Co s měkkými peletami?

- Milan Tychler

Někdy se stane, že měkké pelety určené k nastražení přímo na háček, které jste si koupili, jsou v podstatě nepoužitelné, protože se zkrátka nastražit nedají. I když použijete háčky z velmi tenkého drátu, peleta se prostě rozštípne. A i když se vám ji podaří nastražit, nedá se s ní nahodit, protože je tak měkká, že se ani při opatrném švihu na háčku neudrží a spadne. Jenže to obvykle zjistíte až doma a nebo na rybách, a ne už před placením.



Nejdříve se vás zmocní zlost a nejraději byste pelety vyhodili a prodavači pěkně vyčinili, co že vám to prodal. Pak nad tím ale mávnete rukou, krabičku s peletami někam odložíte a použijete nějakou jinou nástrahu.

Znám dvě možnosti jak příliš měkké pelety, které dělají při nastražení problémy, zužitkovat a přece jen na ně něco ulovit.

U některých pelet stačí jen to, že je před lovem na chvíli vytáhnete z krabičky na vzduch a necháte je nějakou dobu oschnout. Na jejich povrchu se udělá tvrdší krusta a to stačí k tomu, aby se daly bezpečně nastražit a nahodit tam, kam potřebujete. Na všechny pelety tento trik ale bohužel nestačí. Zvláště ne na ty, které obsahují velké množství oleje nebo jsou silně dipované.





Na „neposlušné“ pelety se musí jinak. Vezměte středně hrubé síto a pelety přes něj protlačte. Někdy postačí jen tohle, abyste ze vzniklé hmoty mohli uhníst těsto, které se dá nastražit. Pokud to nejde a hmota se rozpadá, přidejte do ní trochu silně páchnoucího dipu a nějaké jemnější, ale lepivější vnadicí směsi. Potom vše pořádně prohněťte. Vzniklé těsto pak už drží naprosto spolehlivě.





Jeho silná vůně přiláká pozornost ryb ještě rychleji než původní pelety. Na takové těsto se dají lovit všechny kaprovité ryby od plotic, přes cejny až po pořádné kapry. Jde jen o to, jak velké sousto na háček nastražíte.

Velkými milovnicemi pelet a samozřejmě jejich alternativy, těsta, jsou parmy. Nastražené těsto s příchutí jakékoli rybiny nebo i různých masitých a kořenitých příchutí na ně působí doslova jako magnet. Pokud narazíte na příliš měkké pelety s příchutí halibuta, věřte, že těsto z nich bude opravdu skvělou nástrahou.



Těsto z pelet se dá nastražit jako každé jiné těsto. Jde to buď přímo na háček, ale třeba i pomocí malé pružinky na vlasový přívěs mimo něj. Na větší parmy a kapry používám ještě jednu „vylepšenou“ variantu. Po nastražení těsta na pružinku mimo háček vmáčknu do těsta maličké tvrdé peletky. Ty se po nahození ve vodě z těsta pomalu uvolňují a leží okolo nástrahy, která pak budí větší důvěru.

Na těsto se dá lovit po celý rok a podle povahy pelet a atraktantu, který přidáte, si můžete sami vytvořit těsto se sladkou, nebo naopak nějakou páchnoucí rybí vůní podle toho, jaké ryby a v kterou dobu chcete lovit. Příprava nedá mnoho práce a těsta si můžete připravit vždycky jen tolik, kolik potřebujte, takže bude vždy čerstvé a tím i velmi účinné. Špatný kup nakonec nemusí být ani tak špatný…



Na nepodařené pelety jsem se nejdříve také zlobil, ale nakonec mi přece jen posloužily a možná lépe, než jsem vůbec čekal. Tím ale nechci říct, že bych si tyhle pelety kupoval proto, abych si z nich pak dělal těsto. To by byl trochu drahý špás a těsto se dá se určitě udělat mnohem levněji. Na výrobu dobrého těsta můžete použít levné pelety typu Expander (bobtnavé), které si pro tento účel sami namočíte a necháte je změknout. Využít se jistě dají i různé zbytky jiných pelet. Stačí je zalít horkou vodou a nechat rozpadnout. Pak přidejte atraktanty, trochu suché směsi a vypracujte těsto. Takové těsto funguje a chytá se na něj velmi dobře, protože obsahuje všechno, co ryby chtějí.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (21 reakcí)

Přečteno: 11 671x
Průměrná známka: 1.3