Chytání u ostrova

- Darrell Peck

Ostrovy jsou kapří magnety, ale mnozí se jim bojí důsledně věnovat. Požádali jsme Darrella Pecka, aby se zaměřil na kapry u ostrova lemovaného stromy a ukázal nám, jak snadno k němu lze nahodit háček s nástrahu. Dokáže vůbec zachytat před fotoaparátem?




Je spalující horko, slunce praží na vodu a je možné vidět kapry vyhřívající se daleko na hladině. Není to ideální, ale budeme se tomu muset postavit čelem. Bohužel není možné si vždy zvolit ideální dny. Proto je potřeba maximálně využít každou chvilku na břehu, a to nám snad ukáže Darrell Peck.


Dodržujte pravidla!

Dojel jsem na parkoviště Birds Green Fishery, které se nachází u města Ongar v Essexu. Je to krásný, malebný komplex zahrnující několik jezer, některé zaměřené na závodní rybolov, ostatní pro rekreační rybolov. Cílem je jezero s kapry, tam bude Darrell dnes chytat.

Namazán krémem na opalování a s velkým množství pití v batohu jsem se ocitl u pěkného, čistého břehu kapřího jezera s rozlohou asi 2 hektary. Je zde dlouhý, úzký ostrov ve střední části, vodotrysk k okysličování vody a spoustu převislých keřů. A to je ideální pro kapraře, který hledá velké množství záchytných bodů, které dávají tušit přítomnost ryb.

Darrell se nachází ve středním úseku břehu se silnicí naproti ostrovu. To mu dává přístup jen k malé části otevřené vody, spíše jen k ostrovu. Jsem zvědavý proč.


Náhozy jen pár centimetrů od ostrova budou produkovat mnoho záběrů

"Dobré ráno, kamaráde. Ostrovy jsou kapří magnety a tento není výjimkou. Budu k tobě upřímný, znám tohle jezero docela dobře, už jsem zde několikrát lovil. I když si můžete chytit rybu z volné vody, ostrov je rozhodně místem, kolem kterého pravidelně projíždějí. Opravdu přitahuje ryby a jsem si jistý, že je to kvůli složitému nahazování. Kapři vždy vyhledávají bezpečná místa, a proto tlačí blízko k ostrovu. Proto musíte nahazovat pár centimetrů od ostrova, abyste měli pravidelný úspěch. To vyžaduje praxi!"

S ohledem na tuto skutečnost připravil Darrell dva pruty a nahazoval tak dlouho k ostrovu, blíž a blíž, až byl na milimetr přesný. Vlasec si pak zaklipoval na cívce a označil plavačkovým gumovým amortizérem.

"Klip na vlasec je nezbytný pro tento styl rybolovu. Zajišťuje, že nahodíte na stejnou vzdálenost znovu a znovu, ani blíž ... ani dál. Vlasec musí být zárověň označen. Já to dělám uzlíkem z gumy. Když mám záběr a odklipuji, mohu se jednoduše vrátit na značku, znovu zaklipovat a dál nahazovat stejně daleko. Ujistěte se, že vždy stojíte na stejném místě, jinak to bude mít vliv na délku nahození."


Vždy používám klip a navíc si označuji vlasec


Darrell nahazuje velmi nízko nad vodou, aby nezavadil o stromy


Všimněte si držení prutu před nárazem vlasce o klip

Všiml jsem si, že Darrell nahazuje zajímavou technikou s trajektorií olova velmi nízko nad vodou. Těsně před dopadem na hladinu zvedá prut, čímž ztlumí náraz do klipu na cívce. Tím docílí, že olovo bude při brždění pokračovat ve svém směru a nebude vypruženo zpět k rybáři.

"Vždy nahazuji nízkým letem, zvláště když nahazuji k ostrovům. Je tu mnoho stromů skloněných nad vodní hladinou a vysoký hod bude znamenat chytání veverek. Nízkým hodem mohu dopravit montáž pod větve. "

Několik bublinek dávalo tušit, že kapři tu jsou. Jak olovo dopadlo na dno jezera, objevil se malý oblak zákalu. To znamená mělkou vodu.

"Chytám na hloubce 90 - 120 cm, což je pro dnešek ideální. Kapři se určitě budou držet okrajů kvůli teplu. Na mnoha místech mohou být ostrovy podemlety. Přírodní zdroje potravy se soustřeďují právě zde a to je další důvod, proč je mají kapři tak rádi," vysvětluje, zatímco swinger naráží do prutu.


Má první rybu dne téměř okamžitě. Pevným úchopem prutu dostane Darrell šupináče během chvíle k hladině. Je to krásná ryba kolem 8 kg - a to je pěkný start. Po přehození Darrell "popepří" povrch asi dvaceti voňavými kuličkami.


Krásný šupík si to míří do podběráku…


… a je tam


Tento kapr se cítil v bezpečí, ale nebyl



"Pro dnešek jsem si připravil jen málo krmení. Měl jsem málo místa v mrazáku, takže jsem musel koupil ještě kilovku boilie v obchodě. Proto mám sebou New Grange z obchodu pro zakrmování a jako nástrahu pár speciálních kuliček. Udělal jsem si je sám a obsahují Cell s příchutí Scopex. Přidáním korkové drti se mi podařilo vytvořit neutrálně vyváženou nástrahu. Kapři se s tím těžko vypořádávají, protože jim nástraha vlétne do tlamky mnohem rychleji než standardní boilie ze sáčku. "Nejchytřejší montáže jsou ty nejjednodušší. Já používám inline olovo pro daleká nahazování a hadičku Dark Metter. Tento typ zátěže je navržen tak, aby letělo správně a rovně, a bude se s ním tedy nahazovat snadno. Dokud je dno pevné, budu se vždy snažit použít inline zátěže - ať už částečně fixované, nebo odpadávací."

"U ostrovů vždy hrozí zamotání při nahazování, takže vždy používám hadičku proti zamotání. Tungstenové hadičky pomáhají udržet odstup mezi návazcem a kmenovým vlascem při nahazování. Také používám PVA punčochu při tomto stylu rybolovu. Není to nic převratného, jen váleček plněný drceným boilie. Zatáhnutím háčku do PVA jej ochráníte před čímkoliv, co může během letu vzduchem zachytit. A nejen to, také získáte malou zakrmenou plochu kolem nástrahy."

Darrell urychleně zasekává a vytahuje dalšího pozlaceného šupináče. Jsou v dobrém stavu a všiml jsem si, že háček drží téměř přesně uprostřed spodního pysku, což dokazuje velkou efektivitu montáže.


Další prut je v akci…


... a výsledkem je krásný zlatý šupináč

"Jak víte, nepřeháním to s komplikovaností svých montáží. Dnes tomu není jinak. Jako návazcovou šňůrku používám Supernatural - je to měkký poddajný materiál, který kopíruje dno. Na ni naváži bezuzlově háček Wide Gape o velikosti 6. Mám rád, když je vlas poměrně krátký, protože spolu s neutrálně vyváženou nástrahou mám většinou dobře zaseklé ryby. Malý brok je na vlasu, aby návnada klesala na dno. Dále je na návazci zátěž Sinkers, která mu pomůže lépe kopírovat dno. Na druhém konci návazce je smyčka z osmičkového uzlu. To mi umožňuje rychle změnit návazec, tedy pokud mám pod zátěží karabinku Kwik Link a přes ni silikonový převlek."

Návod na návazec a montáž


K uvázání použiji měkkou šňůrku Supernatural, Kaptor Wide Gape vel. 6, a bročky


Na šňůrce udělám smyčku, umístím kuličku boilie, zajistím zarážkou a přidám brok



Na tomto návazci mám rád krátký vlas, takže se téměř dotýká obloučku


Háček šňůrkou omotám až naproti hrotu



Poté zpět směrem k očku, kterým volný konec provléknu


Na návazec ještě navléknu Sinkersku, aby se šňůrka lépe držela při dně



Dále použiji tungstenovou hadičku, gumový převlek, silikonovou trubičku, rychlovýměnou karabinku a obratlík


Tungstenovou hadičku navléknu na kmenový vlasec



Na její konec navléknu gumový převlek


Pote protáhnu vlasec inline olovem a domáčknu převlek na olovo



Na konec vlasce uváži obratlík do kterého dám karabinku, navléknu návazec a zajistím silikonou hadičkou


Hotová montáž


Kapři se nadále tlačí na protější břeh a akce pokračuje zdoláním dalšího kapra podobných rozměrů. Vzhledem k horkému počasí Darrell pokračuje ve velkém stylu, zatímco většina ostatních kolem něj sedí u nehybných číhátek. Je zřejmé, že na to jde správně.

"Nejdůležitějším faktorem při nahazování k ostrovům je nebát se přidat další metr. Ano, sem tam to zůstanete na stromě nebo na keři, ale nikdy se nespokojte s druhým místem nebo s přístupem "to bude stačit". Je úžasné, kolikrát můžete nahodit k ostrovu, aniž byste vyplašili kapry. Na místech, jako je Walthamstow, která vyžadují přesná nahazování, můžete často nahodit dvacetkrát a pak mít okamžitě záběr. Kapři se zde cítí bezpečně, takže udělejte vše, co je ve vašich silách! "


Nadrtím si pár kuliček boile


Jemnou drtí naplním PVA punčochu a vytvořím malý váleček



Váleček krmení v PVA navléknu na návazec a zapíchnu do něj háček

Správné nástroje vám mohou pomoci nahazovat přesněji k zajímavým místům, jako jsou ostrovy. Pokud nahazujete na dlouhé vzdálenosti, může vám pomoci, když si koupíte tvrdší prut s akcí ve špičce. Spárujte jej s velkým navijákem a jste o krok blíž. Kmenový vlasec je také důležitý. Ujistěte se, že budete využívat měkký vlasec - něco jako Adrenaline nebo Subline v průměru 0,30 až 0,33 mm. V závislosti na vzdálenosti můžete použít šokovku, abyste předešli nechtěnému utržení.

Hmotnost olova je také důležitá a měla by být posuzována podle testovací křivky vašeho prutu. Obecně můžete používat 90g olůvka pro pruty s testovací křivkou 2,5 - 3 libry. Více jak 90 gramů pro pruty s 3,25 - 3,75 liber. Vyvážeností svého náčiní zlepšíte přesnost a vzdálenost. Není nic horšího, než použít příliš těžké olovo pro měkký prut, to se odrazí všude.

Potvrdilo se, že chytání u ostrova není snadné, ale při zvládnutí správné techniky to přináší úspěch, což je na Darrellovi vidět při balení, je šťastný člověk. Přidáním tohoto stylu rybolovu do svého repertoáru můžete chytit více kaprů na svých revírech i vy. Nezapomeňte, že tyto techniky nemusíte uplatňovat jen u ostrovů. Mohou být použity pro lov u vázek, převislých stromů či keřů.

Ať se stane cokoliv, nepřestávejte věřit, že kapr přijde!

Autor článku navštíví osobně veletrh Rybaření 2013, který se bude konat 7. - 10. 3. 2013 v Brně. Darrell Vám bude k dispozici na stánku Daiwa-Cormoran po celou dobu veletrhu a bude mít k ruce tlumočníka, který zprostředkuje komunikaci pro ty, kteří nemluví anglicky.

Text a foto: James Armstrong

Autor: Darrell Peck

Diskuse k článku (26 reakcí)

Přečteno: 15 424x
Průměrná známka: 1.49