Sůl nad zlato

- PankyCV

Sedíme u vody a přemýšlíme jak ještě více zatraktivnit krmné místo. Vtom jsme si vzpomněli na článek jednoho výborného anglického kapraře, který nás velice zaujal. Šlo o použití kamenné soli v krmném místě. Neváhali jsme a vyzkoušeli...



V dnešní době moderní kaprařiny se vymýšlejí stále nové způsoby jak zlákat kapra na krmné místo, přitom máme stále pod nosem jednu z důležitých a velmi opomíjených složek ovlivňujících správný metabolizmus kapra. Když vezmeme v potaz základní složky na výrobu boilie, mnohé z nich obsahují v menší či větší míře sůl a ani si to neuvědomujeme. Například rybí moučky. Proč tedy nezkusit využít sůl samostatně jako součást krmné kampaně. Sůl způsobuje změnu pH vody a i to může mít pozitivní vliv. Bohužel to už přesně nevíme. A proto nezbývá nic jiného, než vyjít k vodě a zkoušet v praxi.


Menší 2mm sůl z Kauflandu


Větší sůl z produkce rybářské firmy





Zprvu jsme přemýšleli, kde tuto metodu využít. Na velkých rozlehlých vodách se zdála být neefektivní. Proto jsme začali zkoušet vnadit kamennou solí na menších vodních plochách o pár hektarech. Ihned jsme ale narazili na problém kde sehnat jedlou kamennou sůl. Doufáme, že nikoho nenapadne používat levnou posypovou sůl. Zcela určitě by neměla chtěný efekt, ba naopak by zcela jistě rybám ublížila. Nastalo obcházení různých obchodů a hledání vhodného produktu. Cílem bylo nalézt kamennou sůl s průměrem krystalů minimálně 5 mm, což se nám nepovedlo, takže jsme nakonec pořídili mořskou kamennou sůl s průměrem krystalků cca 2 mm. Časem jsme pořídili výrobek jedné anglické rybářské firmy, který byl přímo vytvořen k tomuto účelu. V průběhu testování jsme ale došli k závěru, že mezi nimi nebyl žádný rozdíl v účinnosti.





Při dřívějších výpravách na revír, kde test probíhal, jsme měli maximálně jeden záběr během jednodenní vycházky. Proto jsme byli velice zvědaví na výsledky při vnadění solí. Začali jsme vnadit lovné místo týden předem několika kusy tygřího ořechu, patnácti kuličkami boilie, jednou hrstí malých pelet a k tomu stem gramů kamenné soli. Nastal den vycházky, do vody putovala stejná dávka krmení jako v předchozích dnech a k tomu jedna montáž s potápivou kuličkou. Během vycházky přišly tři razantní záběry, ale kvůli hustým vodním rostlinám se nám bohužel podařilo zdolat pouze jednoho krásného dlouhého kapra s váhou 12 kg. Náhoda? Či dílo soli? Po několika týdnech jsme se rozhodli to zopakovat: stejné místo, stejné krmení, jen o 20 g soli méně. Výsledek? Čtyři záběry a z toho dva krásní kapři přes 10 kg. Znovu náhoda? Uplynulo dalších pár týdnů a znovu – stejné místo, stejná dávka krmení, jen tentokrát bez soli. Přišel jen jeden záběr, který skončil vyříznutou rybou. Jak se zdá, sůl v rozumné míře má na ryby velice pozitivní účinky. Nedokážeme říct, zda bude tato metoda fungovat vždy a všude, ale je jen na vás, abyste ji vyzkoušeli. Závěrem chceme říct, že nic se nemá přehánět. Přece jenom, kapr není mořská ryba.





Všem přejeme při lovu kaprů hodně štěstí, pohody, „ohnutý klacky a na nich dvacky“…

Autor: PankyCV - ®

Diskuse k článku (84 reakcí)

Přečteno: 17 896x
Průměrná známka: 1.53