Kapří rychlovky v zahraničí

- Johan K.

Všechno to začalo v roce 2005, kdy jsem se dostal na svou třetí výpravu do zahraničí. Lišila se od předchozích svou úspěšností, ale především tím, že trvala pouze 48 hodin, což pro mne byla po předchozích pěti- až sedmidenních výpravách neobvyklá změna. Během tohoto krátkého času jsem se snažil udělat pro úspěch maximum. A povedlo se. Od té doby jsem začal praktikovat úspěšný – alespoň pro mne – krátkodobý lov na zahraničních revírech, které mi nabízejí mnohem lepší podmínky ke kapraření. Samozřejmě, že nenavštěvuji pouze zahraniční vody, jsou pro mne však velmi příjemným zpestřením a útočištěm v každé sezoně.


Krásný polský kapr, kterým to všechno začalo

Žiji v kraji, který sice nabízí poměrně dostatečné množství revírů různých velikostí, o kvalitě jejich zarybnění trofejními rybami a rybářském tlaku, kterému podléhají, se však raději zmiňovat nebudu. To by bylo na samostatný, pouze kritizující článek. A jelikož to odsud není zase tak daleko do okolních zemí, rozhodl jsem se každou sezonu navštívit pár zahraničních lokalit, kde mám větší šanci ulovit trofejní rybu. V zahraničí také panují mnohem lepší podmínky: lov po 24 hodin, případně na tři pruty, vyvážení a krmení, bivakování, ale také – alespoň podle mých zkušeností – důkladnější kontroly dodržování pravidel. Rovněž cena za takzvanou víkendovou povolenku se mnohdy neliší od ceny na některých našich komerčních vodách.

Výběr lokality

V dnešní době již není problém najít si různými internetovými vyhledávači nějakou zajímavou lokalitu a velké množství revírů má také své webové stránky s podrobnými informacemi. Vzhledem k času, který u vody trávím, nehledám žádné rozlehlé vodní plochy, raději mám revíry přibližně do dvaceti hektarů (rybníky, pískovny, štěrkovny a menší přehrady), na kterých je mnohem snadnější kapra lokalizovat. Za určitých dobře zvolených podmínek lze však úspěšně lovit také na rozlehlých vodních plochách. Mám rád u vody klid a pěkné okolní prostředí, proto hledám spíše vody, které jsou uprostřed přírody, než ty s civilizací za zády. Při sběru informací o revíru je vhodné zjistit, kolik je u vody lovných míst, jaká je jejich poloha a pod jak velkým jsou rybářským tlakem. Není nic „lepšího“ než být obklíčen napnutými vlasci a čluny křižujícími vodu, případně zavážecími lodičkami a v neposlední řadě hlučnými kolegy. Je také zbytečné jezdit někam, kde velké ryby prostě nejsou, a nebo pokud jsou, je na ně, když je ulovíte, kvůli jejich poraněním žalostný pohled. Ne každá zpráva o velkých rybách z některých revírů je zaručená, a proto je lepší si informace předem důkladně ověřit. Pokud jste jazykově vybavení, není od věci si k lokalitě, na které budete v zahraničí lovit, zajet a od místních vyzvědět informace, které vám pak mohou při lovu pomoct.


Rád vyhledávám malé revíry uprostřed přírody

Dalším z důležitých faktorů je roční doba a přízeň počasí. Z ročních období mám nejraději jaro a podzim. V jarních měsících je to zejména březen a duben, kdy vody ještě nejsou pod velkým rybářským tlakem a můžeme si vybrat místo, které nám bude u vody vyhovovat. Ryby se po zimě vydatně krmí a máme velkou šanci ulovit některého z trofejních kaprů. Prostřednictvím mezinárodních internetových stránek o počasí (ať už WindGuru, nebo www.wunderground.com) je možné zjistit aktuální i nastávající meteorologické podmínky v místě, kam plánujeme jet lovit. Z těchto stránek se nám jistě budou dále hodit informace o směru a síle větru a také o teplotě vody na zvolené vodní ploše. Osobně na jaře rád vyhledávám lovná místa v mělčinách, kde se voda rychleji prohřívá, dále pak v blízkosti rákosových a stulíkových polí. Velmi úspěšná a atraktivní jsou rovněž místa v blízkosti přírodních či umělých překážek, kterými jsou potopené, z vody vyčnívající stromy a keře, zdi a mostní pilíře nebo různá mola.


Na Slovensku se mi povedlo být ve správný čas na správném místě


Šupináč z Rakouska ulovený na jaře v mělké vodě


Pokud zachováme na místě, kde lovíme, naprostý klid, lze úspěšně lovit i na velmi krátkou vzdálenost, někdy přímo pod špičkami prutů. Na podzim pak netrpělivě očekávám příchod října a listopadu, kdy se kapři před zimou opět vydatně krmí. V těchto měsících se zaměřuji na zlomy do hloubek a potopené stromy, kde se kapři v tomto ročním období velmi rádi zdržují.

Vyrazím-li za kapry v letních měsících, vyhledávám pouze velké vodní plochy s velkými hloubkami. Voda je zde již dostatečně prohřátá, a pokud víme, do kterých míst se budou kapři vydávat ke tření, můžeme během několika hodin zažít nezapomenutelný lov s velkým množstvím ulovených ryb.


Respektujme přírodu kolem nás!

Krmení a nástrahy


Kombinace s reflexní popkou mi přinesla spoustu záběrů

Atraktivní dipované boilie mám připravené v různých velikostech

Pokud chceme být během lovu v krátkém časovém úseku úspěšní, musíme kaprům nabídnout to nejlepší. Osobně věřím již několik let stejné značce nástrah a návnad od jednoho známého českého výrobce. Jsem zastánce toho, že kaprovu zvědavost spíše zaujme a kapra přiměje k záběru několik rozhozených silně atraktivních návnad než hromada špatně zvoleného krmení nasypaná na jednom místě. Směs, kterou vnadím, se vždy snažím ještě zatraktivnit boosterem či tekutou potravou a také boilie k nastražení mám vždy předem naložené v dipu. Na druhou stranu jsem byl také velmi úspěšný s boiliem, které jsem nechal několik hodin „naložené“ ve vodě z lokality, na které jsem zrovna lovil. Úspěšně jsem takto lovil na lokalitách s velkým rybářským tlakem u nás i v zahraničí. Jako nejúspěšnější nástrahu používám jednu kuličku na dno, která uvolňuje výrazný potravní signál, doplněnou případně na „panáčka“ s fluorescentní pop-up. Boilie nastražuji ve velikosti 20–24 mm s dostatečnou vzdáleností od ramínka háčku. Mezi mé oblíbené příchutě potápivého boilie patří oliheň, frankfurtská klobása a Robin Red. Naopak plovoucí kuličky používám raději s ovocnou příchutí a vůní.



Rád používám jednoduché montáže

Úspěšné montáže

Montáže používám spíše jednoduché, měním pouze velikost háčku a průměr návazcových šňůrek podle ročního období. V průběhu celé sezony používám převážně háčky vel. 6, pouze ve výjimečných případech je nahrazuji většími. Značku ať si každý odzkouší a vybere sám. Při sestavování koncových montáží rád kombinuji fluorokarbon s návazcovou šňůrkou. Brzy na jaře a ke konci sezony lovím rád alespoň na jednom z prutů na průběžnou montáž s lehčím olovem, která opatrným rybám znesnadní rozpoznání mé nastražené pasti. Jinak ale dávám přednost klasickému bočnímu závěsu olova. Na břehu se pak snažím být co nejméně nápadný, zbytečně během lovu nedokrmuji, a pokud mám správně položenou montáž, čekám, dokud nepřijde záběr. Na menších plochách ryby místo s nástrahou jednoduše najít musí. Při uvedeném způsobu lovu je alespoň pro mne použití zadních olov, tzv. backleadů, nezbytností.

Závěr

Neexistuje návod na zaručeně maximální úspěch a každá z výprav je samozřejmě jiná. Jedno však mají téměř vždy společné a tím je nedostatek času na lov. S tím se potýkáme všichni, kdo se touto činností neživíme a musíme svůj čas rozdělit mezi své rodiny, zaměstnání a jiné povinnosti, případně i další koníčky a záliby. Svůj čas strávený u vody během jedné výpravy jsem omezil na již zmíněných 48 hodin (max. 72 hodin). Ty se pak snažím využít ve svůj prospěch a zajistit si tak do svého fotoalba další krásný úlovek. Faktorů, které ovlivní úspěšnost výpravy, je mnoho a není snadné být vždy ve správný čas na správném místě. Přesto doufám, že vám tyto řádky alespoň trochu pomohou k úspěchu. Užívejte si času na rybách a respektujte přírodu!


„Chyť a pusť“ beru jako samozřejmost…

Autor: Johan K. - ®

Diskuse k článku (1 reakce)

Přečteno: 9 543x
Průměrná známka: 1.56