Návazec z pletenky, nebo z vlasce?

- Milan Tychler

Při lovu na položenou, plavanou i feederem se dnes běžně používají návazce, což například při položené dříve vůbec nebyla obvyklá praxe. Kdysi se na hlavní vlasec prostě navléklo olůvko, z izolačky nebo kousku ventilkové gumičky se vytvořila zarážka, na konec vlasce se připevnil háček a bylo hotovo. Jaképak s tím fraky. Natěžko se chytali hlavně kapři a těm ani nějaká třicítka nevadila. Nebo možná vadila, ale chytali se tak jako tak. Teprve později, a především v době, kdy se uchytila metoda nastražování na vlasový přívěs mimo háček, začali rybáři používat měkčí splétané materiály. Někdo se bez nich dnes už neobejde, někdo jim nepřikládá žádný valný význam a stále si chytá po svém. Šťastní lidé. Vůbec je netrápí ty spousty malých cívek s různými šňůrkami za ne úplně malé peníze.


Takhle to bylo dřív

Mě jako člověka, který odchytá poměrně dost hodin v roce na feeder, zajímalo především to, zda mají tyto splétané materiály nějaký význam při lovu s krmítky na method feeder, kde se používají velmi krátké návazce. Zda má to, že je háček připevněný na návazci měkkém a poddajném, nějaký vliv, a nebo je rybám jedno, když je háček na běžném vlasci, nebo dokonce na silném a velmi tvrdém vlasci, který se téměř podobá měkčímu drátku.


Pletenky mohou přinést výsledek

Rozum tak trochu napovídá, že když bude nástraha předložená velmi nenápadně, potažmo na návazci skutečně měkkém a poddajném, což odpovídá tenké a poddajné pletence, ryby ji spíše přijmou, respektive snáze se je podaří přelstít, zatímco když bude nástraha na tvrdém návazci, ryba by mohla léčku odhalit. Zdá se to být celkem pochopitelné a jednoduché, jenže ve skutečnosti je to v tomto případě trochu jinak.


Připravené návazce z vlasce

Když není nástraha napíchnutá přímo na háčku, ale nastražená na vlasovém přívěsu mimo háček, nehraje materiál návazce tak významnou roli, jaká se mu přisuzuje. Měkkost a nenápadnost ustupuje do pozadí před správnou velikostí nástrahy a správnou velikostí a tvarem háčku. Když začnete trochu experimentovat s návazci ve spojení s technikou method feeder, při které se délka návazce pohybuje mezi sedmi a 12 cm, brzy zjistíte, že síla vlasce v podstatě nijak neovlivní počet záběrů. Když ale chytáte klasicky s návazci v délce 30 cm a delšími s nástrahou na háčku, je to přesně naopak.


Velmi tuhý návazec z tvrdého vlasce

Je to dáno především tím, že dlouhý vlasec klade větší odpor, a jeho odpor je tím větší, čím je vlasec silnější, potažmo tužší. Nástrahy na něm se nechovají přirozeně a opatrné ryby to může od záběru odradit. Vysvětlím ještě blíže – když ryba nasává nástrahu připoutanou k dlouhému a nepoddajnému vlasci, chová se nástraha prostě jinak než nástraha připoutaná jen ke krátkému vlasci, která se zvedá ode dna mnohem ochotněji. Navíc, když vklouzne rybě do tlamy, tužší vlasec poněkud znesnadňuje její vyplivnutí. A když je navíc nástraha umístěná mimo háček, je velká pravděpodobnost, že se volný háček v rybí tlamě zachytí, což podporuje i hmotnost krmítka, kde v tomto případě platí, že čím těžší, tím lepší. Není to žádná novinka. I z kaprařské praxe známe koncové sestavy, kde se konec návazce záměrně ztužuje speciálním lepidlem, a to s jediným cílem – znesnadnit zabírající rybě vyplivnutí nástrahy.


Důležité je připevnění návazce, na smyčce má volnost pohybu


Podobné, ale rozebíratelné spojení pomocí smyčky

U method feederu to funguje stejně. Nástrahy umístěné mimo háček na krátkém návazci se ryby prostě hůře zbavují, a tak je v tomto případě obava z toho, že bude na silnější návazec méně záběrů, celkem bezpředmětná a opak může být v mnoha případech pravdou. Velmi důležitý je ale jeden detail. Je velký rozdíl v tom, jestli je krátký, tuhý návazec připevněný k obratlíku pevným uzlem, nebo volnou smyčkou. Volná smyčka mu totiž dává oproti pevnému uzlu mnohem větší volnost pohybu směrem vzhůru při nasávání nástrahy. Nevěřili byste, jak tento malý detail dokáže ovlivnit množství úspěšných záseků. U pevného uzlu se mnohem častěji stane, že máte krásný záběr, rybu na prutu cítíte, ale po několika okamžicích z háčku spadne. V mnoha případech je to právě tím, že nástraha se zvedla ode dna málo a háček se zachytil jen velmi mělce. Při silnějším tahu se pak jednoduše uvolnil.


Kapr ulovený pomocí návazce z vlasce

Tohle poznání mě přimělo k tomu, že jsem při lovu s otevřenými krmítky úplně upustil od pletených šňůrek, které mi v podstatě nepřinesly nic tak zásadního, abych je používal. Ryby sice nemají problém s nasáním nástrahy na pletence, ale na druhou stranu se této nástrahy dovedou snadněji zbavit, protože tu chybí efekt vzpříčení návazce.


Zde bodovala pletenka

Od používání pletenky samozřejmě nikoho neodrazuji, ale považuji tyto návazce za docela normální standard, který může své kvality prokázat především v případě, že lovíte s nástrahou na háčku a potřebujete návazec s vyšší nosností. Pokud chytám s nástrahou umístěnou mimo háček, upřednostním raději vlasec o silnějším průměru, a to jednak kvůli jistotě, že se návazec nepřetrhne, a také proto, že tohoto návazce s nástrahou se ryby hůře zbavují.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (34 reakcí)

Přečteno: 21 330x
Průměrná známka: 1.28