Sumčí vábení

- Strakoš.sumci

K tematice lovu sumců za pomoci vábničky již bylo napsáno stovky možná i tisíce řádků. Mě osobně lov za pomoci kousku dřeva baví po letech strávených na sumcích ze všeho nejvíce. Pokusím se vám poskytnout pár rad, jak sumíka přimět k tomu, aby zaútočil na vaši nástrahu.


Vábnička s ostrým tónem z jednoho kusu dřeva

Prvním předpokladem k tomu, abyste nějakého fousáče ulovili, je naučit se dobře klepat vodu. Nedoporučuji vám učit se vábit na vodě, kde chcete v budoucnu sumce lovit. Čím je voda oklepanější tím méně ryby budou reagovat a baštit vaše nástrahy.


Umělá chobotnice na jarní lov

Teď k vybavení. Já a mí kolegové používáme pruty o nosnosti 200–1 000 gramů v délce 210 cm. Nepoužíváme navijáky, ale multiplikátory, a to z důvodu plynulejšího spouštění nástrahy do potřebných hloubek. Šňůry používáme s nosností od 57 kg, olova podle hloubky, proudění vody a velikosti nástrahy od 150–350 gramů a vždy doutníkového tvaru. Velikost háčků se odvíjí taktéž od nástrahy, ať jsou to jednoháčky, nebo trojháčky, vždy používáme pouze nerezové od firmy Owner. Obratlíky dáváme s nosností od 120 kg.

Co mohu ze svých zkušeností poradit k samotnému vábení?

Naučte se mimo revíry pořádně „bóchat“, třeba v bazénu na zahradě. Až si budete jistí, že zvuk, který jste se naučili vyluzovat, je to pravé ořechové, můžete vyrazit na vodu. Pořiďte si lodičku – stabilní, ne gumák bez podlážky a podobně. Dále budete potřebovat echolot (sonar), který má funkci stínování (vypněte symboly rybiček). Náš tým nejraději používá Humminbird 718x. Je to sonar s cenou kolem 8 000 Kč a udělá ranec muziky. Vábničku si kupte kvalitní z jednoho kusu dřeva, ne šmejd lepený z několika kousků.


Kvalitní vábničky z jednoho kusu dřeva

Na samotné vodě, poté, co na obrazovce echolotu vyčtete nástrahu, olovo a reagující sumce, jste na dobré cestě k tomu sumíka ulovit. Čím méně bude lokalita vašeho lovu vábená, tím méně toho musíte s vábničkou umět a sumec vám nástrahu určitě atakuje. V případě, že budete na ovábené vodě a ryby vám nebudou i přes své reakce nástrahu atakovat, pak nevabte monotónně ve stejných intervalech, ale naopak zkuste sérii několika rychlých úderů po sobě nebo zvyšte hlasitost úderu.


Pamatujte na jednu podstatnou věc, a to, že sumec neví o nástraze, která je pod ním. Ví pouze o nástraze, která je v jeho úrovni nebo nad ním. Tudíž, když budete mít nástrahu například v deseti metrech a sumec přijede do vábeného místa z boku třeba v osmi metrech, je potřeba k němu nástrahu vytáhnout. Jinak se záběru určitě nedočkáte. Dále pamatujte na to, že „multík“ musíte mít dotažený tak, aby při záseku, který musí být razantní, nedošlo k proklouznutí brzdy. Dále, nespěchejte se zásekem. Vyčkejte, až vám sumec prut pěkně ohne, a pak řádně zasekněte.

Autor: Strakoš.sumci - ®

Diskuse k článku (33 reakcí)

Přečteno: 19 222x
Průměrná známka: 1.54