U svěráčku - „Mr. Olympia“

- Ála Richie

Dá se říct, že letošní stále probíhající muškařskou sezonu jsem trávil lovem s hrstkou vzorů mušek, které jsem vázal a vyvíjel za určitým cílem… Vložil jsem do nich plnou důvěru a ony mi svojí úspěšností mou věrnost plně vynahrazovaly.

Proto jsem si do nového dílu „U svěráčku“ připravil právě jeden ze svých nových originálních vzorů, o který se s vámi rád podělím tentokrát.



Tímto novým vzorem je Mr. Olympia - nymfa, kterou jsem volil na konec svého návazce velice často a dá se říct, že mě ani jeden den, kdy jsem se pro ni rozhodl a dal jí přednost před ostatními vzory, nezklamala a přinesla mi mnoho krásných úlovků. Jedná se o velkou nymfu s obrovským potenciálem využití ve všech možných situacích při lovu. Chytal jsem na ni s vysokou úspěšností hlavně na jezerech, kde jsem ji nabízel velkým potočákům a duhákům, kteří aktivně vyhledávali přirozenou potravu v blízkosti zarostlých břehů přítoku.

Jindy jsem s Mr. Olympia „stalkoval“ velké slídící kapry pod hladinou. Tyto velké a bojovné ryby moji mušku s ochotou nasávaly - to hlavní dobrodružství obě strany teprve čekalo! Rovněž při říčním lovu nymfa nezklamala a potvrdila svoji výjimečnost v daný okamžik.



Protože jsem se rozhodl, že v dalších dílech své rubriky nebudu nikomu vnucovat nejvhodnější vybavení a hlavně způsob samotného lovu s konkrétním vzorem, pojďme se rovnou přesunout k použitým vázacím materiálům a podrobnému vázacímu postupu „step by step“. Na techniku vlastního lovu s danou muškou si přijde jistě každý sám. Vězte, že o to větší z toho všeho budete mít potěšení, neboť jak se říká - Chytrému napověz…



Používaný vázací materiál

Háček: Na jezerní a větší říční nymfy tohoto typu používám již delší dobu výhradně bezprotihrotové háčky s označením H260 BL velikosti 8, popř. 10. Jedná se o těžší mokré/jezerní háčky, které vynikají solidní pevností, mají hlubší oblouček a jsou (až na pár výjimek v balení) ostrého hrotu. Zatím se mi nestalo, že by se mi háček zlomil, a prozatím také s jistotou používám nymfy na těchto háčcích i na těžší ryby - zmiňovaní velcí kapři. Samozřejmě je ale na každém vazači, jaké háčky a značku použije!

Nit: Volím silnou jednovláknovou nit hnědé nebo olivové barvy, u které nehrozí přetrhnutí, např. při pevném utahování a přivazování bodyglassu.

Hlavička: Tungstenový korálek typu Diamond+ o průměru 3 mm zlaté barvy. Typ Diamond+ navíc vlivem malých plošek zvyšuje efekt blýskání. Větší průměry na tento typ nymf nepoužívám, neboť to není u tohoto typu nymfy zapotřebí. Při chytání s Mr. Olympia na jezeru chci dosáhnout rychlého propadu vodním sloupcem a na řece s touto muškou lovím rád přímo ve vodním sloupci říčního proudu, nikoliv u dna. Muška této konstrukce zvládá oba případy naprosto dle mých požadavků.

Štěty: Štěty vytvářím pomocí 3-4 vláken Crystal Flash Tynsel zlaté barvy. I když se v podstatě jedná o nekonkrétní imitaci nymf větších jepic, popř. pošvatek, rozhodně počet štětů mé mušky nezakládám na počtu štětů reálných nymf. Měl by to být takový počet, který bude působit přirozeně, na druhou stranu musíme počítat s tím, že během lovu můžeme o nějaký přijít.

Kroužkování: K tomuto účelu používám průhledný olivový, „fluo“ zelený, nebo hnědý půlkulatý bodyglass. Bodyglass tělíčko mušky dokonale stáhne a fixuje, ale hlavně - vytváří výborný optický efekt! Samozřejmě je možné kroužkovat mušku silnějším zlatým drátkem nebo vlascem, ale bodyglass je v tomto případě pro mne nejlepší variantou.

Tělíčkový dubbing: Jak už jsem několikrát napsal, na jezerní mušky používám z 90 % hlavně dubbing tuleně (seal), popř. jeho náhražku - gleamy dubbing, který je ale někdy až moc lesklý a vlákna jsou pravidelná. Hrubost a nepravidelnost vláken tulení srsti a jejich optický efekt ve vodě je pro většinu mých jezerních mušek opravdu nenahraditelný a TOP.

Nožičky: Používám kvalitní jemné kohoutí srpky grizzly v barvě mušky značky Whiting (v tomto případě olivová/žlutá), popř. ještě jemnější slepičí srpky. Musím se ale přiznat, že kohouta u tohoto konkrétního vzoru volím raději, neboť je odolnější než srpek slepičí.

Záhlaví/Hruď: Tmavě olivový zaječí dubbing, který výborně kontrastuje se zlatou hlavičkou a světlejším tělíčkem a nožičkami. Můžeme rovněž použít tmavější olivový dubbing z tuleně.

Lak, vteřinové lepidlo



Popis vázacího postupu



Krok 1: Na bezprotihrotový jezerní háček si navlékneme zlatý tungstenový korálek Diamond o průměru 3 mm.

Pokud nechceme, aby se nám na háčku korálek protáčel a ohrozil tak konstrukci mušky, fixujeme jej malou kapkou vteřinového lepidla u očka háčku. Tungstenové korálky nasazuji na háček průřezem (žlábkem) směrem dolů. Důvod je jednoduchý a čistě estetický - žlábkem nahoru se mi to nelíbí



Krok 2: Do jemné vrstvy základového laku si na raménko háčku navineme hnědou vázací nit a přivážeme svazeček zlatých kroucených lametek Crystal Flash Tynsel, které zastřihneme na délku tělíčka.



Krok 3: Přivážeme olivový půlkulatý bodyglass. Bodyglass při přivazování napínám, aby přivazovaná část bodyglassu byla co nejtenčí a nezesilovala výsledné tělíčko mušky.



Krok 4: Na vázací nit nadubbujeme olivový dubbing z tuleně, ze kterého vyvážeme kónicky tvarované tělíčko nymfy.



Krok 5: Kroužkováním olivového bodyglassu vytvoříme krásně segmentované tělíčko, ze kterého mezi bodyglassovými oviny „vykukují“ hrubé chloupky tulení srsti. Tyto chloupky poté zachycují vodní bublinky a dělají z naší nymfy o to atraktivnější a reálnější nástrahu. Zbytek bodyglassu fixujeme vázací nití, odstřihneme jej a tulení srst mezi ním vyčešeme suchým zipem.



Krok 6: V oblasti hrudi si přichytíme několika pevnými oviny olivový/žlutý grizzly srpek na budoucí nožičky.



Krok 7: Pomocí tohoto srpku vytvoříme dva až tři oviny věneček nožiček, který pevně fixujeme nití. Zbytek srpku odstřihneme.



Krok 8:

V posledním kroku vytvoříme hruď z olivového zaječího dubbingu. Vytvořenou hrudí se nožičky stáhnou lehce podél tělíčka - v žádném případě by neměly odstávat od tělíčka, jako je tomu např. u klasických suchých mušek. Mušku zakončíme mezi hrudí a tungstenovou hlavičkou několika ztracenými uzly a místo zakončení zalakujeme.

Srst na hruď můžeme dubbovat klasicky, nebo do smyčky. V případě, že budete dubbovat zaječí srst do smyčky, nedávejte materiálu mnoho, aby vám nevznikla příliš objemná silueta.

Hrudní část i celou mušku na závěr vyčešeme suchým zipem a Mr. Olympia je připraven do boje.

Slova na závěr

Při vázání mého nového vzoru a samozřejmě i při samotném lovu s ním vám všem přeji mnoho úspěchů, radosti a nových zkušeností. Velice uvítám, když se zapojíte do diskuze k článku a připojíte i fotky svých pokusů o vázání daného vzoru, možné alternativy a osobní zkušenosti z lovu s muškou. Sám mám ke každému svému TOP vzoru vytvořené barevné a velikostní alternativy, které testuji, ale většinou se uchýlím ke dvoum třem stěžejním variantám, které poté postupně - ve spojení s testováním u vody - ve svém svěráčku obohacuji nebo naopak zjednodušuji, aby si nakonec získaly právoplatné místo a důvěru v mém muškařském srdci.



U dalšího dílu „U svěráčku“ se těším „na viděnou“!

Catch & Release Forever!

Autor: Ála Richie - ®

Diskuse k článku (23 reakcí)

Přečteno: 11 467x
Průměrná známka: 1.17

NU svěráčku - „UV Flash Fish

Jedná se o velice jednoduchý a vzdušný vzor s výborným přirozeným pohybem ve vodě a skvělými vizuálními vlastnostmi

NU svěráčku - „Conehead Octopus“

Tato muška se mi stala jakýmsi skautem-průzkumníkem na neznámých vodách, ale pro první momenty lovu i na vodách známých.