Feeder v detailu 15

- Redakce

Není špička jako špička

Každý feederový prut je vybavený několika různě tuhými špičkami. Obvykle jsou tři, ale setkáte se i s pruty, které mají jen dvě, a jiné jich zase mají třeba i pět. Pokud jsou správně odstupňované, stačí tři, aby dostatečně pokryly všechny situace, pro které je prut postaven.



Nejsou tedy všechny špičky stejné, a proto je při výběru prutu třeba hledět i na to, jakými špičkami a jak kvalitními je prut vybaven. Určitě se i vám může stát, že některé, jinak velmi pěkně zpracované pruty zavrhnete kvůli jejich špičkám. Špatná špička dokáže zcela znehodnotit prut a zcela zhatit veškeré vaše snažení. V současné době se k výrobě špiček používají prakticky jen dva materiály: karbon a sklolaminát.



Bez ohledu na to, o jakou špičku se jedná, musíte vědět, že nejlépe hlásí záběry špičky dlouhé s větším počtem oček a s velkým pracovním rozsahem. Tedy špičky s parabolickou akcí. Při záběru opisuje vrchol špičky delší dráhu, a proto vidíte záběr zřetelněji. Špičky, u kterých se do akce zapojuje prakticky jen jejich velmi malá část vrcholu, nepřináší nic dobrého ani výhodného. Navíc větší část rozsahu takové špičky ztratíte při napnutí vlasce. Pro vlastní „práci“ špičky pak zbývá jen malý prostor a záběry jsou špatně čitelné. Dalším problémem je to, že tyhle špičky velmi rády praskají, protože přechod mezi tuhou a „funkční“ částí špičky je velmi náhlý.



Určitě se při nákupu prutu nenechte oslnit velkým počtem špiček, kterými je prut vybaven. Rozdíl mezi nimi je minimální, takže mnohé z nich nikdy ani nepoužijete, jedině když nějakou zlomíte, což se vám ze začátku možná stane. Pak se naučíte před nahozením kontrolovat vlasec, zda jej nemáte přehozený přes očko.



Dobrá špička není právě levná, ale to je podobné jako se splávky. Za dobrý splávek si také připlatíte a se špičkami jste v podstatě ve stejné situaci. Mít kvalitní špičky je sice výhoda, ale špičky samy o sobě neznamenají nic. Musíte je umět používat a umět zvolit pro danou chvíli tu nejlepší variantu. Chtějte své špičky znát, jako zná plavačkář svůj splávek. Je to hodně podobné. Musíte vědět, jak se chová a co od ní můžete čekat. Zkoušejte je v různých situacích.



Při nákupu kontrolujte špičky velmi pozorně. Prohlédněte očka, zda jsou v pořádku a nemají ostré hrany, jestli jsou v přímce a jestli není v některém místě špičky materiál oslabený, což se zvláště u velmi jemných špiček stává. Také se informujte o tom, jak je to s dostupností špiček při zlomení. Když náhodou některou zlomíte, a obvykle je to ta, kterou používáte nejčastěji a nejraději, je to velká nepříjemnost, když není k sehnání nová.

Při přepravě chraňte špičky před poškozením pevným tubusem a čistěte pravidelně jejich očka. Jsou velmi malá, ulpívají v nich nečistoty a vlasec v nich velmi trpí. Jakmile se začne vlasec v koncovém očku „ozývat“, okamžitě očko prohlédněte a vyčistěte.



Co se barvy špiček týká, obvykle jsou v reflexním provedení, aby byly dobře zřetelné. Bohužel ne vždy je špička na pozadí dobře vidět a byla by výhodnější jiná barva. S tím se ale musí poprat každý sám. Ke zvýraznění špičky není nic zapovězeno!

Autor: Redakce

Diskuse k článku (50 reakcí)

Přečteno: 14 009x
Průměrná známka: 1.24

NFeeder v detailu 16 - Chemické světlo

Jednodušší se zdá být použití chemického světla na špičce, ale tato varianta má spoustu nevýhod.

NFeeder v detailu 14 - Krmítka, 3. část

Tato krmítka neslouží k plošnému vnadění, nýbrž k tomu, abyste upozornili větší ryby na nástrahu, která leží v těsné blízkosti krmítka.