Kapří horečka

- fotojakes

Nějaká nová rybářská videa se zde na MRKu objevují každý den, ale vesměs se jedná o sestřihy z úspěšných výprav nebo odkazy na zahraniční videa. V tomto množství videí je mnoho zajímavých záběrů, ale mně osobně v nich něco chybí. Něco, co dává videu další rozměr. Takové video jsem měl možnost vidět nedávno. A protože se nejedná jen o jedno, ale o celý seriál, rád bych vám ho představil formou rozhovoru s jeho autorem a zároveň hlavním protagonistou Tomášem Páslerem. Jak to je s jeho Kapří horečkou a jak to celé vzniklo, se můžete dočíst níže. Přeji příjemnou podívanou.



Jak tě vlastně napadlo se do něčeho takového pustit? Natočit video není vůbec snadné a podle titulků vidím, žes to dělal téměř celé sám.

Videa ze svých výprav tvořím už poměrně dlouhou dobu, nebyla to však videa, která by nějak vybočovala z řad těch, jakých se na internetu objevují tisíce. Někdy na konci roku 2011 jsem se rozhodl posunout se o něco dál a vytvořit něco, co zde podle mě ještě nebylo. A tak počátkem loňského roku začal vznikat seriál, který jsem později pojmenoval jako Kapří horečka.

V seriálu jsem se snažil zachytit všechny podstatné okamžiky a zážitky, které se mi během mých výprav staly. Chtěl jsem zachytit faunu a flóru, která mě doprovázela, zkrátka představit rybařinu tak, jak ji vidím já.

Co se týče samotného obsahu seriálu, ten jsem skutečně stvořil sám (kromě čtvrtého dílu). Musím říct, že to někdy bylo opravdu komické. Když si tak vzpomenu, kde všude jsem měl připevněný foťák, abych zachytil děj z nějakého zajímavého úhlu, tak se divím, že mám ještě vůbec na co nahrávat :-) Nicméně seriál bych asi nikdy nedotáhl do konce bez mého kamaráda Ondřeje Franty, který vytvořil trailer a úvodní znělku. Takže tímto bych mu chtěl poděkovat za jeho čas a námahu.



Vím, že jsi první videa natáčel na svazových vodách. Budou i další z těchto revírů? A nebojíš se nájezdů na tyto vody? Vím, že právě kvůli tomu většina videí vzniká na soukromých revírech.

Ano, celá Kapří horečka vznikla na svazových vodách a tento trend bych chtěl zachovat.

Chtěl jsem do seriálu vložit kus sebe a to by na soukromých vodách, na kterých nechytám, prostě nešlo. Proto seriál vznikal tam, kde jsem skutečně chytal. Chtěl bych požádat rybáře, kteří revíry případně poznají, aby si tuto informaci nechali pro sebe a dále ji nešířili.





Co byl pro tebe při tvorbě těchto videí největší oříšek?

Asi největší problém jsem měl s technikou, protože nevlastním žádné špičkové nahrávací vybavení, s kterým bych mohl zachytit vše tak, jak bych si představoval. Mám k dispozici jeden fotoaparát, dvě baterie a jednu 2GB kartu. Domů jsem si vždy přivezl maximálně 26 minut záznamu (a dvě úplně vybité baterie) v nejvyšší kvalitě, kterou jsem mohl mít. Z tohoto materiálu jsem musel poskládat celý díl tak, aby měl hlavu a patu. Teď, s odstupem času, se domnívám, že se mi to snad podařilo a z výbavy, kterou mám, jsem vytěžil maximum.

Další problém byl dostat do seriálu zvířata v jejich přirozeném prostředí. Nechtěl jsem zachytit vyplašené zajíce či srnky, které přede mnou utíkají. Nechtěl jsem polekaného ledňáčka či poláka, želvu prchající se skrýt na dno. Chtěl jsem je zachytit v jejich přirozeném prostředí a při přirozeném chování. A tak mi nezbývalo nic jiného než se přizpůsobit okolí a chovat se tak, aby o mně nevěděli. Pamatuji si, jak jsem strávil několik hodin na kolenou ve křoví s foťákem v ruce a čekal na ledňáčka, až si sedne na větvičku kousek přede mnou. Pamatuji si na plížení po zemi, abych zachytil plachého poláka bez známek vyplašení. Bylo toho opravdu dost a musím říct, že jsem si to skutečně užil.



Kolik bude celkem dílů tohoto seriálu?

Momentálně mám hotové čtyři díly, které zde můžete shlédnout. V seriálu bych chtěl pokračovat dál, ale vše bude záležet na tom, jak se bude dařit na samotných výpravách. Protože Kapří horečka bez zajímavých úlovků a revírů ztratí kouzlo, které věřím, jinak má.

Díky za rozhovor Tomáši a za redakci MRK.cz ti přeji vydařenou sezonu a mnoho pěkných záběrů.

Autor: fotojakes - ®

Diskuse k článku (58 reakcí)

Přečteno: 14 778x
Průměrná známka: 1.15