Feeder v detailu 28 - Praky a lopatky

- Redakce

Lov feederem na krátkou vzdálenost, řekněme na 10–15 metrů, u nás úplně běžný není. Mnohem častěji se loví ve vzdálenostech mezi 20 a 40 metry, což lze považovat za jakousi feederovou klasiku. Obvykle je snahou ulovit větší množství ryb, ale mezi nimi i ryby co možná největší, tedy v rámci možností. Ale větší ryby se dají ulovit i takřka pod nohama.


Prak na masivnější zakrmení

Pro tento lov byla vyvinuta technika Method feeder, avšak ta se u nás zase praktikuje spíše ve větších vzdálenostech než nakrátko. Těžko říct, proč tomu tak je. Jednou z možných příčin může být všeobecné přesvědčení, že větší ryby se drží spíše dál od břehu, což může pramenit z toho, jak velkému rybářskému tlaku většina našich vod podléhá. Samozřejmě to není chyba, ale v mnoha případech není nutné si celou věc zbytečně komplikovat. Je mnoho vod, kde se dají chytat ryby nakrátko bez jakýchkoli problémů. Stačí jen najít si alespoň trochu klidné místo a počínat si na břehu opatrně.


Červový prak na dokrmování nakrátko

Způsobů, jak účinně vnadit při lovu s krmítky na Method feeder, je víc, ale nikdy to není právě pomocí tohoto krmítka. Nejčastěji se postupuje tak, že se založí krmné místo a na něm se pak nabízí nástraha v těsné blízkosti krmítka naplněného silně voňavou a pro ryby zajímavou návnadou, která má rychle upozornit na nástrahu ležící u ní.

Na založení krmného místa ležícího blízko břehu není nic složitého ani těžkého. Nejjednodušší je založit jakýsi krmný koberec pomocí hrubších částic, jako jsou pelety, drobné boilie, kukuřice, směsi různých semen a podobně. Na takovém místě pak nabídneme nástrahu. Abyste na místo zbytečně nelákali drobné ryby, je dobré používat jen hrubé částice a nemíchat je s žádnou směsí. Pak ale budete potřebovat k jejich dopravení na krmné místo prak nebo vnadicí lopatku.


Lopatky mohou mít různé tvary

Lopatkou nebo prakem můžete vnadit snadno do vzdálenosti 15 metrů, aniž byste vytvářeli nějak přehnaně velké místo. Dokážete tak přilákat ryby a poměrně dlouhou dobu je i držet na místě nejen předloženou potravou, ale i díky neustálému přihazování malých porcí po celou dobu lovu.

Na hrubé vnadění se hodí silnější praky s většími košíky a na dokrmování pak lehké praky používané k nastřelování masných červů a kukel, které poslouží stejně dobře ke střílení pelet nebo kukuřice. Na trhu najdete praky, které jsou skvělé, ale i takové, které se moc nehodí, takže je třeba si správně vybrat. Dobré značky uvádí u svých výrobků maximální nebo optimální dostřel, takže se můžete dobře orientovat.


Úzká lopatka na dlouhé rukojeti je na vnadění na delší vzdálenost


Krátká a široká lopatka se hodí na vnadění nakrátko


Rozhodnete-li se pro vnadicí lopatku, platí pro ni pravidlo, že čím delší je rukojeť, tím dál můžete návnadu odhodit. Na přesnost, respektive rozptyl, má ale vliv tvar odhozové plochy lopatky. Čím je užší, tím přesněji a na menší plochu budete schopni návnady naházet.


Na provnaděném místě lovíme s krmítky Method feeder

Popsaný způsob vnadění nejvíce uplatníte, když budete lovit kapry, ale stejně tak i pěkné cejny a na řekách třeba i parmy. Házet správně lopatkou chce trochu cviku, ale s tím si rychle poradíte. Pomocí lopatky dokážete vytvořit krmné místo velmi rychle, což se při dnešním nedostatku času vždycky hodí.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (33 reakcí)

Přečteno: 12 365x
Průměrná známka: 1.28