PVA a jeho použití

- fotojakes

PVA je zkratka pro polyvinylalkohol, což je syntetický polymer rozpustný ve vodě. Právě jeho rozpustnost ve vodě z něj udělala materiál, který si mnoho rybářů osvojilo a neumí si bez něj rybaření a především lov kaprů ani představit. Nejsem si jistý, k jakému účelu byla tato látka vyvinuta, ale vím, že se používá k výrobě krajek a podobných věcí v textilním průmyslu. Použití spočívá v tom, že se potřebné vzory vyšijí na plachtu z PVA. Ten se pak rozpustí a zůstane jen potřebný produkt, který by se dal jen těžko strojpvě vyrobit bez použití této technologie. Snad právě v takovém provozu pracoval nějaký rybář, kterého napadlo zkusit to použít na rybách. Dnes se dá koupit PVA od mnoha známých i neznámých výrobců v různých formách přímo uzpůsobených potřebám rybářů. V tomto článku bych rád popsal nejpoužívanější výrobky z PVA a přidal různé tipy na jejich použití, protože patřím mezi ty rybáře, kteří bez „pévéáčka“ skoro ani nejdou k vodě.


Tyto pelety bych bez PVA k nástraze tak přesně nedostal

Použití

Asi nejčastějším důvodem k použití PVA je lokální krmení v blízkosti nástrahy. To se používá především tehdy, pokud nechceme příliš krmit a chceme jen upoutat pozornost ryb ke své nástraze. Vyjma krmítka je to jediný způsob, jak dostat návnadu přímo k naší nástraze ze břehu.

PVA se také používá, když potřebujeme zajistit, aby se návazec nebo celá montáž nezamotaly při náhozu, a v neposlední řadě se PVA nasazuje ve chvíli, kdy potřebujete dostat háček s nástrahou a krmením na dno skrz hustou spleť vodních rostlin. Pokud nahodíte do této vodní džungle bez zabalení do rozpustného materiálu, pravděpodobně vám háček i s nástrahou zůstane viset někde v rostlinách a je jen minimální šance, že by se háček mohl správně zapíchnout do rybí tlamky.

Páska a šňůrky


PVA řetízek na háčku

Mezi páskou a šňůrkou z PVA jsou jen malé rozdíly. Jeden způsob použití je k navlékání pelet, boilie a podobného krmení, kdy si vytvoříme takzvaný řetízek (občas se používá anglický výraz stringer), který připevníme k montáži na olovo či háček. Tímto způsobem dostaneme k nástraze několik větších soust. Výhodou je, že na malém místě je několik kuliček boilie, z nichž jedna je nastražená pod háčkem. Takové místo ryby naleznou snáze než samostatnou kuličku, a pokud už krmení najdou, máme větší šanci, že trefí i kuličku s háčkem. Tato metoda má opodstatnění na vodách, kde je až příliš mnoho menších kaprů a ryb, které nejsou naším cílem, a větší zákrm by tyto ryby stáhl z širokého okolí. Tahali bychom pak rybu za rybou, ale ne té kategorie, která je naším cílem. Při navlékání kuliček je třeba dbát na to, aby byl mezi nimi dostatečný prostor, protože když je namáčknete těsně k sobě, nedostane se k PVA voda a řetízek tak zůstane vcelku (PVA se nerozpustí), což při umístění na háčku může zabránit úspěšnému zaseknutí.

Dále se páska i šňůrka používá k přivazování návazce k montáži, aby nedošlo během hodu k zamotání. Možností použití je nespočet. Prostě je to provázek, který se ve vodě rozpustí a jen na vás, jak této vlastnosti využijete.

Punčocha

Řekl bych, že punčocha je z PVA výrobků, které rybáři používají, ten nejrozšířenější. Výhoda punčochy spočívá v tom, že se do ní dá umístit téměř cokoliv od celých kuliček boilie a pelet až po drobné drtě či směsi. Samozřejmě záleží na hustotě oček, ale pokud třeba Method mix rozmícháte s něčím tekutým (ne vodou), nebude se z punčochy vůbec sypat ani ten. Díky tomu, že jsou vlákna jemná a voda se k nim dostane hned, velmi dobře se rozpouští.


Krmení upěchujeme, protlačíme ven a zavážeme


Vzniklou „patronu“ propíchneme boilie jehlou…


a navlékneme na návazec.

Tyto punčochy se dodávají většinou už navlečené na trubce potřebného průměru a někdy i s pěchovadlem. Do trubky stačí nasypat potřebné množství krmení, stlačit pěchovadlem, vysunout ven a zavázat na uzel nebo PVA šňůrkou. Vzniknou tak kuličky nebo válečky podle konzistence krmení a velikosti punčochy. Tyto „balíčky“ se mohou buď napíchnout přímo na háček, nebo pomocí delší jehly natáhnout přímo na návazec. Druhá varianta je lepší, protože velmi dobře brání zamotání háčku. Je ale třeba používat návazce na rychloupínání a bývá problém protáhnout plnou punčoškou broček na návazci, který až na výjimečné případy vždy používám.


Různé velikosti punčoch

Méně obvyklá, ale má oblíbená je úzká punčoška naplněná několika kuličkami boilie v řadě za sebou. Krajní kuličku propíchnu a nastražím na vlas. Takto dostanu k nástraze několik kuliček a stále se s tím dobře nahazuje.


Takto připevněné boilie v PVA punčoše velmi dobře létá

Sáčky

Sáčky se dají sehnat v různých velikostech a tvarech a jejich použití je dost podobné jako u punčochy. Prodávají se dokonce sáčky, které podle výrobců prodlužují hod díky svému aerodynamičtějšímu tvaru.


PVA sáček napíchnutý na háčku používám při lovu na kratší vzdálenosti

Rozdíl oproti punčochám je v tom, že sáčky mají většinou celistvý povrch (i když je na trhu i několik PVA sáčků s perforací), a proto se do nich hned nedostane voda. Díky tomu, že je v sáčku s krmením i vzduch, který celou sestavu nadlehčuje, zpomalí se propad celé sestavy ke dnu. To je dobré především na silně zabahněných revírech, protože nám tak zůstane nástraha i s návnadou na blátě, kdežto bez zabalení do PVA sáčku by se při rychlém pádu vše zabořilo hlouběji do sedimentu na dně. Pokud ale chcete rozpuštění sáčku urychlit, můžete ho propíchat, třeba nožem nebo jehlou.


Jednou z výhod sáčků je možnost vložení celé montáže včetně olova

Další výhodou oproti punčoškám je to, že celá sestava (návazec s nástrahou i olovo) se dá zabalit do sáčku s krmením. Toho se vyplatí využít, pokud chceme házet daleko a chceme mít jistotu, že se návazec během letu nezamotá, případně pokud lovíme v hustých vodních rostlinách. Takto zabalená koule propadne spletí rostlin až na dno a tam se „rozbalí“. Návazec i háček budou volné a nic nebrání bezchybnému zaseknutí ryby.

Plnění sáčků je velmi jednoduché. Stačí vložit do sáčku nástrahu s háčkem nebo celou montáž a naplnit jej krmením. Pokud umísťuji do sáčku jen háček s nástrahou, je lepší háček zapíchnout do stěny sáčku. Sáček se pak lépe plní a při nahození lépe drží. Můžete ho zavázat PVA páskou či šňůrkou, nebo jen vršek zatočit a zalepit slinami. Na plnění sáčků se v poslední době přibalují i různá plastová naběrátka, či dokonce skládací lopatička. Může se to zdát jako zbytečnost, ale podle mého je to příjemnější, než nabírat rukou směsi, které kolikrát zrovna nevoní.


Do sáčku vložíme, nebo zapíchneme háček a nástrahou a zasypeme krmením


Obsah umačkáme, protože čím bude uvnitř méně vzduchu, tím lépe bude při náhozu létat


Vršek sáčku zatočíme a nasliníme



Pro lepší aerodynamiku se dají přilepit rohy


Dobre připravený sáček se dá nahodit mnohem dál

PVA pěna

Zamotání háčku nebo jeho zachycení se v rostlinách lze zabránit i snáze než zabalením do sáčku či punčošky. Můžete také použít PVA pěnu, kterou jen napíchnete na háček. Já jsem ji sice vyzkoušel, ale nepoužívám ji, protože se mi to nezdá jako dobré řešení. Vím ale, že někteří rybáři si ji chválí, především její snadné použití.

Nejen pro kapraře

Z mého popisu to může vypadat, že PVA používají jen kapraři, jenže své uplatnění najde určitě i ve feederu, ale také v přívlači. Při lovu na vláčecí nástrahy bývá problém dosáhnout při náhozu s lehčí nástrahou delších vzdáleností, proto někteří vláčkaři používají PVA šňůrku či pásku, kterou k lehké nástraze připevní nějaké závaží. Nejčastěji je to kámen, ačkoli jsem slyšel i o kovových matkách. Lepší ale bude zůstat u přírodních materiálů. Tento princip lze praktikovat v podstatě při libovolné metodě chytání.

Rozpustnost

Nejpodstatnější vlastností PVA materiálu je jeho dobrá rozpustnost ve vodě. Už jsem jich vyzkoušel opravdu mnoho a ve všech cenových relacích, včetně plachty používané k vyšívání v textilním průmyslu, a musím říct, že mezi jednotlivými produkty jsou značné rozdíly. Při vyšší teplotě vody třeba v létě to až tak roli nehraje, ale od podzimu do jara se to může projevit až nepoužitelností za daných podmínek. Nestalo se mi jen jednou, kdy jsem třeba po třech hodinách jarního chytání vytáhl na háčku nerozpuštěný řetízek boilie na PVA šňůrce. Rozpustnost je dobré vyzkoušet za konkrétních podmínek, pokud máte pochybnosti o fungování za nižší teploty. Stačí někde na mělčině, nebo jen nahodit, pár minut počkat a vytáhnout. Sice vás to bude stát jeden sáček či připravenou punčošku, ale za tu jistotu a dobrý pocit to stojí. Někteří výrobci dokonce vyrábějí PVA materiály s různou dobou rozpustnosti, což je dáno sílou jednotlivých vláken nebo tloušťkou pásky či sáčku, takže lze vybrat to, co nám vyhovuje.





Opačný případ nastává v létě, kdy se PVA rozpouští tak rychle, že na hlubších revírech přestává plnit svou funkci. PVA se rozpustí ještě ve sloupci a krmení se tak rozptýlí po větším prostoru, což může být na škodu. Čím je hloubka větší a voda teplejší, tím bude rozptyl krmení od nástrahy větší. Zpomalit rozpouštění lze například tak, že PVA přelijete olejem nebo nějakou tekutou složkou, která PVA nerozpouští. Toho se dopouštíme často i nevědomky, když použijeme hodně mastné pelety, jako jsou halibutky, nebo pstruží pelety nasáklé rybím olejem. Do PVA lze vložit i mokrý partikl, ale je nutné mít ho v nasyceném roztoku, který už nebude PVA rozpouštět. Tento detail nebudu rozebírat, protože s tím nemám zkušenosti, ale brzy o tom vyjde samostatný článek od jiného autora.


Teprve zima prověří kvalitu PVA

O tom, zda PVA nějak odpuzuje ryby, se vedly dlouhé diskuze, ale myslím, že to nebude mít téměř žádný vliv. Kdyby to rybám vadilo, jistě by se jich s použitím tohoto materiálu nenachytalo tolik. Stalo se mi například, že se mi ve studenější vodě nerozpustil uzlík nebo stočené a zalepené uzavření sáčku, ale ani to rybám nebránilo v tom, aby chutné sousto spolkly. Jediné, na co je třeba dávat pozor, je nenapichovat na háček uzlík na punčošce či nějaké větší vrstvy PVA materiálu. Silnější vrstva by se nemusela rozpustit, což by zabránilo správnému fungování háčku.

Skladování

Při skladování všech PVA materiálů je třeba dbát na uložení v suchu a je nutné chránit je i proti vzdušné vlhkosti. Většina výrobců balí své produkty do vlhkotěsných obalů, jako jsou tuby na punčochy či igelitové uzavíratelné „zipové“ sáčky, ale neplatí to vždy. Především levnější produkty či šňůrky výrobce sám ničím proti vlhkosti nechrání, takže je dobré vložit je například do „zipového“ sáčku. Pro jistotu lze do obalu na PVA materiál přidat i ten malý sáček pohlcující vlhkost, co na vás vypadne z krabice od bot. Je naplněný absorbčním materiálem, který na sebe váže vlhkost. Myslete na to, že na zničení špulky PVA šňůrky stačí jedna kapka vody nebo na slepení všech PVA sáčků v balení pouhá mlha. Pokud si budete dávat pozor a budete s těmito materiály nakládat hospodárně, jistě vám to hodně pomůže a stojí to i za ty mnohdy nemalé peníze. Když ale za víkend zlikvidujete dvě špulky šňůrky, to se pak prodraží.


Šňůrka v krabičce s břitem na snadné odříznutí potřebné délky


Někteří výrobci dodávají PVA v „zipových“ sáčcích a asi vědí proč


PVA punčocha na trubce s pěchovadlem a v uzavíratelném pouzdře


PVA sáčky se skládací lopatičkou


Pokud mám jasno, kde, jak a na co budu chytat, mohu si připravit naplněné punčošky doma v klidu a suchu, například u sledování filmu. Někdy si připravuji i PVA sáčky s návazci doma, takže po příchodu k vodě nacvaknu návazec v sáčku s krmením do rychloklipu a můžu nahodit.


Domácí příprava

Shrnutí

Dá se sice chytat i bez tohoto „výmyslu“, ale pro mě jsou výhody a možnosti, které mi PVA dává, neocenitelné. Proto ho používám, a pokud se něco nestane, nejspíš i dál používat budu. Také vím, že některým z vás nic nového tento článek asi nepřinesl, ale věřím, že mnoha rybářům budou tyto rady a tipy u vody ku prospěchu. Hlavně nezapomínejte na to, že možností použití může být daleko více. Chce to jen zapojit hlavu a zkusit třeba i to, co jste ještě nikde jinde neviděli.

S pozdravem Petru zdar

Autor: fotojakes - ®

Diskuse k článku (105 reakcí)

Přečteno: 37 973x
Průměrná známka: 1.18