebo feeder?

- Milan Tychler

Kdysi jsme debatovali na veletrhu v hloučku rybářů o všelijakých možných i nemožných nástrahách používaných při lovu feederem, a když jsem položil otázku, zda používají i obalovací pasty, jejich reakce byla velmi rychlá, ale pro mě dost překvapivá. Jeden z nich totiž bleskově odvětil otázkou – Ale to je přece kaprařina, ne?


Obalovací pasty

Tak to mě tedy dostali… Ale já se nedal a hned kontroval – Počkej, počkej, ale před chvíli jste říkali, že chytáte kapry feederem na miniboilie, a také na pelety. Odpověď byla ještě více zarážející – To sice ano, ale co to má společného s obalovací pastou? To už jsem se musel v duchu opravdu usmívat. Pasta byla přece vyvinutá na podporu těchto nástrah. Na jejich zatraktivnění, proto, aby ryby nástrahu rychle nalezly. No jo, ale my to tak nebereme, zněla odpověď. Tak na to už jsem neměl co říct a debatu v tomto směru jsem rázně utnul, protože evidentně neměla smysl. Rozhovor jsem stočil na jiné téma a s partou veselých rybářů si docela dobře popovídal. Pak jsme se rozešli každý po svém, ale jeden z nich, ten nejmlčenlivější, se ještě vrátil a položil mi poslední otázku – Hele, jak je to s tou obalovací pastou? A mně bylo rázem jasné, že právě tento rybář, který se projevoval jen zdrženlivě, byl, co se ryb týká, z téhle partičky nejbystřejší, a strávili jsme spolu ještě další půl hodinu.


Pasta musí mít správnou hustotu

Podle mého názoru nelze nástrahy řadit pouze k jednotlivým rybám nebo způsobům lovu. V tomto případě měli kolegové jistě pocit, že obalovací pasty patří jen k lovu trofejních ryb, respektive velkých kaprů. Jenže to je mýlka. Obalovací pasty se mohou použít k lovu jakýchkoli kaprovitých ryb, když najdete vhodný způsob.


Pasta slouží především k obalení pelet a boilie

Vrátím se ale krátce k pastě samotné. Co to vlastně obalovací pasta je? Nic jiného než těsto z velmi kvalitních surovin, často velmi podobných nebo totožných s těmi, ze kterých se připravuje boilie a pelety, jen není vařené. Má za úkol šířit okolo sebe intenzivní pach a někdy i maličký zákal, a to všechno s jediným cílem: aby byla nástraha, kterou pasta pokrývá, co nejrychleji nalezena. Díky tomu, že se jedná o nevařenou nástrahu bez zatvrdlého povrchu, dokáže přílákat mnohem lépe než vlastní nástraha. Navíc má jednu úžasnou vlastnost – drží na nástraze mnohem lépe a spolehlivěji než leckterý speciální dip, ať už práškový, nebo tekutý. V pravém slova smyslu bychom mohli obalovací pastu s naprostým klidem zařadit do skupiny jakýchsi dipů, protože se používá s úplně stejným záměrem.


Umístěte nástrahu mimo háček


Udělejte z pasty kuličku zhruba stejně velkou, jako je nástraha



Z kuličky udělejte placičku


Nástrahu do ní zabalte a je hotovo

Pokud bych se tenkrát zeptal jinak, například zda se dá při lovu feederem použít těsto, nejspíš bych se dočkal souhlasné odpovědi. Jenže obalovací pastu si každý spojuje téměř výhradně s velkým boiliem, které je s pastou ještě větší, takže tahle nástraha už nikomu k feederu nesedí. Jenže obalovací pastou se nemusí ani zdaleka obalovat jen dvacítka boilie. Dá se jím obalit v podstatě cokoli, jakákoli tvrdá nástraha od boilie přes pelety, rohlíkové boilie, dokonce i kukuřici můžete obalit pastou. A nemusí to být hrouda pasty, co použijete. Stačí jen tenký povlak, který nijak významně nezvětší objem nástrahy, a přesto ji udělá pro ryby mnohem zajímavější. Určitě není nutné nástrahy obalovat vždycky, protože tím, že nějakou nástrahu použijeme, také něco konkrétního sledujeme. Když ale nástraha selže, je jednoduché vytáhnout malou krabičku s pastou a zkusit něco trochu jiného.


Obalená zavářka do polévky

Mně se v poslední době pasta hodně zalíbila a hledám pro ni proto co největší možné využití. Dobrá obalovací pasta není právě nejlevnější, ale protože skutečně funguje, zabývám se jí. Šikovní si mohou různé pasty vyrobit i doma, ale budete-li kupovat kvalitní suroviny, určitě vás domácí nepřijde o mnoho levněji než koupená, a navíc s tím máte ještě práci. K tomu je tu ještě kritická záležitost, a tou je konzervant. I když si doma uděláte kvalitní těsto, dlouho nevydrží. A když si ho rozdělíte na části a dáte zamrazit, není to pak ono. Uchováte jej sice čerstvé, ale ztrácí kvalitu a ani jeho konzistenci to nijak neprospívá. Můžete si sice konzervant koupit, ale jeho dávkování je celkem ošemetné a vyžaduje zkušenost. Říká se, že konzervant rybám nevadí. Podle mých zkušeností ano.

A proto v tomto směru neexperimentuji, protože koupenou pastu mám na dlouho a navíc jsem s ní spokojený. Ale máte-li zájem, zkuste míchat těstíčko sami. Možná trefíte recepturu a hlavně konzistenci, která bude držet, nebude se trhat, lepit na prsty, plesnivět nebo stále vysychat. Ale možná taky hodíte spoustu surovin zbytečně do koše na odpadky.


Klidně obalím i rohlíkové boilie

Kromě malého boilie a pelet používám pastu i na spoustu plovoucích nástrah, a to jak na všelijaké obyčejné křupky, tak na rohlíkové boilie a třeba i drobnou foukanou pšenici. Často mi tyhle plovky slouží jen jako nosič těstové kuličky, protože tohle těsto velmi dobře chytá i samo o sobě a v podstatě nic jiného nepotřebuje. Často ho proto používám i při lovu se splávkem jako samostatnou nástrahu. Droboučké kuličky berou i plotice, podoustve, ostroretky, pěkní karasi a vůbec všechny kaprovité ryby. Někdy je třeba poupravit konzistenci tím, že přidám trošičku strouhanky nebo vnadicí směsi, a to je všechno. Skvělé těsto je na světě během krátké chvilky. Přidávám ale jen do té části, kterou chci skutečně použít.


Obalované nástrahy se dají kombinovat s jinými nástrahami

U takových nástrah, jako jsou všelijaké plovoucí extrudované nástrahy, je fajn, že pokud je obalíte těstem, zamezíte přístupu vody a nástrahy pak vydrží mnohem déle, aniž by je voda rozmočila. Když používám obalovací těsto, mou cílovou skupinou jsou většinou kapři, ale na drobné nástrahy cílím také na líny a velké cejny. Na řekách pak také na kapry, cejny a samozřejmě parmy a tlouště.


Můžete chytat i přímo na obalovačku

Netvrdím, že na jiné nástrahy tyhle ryby nechytíte. Možná vám to bude připadat jako zbytečnost, komplikace a vyhazování peněz. O to tady ale přece nejde, jde o to, udělat si rybaření zase trošku jiné, zajímavější a vyzkoušet nové možnosti. Když se k tomu podaří chytit nějakou pěknou rybu, je to úplně dokonalé.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (40 reakcí)

Přečteno: 17 815x
Průměrná známka: 1.28