Kus gumy

- Miras

Ne, tento článek vážně nebude ani o chytání na twistery, smáčky či jiná dráždidla na dravce, a dokonce ani o příslušnících našich ozbrojených složek… Řeč bude o využití gumy, resp. gumových nástrah při lovu nedravých ryb.

Už v zimě roku 2007 jsem v anglickém časopisu narazil na reklamu jedné anglické firmy, která propagovala pro mě celkem zajímavou věc – různé napodobeniny nástrah vyrobené z plastu, nebo spíš nějaké gumy. Vůbec to nevypadalo zle, a jelikož jsem tvor zvědavý a rád zkouším nové věci, nechal jsem si hned poslat pár balíčků pelet různých velikostí. No, nebudu lhát – jsem sice zvědavý, ale zároveň i nedůvěřivý, proto se mi několik dalších měsíců válely v rybářském „cajku“ a nedostaly svou šanci. Ta přišla až na podzim roku 2008 na Labi. Panovalo typicky podzimní, sychravé počasí a rybám se zrovna dvakrát brát nechtělo. V takových chvílích mě většinou chytí rapl a s jedním prutem experimentuji a vymýšlím ptákoviny různého druhu. Tou ptákovinou bylo tentokrát nastražení gumové pelety. Moc šancí jsem si nedával, ale když už jsem to koupil, tak ať to ukáže, co to dokáže…


Kapr – gumové boilie

Uppps, po dvaceti minutách jízda na „gumovku“! Kapřík měl 8,2 kg a po něm následovalo ještě několik menších. Tak to je mazec, ryby to fakt žerou!

Po návratu domů jsem začal víc pátrat po vlastnostech a především možnostech využití gumových nástrah při rybolovu. Zjistil jsem, mimo jiné, že původně byly určené k lovu parem, ačkoliv já jsem na ně zatím žádnou nechytil. Zato kaprů, línů, cejnů a plotic požehnaně. Za zmínku stojí i vcelku pěkní amuři, a dokonce i dvě štiky.


Lín – gumová kukuřice

Vlastnosti, které se mi na „gumovkách“ líbí, jsem seřadil podle důležitosti, jakou jim přikládám já sám:

Trvanlivost – Žádná „čudla“ nedokáže ani omylem gumovou peletu nebo kukuřici ožužlat nebo rozbít. Nerad si přidělávám práci, proto mi vyhovuje, že nemusím nástrahu po každé vytažené rybě měnit. Jakmile ji jednou namontuji na háček, tak tam prostě drží, dokud nejdu domů nebo to neurvu.


Cejn – kombinace gumového a skutečného červa

Věrohodnost – Pominu-li vyloženě pestrobarevné „dráždivky“, pak se většina z těchto gumových šidítek dá jen stěží rozeznat od skutečných nástrah. Ryba nemá pražádnou šanci poznat, že právě slupla kus gumy.

Ochucování – „Gumovku“ stačí napíchat jehlou a ponořit do dipu vlastního a nebo přímo od výrobce, do esence, esenciálního oleje nebo sladidla. Když se jehlou takto naruší vnější vrstva nástrahy, může atraktor proniknout hluboko dovnitř, kde se udrží velmi dlouho. Nejraději používám pouze sladidlo, konkrétně Talin či Betalin, ve kterých mám permanentně naloženou gumovou kukuřici a gumové červíky. Věřte nebo ne, i po několika dnech chytání je nástraha pořád příjemně sladká – stačí ochutnat…


Gumová peleta nad skutečnými peletami – no nevypadá reálně?!

Pelety mám pro změnu naložené v česnekovém esenciálním oleji nebo v esenciálním oleji Asafoetida. Pozor na manipulaci – pekelně to smrdí a na rukách to dobře drží, až příliš dobře! Doporučuji používat dipové kleštičky. Věřte, že tato drobná investice se vyplatí.

Za výborný nápad výrobce považuji to, že nabízí své produkty už přímo naložené v nejúspěšnějších esencích všech dob. Můžete si tedy zakoupit např. gumovou kukuřičku naloženou v legendární esenci Tutti Frutti od Richworth, esenci Trigga od Nutrabaits, Shellfish B5 od Essentials Baits nebo Squid & Octopus od Solaru a další.


Amur – gumové boilie

Vzplývanost – Tato vlastnost umožňuje vytvořit plovoucí či kriticky vyváženou nástrahu. A s tím už se dá dobře pracovat. Plovoucí kukuřici přidávám ke kuličce boilie na panáčka, gumovou, plovoucí peletku nastražuji pět centimetrů nad skutečné pstruží pelety a nebo chytám třeba na „ztopořenou kukuřici“. Plovoucí zrna se zatíží malým bročkem, který drží plovoucí kukuřici u háčku ve vzpřímené poloze – tohle je doslova zabiják na kapříky střední velikosti.

Málem bych zapomněl – „gumovky“ nesají vodu, proto nejdou po čase ke dnu, jak je tomu u některého plovoucího boilie.


Gumoví červíci na vlasu


Kapr – gumoví červíci

Barva – I když barvě nepřikládám příliš velkou důležitost, jsou situace, kdy své opodstatnění nesporně má. Je to prakticky stejné jako u boilie – výrazná barva dokáže v určitých situacích vydráždit rybu k záběru. Takže, píchnout tam žlutou, oranžovou, zelenou, fialovou, nebo třeba růžovou?! Nevím, někdy funguje to, jindy ono. Do značné míry je to i otázka důvěry – někdo nedá dopustit na svítivě zelenou, jiný preferuje růžovou. Mně to je tak nějak šumák a píchnu pod háček, co mě momentálně napadne. Zkoušel jsem i „semafor“ (červená, žlutá, zelená) a kapři a líni to baštili o stošest. Je zajímavé, že na určitých revírech některá z barev svou účinností výrazně převyšuje ostatní. Nevím, proč tomu tak je, ale je to tak. Příjemným zjištěním je i to, že barva se, ani když gumovou nástrahu používáte často, nemění (nevymývá se) a nástrahy se ani navzájem neobarvují, když je máte v jedné krabičce.


„Semafor“

V tomto odstavci bych se měl zmínit i o luminescenčních nástrahách. Gumová kukuřice, červ nebo kulička boilie se nasvítí UV světlem (má podobu přívěsku na klíče) a nasvícené nástrahy pak ve vodě několik hodin světélkují. Použití je stejné jako u jiných dráždivek – cílem je upoutat pozornost ryby. Ačkoliv by se nabízelo, že svítivé nástrahy budou účinné především v absolutní tmě, mně se spíš zdá, že nejlépe fungují při změně světelných podmínek, tedy především za svítání a za soumraku.

Možnost využití – Nevidím žádný důvod, proč používat gumové nástrahy jen na „hard kaprařinu“. Gumoví červíci nebo patentky se dají dobře napíchnout rovnou na háček, a stejně tak zrnko gumové kukuřice. Chytám tak především na řece brzy z jara nebo v zimě, kdy k vodě chodím jen tak na skok a jsem vděčný za každou, byť i mrňavou rybku.


Klícka s rohlíkem?


I ta línům chutná…

Skladnost – Vzhledem k velmi, ale velmi nízké ztrátovosti gumových nástrah si vystačím s pár kousky od každé. Jedna malá krabička s „gumovkami“ různých typů, malá lahvička sladidla a lahvička s esenciálním olejem zabírají v rybářské tašce jen minimum místa, a přitom poskytují širokou škálu možností použití.


„Gumovky“ zabírají málo místa

Co říct závěrem?

Vezmu to velmi stručně – dejte tomu šanci a uvidíte! Zrovna mi domů dorazili gumoví šnečci – balím „cajk“ a jdu je zkusit vykoupat v řece.


Kombinace plovoucí gumové kukuřičky a 12mm boilie

Video o lovu na umělé nástrahy najdete zde

Přeji vám mnoho úspěchů, a ať je vám u vody krásně!

S pozdravem „Co sežereš, nechytíš“

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (64 reakcí)

Přečteno: 14 899x
Průměrná známka: 1.21