Když počasí dovolí a ledy povolí

- radimO

První sníh pokryl již i louky v údolí a rybáři v teple domova pomalu ale jistě čistí své vybavení a připravují se na nadcházející rok. Přesto se i v tomto období, na přelomu roku, najde pár zapálených vláčkařů, kteří pokouší štěstí až do zamrznutí vody nebo začátku hájení dravců. Konec prosince je dobou, kdy vše záleží na rozmarech počasí, čili na zamrznutí stojatých vod, případné oblevě a následné velké vodě na řekách nebo také množství sněhu, který nám vůbec nedovolí opustit domov.


Krásná štika těsně před zámrzem

Mnohdy se stává, že počasí je nám dobře nakloněno, a oteplení způsobí nejeden překvapivý úlovek většinou „letních“ ryb, jako jsou například sumci. Zpravidla je zimní období takové, že aktivita dravců je podobně jako venku na bodě mrazu. Přelstít můžeme především štiky, okouny, boleny a candáty, kteří ale berou v této době velmi opatrně, a je zapotřebí poněkud odlišná strategie lovu. Důležitým faktorem zimního lovu těchto ryb je pomalé vedení nástrahy. Nástraha nemusí být nikterak malá, spíš odpovídající velikostí lovené rybě, ale zásadní je především její precizní chod při pomalém vedení. Mezi moje nejúspěšnější nástrahy patří různé gumové potvory, jako jsou twistery, rippery a kopyta. Ryby nejeví známky agresivního útoku na nástrahu, a tak je zapotřebí pozvolna předkládat nástrahu tak, aby o ni neztratily zájem. K tomu nám právě poslouží nejlépe nástrahy gumové, které ani při dotyku s rybou nemusí rybu odradit. Dravec někdy pouze „ochutnává“ a poté teprve důvěryhodně zhltne pomyslnou kořist.


Na velikosti záleží

Jigovou hlavičku nastražuji tak, aby háček koukal co nejblíže ocásku gumy. Pokud se to vzhledem k délce gumy a háčku nedaří, klasicky gumu odstřihnu nebo ukousnu od hlavy gumy. Zamezím tím tomu, aby se ryba sklepala nebo nedobrala nástrahu. Většina dravců i štiky někdy berou velmi opatrně a drží ripper za konec ocásku, a pokud máte háček v půli těla, nemůžete rybu dost dobře zaseknout. Dnešní výrobci jigových hlaviček s těmito zkušenostmi rybářů již počítají a vyrábějí na delších háčcích lehčí hlavičky. Určitě se vyplatí pár těchto hlaviček si obstarat, neboť mají využití i v letních měsících, například při lovu na mělčinách nebo zarostlých stulíkových ramenech. Mezi moje nejoblíbenější barvy patří černo-bílá, modro-bílá a někdy zkusím klasické RH. Při lovu velkých štik používám občas i 25cm rippery v barvách signálních, které napodobují například pstruha potočního. Wobblery naopak používám trošku menší než v létě a většinou v barvách napodobujících okouny nebo jiné u nás se vyskytující rybky.



Pruty na tento zimní lov ponechávám i s navijáky stejné jako na lov běžný, jenom s tím rozdílem, že málokdy používám pletenou šňůrku a nahrazuji ji vlascem. Pokud silně mrzne, na pletence pak vznikají kuličky ledu a v místě, kde nemáme namočený vlasec, může dojít k jejímu zamotání vinou špatného napnutí. Pak následuje známé nadávání a utržení třeba dvaceti metrů drahé šňůrky. Další neméně důležitou nezbytností je oblečení, které se podobně jako vybavení nesmí podcenit. Bylo by pak velkou škodou celou vynechat následující sezonu z důvodu zdravotních potíží zapříčiněných vlastním podceněním počasí. Oblečení by rozhodně mělo být nepromokavé, mělo by dobře odolávat větru a udržet nás v suchu, i když se budeme potit. Pokud chceme vláčet z lodi, měli bychom myslet i na vycpávky kolen či „sedací části“, protože tyto partie nejvíce trpí.


Kvalitní oblečení je nezbytné

V tomto období bych také upřednostňoval podebírání ryb podběrákem. Předejdeme tím nějakému drobnému zranění, které může vzniknout při podebírání rukou. Ruce bývají dost promrzlé a s menším citem v prstech bychom mohli ublížit sobě, nebo také při špatné manipulaci rybě. Je sice poněkud nepohodlné s sebou k vodě brát také podložku na odkládání a měření ulovených ryb, ale v některých případech, kdy je na břehu zmrzlý rákos nebo ostré hrany země, je to podstatně šetrnější k rybám, neboť bychom mohli ryby přinejmenším poškrábat. Na našem trhu jsou už také menší podložky, které mají na svém boku popruhy, a můžeme je tedy bez větších problémů přenášet podél břehu jako batoh.


Candáti berou i za mrazu

Přeji hodně krásných zážitků nejen při zimní přívlači, ale i mnoho kvalitních úlovků do roku 2013.

Autor: radimO - ®

Diskuse k článku (21 reakcí)

Přečteno: 8 568x
Průměrná známka: 1.27