U svěráčku - „Conehead Octopus“

- Ála Richie

Přiznám se, že jsem při výběru dalšího svého vzoru do rubriky „U svěráčku“ trošku váhal, o kterou muškou se s vámi nyní podělím. Původně jsem vybral vzor úplně jiný, ale nakonec jsem se upřímně zamyslel a vše bylo jasné! Rozhodl jsem se pro mušku, kterou jsem si také příhodně (pro její vzhled a vlastnosti při lovu) nazval Conehead Octopus (chobotnice s kónickou hlavičkou).



Důvod mé konečné volby je prostý. S žádným jiným pstruhovým streamerem jsem nestrávil u vody tolik času, hlavně v loňské sezoně! Dá se říct, že kdykoliv jsem chytal se streamerem, jak na jezeru, tak na řece, měl jsem v 90 % případů na konci svého návazce právě Conehead Octopus.

Tato muška se mi stala jakýmsi skautem-průzkumníkem na neznámých vodách, ale pro první momenty lovu i na vodách známých. S její pomocí jsem si mapoval situaci, hledal ryby, zkoumal jejich aktivitu a současnou náladu… A podle toho jsem pak buď zůstal u chytání s Conehead Octopus, nebo jsem taktiku a techniku lovu změnil. Několikrát mě tato muška dokonce zachránila od totálního propadáku a vždy mi tak nějak potvrdila, že jí můžu důvěřovat!

Je důležité mít nějakou takovou mušku, na kterou se můžete spolehnout vždy na začátku lovu, nebo v momentech, kdy už si jinak nevíte rady. Nejdůležitější je ovšem bezprostřední důvěra v její potenciál a schopnosti vyprovokovat i apatickou rybu k záběru.

Kdo takový vzor ještě nemá, může se v mém článku nechat inspirovat!



Vybavení a způsob lovu s muškou

K vybavení na lov s muškou Conehead Octopus jen velice stručně a jasně. Jedná se o streamer, čili chceme rychle a intenzivně prolovovat zvolený úsek, kde předpokládáme větší lovící ryby. Není proto vhodné vybavení poddimenzovat. Nejvhodnější jsou jezerní pruty 6WT až 8WT v délce 9 stop až 9’6” s rychlejší akcí. Nejčastěji využívám rychlejší intermediální šňůru, která proklesává vodním sloupcem, a pomocí kratších záškubů „prochytávám“ zvolený úsek řeky či jezera. Tento způsob vedení způsobuje právě ten velice atraktivní pulzující pohyb mušky, kdy muška vlivem zatížené hlavičky propadává ke dnu, gumové a palmerové nožičky společně s ocáskem z marabou volně „plápolají“ a v okamžiku, kdy zátahnu za šňůru, se všechny tyto pohyblivé části zmobilizují, stáhnou se k tělíčku, načež se při dokončení zátahu za šňůru opět uvolní a vyprovokují dravce k útoku. S průměrem vlasce nejdu nikdy pod 0,18 mm. Maximum, které volím, je 0,26 mm na vodách, kde očekávám velké a agresivně bojující ryby.

Co je důležité poznamenat - vždy chytám na jedinou mušku na konci dva až tři metry dlouhého návazce.



Vázací materiál

Háček: Na pstruhové, okounové a tloušťové streamery jsem si oblíbil bezprotihrotové streamerové háčky s označením H 900 BL ve velikosti 6 a 8 (podle požadované velikosti mušky). Tento typ háčků má vynikající pevnost. Jejich další výbornou vlastností je přiměřeně dlouhé raménko, na rozdíl od klasických pstruhových streamerových háčků s raménkem přehnaně dlouhým. Dále je to hluboký oblouček, díky kterému háček v rybí tlamě velice dobře sedí. Ostrost hrotu je samozřejmě také dobrá (s výjimkou některých tupých kusů v balení), ovšem neberu to jako vyloženě bernou minci, neboť při streamerovém způsobu lovu, kdy se háček zachytává během vedení o kameny apod., musíme počítat s pravidelným dobrušováním hrotu háčku.

Dobrý tip:

Noste s sebou k vodě brousek na háčky, ať můžete kdykoliv svůj háček doostřit. Pokud tak nečiníte, popřípadě zapomenete, výborně k tomu poslouží mokré kameny. V poměru cena/výkon je tento typ háčku vhodnou volbu pro náš dnešní vzor.

Nit: Jako u všech streamerových mušek používám silnější nitě (kevlar, Grall, vázací Klíma), se kterými si mohu dovolit pevnější dotahování důležitých částí na mušce. Barvu volím samozřejmě s ohledem na barvu celého vzoru mušky - v tomto případě černá.

Olověný drátek: Nezbytná zátěž hlavičkové části mušky. Nejčastěji volím olověný drátek o průměru 0,6-0,7 mm v množství 5-7 otáček, které zatlačím do lehké kónické hlavičky, aby muška přepadávala jemně na hlavičku - v kombinaci s vedením streameru - cukání za šňůru - a vytvářela tak ladný a vlnivý pohyb.

Hlavička: Trošku „exotika“ oproti českému vazačskému standardu, tedy nesmrtelné kulaté hlavičce…

Kónická hlavička krásně dotváří siluetu tohoto typu a této velikosti streameru/velké lury. Moje oblíbené kónické hlavičky jsou od firmy HENDS s označením „Cone Head“ o průměru 4,5-6 mm. Hlavičky se vyrábějí ve velké škále barev jak na fantastické vzory (oranžové, chartreuse, růžové, …), tak samozřejmě na vázání přírodních vzorů (zlaté, stříbrné, černé, měděné).

Jejich váha je zanedbatelná (proto zátěž ve formě olova), ale vizuální efekt výborný.

Rovněž trvanlivost povrchu barvených variant působí skvěle, což je důležité proto, že barvou hlavičky (i nožiček) se snažíme o kontrast oproti tmavému tělíčku.

Ocásek z marabou: To je jeden z hlavních faktorů, který dělá Conehead Octopus přitažlivým soustem pro cíleného dravce.

Apeluji na to, abyste na své streamerové mušky používali kvalitní marabou. Obecně platí, že kvalitní materiály a volba jejich použití ve spojení s vašimi vazačskými dovednostmi a technikou vám pomohou vytvořit vzhledné a velice účinné nástrahy. Jemnost peří, stálost barvy a pevnost - konkrétně u marabou - mezi to nesporně patří. Zaměřte se proto na tyto vlastnosti a pořizujte si jen kvalitní vázací materiály!

Flashová vlákna: Doplňující materiál, u kterého platí, že „méně je někdy více“. Nejlépe se mi osvědčila měkká „stočená“ vlákna Krystal Hair barvy Pearl. Dvě vlákna na každé straně chvostu z marabou nesmí chybět na žádném mém streameru. Slouží jako velice decentní atraktor v ocásku.

Tělíčkový dubbing: Pro Conehead Octopus a pro podobné typy streamerů obecně (pstruhové wooly buggery) používám již výhradně materiál hrubšího a lesklého charakteru - gleamy dubbing -, v tomto případě černé barvy. Gleamy dubbing je výbornou volbou díky své drsnosti chlupu. Zároveň je lesklý, dubbuje se lépe než tuleň (seal, zástupce přírodního dubbingu obdobných vlastností). Barevně je velice stálý a po vyčesání suchým zipem působí velice přirozeně! Navíc nepatří mezi hodně nasákavé materiály, takže muška tolik neztěžkne (házení) a charakter dubbingu se po namočení nemění.

Barvu samozřejmě můžeme měnit (varianty hnědé, olivové, clarret, …), ale mysleme na velice důležitý aspekt, a to na výsledný kontrast hlavičky a nožiček vs. tělíčko mušky.


Chutná opravdu všem

Nožičky: 1) Vázací postup začíná palmerovými nožičkami, které vytváříme z jemného srpku geneticky šlechtěného kohouta černé barvy, zn. Whiting. Další výbornou možností je delší slepičí srpek, který je ještě jemnější. Důležitá je právě jemnost nožiček v kombinaci s vyčesaným tělíčkovým dubbingem, což společně vytvoří dokonale pulzující „živé“ tělíčko. Možná si říkáte, že to jsou všechno jen detaily. Ale co v dnešní „ochytané“ době řešit na našich nástrahách jiného než detaily!

2) Druhým typem nožiček - tím podstatnějším - jsou gumové nožičky, rubber legs.

Jedná se o velice měkké a tenké gumičky o průměru cca 0,3-0,4 mm. Barvy používám stejné, jako má kónická hlavičky, kterou jsem použil. Samozřejmě škála barev je opět obrovská, takže můžeme vytvářet mnoho variant a kombinací. Jde o to vše vyzkoušet a poté zvolit nejlepší variantu, kterou si oblíbíte a budete ji umět vhodně použít!

Gumové nožičky nemusíte používat pouze na streamery. Využívám jich i v přírodních barvách na vázání pohyblivých nožiček větších těžkých nymf, suchých chrostíků či mušek ze skupiny terrestrials (suchozemský hmyz), hooperů, broučků z pěny atd.

Ve vodě se tyto nožičky chovají velice přitažlivě a výsledný pohyb streameru je skvostný.

Pozor na špatnou délku nožiček - příliš krátké pohyblivost umrtvují. Vyvarujte se ale i přehnané délky. Nožičky se pak motají do obloučku háčku a nechovají se tak, jak chceme.

Trvanlivost materiálu i barvy je velice dobrá. Očekával jsem postupné puchření a blednutí, ale k mému překvapení se nedostavilo.

Kroužkovací drátek: Slouží hlavně jako zpevňovací materiál, který fixuje celé tělíčko, ale hlavně palmerové nožičky. Volím stříbrný, popř. zlatý drátek o průměru 0,18 mm.

Záhlaví/Hruď: Vytvářím ji ze stejného materiálu černé barvy, tedy gleamy dubbing, který dubbuji do smyčky pro větší a po rozčesání i vzdušnější objem.

Lak, vteřinové lepidlo: Tyto materiály slouží k pravidelné fixaci důležitých mezikroků při vázání každé mušky, o to důležitější jsou u streamerů, na které jsou kladeny vyšší nároky na trvanlivost při lovu!


Chartreuse Conehead Octopus

Popis vázacího postupu



Krok 1: V první fázi vázacího postupu si na bezprotihrotový háček navlékneme oranžovou kónickou hlavičku o průměru 5 mm. Takto opatřený háček upevníme do čelistí svěráčku a na raménko háčku navineme olověný drátek - ideální počet otáček pro tuto tloušťku drátku (0,7 mm) je pět až šest. Vytvořenou zátěž vtlačíme do otvoru v kónické hlavičce, což pak při samotném lovu s muškou bude způsobovat ono lákavé přepadávání streameru na hlavičku při jeho vedení. Pokud si chceme stabilitu hlavičky pojistit (hrozí její protáčení, což by způsobilo postupné uvolňování dubbingu a nitě v hrudní časti), fixujeme hlavičku kapkou vteřinového lepidla těsně za očkem háčku, do které hlavičku s olověnou zátěží zatlačíme.



Krok 2: V druhém kroku potřeme raménko háčku lakem a do laku navineme pevnou černou vázací nit. Současně také zafixujeme a „zaoblíme“ konec olověného vinutí. U obloučku háčku si připravíme „podvaz“ nití na přivázání ocásku. Tímto opatřením se vyhneme nepříjemnému obtáčení a zachytávání jemného ocásku kolem háčku během házení a lovu.

Krok 3: Přivážeme hustý a dlouhý snopeček z černého peří marabou. Vytrháme ho na požadovanou délku a výsledný „šípovitý“ tvar. Marabou si na odstřiženém konci odereme mezi prsty na „ostny“, aby část snopečku, kterou budeme přivazovat, byla co nejtenčí.

V druhé části tohoto kroku přichytíme po obou stranách ocásku dvě vlákna materiálu Krystal Hair, která zastřihneme na délku ocásku z marabou.



Krok 4: Připevníme kroužkovací stříbrný drátek, který nám zanedlouho poslouží k fixaci palmerových nožiček a současně vytvoří zdobné kroužkování celé mušky. Poté vytvarujeme nití souměrné tělíčko pro další fázi vázacího postupu a zalakujeme.



Krok 5: Vytvoříme černé souměrné a štíhlé tělíčko z gleamy dubbingu a rozčešeme jej suchým zipem.



Krok 6: V oblasti hrudi připevníme dlouhý a souměrný kohoutí srpek vysoké kvality a jemnosti, rovněž černé barvy.



Krok 7: Pěti až sedmi otáčkami vytvoříme souměrné „palmerování“ (palmerové nožičky) celého tělíčka, které pravidelně překroužkujeme (zafixujeme) stříbrným drátkem. Ten na konci celého postupu přichytíme vázací nití a odstřihneme. Zbytek kohoutího srpku v oblasti obloučku háčku před ocáskem rovněž odstřihneme. Takto fixované srpky raději odstřihávejte! Odtrhávání se může vymstít uvolněním několika otáček palmerových nožiček.

Celé tělíčko ještě dodatečně vyčešeme suchým zipem.



Krok 8: Již v této nedokončené podobě by byla muška pro ryby neodolatelnou kořistí.

Nyní její potenciál zvýšíme o další stupeň! V hrudní části mušky připevníme „dva páry“ oranžových gumových nožiček (rubber legs). Existuje více způsobů, jak tento úkon provést.

Já si nejprve ustřihnu delší kus gumičky, asi šest centimetrů, který přehnu napůl a v místě ohybu - smyčky - jej přivážu na vrchní část hrudi. Požadovaný „rozptyl“ nožiček od tělíčka poupravím natahováním nožiček a tvarováním pomocí vázací nitě. Není ani problém upravit délku nožiček dostřižením nůžkami.

Nedoporučuji přivazovat každou nožičku zvlášť - hrozí možné vytržení či uvolnění jedné z nožiček během lovu.

Dva páry nožiček (zadní pár je delší než přední) jsou naprosto dostačující. Působí na ryby přitažlivě, nikoliv plašivě. Více než dva páry už jsou příliš a nedoporučuji to!



Krok 9: Dubbovací vidličkou vytvoříme knot „hrudního dubbingu“, před zadním párem delších gumových nožiček. Takto vytvořený knot jemně rozčešeme suchým zipem již ve stočené smyčce.

Během vytváření knotu raději ohněte gumové nožičky na jednu stranu mušky a zafixujte skřipcem, aby se vám nezapletly do smyčky dubbingu. Místo na „hrudní dubbing“ předlakujte pro závěrečný krok.



Krok 10: V konečné fázi navineme dubbing ve smyčce mezi nožičkami až ke konci kónické hlavičky. Otáčky knotu důkladně utahujte, aby se při závěrečném vyčesávání dubbingu neuvolnily! Konec knotu zafixujeme vázací nití, zbytek smyčky odstřihneme a mušku zakončíme několika ztracenými uzly v záhlavičkové části mušky. Tento prostor zafixujeme nánosem kapky laku na dubbovací jehle. Dubbing hrudní části silně vyčešeme suchým zipem a vytvoříme tak hustou, ale vzdušnou siluetu objemné hrudi. Muška je nyní připravena k ubytování se ve vaší streamerové krabičce, ovšem ne na dlouho…

Slova na závěr

Jak jsem napsal již v úvodu, záleží na každém, kdo se nechá mým vzorem a článkem inspirovat. Stavbou a pojetím se jedná o klasický pstruhový i „mimopstruhový“ streamer amerického typu (wooly bugger) obohacený o dva páry signálních gumových nožiček a atraktorovou kontrastní hlavičku. Takovéto „upgrady“, a nejen u klasických mušek, jsou v dnešní době velikým přínosem pro nás samotné. Ryby jsou čím dál opatrnější, „ochytanější“, zkušenější a my muškaři to máme složitější, když chceme tyto krásné živočichy přelstít.

Pokud se budeme tomuto úkolu intenzivněji věnovat a pořádně do něj pronikneme, budeme mít mnohem větší zážitek z obelstění ryby. V takovou chvíli musí každému rozumnému rybáři dojít, že jde o něco víc. Totiž, že takto oklamanou rybu nemá žádný smysl zabíjet, ale má jí naopak dát svobodu a tím i novou šanci, aby nám znovu odolávala a vzdorovala. Nás to pak donutí vyvíjet další nové metody i prostředky lovu, vracet se ke starému, a nebo to „staré dobré“ chytře obohacovat, jako v případě mého dnešního vzoru mušky.



Všem, kteří to vidí a cítí stejně jako já, přeji úspěšnou a neposkvrněnou sezonu 2013 a za sebe vám mohu slíbit, že se zanedlouho opět setkáme u dalšího dílu rubriky „U svěráčku“.

Catch & Release Forever!

Autor: Ála Richie - ®

Diskuse k článku (40 reakcí)

Přečteno: 11 680x
Průměrná známka: 1.15

NU svěráčku - „Mr. Olympia“

Jedná se o velkou nymfu s obrovským potenciálem využití ve všech možných situacích při lovu.

NU svěráčku - „Carp Tuty“

Carp Tuty jsem pro tyto účely začal vázat ve větších velikostech, neboť kapry je nutné zaujmout ihned po dopadu mušky do jejich teritoria