Kukuřičný náklad

- Radim Měřička

Nedávno jsem se dostal na dovolenou na Zelenou vodu na Slovensku. Je to asi padesátihektarové zatopené štěrkoviště. Charakter této vody je takový, že na pár místech si můžete uprostřed vodní nádrže stoupnout a voda Vám sahá po prsa, jinde je šest metrů vody a více. Slovenští rybáři-kapraři toto místo navštěvují a jejich úspěchy dokládají fotky dvaadvaceti kilogramových kaprů ve Slovenském pořadu pro rybáře Ryby, Rybky, Rybičky. Dno je na mělčích místech zarosteno vodním rostlinstvem a tak je nutností hledat "holé" místa. Ty se projevovují hlavně tzv. "horkým místem", což má ovšem souvislost s tím, že je toto místo stále obsazeno a právě proto je vyčištěno... (nebo naopak). Byla tam i parta kaprařů a uprostřed jezera "hrabali" vodní trávu, nakládali ji na FishHuntera a vyváželi na břeh. Tak mě napadá, zda-li na to mají právo? Jinak voda byla čistá a při troše štěstí bylo možné z plovoucího člunu pozorovat kapry pod vámi.
Ale zpět ke kaprařům. Snad u všech rybářů byla rozmožená taktika kukuřičného "pole". Definoval bych to asi tak, že ten kdo neměl v batohu kukuřici, tak si kapra neodnesl. Buď tu používali klasické krmítko a v něm šrot spolu s uvařenou kukuřicí nebo mnohem zajímavější lahvovou metodu. Ta spočívala v tom, že se vytipované místo zakrmilo kukuřicí a později se na ní i chytalo. Zvláštní a na naše vody snad nevšední (zatím jsem se s tím nesetkal) způsob dopravy vnadící kukuřice na větší vzdálenost (= vzdálenost na kterou se svým prutem běžně dohodíte) spočívá v tom, že rybář naplní uřezanou umělohmotnou láhev kukuřicí a tu běžným způsobem nahodí. Během letu se z láhve dostane jen malé množství kukuřice a až po dopadu na hladinu se láhev sama vyprazdňuje. S tím Vás chci blíže seznámit.
Co je zapotřebí? Hlavně silnější prut, který bez obav nahodí sto gramů, robustnější naviják, vlasec 0,30 nebo 0,35 mm, jedna láhev od Fanty 0,5 (0,6) litru, tři ventilgumky délky 10 - 20 cm nebo tři bužírky, leukoplast šířky 1-2 cm (na zalepování obvazů) popřípadně izolepu a obratlík.
Prut
nebude chtít nosit k vodě třetí prut či silnější ani nemáte, nevěšte hlavu. Postačí Vám i současný, pouze budete muset nahodit vícekrát s menším množstvím kukuřice (partiklu).
Naviják
Naviják si vezněte ten, kterému věříte a nezpůsobí Vám nepříjemné překvapení, když se Vám při nahazování překlapěč překlopí zpět.
Vlasec
Platí to samé co u navijáku. Vezněte si ten, kterému věříte a který to zvládne.
Obrtlík
Zvolte takový, na nějž uvážete šest uzlů vlasce.
"Dopravník"
Láhev od Fanty (0,5 l nebo 0,6 l) je k tomuto účelu asi nejvhodnější. Odřízněte ji někde v půli. Část se dnem můžete vyhodit, zapotřebí bude část s vrškem.
Nyní si pomyslně rozdělte obvod seříznuté části na tři stejné díly (tj. 120°). Na každý díl přilepte leukoplast šířky 1 cm a to asi dva centimetry směrem k hrdlu a to jak zvenčí, tak i zevnitř.
Půl centimetru od okraje náplasti vyvrtejte nebo vypalte otvor skrz láhev a obě strany náplasti. Otvor udělejte v průměru o trošku menší než jak je široká ventilgumka či bužírka. Zopakujte na všech třech náplastech.
Nyní provlékněte skrz každý otvor ventilgumku tak, aby oba zarovnané konce byly aspoň 5 centimetrů nad okraj seříznuté láhve. Teď zbývá uříznout tři 40cm dlouhé "návazce" ze silného vlasce (0,4 mm ), provléknout jej skrz ventilgumku a oba konce přivázat na jedno očko obratlíku. Stejným způsobem navažte zbylé dva (na stejné očko obrtlíku), ale dejte pozor na to, aby byly všechny tři návazce stejně dlouhé, tedy aby byla láhev v rovnováze!!!
Navíc můžete konce ventilgumek slepit náplastí, aby jste měli ve vlascích pořádek, ventilgumky se neshrnovali a aby šla kukuřice lépe z láhve.
Zvládli jste nejtěžší část navazování a tak už jen přivažte kmenový vlasec k očku obrtlíku a jděte na ryby. Technika krmení je asi taková, že láhev naplníte dobře uvařenou kukuřící asi do dvou třetin lahve (tj. asi 100-200 g) a opatrně láhev nahodíte. Nejlepší příklad bude praxe. Nezapomeňte na dvě věci: "Nejste u vody proto, abyste poseli dno (a nejent to!) půlkami plastikových lahví a že se do vršku láhve dá schovat ledacos za esenci...."
Ještě bych Vám rád ukázal bezuzlový způsob navázání "číny". Ta je totiž někdy účinnější než vlasový návazec s průběžným olovem (v mém případě naprosto vyhrává čína). Problém je v uzlech. Kapr se rozjede, zvednete prut, vlasec se napne, uzlík praskne a ikskiláč fuč.
Jde o to, že 25 čísel nad olovo navážete centimetr ventilgumky, ta se vevnitř nesmí zkřížit, zatáhnete a...(detail návázání ventilgumky)
..navlečete očko obrtlíku a nad něj zase ventilgumku. Tím máte bezuzlové navázání číny.


To je zatím vše a tak tedy: "Poďme na ně, na hrbaně!!!" ....ale o tom příště.....

Autor: Radim Měřička

Přečteno: 11 182x
Průměrná známka: 1.86

NKonzervace kukuřice

Celkem náhodou se mi podařilo najít způsob, jak konzervovat vařenou kukuřici biologickou metodou, a to velmi účinně a navíc bez jakýchkoliv negativních vlivů na braní ryb.

NMreny

Vždy sa mi hrozne páčili ryby žijúce v silných prúdoch.