Proti větru

- Milan Tychler

Vítr obvykle není příliš velkým spojencem rybářů, a to nejen proto, že nedovoluje při lovu na větší vzdálenosti přesně házet, ale také kvůli tomu, že ztěžuje sledování záběrů. Platí to pro lehké sestavy se splávkem stejně jako pro chytání třeba s krmítky feederovými pruty nebo také při lehké položené s citlivým signalizátorem pod špičkou prutu.


Právě začalo foukat

Nahazovat lehčí splávek za silného bočního větru je utrpení, zvláště pokud se vítr navíc všelijak točí a je nárazový. Přesnost a vzdálenost berou za své tím rychleji, čím je vítr silnější a lovná sestava lehčí. Další nepříjemností je to, že vítr tlačí splávek obvykle tam, kam nechceme, tedy pryč z lovného místa, a ve vlnách, které s sebou vítr vždy přináší, je sledování splávku obtížnější.

Zcela jistě se s tím dá něco dělat. Použijeme těžší sestavy, vyměníme splávek za jiný, například s delší anténkou, zkrátíme lovnou vzdálenost. Při lovu feederem je to obdobný případ. Házíme-li daleko, musíme počítat s nepřesnostmi, a pokud vzdálenost trochu zkrátíme, neutrpíme sice tolik jako při lovu se splávkem, protože naše koncové sestavy jsou nesrovnatelně těžší, ovšem detekce záběrů bude také obtížnější. Způsobují to vlny, které neustále cloumají vlascem a nenechají špičku ani na chvíli v klidu. Obranou je vyměnit špičku za tužší a napnout silněji vlasec. To přirozeně utlumí detekci záběrů, což se dá kompenzovat tím, že upravíte délku návazce, popřípadě umístíte nástrahu mimo háček.


Vlny kalí vodu u břehu

Ať už chytáte tak, nebo onak, chytat se vždycky dá, ale otázka zní: „Má smysl s větrem nějak bojovat? Nebylo by jednodušší využít nějak vítr ve svůj prospěch?“

Z mého pohledu je vítr spíše spojencem než naopak. Tím ale nemyslím vítr ohýbající stromy až k zemi nebo ledový vítr spojený s nepříjemným chladným počasím a bičujícím deštěm. Mám na mysli normální větrné počasí, kdy je jasno nebo alespoň polojasno a vítr spíše vlahý než studený severák, před kterým je lepší se schovat do nějaké kryté zátoky, nebo ještě lépe zůstat doma. Za mírného, i když větrného počasí, které můžete zažít kdykoli od časného jara až do pozdního podzimu, můžete snadno využít vítr ve svůj prospěch. Nesnažte se lovit na místech, kde vám fouká z boku nebo do zad, což se zdá být nejpohodlnější, ale najděte si místo, kde můžete chytat přímo proti větru. Teplý, nebo alespoň nepříliš studený vítr, zejména když přichází po delším teplém a bezvětrném období, je přímo dar z nebes a měli byste ho následovat hned ve chvíli, kdy začne vát, protože ryby jej následují také.


Úlovek z vln

Za větrného počasí se obvykle zvyšuje aktivita ryb, protože ryby se v dobře prokysličené vodě cítí lépe. Ale to není vše. Jakmile se dají vodní masy vlivem větru do pohybu, mohou zvířit dno a přikalit vodu. Děje se to zejména na mělčinách, ale i v místech, kde mělčiny přechází prudkým zlomem do větších hloubek, nebo tam, kde vlny naráží do břehu, a ryby na takových místech začínají automaticky hledat potravu. Nemusí tedy být dobrý nápad snažit se nahazovat s větrem v zádech, kam až to jde, nebo bojovat s bočním větrem, ale lepší je lovit třeba pod nohama, kde vlny obrací dno a ryby tam nachází potravu.


Jakmile začne foukat, je třeba být při tom

Zažil jsem tuto situaci na velkých jezerech i na malých zatopených pískovnách a rybnících mnohokrát. Stačilo nahazovat doslova pár metrů od břehu a ryby braly jako o závod. Ne vždycky to byly ryby velké, ale mnohdy se mezi menšími našly i pěkné kusy. O to víc mě to vždycky těšilo, zvláště když jsem viděl, že okolní rybáři sice byli hezky za větrem, ale naprosto bez ryb. Nejvíce z větru vytěžíte, když se dostanete k vodě v tu chvíli, kdy začíná vát. Když už fouká druhý či třetí den, popřípadě i déle, zájem ryb upadá a vše se vrací do normálu. Chytat můžete jak drobnější ryby, tak i kapry a za drobotinou se stahují i dravci. Je jen na vás, co nastražíte.


Ve vlnách berou i dravci

Zachytíte-li hned od začátku stálý vítr a máte-li možnost lovit proti zvedajícím se vlnám, věřte, že jste v tu chvíli na tom nejlepším místě.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (17 reakcí)

Přečteno: 13 499x
Průměrná známka: 1.27