Pojednání o rybaření s háčkem 2. část

- fotojakes

Tip na tento zajímavý text nám zaslal Petr Koch (Kocháč) a vzhledem k tomu, že autor překladu souhlasil s uveřejněním na MRKu, můžeme se o něj podělit s vámi. A o co se vlastně jedná? „Atreatyse of fysshunge wyth an angle“ je třiadvacetistránkový sešítek, který vyšel v Londýně roku 1496, jde tedy o jeden z nejstarších odborných textů o rybaření. Transkripci a překlad pořídil autor překladu z vydání z roku 1561. Co je ještě pozoruhodnější, je fakt, že autorem textu je urozená paní Juliana Berners.

Vzhledem k délce textu jsme jej rozdělili na dvě části. První část (zde) je věnována výrobě vybavení a druhá část informacím o lovu konkrétních druhů ryb, vhodných a nevhodných dobách k lovu a mnoho dalších rad. Pro mě osobně je velkým překvapením jaké znalosti měli naši předci před tolika staletími a že se mnohé, tedy krom technické úrovně vybavení až tolik nezměnilo.

zdroj: British Library: Wynken de Worde (1496), The Booke of haukynge, huntyng and fysshyng (1561, STC 3312)

Za poskytnutí textu v češtině pro MRK.cz děkujeme překladateli historických textů panu Romanu Vaverkovi (www.myschwerk.webzdarma.cz).

Pojednání o rybaření s háčkem

Paní Juliana Berners

Pokračování…

ZDe k vám chci učinit prohlášení, v jakých místech vody byste měli lovit. Měli byste lovit v nádrži nebo ve stojaté vodě všude tam, kde je hluboko. Tam není velký výběr míst, kde je v nádrži hluboko, proto je to pro ryby vězení a ony žijí z větší části o hladu jako vězni, a proto je menším uměním je chytit. Ale v řece byste měli chytat všude tam, kde je hluboko a u dna čisto jako štěrk nebo jíl bez bahna nebo plevelů. A zejména je-li tam vodní vír nebo úkryt jako děravý břeh nebo velké kořeny stromů nebo dlouhé plevele plavoucí na hladině, kde se ryby mohou ukrývat a schovávat v určitých časech, které mají rády. Také je dobré chytat v hlubokých rychlých proudech a také ve vodopádech a splavech a na stavidlech a náhonech. A je dobré pro lovení, kde voda odpočívá u břehu a kde proud běží blízko u něj a je hluboký a u dna čistý a na dalších místech, kde můžete vidět ryby plavat nebo se krmit.

NYní byste měli vědět, v který čas dne byste měli chytat. Od začátku května až do září je doba krmení časně ráno od čtyř hodin do osmi hodin a odpoledne od čtyř hodin do osmi hodin, ale ne tak dobrý jako ráno. A pokud je studený hvízdající vítr a tmavý zamračený den, protože tmavý den je to pro lov mnohem lepší než jasný den. Od začátku září do konce dubna se neostýchá v žádnou denní dobu. Také mnoho ryb v nádržích bude nejlépe žrát v poledne. A pokud kdykoliv během dne uvidíte pstruha nebo lipana skákat, lovte ho na umělou mušku příslušející danému měsíci. A kde voda klesá a stoupá, budou ryby žrát na některých místech za odlivu a jinde za přílivu podle toho, zda odpočívaky za kůly a oblouky mostů a dalšími místy tohoto druhu.

ZDe byste se měli dozvědět, v jakém počasí chytat. Jak jsem uvedla dříve , v tmavém zamračeném dni, kdy vítr zlehka vane. A v letním období, když je rozpálené horko, to není nic dobrého. Od září do dubna je dobré chytat v pěkném slunném dni. A jestliže v tomto období vane vítr z některé části východu, pak počasí nebude k ničemu. A když je velký vítr a když sněží, prší, padají kroupy nebo je velká bouře, když hřmí nebo se blýská nebo je parné horko, to pak není nic dobrého pro rybaření.

NYní musíte vědět, že existuje dvanáct druhů překážek, které způsobují, že člověk neuloví žádnou rybu, aniž by se stalo něco náhodného. První je, když vaše nářadí není přesně ani vhodně udělané. Druhá je, když vaše návnady nejsou dobré ani hezké. Třetí je, když nelovíte v době krmení. Čtvrtá je, když je ryba vylekaná pohledem na člověka. Pátá, když je voda je velmi hustá, bílá nebo červená z nějaké nedávné záplavy. Šestá, když se ryby nemůžou hýbat kvůli chladu. Sedmá, když je horké počasí. Osmá, když prší. Devátá, když to padají kropy nebo sněží. Desátá je, když je bouřka. Jedenáctá je, když je velký vítr. Dvanáctá, když je vítr na východě a to je nejhorší, protože pak obvykle v zimě ani v létě ryby nebudou žrát. Západní a severní větry jsou dobré, ale jižní je nejlepší.

A Nyní jsem vám řekla, jak si udělat náčiní a jak s ním rybařit, z toho důvodu, abyste byste měl vědět, s jakou návnadou byste měli lovit který druh ryby v kterém měsíci roku, což je celý smysl umění. A bez dobré znalosti těchto návnad bude veškeré vaše další umění k ničemu, protože bez návnady nedostanete háček do rybích úst. Návnady pro každý druh ryb a pro každý měsíc následují zde tímto způsobem.

PRotože je losos nejmohutnější rybou, jakou lze ve sladké vodě ulovit na háček, rozhodla jsem se začít u něj. Losos je vznešená ryba, ale je obtížný jej chytit, protože se obvykle zdržuje jen v hlubinách velkých řek a proteže se ponejvíc drží v jejich středu, takže na něj nelze přijít. A je v období od března do svatého Michala. V tomto období byste jej měli chytat s těmito návnadami, pokud je můžete získat: Nejprve na žížalu na začátku a na konci období a také na ponravu, která se množí v hromadě hnoje, a zejména na vynikající návnadu, která se množí na koňském šťovíku. A nežere na dně, nýbrž na splávku. Také jej můžete chtit stejným stylem a způsobem, jakým chytáte pstruha nebo lipana, ale to se s umělou muškou vidí zřídka v době, kdy skáče. A tyto návnady budou dobře osvědčené návnady pro lososa.

PStruha, protože je správně lahodnou rybou a také nejzuřivějším žroutem, budeme probírat jako druhého. Je v období od března do svatého Michala. Zdržuje se na čistém štěrkovitém dně a v proudu. Můžete jej chytat vždy s vlascem na dně ležícím nebo běžícím, s výjimkou období, kdy skáče, a potom s muškou. A časně vlascem běžícím po dně a později přes den s vlascem se splávkem. V březnu ho budete chytat na střevlí zavěšenou na vašem háčku za dolní čelist bez splávku nebo olůvka tahanou nahoru a dolů po proudu, dokud ho neucítíte zabrat. Ve stejné době ho s největší jistotou chytejte s vlascem na dně s žížalou na háčku. V dubnu vezměte stejné návnady a také mihuli, jinak nazývanou sedmiočko, také housenku, která se množí na velkém stromě a červeného šneka. V květnu vezměte pošvatku a ponravu zpod kravského lejna a housenka bource morušového a návnadu množící se na listu kapradiny. V červnu vezměte žížalu a uštípněte jí hlavu, a před ní dejte na háček larvu jepice. V červenci vezměte spolu velkou žížalu a larvu jepice. V srpnu vezměte masařku a velkou žížalu a tuk ze slaniny a přivažte na háček. V září vezměte žížalu a střevli. V říjnu vezměte to stejné, protože pro pstruha jsou po celý rok výjimečné. Od dubna do září pstruh skáče, pak jej lovte na háček s umělou mušku podle měsíců, jejichž mušky naleznete na konci tohoto pojednání, a s nimi měsíce.

LIpan, jiným jménem nazývaný brštík, je lahodná ryba pro lidská ústa. A můžete ho chytat stejně jako pstruha. A toto jsou jeho návnady. V březnu a v dubnu žížala. V květnu zelený červ, malý kroužkový červ, tlustá housenka a hlohový červ. V červnu návnada, která se množí mezi dřevem a kůrou dubu. V červenci návnada, která se množí na listu kapradiny, a velká žížala a uštípněte hlavu a před ní dejte na háček larvu jepice. V srpnu žížala a dokový červ a po celý rok pak žížala.

PArma je sladká ryba, ale má těžké maso a nebezpečné pro lidské tělo, protože obvykle způsobuje horečku. A pokud je jedeno syrové, může člověku způsobit smrt, což bylo často viděno. Toto jsou její návnady. V březnu a v dubnu vezměte pěkně čerstvý sýr a položte ho na desku a nakrájejte na malé čtvercové kousky o délce vašeho háčku. Pak vezměte svíčku a palte jí konec hrotu vašeho háčku do té doby, až je žlutý, a potom jej přivažte na háček s šípařským hedvábím a udělejte to hrubé jako welbede. Tato návnada je dobrá po celou letní sezonu. V květnu a červnu vezměte hlohového červa a velkou žížalu a uštípněte jí hlavu a dejte před ní na háček larvu jepice a to je dobrá návnada. V červenci vezměte zejména žížalu a hlohového červa společně, také šťovíkového červa a larvu sršně společně. V srpnu a pro celý rok vezměte skopový tuk a měkký sýr, od každého stejné množství, a trochu medu a umelte to nebo dlouze společně tlučte a hněťte, až to bude tuhé, a přidejte k tomu trochu mouky a udělejte z toho malé kuličky a to je dobrá návnada pro lovení na dně. A dbejte, aby se ponořila do vody, jinak nebude pro tento účel dobrá.

KApr je lahodná ryba, ale v Anglii je jich jen málo a proto o něm píši nejméně. Je to ryba špatně chytatelná, protože je tak silně obrněná v ústech, že žádné slabé vybavení ho nedokáže udržet. A co se týká jeho návnady, mám o ní ovšem malou znalost a nejsem ochotná psát víc než znám a mám vyzkoušeno. Ale vím dobře, že žížala a střevle jsou pro něj vždy dobré návnady, jak jsem slyšela říkat spolehlivé osoby a také nalezla napsáno v důvěryhodných knihách.

JElec tloušť je mohutná ryba a jeho hlava je lahodný kousek. Žádná jiná ryba není na těle tak silně pancéřovana šupinami. A protože je silný žrout, má více návnady, které jsou tyto: V březnu žížala na dně, protože zde obvykle žere po celý rok, pakliže je hladový, v dubnu tlustá housenka, která se množí na stromě, červ, který se množí mezi kůrou a dřevem dubu. Žížala a mladé žáby, když mají nohy odříznuté, také pošvatka, ponrava pod kravským lejnem, červený šnek. V květnu návnada, která se množí na listu vrby, a tlustá housenka společně na vašem háčku, také návnada, která se množí na listu kapradiny, larva jepice a návnada, která se množí na hlohu, a návnada, která se množí na dubovém listu a housenka bource morušového společně s larvou jepice. V červnu vezměte cvrčka a chrobáka a také žížalu, odřízněte jí hlavu, a larvu jepice před ní a dejte je na háček. Také návnada na listu vrby, mladé žáby se třema nohama odříznutáma od těla a čtvrtou v koleni. Návnada na hlohu společně s larvou jepice a ponrava, která se množí v hromadě hnoje, a velká kobylka. V červenci kobylka a čmelák na louce, také mladé včely a mladé sršně. Také ohromný, strakatý moucha, která se množí na lučních cestách, a moucha, která je mezi mraveništi. V srpnu, vezměte housenky a červy do té doby, než Michaelmas. V září žížala a také vezměte tyto návnady, můžete-li je získat: jsou to třešně, mladé neochlupené myši a plástev medu.

CEjn je vznešená a lahodná ryba. A lovte jej od března do srpna na žížalu a pak na motýla a zelenou mouchu a s návnadou, která se množí mezi zeleným rákosím, s návnada, která se množí v kůže mrtvého stromu. A na cejnky vezměte larvy. A od této doby dále po celý rok pak berte žížalu a v řece černý chléb. Je zde více návnad než tyto, ale nejsou snadné, a proto je přejdu.

LÍn je dobrá ryba a léčí všechny druhy ostatních ryb, které byly poraněny, pokud mohou k němu přijít. Je větší část roku v bahně a hýbe se nejvíce v červnu a červenci, ale v dalším období málo. Zle kouše. Jeho návnady jsou tyto. Pro celý rok černý chléb opékaný s medem, podobně máslový bochník, a velkou žížalu. A zejména vezměte černou krev z ovčího srdce a mouku a med a všechno zpracujte dohromady, poněkud měkčeji než těsto, a žížalu tím potřete, obojí pro tuto rybu a pro další. A proto budou pokaždé kousat mnohem lépe.

Okoun je lahodná ryba a prochází zdravě a dobře se kouše. Toto jsou jeho návnady: V březnu žížala, v dubnu ponrava pod kravským lejnem, v květnu trnkový červ a larva jepice, v červnu návnada, která se množí na padlém dubu, a zelená housenka, v červenci návnada, která se množí na listu vrby, a ponrava, která se množí na hromadě hnoje, a hlohový červ a larva jepice, v srpnu žížala a červi. Po celý rok je pak nejlepší žížala.

Plotice je snadná ryba k chycení a pokud je tučná a ............., pak má dobré maso. A toto jsou její návnady: V březnu je nejsnazší návnadou žížala, v dubnu ponrava pod kravským lejnem, v květnu návnada, která se množí na dubovém listu, a ponravy v hromadě hnoje, v červnu návnada, která se množí na vrbě a larvy jepice, v červenci domácí mouchy a návnada, která se množí na dubu, a larvy nosatce a matějové a larvy až do svátku sv. Michala a po něm tuk ze slaniny.

Jelec proudník je vznešená ryba k chytání a pokud bude dobře vykrmený, pak má dobré maso. V březnu je jeho nejlepší návnadou žížala, v dubnu ponrava pod kravským lejnem, v květnu tlustá housenka a návnada na trnce a na dubovém listu, v červnu larva jepice a návnada na vrbě a bílá ponrava v hromadě hnoje. V červenci berte domácí mouchy a mouchy, které se množí v mraveništích, larvu jepice a červy až do svatého Michala. A pokud je voda je čistá, rybu chytíte, zatímco ostatní nechytí žádnou. A od té doby dále dělejte jako na plotici, protože jejich žravost a návnady si jsou obvykle podobné.

Bělice je jen slabá ryba, nicméně zdravá. Její návnady jsou od března do svatého Michala stejné, jako jsem popsala dříve pro plotici a jelce proudníka, až na to, že po celou letní sezónu ji můžete chytat na mouchu domácí, a v zimním období na slaninu a další návnady udělané tak, jak můžete poznat dále.

Ježdík je správná a zdravá ryba a chytat ji budete na stejné návnady ve všech obdobích roku a stejným způsobem jako jsem vám řekla u okouna, protože jsou to podobné v lovu a v krmení, akorát že ježdík je menší a proto musí mít menší návnadu.

Platýz je zdravá ryba a volný a lstivý žrout ve svých způsobech. Obvykle, když hledá potravu, se krmí u dna a proto ho musíte chytat vlascem ležícím na dně. A má jen jeden způsob návnady a tím je žížala, která je nejlepší návnadou pro všechny druhy ryb.

Ježdík je dobrá ryba ...... a žere dobře u dna. A jeho návnady jsou po celý rok tyto: žížala, larva jepice a červi. A musíte ho lovit se splávkem a vaši návnadu nechat blízko u dna.

Střevle, když září ve vodě, je pak lepší, a ačkoli je její tělo malé, je to dravý žrout a pruďas. A lovit ji budete na stejné návnady jako ježdíka, ačkoli musí být malé.

Úhoř je těžká ryba, dravec a požírač rybího potěru. A protože štika je také požírač ryb, uvedla jsem je obě za všechny ostatní pro rybaření. Pro úhoře musíte najít díru na dně vody a je modro-černý. Tam vložte váš háček až je stopu v díře a vaší návnadou by měl být velká žížala nebo střevle.

Štika je dobrá ryba, ale protože požírá tolik svého vlastního druhu jako ostatních, mám ji ráda méně. Abyste ji chytili, udělejte toto. Vezměte tresčí hák a vezměte bělici nebo čerstvého sledě a drát s dírou na konci a vložte ho do úst a ocasem ven dolů hřbetem čerstvého sledě. A potom připijte k vašemu háku vlasec a háček protáhněte lícem čerstvého sledě. Pak dejte na vlasec olůvko, yard od háčku, a doprostřed mezi ně splávek a vhoďte ho k díře, kterou štika užívá. A toto je nejlepší a nejjistější způsob lovení štiky. Jiný způsob jejího lovení je tento. Vezměte žábu a dejte ji na háček mezi kůži a tělo na zádní polovině a yard od ní nasaďte splávek a hoďte ji tam, kde štika loví, a máte ji.

Další způsob. Vezměte stejnou návnadu a dejte ji do ločidla a hoďte do vody s provázkem a korkem, a nemůžete pochybit. A pokud chcete mít dobrou zábavu, pak uvažte provázek huse za nohu a uvidíte dobrý zápas, zda bude lepší husa nebo štika.

NYní víte, se jakou návnadou a jak byste měli chytat každý druh ryby. Teď vám chci říci, jak byste měli uchovávat a krmit vaše živé návnady. Měli byste je krmit a uchovávat všechny společně, ale každý druh samostatně s takovými věcmi, v nichž se množí. A dokud jsou naživu a čerstvé, jsou dobré. Ale když se loupou z kůže nebo jinak umírají, pak jsou na nic. Z nich jsou výjimkou tři druhy, to je larvy sršní, čmeláků a vos, které byste měli upéct v chlebu a potom namočit jejich hlavy do krve a nechat zaschnout. Také s výjimkou červů, které, když jsou vykrmeni do velikosti svým přírodním krmením, musíte dále krmit skopovým tukem a koláčem zhotoveným z mouky a medu. Pak vyrostou ještě víc. A kdy je máte očištěné pískem ve vlněných pytlích, držte je teplé pod šaty nebo jinou teplou věcí po dvě hodiny nebo tři, pak budou nejlepší a připravené k lovu. A z žáby odřízněte nohu od kolene, z kobylky nohy a křídla od těla.
Tyto návnady jsou udělány, aby vydržely celý rok. První je mouka a libové maso ze stehna králíka nebo kočky, panenský vosk a ovčí tuk. A roztlučte je v hmoždíři a pak zjemněte na ohni s trochou pročištěného medu a tak zpracujte do kuliček a napíchejte na háčky podle jejich velikosti. A toto je dobrá návnada pro všechny druhy čerstvých ryb.
Další. Vezměte ovčí lůj a sýr ve stejných množstvích a společně je dlouho tlučte v hmoždíři. A pak vezměte mouku a s ní zjemněte a potom smíchejte s medem a udělejte z toho koule. A je to zejména pro parmu.
Další pro jelce proudníka a plotici a bělici. Vezměte pšenici a dobře ji uvařte a potom ji vložte do krve na celý den a noc a je to dobrá návnada.
Pro návnady na velkou rybu doržujte zejména toto pravidlo. Když máte lovit velkou rybu, otevřete zvířecí žaludek a cokoliv v něm najdete, z toho udělejte návnadu, protože to je nejlepší.

Toto bude 6 much, se kterými byste měli lovit pstruha a lipana, a umělé mušky, jak mne nyní uslyšíte říkat.

Březen.

ŠEdohnědá muška - tělo z šedohnědé vlny a křídla z koroptve. Jiná šedohnědá muška - tělo z černé vlny, křídla z nejčernějšího kačera a ze sojky pod křídly a pod ocasem. Duben Pošvatka - tělo z černé vlny a z žluté pod křídly a pod ocasem a křídla z kačera. Na počátku května dobrá muška - tělo z červené vlny a nahoře obalené černým hedvábím, křídla z kačera a z červeného krčního peří kapouna. Květen. Žlutá muška - tělo ze žluté vlny, křídla z červeného krčního peří kohouta a kačera zbarveného dožluta. Černý skákač - tělo z černé vlny a nahoře obalené muškou z pavího ocasu a křídla z červeného kapouna s modrou hlavou.
Červen. Šedohnědá ..... - tělo z černé vlny a žluté pruhy po obou stranách, křídla z káněte připevněné odkorněným konopím. Kobylí muška - tělo z tmavé vlny, křídla z hrudi nejčernějšího divokého kačera. ..... muška v den sv. Viléma - tělo z ..... vlny a křídla naopak jedno proti druhému z nejbělejšího samečka divokého kačera. Červenec.
Pestřenka - tělo z černé vlny a nahoře obalené žlutou nití, křídla z káněte...... muška v den sv. Tomáše - tělo ze zelené vlny a nahoře obalené muškou z pavího ocasu, křídla z káněte.
Srpen. Jepice - tělo z černé vlny a nahoře obalené černým hedvábím, křídla z hrudi nejčernějšího kačera s černou hlavou.


Tyto obrázky jsou zde uvedeny pro příklad vašich háčků.

Zde následuje pravidlo určené všem, kdo porozumí tomuto uvedenému pojednání a budou je používat pro své potěšení.
Můžete lovit na háček a chytat dle své libosti, jak toto uvedené pojednání učí a ukáže: Já zdůrazňuji a požaduji, abyste ve jménu všech urozených mužů nerybařili ve vodě chudého člověka, jako v jeho rybníce, sádce nebo v jiných věcech nezbytných k držení ryb, bez jeho povolení a dobré vůle. Ani nerozbíjejte ničí pasti ležící v jejich hrázích a na dalších místech, ani neodnášejte rybu v nich chycenou, protože když rybu vezmete z něčí pasti, je-li past položená v obecní vodě nebo v takových vodách, které si najímá, je to jeho vlastní soukromý majetek. A jestliže ji odnesete, oloupíte ho, což je vskutku hanebným činem pro každého urozeného muže, aby dělal to, co dělají zloději a lupiči, kteří jsou za své zlé skutky trestáni krkem a jinak, jsou-li odhaleni a chyceni. A pokud také konáte stejným způsobem, jak vám ukazuje toto pojednání, nebudete mít potřebu brát ryby jiným lidem, protože budete mít dost vašeho vlastního úlovku, pokud si přejete pracovat pro to, aby to pro vás bylo skutečným potěšením k tomu, abyste viděli trh jasně zářící šupinami ryb oklamaných vašimi lstivými prostředky a vytaženými na břeh. Také nerozbijejte ničí živé ploty při přípravě vaši zábavy, ani neotevírejte ničí vrata, leda že je opět zavřete. Také nepoužívejte tyto uvedené lstivé zábavy chamtivě pro zvýšení nebo úsporu vašich peněz, ale hlavně pro vaši potěchu a zdraví vašeho těla a zejména vaší duše, protože když máte v úmyslu jít se bavit rybařením, nebudete si přát přizvat sebou mnoho osob, které by mohly plašit vaši zvěř. A pak můžete sloužit Bohu oddaně odříkávajíc vážně vaše obvyklou modlitbu. A takto dělajíc se vystříháte a vyhnete mnoha neřestem jako zahálce, která je hlavní příčinou svádějící človeka k mnoha jiným neřestem, jak je dobře známo. Také nesmíte být příliš hrabiví při chytání váší krmené zvěře, brat příliš mnoho najednou, což můžete snadno dělat, jestliže se řídíte všemi body, jak vám toto uvedené pojednání ukázalo, což by mohlo být snadno příčinou zničení vašeho sportu a ostatních také. Když máte dostatečné množství, měli byste již toužit po více. Také byste měli sami pomáhat přikrmovat zvěř vším, čím můžete, a ničit všechny takové věci, jako jsou její predátoři. A všichni ti, kteří konají podle tohoto pravidla, budou mít požehnání Boha a sv. Petra, kterou jim uděluje tím, že je svou drahocennou krví vykoupil.

Zde končí kniha o sokolnictví, lovu a rybolovu s několika ostatními záležitostmi.

Vytištěno v Londýně ve Fleetstreet u Znamení růžové girlandy Williamem Coplandem pro Richarda Tottella.

Věřím, že i tentokrát jste byli překvapeni úrovní znalostí před půl tisíciletím a jak málo se v tomto směru změnilo do dnešních dob. Na závěr bych chtěl ještě jednou poděkovat Kocháčovi za zaslání informace o tomto textu a hlavně panu Romanu Vaverkovi, že nám český překlad pro MRK.cz poskytl.

S pozdravem Petru zdar

Autor: fotojakes - ®

Diskuse k článku (14 reakcí)

Přečteno: 6 771x
Průměrná známka: 1.39

NPojednání o rybaření s háčkem 1. část

Vyšel v Londýně roku 1496, jde tedy o jeden z nejstarších odborných textů o rybaření.