Aby se to nemotalo

- Milan Tychler

Hlavně začátečníkům se při lovu feederem stává, že se jim i jednoduchá průběžná sestava motá, a marně se snaží přijít na to proč. První, co je napadne, je vložit do sestavy nějakou plastovou trubičku nebo hadičku proti zamotání. Zcela jistě je to možnost a někteří rybáři už jinak než s touto pomůckou nechytají.


Plastová trubička proti zamotání

Zabránit motání vlasce se dá dvěma způsoby.

Tím prvním je oddálení návazce od hlavního vlasce pomocí zahnuté plastové trubičky. Díky zahnuté trubičce, která dostává návazec mimo osu kmenového vlasce, se riziko motání snižuje, přičemž rozdíl mezi krátkou a dlouhou (tzv. hokejka) variantou zahnuté trubičky jsem žádný nezaznamenal. V obchodě tuhle pomůcku koupíte pod názvem Anti Tangle Boom. Ve feederových sestavách se s ní setkáte poměrně často, ale většinou ji mají rybáři navlečenou na vlasci obráceně, tedy krátkým koncem dolů. Když trubičku navléknete tak, že kratší konec trubičky je blíž ke špičce prutu, dostanete tak návazec dál od kmenového vlasce.


Lomená trubička


Kombinace různě silných bužírek proti zamotání


Druhou možností je „ztužení“ části kmenového vlasce nebo návazce. Často se v koncové sestavě používá rovná plastová trubička. Navlečením trubičky na kmenový vlasec nad obratlík, který spojuje hlavní vlasec s návazcem, dokážete motání docela účinně předejít.

Když na kmenový vlasec nad obratlík navlečete kousek gumové hadičky, přinese to stejný efekt jako plastová trubička. Pokud zvolíte hadičku, vezměte raději nejtenčí možnou. Hadička proti zamotání se dá navléct na hlavní vlasec, ale stejně tak i na opačnou stranu na návazec, což je sice pracnější, ale podle mého názoru účinnější než hadička na hlavním vlasci. Pro tento účel, tedy k navlečení na návazec, se nejlépe hodí gumové kónické převlečky, které se dají koupit v několika velikostech. Už ta nejmenší velikost ze všech je velmi dobrým pomocníkem.


Vlasec ztužený zdvojením a zkroucením


Kombinace zkrouceného vlasce a bužírky


Bez gumových a plastových trubiček a hadiček se dá docela dobře obejít. Jejich smyslem je ztužit kousek vlasce a stejného či obdobného výsledku dosáhnete tím, že v sestavě použijete kousek silného tvrdého vlasce, velmi často fluorokarbonového. Ten je velmi tvrdý. Velká diference mezi kmenovým vlascem a návazcem způsobuje to, že i když se vlasce dotknou, slabší vlasec ze silného sklouzne a tak snadno se spolu nezamotají.


Kroucený vlasec a kónusová převlečka


Použití krouceného vlasce nad i pod obratlíkem


Od používání této možnosti jsem upustil a nahradil ji raději zdvojením a zkroucením části kmenového vlasce. Je to velmi jednoduchá a opravdu funkční varianta ztužení vlasce, která je podle mého názoru mnohem lepší než vyloženě tvrdý vlasec nebo trubičky a hadičky. Je totiž jednoduché ji vyrobit, nic nestojí, průjezdy po ní kloužou snadno a v tekoucí vodě neklade takový odpor jako plastové trubičky. Varianta s nakrouceným vlascem je dostatečně tuhá, ale přitom ohebnější a působí přirozeněji než kousek tvrdého vlasce připomínající spíše drát.


Koncová sestava s krouceným vlascem

Výbornou kombinací je kroucený vlasec nad obratlíkem a převlečka na návazci pod ním. Když si dáte práci, můžete nakroutit vlasec nad obratlíkem a vložit kousek krouceného vlasce se smyčkou ke spojení návazce i pod obratlík. Víc už pro to, aby se vám návazec nemotal s hlavním vlascem, asi udělat nemůžete. Ačkoli něco přece. U většiny sestav, které se motají, není důvodem motání nějaká jejich vlastnost, ale to, jak házíte a zase stahujete koncovou sestavu. Když nahodíte, je dobré těsně před dopadem koncové sestavy na hladinu vlasec na cívce prstem zabrzdit a skloněním prutu „změkčit“ zastavení letu a dopad sestavy na hladinu. Sestava se narovná a návazec „předběhne“ krmítko. Sestava pak dopadne na hladinu natažená, a když ji necháte klesnout ke dnu na napnutém vlasci, nemůže se zamotat. Je to podobné, jako když házíte s „angličákem“. Když pak sestavu stahujete k sobě, nenechte skákat krmítko a návazec s nástrahou na hladině. Stává se, že nástraha krmítko přeskočí, a v tu chvíli se to zamotá. Když si na tyhle věci dáte pozor, dokážete se různým trubičkám a hadičkám proti zamotání docela úspěšně vyhýbat. Chce to zkrátka jen trochu cviku.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (32 reakcí)

Přečteno: 26 594x
Průměrná známka: 1.4