Mušle, bahno, lekníny

- BCG

Pro napsání tohoto článku nás inspirovali odpovědi na otázky výskytu velkých ryb na několika lokalitách. Však to znáte, jó ryby, ty tady jsou a velký, ale ty nevytáhnete. Větší kapr to hned přeřízne o hranu kde jsou mušle, nebo ti větší zajedou do leknínů a jsou fuč
Ale pozor, není tomu až tak. Odpovědí by mohli být různé návazcové materiály určené speciálně pro tyto účely. Jelikož rozmanitost a sortiment na trhu je veliký a vyznat se v něm je mnohdy věc složitá. Neberte prosím tento článek jako komerční záležitost, nýbrž coby průvodce ve světě návazcových materiálů. A hlavně možná zabráníme tomu, že někdo z vás naletí na neodbornou radu prodavače a zcela jistě ochráníme rybáře před zbytečně investovanými penězi. Vždyť nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.

Ale k věci. Ve světě kaprařiny vládne dnes již legendární firma Kryston. Jistě jsou na trhu i jiné firmy které vyrábí či dováží pletené šňůry, ale Kryston je zastoupen asi v největší míře. Vzhledem k tomu budeme vycházet z výrobků této firmy. Pevné dno s mušlovým polem. Při této situaci bychom doporučovali použít jako šokový návazec Quick-Silver, což je šňůrka vyrobená ze 100% kevlaru. Z perfektními protioděrovými vlastnostmi Díky svojí hrubé struktuře tato šňůrka rozřízne i mušli. Quick Silver je pískové až zrzavé barvy. Jako vlastní návazec použijeme Super Novu, která je upletená tak, že je dutá. Což v praxi znamená, že pokud je nenapnutá, stává se z ní jemná šňůrka. Ale v momentě když se napne pří zdolávání ryby, okamžitě se mění v ostrý nůž. Místo Super novy může buď Merlin nebo Sikworm. Jsou to ale dvě rozdílné šňůrky. Zatímco Merlin dokonale kopíruje dno, jelikož je těžší než voda, Silkiworm se nadnáší nade dnem díky svojí neutrální váze. Pokud používáme Merlin nebo Silkworm, doporučujeme ho použít v kombinaci se Score nebo Loadet. Což jsou šňůrky s olověným jádrem a velice odolné proti oděru.
Leknínové pole. Při lovu v blízkosti leknínů použijeme opět Quick Silver coby šokový (odhozový) návazec a pro vlastní koncovou udici použijeme Super Novu. Další variantou v případě čistého dna je kombinovaný návazec Merlin a Multistrand. Multistrand tvoří několik desítek ultra jemných vláken, která se ve vodě od sebe rozdělí a vytvoří tím malou pavučinku, kterou kapr při nasátí nástrahy vůbec necítí. Ale kdy se Multistrand napne, stává se velice pevnou šňůrkou. Ale nepoužívat při nečistotách na dně, jako jsou větvičky atd., hrozí zapletení nečistot do šňůrky, což může mít za následek velice špatné přijmutí nástrahy kaprem. Další varianta je Snake Skin, což je Multistrand s plastovým ochranným obalem který snadno odstraníte v požadovaném místě. Pro lov nad bahnem můžeme použít kromě Merlinu a Silkwormu také Super Silk. Super Silk je velice jemná hedvábná šňůrka, která se barevně přizpůsobuje barvě dna.
Mějme na paměti, že při lovu na mušlovém poli a v blízkosti leknínů musí být naše udicové sestavy dokonale sladěny a nesmí mít žádné slabiny. Proto nepoužívejte pro vyvážení pop-up nástrahy olověné broky, které mohou narušit návazec a snížit markantně jeho pevnost. Jaké to může mít následky si jistě dokážete představit. Proto raději používejte Heavy Metal nebo Dropem. Obojí jsou plastické olova, které nenaruší návazec. Další slabinou jsou uzly. Pevnost uzlu zajišťujeme fixací Bondage. Bondage je v podstatě tekutá guma, která zafixuje uzel. Po aplikaci Bondage šňůrka neztvrdne na rozdíl od použití vteřinového lepidla. Bondage nanášíme maximálně jednu kapku na uzel.
Možná vám teď jistě napadne zbytečnost všech těchto věcí ale věřte že to rozhodně zbytečné není a v okamžiku ztráty vaší životní ryby si na tento článek jistě vzpomenete. Takže proč čelit nepříjemným situacím když se jim dá předejít. Samy výrobky Krystonu používáme již několik let a můžeme říci s čistým svědomím, že nám zachránili a pomohli úspěšně přelstít mnoho ryb a ušetřili spoustu zbytečných nervů.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 3 726x
Průměrná známka: 1.59