U svěráčku - „UV Flash Fish

- Ála Richie

Po rozporuplném létě se nám přiblížilo podzimní období. Období velice čisté vody v řekách i jezerech, ve kterých já osobně velice rád lovím na střízlivé vzory streamerů imitující drobnou bílou rybu, jako jsou oukleje, malí tloušti, proudníci a plotice. Pstruhovým vodám s majoritním výskytem původního potočáka se se streamerem v tomto období raději z více než zřejmých důvodů vyhýbám. Zaměřuji se na lov dravých ryb z MP pásma nebo na lov jezerních pstruhů duhových, kteří nás v období podzimu obdarují nejen krásnými souboji a svou kondicí, ale hlavně nádherným vybarvením!



Záměrně jsem si pro vás tedy připravil svůj nový vzor streameru napodobující právě tento druh drobných rybek, o kterých jsem se zmínil v úvodu. Jedná se o velice jednoduchý a vzdušný vzor s výborným přirozeným pohybem ve vodě a skvělými vizuálními vlastnostmi, které zajišťuje kombinace zvolených materiálů. Má velký rozsah využití díky možnosti navázat si UV Flash Fish naprosto stejným postupem v drobnějších variantách na pstruhy, tlouště a boleny až po větší vzory na velké dravce.

Pojďme tedy přistoupit k popisu použitých vázacích materiálů a k jednotlivým vázacím úkonům.



Používaný vázací materiál

Háček: Na tento typ streameru, který má tělíčko-křídlo mimo háček a na raménku se nachází pouze hlavička, volím háčky, které mají co nejkratší raménko a hluboký oblouček. Velikost háčku je relativní, vzhledem k velikosti samotné mušky a cílové rybě, které hodláme mušku prezentovat. Nebudu vám proto doporučovat žádný konkrétní typ, neboť i já sám vážu UV Flash Fish na různé typy a velikosti háčku. All round či Circle styl háčků jsou na tyto streamery optimální.

Mějte ale na paměti, že pokud zvolíte háček s delším raménkem (klasický streamerový) a hlavičku navážete hned za očkem háčku, s největší pravděpodobností se vám tělíčko-křídlo bude během nahazování a lovu zachytávat za oblouček háčku a pokaždé tak z vaší nástrahy učiní ve vodě neefektivní a nepohyblivý „chumel“, na který žádná ryba nezaútočí!

Pevnost háčku a ostrost hrotu jsou při volbě samozřejmostí!

Nit: Nit používám buď světle šedé barvy (popř. černé), aby navazovala na celkovou koncepci přirozené napodobeniny ryby, nebo naopak volím barvy fluorescentní (hot orange, orange, fluo green apod.), které po zalití vytvoří vizuální efekt „hrajících“ barev (zvláště pro duháky neodolatelná varianta). Popřípadě můžeme používat nenápadnou vázací nit a po dokončení všech úkonů vyvážeme a dotvarujeme hlavičku z fluorescentní nitě. Pevnost nitě není v tomto případě tolik důležitá, neboť použitý materiál není nikterak houževnatý, aby kladl velký odpor a bylo ho nutno silně utahovat. Navíc vše nakonec zalijeme a vytvrdíme UV lepidlem, které vytvoří nerozbitný celek.

Tělíčko-křídlo: Vyvazuje se mimo háček a tvoří jej kombinace flashových vláken, stramerových vlasů a lamet.

Používám kombinaci čtyř materiálů: Krystal Hair barvy pearl, Holographic Hair barvy silver, Twist hair v barvách white transparent a gray a jako poslední Angel hair v barvě pearl, popř. peacock, pokud chceme vytvořit tmavší a nazelenalý hřbet.

Volba barev jednotlivých vláken samozřejmě závisí na tom, zda chceme věrně napodobit přirozenou dravcovu potravu, nebo popustíme uzdu své fantazii a budeme vázat fantastické barevné vzory.

Postranní čára: Vytvoříme ji pomocí tenkých genetických kohoutích srpků značky Whiting nebo Metz. Nejčastěji používám barevnou variantu grizzly, ale výborný efekt vytvoří i srpky černé. U zlatých vzorů se zase hodí hnědé či yellow/honey grizzly apod. Možností je spousta.

Oči: Epoxy 3D eyes různých průměrů (3–7 mm) v závislosti na velikosti streameru. Nejčastěji používám 3D oči se stříbrným, zlatým a červeným „bělmem“ kontrastující s černou čočkou.

UV lepidlo: Hlavičku zalévám do UV lepidla Bug-Bond Original clear.

Pokud nemáte UV lepidlo a vzhledem k jeho vyšší pořizovací ceně si ho ani v nejbližší době neplánujete pořizovat, podobně poslouží lacinější dvousložkový epoxid. Je s ním o trochu obtížnější práce, neboť epoxid se nevytvrdí ihned (tak jako UV lepidlo, které se vytvrdí během několika vteřin UV-baterkou) a musíme s muškou otáčet a pohybovat, aby epoxid nestekl do jiného tvaru, než jakého chceme u hlavičky docílit.

Jistě jste si všimli, že mušku v hlavové části nikterak nezatěžuji. UV lepidlo tu hraje další význam a úlohu – po vytvrzení nabere jistou hmotnost, čímž vytvoří také zatížení mušky do hlavičky. Vzhledem k lehké konstrukci streameru zajistí optimální efekt mírného přepadávání a velice atraktivního pohybu.



Popis vázacího postupu



Krok 1: Do svěráčku upevníme bezprotihrotový háček a navineme šedou vázací nit. S nití se od očka nepřesouváme více než pár milimetrů, neboť v dalších krocích budeme pracovat právě v této oblasti. V prvním kroku si již přivážeme 4 vlákna Krystal Hair se 4 vlákny Holographic Hair stříbrné barvy. Tyto lametky vždy přivazuji na zvolenou délku a jejich zbytky – přesahy (v případě, že se nejedná o krátké „camfoury“, ale podobně dlouhé) – přehnu a stáhnu směrem dozadu. Využiji tak většinou celou délku lametek, aniž bych cokoliv odstřihoval. Poté pouze zastřihnu lametky do špiček, aby neměly „tupé“ konce.



Krok 2: Přivážeme hlavní křídlo z materiálu Twist Hair barvy transparent. Nepřehánějte to s množstvím, aby silueta nebyla příliš hutná. V žádném případě nezastřihujte vlákna rovně.

Dobrý tip: Před vázáním si ustřihněte snopeček streamerových vlasů – v tomto případě bílých Twist Hair, položte jej na rovnou podložku a např. dvěma pinzetami „prostrkejte“ vlákna mezi sebou do nepravidelného uspořádání tak, aby ve výsledku vzniklo křídlo šípovitého tvaru na konci řídké. Nedoporučuji tento úkon provádět prsty, které jsou občas zpocené a jemná vlákna by se vám na ně lepila.



Krok 3: Na základní bílé křídlo přidáme ještě 4 vlákna Krystal Hair a velice řídký svazek šedých Twist Hair pro imitaci tmavšího hřbítku kořisti. Všechna vlákna a lametky vrstvíme tak, abychom vytvářeli křídlo, které bude ve výsledku šípovitého tvaru.



Krok 4: Na každou stranu přivážeme podél tělíčka grizzly kohoutí srpek zn. Whiting. Délka srpků bude odpovídat délce streamerových vláken.

V této fázi přichází na řadu vázací úkon, který pomůže držet celé tělíčko-křídlo pospolu a bude bránit případnému zachytávání materiálu za oblouček háčku. Vázací nití budeme křídlo podvazovat (obtáčet) a nití se budeme snažit vytahovat tento celek směrem nahoru od raménka háčku (viz fotodokumentace). Takto můžeme postupovat při každém kroku, kdy přivazujeme jednotlivé materiály, ale v tomto momentě je to nejdůležitější.



Krok 5: Následuje řídký svazeček perleťových Angel Hair, který vytvoří blýskavý hřbítek streameru, který se ke konci mušky opět vytrácí, ztenčuje. Jak vidíte na obrázku, tento materiál navazuji s přesahem přes očko háčku. V této chvíli můžeme vytvarovat hlavičku, vázací nití zakrýt případný zbylý vyčnívající materiál.



Krok 6: Následuje přehnutí, tedy přetažení přesahu Angle Hair přes hlavičku. Při tomto úkonu si nejprve přesahující materiál vyčešu např. suchým zipem, abych narovnal jednotlivá vlákna. Poté namočím (nasliním) tento snopeček, aby byl celistvý a aby z něj při přivazování neodstávala vlákna, která by komplikovala zalití do UV lepidla.

Přetažený a uhlazený snopeček několika oviny přivážeme a v tomto momentě zakončíme i vázací nit několika ztracenými uzly. Tímto krokem vytvoříme krásné blyštivé temeno rybí hlavičky.

Celé křídlo vyčešeme suchým zipem nebo sestřihnutým kartáčkem, aby se jednotlivé materiály propojily a narovnaly. Odstraníme tak i případné zacuchání materiálů.



Krok 7: Na každou stranu hlavičky přilepíme do oblasti zakončení nitě 3D Epoxy Eyes. Můžeme je přilepit pouze lepidlem, které je na spodní straně očí. Já si ale vypomáhám kapkou vteřinového lepidla, aby následný tlak hmoty UV lepidla s očky nepohyboval a nepřesouval je mimo oblast, kde je chci mít.



Krok 8: Následuje finální a patrně nejsložitější krok celého postupu. Zalití hlavičky do UV Bug Bond lepidla. Tento krok vyžaduje trochu tréninku a správného načasování. Nepřehánějte to s množstvím lepidla. Jakmile dáte lepidla víc, začne se přelévat vlivem gravitace a začne jím nasakovat i materiál tělíčka-křídla streameru. Protože očka hlavičku lehce přesahují, nanáším nejprve UV lepidlo mezi ně. V tomto momentu můžete lepidlo mezi očky vytvrdit UV baterkou, čímž se vytvoří pevný základ pro druhou vrstvu.

V druhé vrstvě již zalijeme celou hlavičku včetně očí do tvaru – viz finální obrázek.

Vytvrzujte vždy tak, aby vám lepidlem vyprchaly případné bublinky. Můžete samozřejmě zalévat lepidlem také celou hlavičku najednou. Vyžaduje to už ale více zkušeností v práci s UV lepidlem. Jakmile vytvoříte vzhlednou a správně vytvarovanou hlavičku, na nic v tento moment nečekejte a okamžitě vytvrzujte UV baterkou, aby vám lepidlo nenateklo opět jinam.

Nakonec celou hlavičku oleštíme hadříkem napuštěným čističem výpotků, abychom odstranili, laicky řečeno, „lepkavý“ povrch.

V tomto momentu je UV Flash Fish hotova.

Slova na závěr

Pokud máte při práci s UV lepidlem premiéru, přeji vám hlavně mnoho trpělivosti. Jakmile si ale práci s ním osvojíte a vše dostanete „do ruky“, uvidíte, že to není žádný problém a vaše mušky budou najednou vypadat jedna jako druhá. Opět se neváhejte pochlubit svými pokusy a zkušenostmi jak z vázání UV Flash Fish, tak z lovu s ním.

Nezapomínejte rovněž na slušné chování u vody a, zvláště v tomto období, na šetrné zacházení s potočáky i ostatními rybami, které ulovíte!



Mějte se fajn a těším se na další díl „U svěráčku“.

Catch & Release Forever!

Autor: Ála Richie - ®

Diskuse k článku (15 reakcí)

Přečteno: 11 528x
Průměrná známka: 1.2

NU svěráčku - „Mr. Olympia“

Jedná se o velkou nymfu s obrovským potenciálem využití ve všech možných situacích při lovu.