Srkačka, nebo method feeder?

- Milan Tychler

Je method feeder opravdu taková bomba, nebo je to jen mnoho povyku pro nic? Já si myslím, že oboje. Method feeder je skutečně velmi „chytlavá“ technika, ale v žádném případě to není absolutně nic nového pod sluncem. Tato technika není nic jiného než lov na položenou s otevřeným krmítkem přenesený do jemnější podoby pro feeder.

Často se srovnává se srkačkou a mnozí se proto zbytečně rozčilují, protože mají pocit, že je někdo zařazuje mezi rybáře vysedávající nad svými letitými teleskopy, kteří se třesou na to, aby si chytili mírového kapříka a mohli ho zaříznout. Ale je třeba si uvědomit, že povaha rybáře se nepozná podle toho, nač a jak chytá, protože ani takovým, co vlastní feeder, se nepříčí různé nehezké praktiky a pro kus rybího masa by udělali cokoli. Mnozí si i právě proto pořídili feederový prut, protože viděli, nebo dokonce jen slyšeli, že dokáže nachytat mnoho ryb. Ale o tom hovořit nechci.


Srkačka


Háčky jsou na pletence a napevno

Důležité je vědět, že srkačka a „moderní“ lov s krmítkem nazývaný honosně method feeder toho mají hodně společného, ale také se vzájemně liší. Společné je to, že se jedná o lov s otevřeným krmítkem. Rozdíl je v typech krmítka. Zatímco srkačka využívá zásadně drátěnou spirálu, method feeder nabízí v krmítcích mnohem více možností a spirálové krmítko je spíše výjimkou.

Stejné je využívání krátkých návazců, ale opět zde najdeme podstatný rozdíl. Zatímco „pravá“ srkačka má krátký návazec, respektive dva návazce připevněné přímo k drátěné spirále, method feeder je obvykle průběžný a vždycky jen s jedním návazcem. Objevují se samozřejmě i varianty pevné sestavy, ale skutečný method feeder je průběžný, nebo alespoň zabezpečený tak, že při utrhnutí hlavního vlasce krmítko sklouzne a ryba ho nevláčí s sebou. U srkačky, kde jsou návazce napevno, to není možné. Je to pro ryby nebezpečné a mělo by se to zakázat. Srkačka také využívá jako návazcový materiál výhradně pletené šňůrky, kdežto method feeder spíše klasický vlasec. Další rozdíl je v tom, že nástrahy se u srkačky nastražují zásadně na háček, kdežto method feeder vidíme často ve spojení s nástrahou umístěnou mimo háček na vlasovém přívěsu.


Method feeder je průběžný

Je toho dost, čím se srkačka od novějšího pojetí liší, ale ať chceme, nebo ne, je to přece jen jakýsi předchůdce. Předchůdce, ze kterého jsme si vzali funkčnost a účinnost a přizpůsobili je tak, aby byl lov ještě efektivnější, ale pro ryby bezpečnější v tom smyslu, že s sebou v případě utržení nebudou vláčet u tlamy krmítko.

Celkem podstatným rozdílem je ale často diskutované používání vnadicích směsí. Ať se jedná o srkačku, nebo method feeder, vždycky musíme krmítko něčím naplnit, aby lákalo ryby. Oproti srkačce se v krmítcích typu method dají používat kromě vlhčených vnadicích směsí i měkké pelety.


Otevřená krmítka lze plnit měkkými peletami


Nějak nám to nevypadlo…

Drtivá většina těch, kteří loví srkačku, používá podomácku vyrobené nebo koupené levné směsi a nijak hlouběji se nezabývá jejich složením. Proč taky, když v podstatě ani nemají důvod. Jejich rybařina je jiná než rybařina s feederem. Sedí si v poklidu ve svém křesle a se dvěma pruty očekávají několik záběrů během dopoledne. Nic víc. Nejde jim obvykle o to ulovit co největší počet ryb a všechny je pustit. Chtějí si jen ulovit svou rybu a možná ji také pustí a neodnesou ji domů. Mají zkrátka svůj poklidný styl, který jim vyhovuje. Odpočívají u vody, ryby nějaké zabírají a to je pro ně důležité.

Naproti tomu ti, kteří chytají feederem, jsou akčnější. Mají rádi mnoho záběrů, chtějí ryby zdolávat a to je baví nejvíc. Proto hledají cesty jak dosáhnout co největšího počtu záběrů. Není mnoho možností jak to udělat, ale přece jen se vždycky něco najde. V tomto případě zůstává v poli pozornosti vnadicí směs, kterou se plní krmítko. Většina rybářů si jistě uvědomuje, že to, co přitáhne v tomto případě ryby k nástraze, je právě použitá vnadicí směs, ale příliš si neuvědomují, že k tomu, aby směs pracovala skutečně efektivně, nestačí jen dát do krmítka něco, co jsou kapři ochotní žrát. Některá směs může být mnohem, ale mnohem lepší než jiná, a to zvláště po tom, co jí věnujete patřičnou péči. Už dávno víme, že nejlépe a také nejrychleji přináší výsledky směsi, které jsou výrazné a nesou silnou pachovou stopu. Obsahují důležité živiny a mnoho věcí, které mají kapři prostě rádi. Pražené složky, jemně drcené kvalitní pelety, rybí moučky, aromata a podobně. Tyto směsi se navíc velmi dobře a rychle ve vodě rozpadají a jsou tak i zajímavější než hrouda šrotu slepená navíc pšeničnými klíčky. Ona tato „hrouda“ také chytí ryby, ale teď se bavíme o efektivitě, to znamená o počtech a rychlosti.


Jiná varianta srkačky

Samozřejmě se objeví i připomínky v tom smyslu, jak si někdo koupil drahou směs a přechytal ho dědoušek s teleskopem a se strouhankou. Tu je třeba pomyslet také na to, že v mnoha případech jde také o výběr správného místa a o štěstí. Občas se někdo právě trefí rovnou tam, kde zrovna ryby jsou, a co si budeme povídat, i ta nejlepší směs, kterou koupíte, se dá v nešikovných rukou zkazit tak, že by ji nežral ani pes. Skutečně nejde jen o to, kolik do toho investujete, a je dobře, že peníze nejsou lékem na všechno, i když co se týká třeba zdraví, bylo by to fajn.


Krmítko method feeder nahrazuje PVA

Komerční vnadicí směsi pro method feeder mohou mít mnoho podob od jemně mletých, málo pojivých směsí až po drcené rybí pelety. Zpravidla obsahují vyšší podíl rybích mouček a jiných výrazných ingrediencí tak, aby s nimi stačilo zakrmovat v malém množství. Jsou silné, koncentrované, prakticky připravené k okamžitému použití. Stačí jen přidat vodu nebo atraktant a mohou jít do krmítka. S nimi budete mít vždycky jistotu, že budou správně pracovat, optimálně se rozpadat, skutečně lákat ryby a nebudou se lepit ve formičce tak, že je z ní nebudete moct vyklopit. Ovšem má to jeden háček – nejsou levné.

Naproti tomu můžete použít i jiné, levnější směsi a popravdě řečeno, můžete je používat s velmi podobným výsledkem, když jste šikovní a dokážete je poupravit a nevyberete si zrovna směs, která má problém s velkým množstvím lepku. Sám občas míchám dražší směsi s levnějšími nebo hledám kombinace levnějších a mohu vám říct, že se zde nabízí nespočet možností. Jen si dát tu práci a trošku si s tím pohrát. Pak se můžete dostat s náklady, které jsou často velmi důležité, úplně někam jinam. Pravdu tedy mají obě strany. Ta, co říká, že je třeba používat dobré směsi, i ta, která tvrdí, že i s levnou se zachytat dá. Ovšem záhadou mi je, proč si to vyříkávají často s takovou nevraživostí?


Úspěšný pokus

Myslím, že v tomto případě nejde až tak o ryby, ale o úplně něco jiného… A abych nezapomněl – method feeder skutečně není srkačka, i když se jí hodně podobá.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (92 reakcí)

Přečteno: 23 736x
Průměrná známka: 1.25