Vlastní test vlasců, 3. část

- Rendy

Když se na mě Jiří Jakeš obrátil s žádostí, zda bych neměl chuť otestovat vlasce i na oděr, zprvu jsem váhal. Neměl jsem ponětí, jak bych testy prováděl. Zbytečně jsem si lámal hlavu a vymýšlel, jak to udělat. Jirka našel zahraniční video, na kterém bylo pěkně vidět, jak by měly takové testy probíhat. Kutění je moje hoby, a tak jsem přikývl a pustil se do výroby obdobné mašinky, jakou jsem mohl shlédnout na internetu. Nic složitého: rám, v něm vsazená pomaloběžná převodovka, na hřídeli připevněný buben polepený brusným papírem.

Hned mě napadlo použít malou, ale výkonnou převodovku, kterou jsem si vymontoval z průmyslové tiskárny. Původně jsem ji zamýšlel použít ke kopírovací frézce na posun, ale ještě není všem dnům konec, kdo ví, kde nakonec zakotví. Originál byl poměrně veliký a konstruovaný tak, aby na něm bylo možné testovat desítku vzorků najednou. To je sice pohodlné a rychlé, ale mnohem náročnější na výrobu než zmenšená verze, do které jsem se pustil já. Samotné „udělátko“ bylo hotovo během jednoho dne.



Z kousku listnaté spárovky jsem vytvořil jednoduchý rám pomocí vrutů. Do čelní strany jsem navrtal vrtákem o průměru 10 mm otvor na vsazení ocelové tyčky. Ta slouží k uchycení testovaného vlasce. Na tutéž stranu jsem přišrouboval dvěma vruty převodovku a stačilo jen vymyslet buben a jeho uchycení k ose převodovky. Původní záměr stáhnout z osy plastové ozubené kolečko a nechat vytvořit náboj s uchycovací čelní deskou jsem nakonec zavrhl a přistoupil jsem k nejjednodušší variantě, a tou je lepidlo. Kdo vyzkoušel, co dokáže vteřinové lepidlo s kůží, dá mi za pravdu, že drží pěkně. Jemným smirkem jsem zdrsnil jak plastové kolečko na hřídelce motoru, tak i dno plechovky, kterou jsem zvolil místo bubnu. Plechovka od barvy má hned několik výhod. Je lehká, pro mne velice dostupná a hlavně její výška se shodovala s polovinou šířky smirkového plátna. Stačilo vyznačit na spodní části střed, nanést lepidlo, postavit plechovku na plastové kolečko a zatížit. Po půl hodince plechovka na hřídeli držela jako přivařená. Nožem jsem rozřízl smirkové plátno na dva stejné pruhy. Pak už bylo třeba vyřešit jen to, jak smirkové plátno uchytit na buben. Ideálně posloužila širší lékařská lepenka, která přichytila oba konce plátna, středová část zajistila, že se plátno nemohlo kolem bubnu protáčet. Správný elektrikář by si nakreslil schéma jak připojit motor, přidělal by vypínač, svorkovnici a vše by pospojoval podle vyhlášky. Snad mi páni elektrikáři prominou moji fušerkou práci. Já použil přívodní kabel k počítači. Jednu část jsem zasunul do zásuvky a druhou připevnil k rámu lepenkou tak, abych mohl kabely od převodovky zasunout do těch správných otvorů v koncovce. Bohužel mi chyběla část elektroniky, která by určovala směr otáčení, a tak se motůrek točil při zkouškách oběma směry. Stačilo ale dát bubnu při spuštění správný impulz rukou a buben se roztočil směrem, jaký jsem potřeboval. Udělátko na testování vlasců bylo hotové, takže teď k tomu, jak jsem vlasce testoval.

Testování vlasců

Na testovaném vlasci jsem vytvořil smyčku, ve vzdálenosti 30 cm jsem vytvořil druhou. Jednu smyčku jsem navlékl na ocelovou tyčku, která byla uchycená v zadní části pod bubnem. Druhou smyčku jsem navlékl na ocelový vratový šroub, a aby šroub ze smyčky nevypadl, zajistil jsem ho patřičnou maticí. První pokusy naznačily, že šroub je příliš lehký a přebroušení vlasce trvá skoro půl minuty. Proto jsem přidal na šroub ještě jednu matici, čímž jsem zvětšil hmotnost a zkrátil čas. Váhu šroubu s maticemi jsem nezjišťoval. Kritériem testu byl čas, za který smirkové plátno přebrousí vlasec, proto jsem si připravil stopky. Vlasec jsem po tyčce posunul do míst, kde plátno nebylo obroušené. Spustil jsem motor převodovky a vlasec jsem zavěsil přes buben. V tu chvíli jsem druhou rukou pustil stopky. Jakmile vlasec povolil a šroub dopadl na pracovní plochu, stopky jsem zastavil a naměřenou hodnotu zapsal do pomocného sešitu. Každé měření jsem prováděl na té části bubnu, kde bylo smirkové plátno netknuté, aby každé měření probíhalo za zcela stejných podmínek. Pro každý vlasec jsem provedl tři měření. Pokud se hodnoty lišily víc než o dvě sekundy, provedl jsem ještě další dvě doplňková měření a z naměřených hodnot jsem vypočítal průměr. Testoval jsem deset vzorků, které měly mít průměr 0,12 mm. Bohužel mezi nimi byly i vlasce silnější, a dokonce i jeden slabší. Nemohu proto jen sestavit tabulku z naměřených hodnot a říct, který vlasec je ten nejlepší a nejodolnější.



Druh vlasceČas (s)Naměřený průměrUdávaný průměrVlasce 0,12 mmVlasce 0,14 mmVlasec 0,16 mmVlasec 0,11 mm
Raptor100,140,12 10  
Maxima Drop Shot220,160,14  22 
Asso Ultra130,120,1213   
Shimano Aspire130,140,12 13  
Stroft GTM80,140,14 8  
XT69 Hi Tech40,120,124   
Cortest Super Match140,1350,12 14  
Super90,1150,129   
G-line       
Crystal ICE130,1350,12 13  
Cenex Browning100,1050,12   10
Seaguar InvizX61,1280,1286  

Na základě této tabulky se dají porovnávat jen vlasce stejného průměru a z toho bych vycházel. Cenex Browning mě zaskočil svým průměrem. I když se jedná spíš o vlasec s průměrem 0,11 mm, řadí se s hodnotou 10 s mezi velice slušné vlasce a s touto hodnotou by dobře konkuroval i vlascům ve vyšší kategorii. Z původního záměru otestovat vlasce s průměrem 0,12 mm lze srovnat jen tři vzorky. Nejlépe ze srovnání vyšel vlasec Asso Ultra. Super G-line dosáhl průměrné hodnoty a vlasec XT69 skončil jako propadák. Ovšem je třeba brát zřetel na to, že tento vlasec je určený k lovu v zimních podmínkách a má úplně jinou strukturu. Do kategorie vlasců s průměrem 0,14 mm se dostalo pět vzorků, takže mezi nimi už se dá hodnotit a vybírat. Nejlépe vyšel z testu Cortest, který byl na špičce i při testování pevnosti. Vyhodnotil bych ho jako vítěze celého testu spolu s vlascem Shimano Aspire, který vyhrál v pevnosti a v tomto testu zaostal jen o jedinou sekundu. Osobně mě překvapil vlasec Crystal ICE, který se umístil v této kategorii na třetí příčce před Raptorem. Ten v tomto testu na oděr propadl, ovšem pořád ještě vyšel z testu lépe než Stroft GTM , proto se dá považovat za slušný a dostačující vlasec, který stojí jen pár kaček. Stroft dopadl nejhůř. Musím říct, že mě dost zklamal. Používal jsem ho a byl jsem s ním spokojený. Opustil jsem ho jen kvůli jeho vyšší ceně. Považoval jsem ho za jeden z nejlepších vlasců. Bohužel v testu vyšly ostatní vlasce lépe. Maxima Drop Shot s průměrem 0,16 mm se nedá s ničím srovnávat. Tento vlasec je ve svém průměru v testu jediný. Pevnost má velice slušnou a oděru také odolává velice dobře. Naměřená hodnota 22 s napovídá, že je dobrou volbou pro přívlač. Škoda, že se do testu nedostal vlasec Cenex s průměrem 0,12 mm. Asi by byl na předních místech.

Závěr

Závěr si udělejte každý sám podle sebe a podle svých kritérií. Záměrem testu nebylo vnucovat někomu určitou značku nebo nějaký vlasec doporučovat. Pokud jste se svým vlascem spokojení, neměňte ho. Když se budete chtít porozhlédnout po jiném, třeba vám tyto řádky přijdou vhod a trochu vám napoví. To byl také záměr celého testu.

Přeji hodně pohody u vody

Autor: Rendy - ®

Diskuse k článku (23 reakcí)

Přečteno: 8 871x
Průměrná známka: 1.33

NVlastní test vlasců, 2. část

Do zkoušek pevnosti vlasců jsem se pustil z vlastní iniciativy. Samotného mě zajímaly vlastnosti vlasců, které používám.