Esence a Apetit stimulátory

- BCG

 

ESENCE

 

Esence nebo chcete-li Flawours, je základní přípravek do boili. Udává boilí vůni a tím pádem i pachovou stopu. Spousta rybářů zanedbává kvalitu esencí a všemožně je nahrazují .
Ale většinou toto jejich počínání je začátkem neúspěchu . Dnes je na trhu mnoho firem které se zabývají prodejem různých druhů esencí. Ale ne všechny esence mají stoprocentní účinnost jelikož 99% evropských firem uvádí na trh esesnce se silně pálivým podtextem, který způsobuje po čase používání záporné vlastnosti boili u kapra . Pravda, kapr je příjme, ale časem již rozpozná pálivé rozpouštědlo a nepomůže nám ani nadměrné množství sladidel .

Poslední testy zahraničních rybářů jasně ukazují, že kapr na silně prochytávaných vodách rozpozná často používané rozpouštědla, které tvoří základ všech esencí . Pokud uvažujeme rozumně, přijdeme na to, že většina rybářů není ochotna pořídit si kvalitní esence , bud' nejsou k sehnání nebo se jim zdají příliš drahé . Ale až tak tomu není, protože pokud si spočítáme obsah , kvalitu a koncentrovanost, přijdeme nato, že to zase tak hrozné není . Jen tak pro srovnání uvedeme jeden příklad. Např. CREAME ELITE od NUTRABAITS, obsah 100 ml , běžná cena je od 477 do 499 Kč . Dávkování je 2- 4 ml na půl kila mixu. Pozor ! 4ml je dostatečné množství pro jeden kilogram mixu . To znamená, že 100 ml : 4 ml = 25 kg . Tedy z 100 ml aromatu můžeme vyrobit až 25 kg boili . Podívejme se tedy například na esence od Richwordu . Obsah 50 ml, dávkování 5 - 10 ml na půl kila mixu, cena od 160 do 170 Kč . Pokud použijeme 10 ml na jeden kilogram mixu tak z jedné lahvičky vyrobíme 5 kg boili. Na 25 kg boili budeme tedy potřebovat 5 lahviček aromatu po 160 Kč. Na 25 kg mixu nás jen aroma a to ještě ne příliš kvalitní, přijde na 800 Kč . Co na to říci, snad jen to , že " Nejsme tak bohatí ,abychom si mohli kupovat levné věci " . A pokud si ještě uvědomíte , že fy. NUTRABAITS vyrábí aromata na GLYCEROLOVÉ bázi, což znamená také minimální pálivou pachuť a navíc GLYCEROL je s použitím esenčních olejů samoemulgující a v teplé vodě mají podstatně lepší rozpustné vlastnosti tzn. také lepší atraktivnost boili. Glycerol má také mírně smetanovonasládlou příchuť což kaprům očividně vyhovuje . Navíc esence na bázi glycerolu používá jen velice málo rybářů . Což je veliká výhoda , nejen pro ty kteří na ni loví , ale i pro kapra . Ale nechceme vychvalovat pouze zázračný a neokoukaný glycerol je zde ještě jedna varianta kvalitních aromat a to aromata na bázi ETHYLALKOHOLU a PROPYLEN GLYKOLU. I když propylen glykol má velice mírný pálivý podtext, dá se velmi lehce odstranit chuťovým stimulátorem na bázi Nukleoidů . Nukleoidové chuťové stimulátory jsou navrhovány tak, aby potlačily  a až odstranily nežádoucí účinky umělých sladidel a propylen glykolových esenci . Další z používaných esenci jsou aromata na bázi Isopropilalkoholu , Diacetinu , Triacetinu a nerafinovaných olejů. Tyto čtyři druhy rozpouštědel a tím i aromat jsou používány u většinou Evropských firem A to pro svoji podstatně menší cenu. Ovšem u hotového výrobku cenový rozdíl není znát . Navíc jejich zápornou vlastností je právě nepřekonatelný pálivý podtext a pachuť . Výhodou aromat na bázi Glycerolu a Ethylalkoholu je, že je můžeme používat po celý rok, aniž bychom měnily vůni. Např. Stawberry Nurafruit (glycerol), E. A . Strawberry Nutrafruit (Zimní a Jarní období ). Je zajímavé , že na našem a evropském trhu jsou jen dvě firmy které dodávají glycerové esence a to Nutrabaits a Jet Fish . Nutno ovšem podotknout že Jet Fish dováži glycerové aromata z Anglie takže se vlastně bludný kruh uzavírá opět v kolébce boili, Anglii . Velice dobré a kvalitní aromata dodává také Rod Hutchinson a Kevin Nash ale to jsou zase Anglické firmy .


CHUŤOVÉ STIMULÁTORY - APETIT STIMULÁTOR (A . S .)


A . S . udávají směsi chuť a atraktivnost . Kvalitní A . S . dokáže vyvolat u kaprů až doslova žrací horečku zvláště pokud přidáme do směsi trávící enzym Tripsin (Addit Digest Nutrabaits ) . Asi nejlepší A . S . má Rod Hutchinson . Tyto A . S . jsou založeny na bázi Nukleoidů , které způsobí absolutní explozi chuti, ihned po přijetí boili kaprem . Hutchinsonovi A . S . odstraňují také nežádoucí pachutě různých rádoby aromat . Ostatně kdo nevěří ať sám ochutná. Např. A . S . Dairy Rod Hutchinson , myslím že na tu vlnu mléčné chuti, která se vám rozlije po jazyku a vnikne do všech vašich chuťových pohárků, jen tak nezapomenete. Nutrabaits vyrábí řadu CAJOUSER (kouzélník) a opravdu tyto přísady si  kouzelné jsou. Jak jinak vysvětlit šedesát kaprů od pěti do  patnácti kilo za tři dny lovu , na boili, které obsahovalo Cream Cajouser . Cajouser ať již Fruit , Sweet , Cream nebo Spice mají hned několik kladných vlastností. Sladí , přidávají chuť, jsou samoemulgující (přizpůsobují svoji rozpustnost teplotě vody ) a zároveň pracují jako atractor (dráždidlo) . Mají jedinou zápornou vlastnost a to, že vás nenechají na rybách moc odpočinout , jedině v případě že stáhnete svoje pruty a přestanete lovit . Ale mezi námi, to by udělal jen blázen, nebo snad ne !?

Autor: BCG - ®

Přečteno: 5 082x
Průměrná známka: 1.65