Peletománie, 2. část

- Miras

Použití pelet v praxi

V minulém dílu jsem vysvětlil, co jsou pelety, jak se vyrábí, kdo je vyrábí, a především jak postupovat při výběru ze široké škály, která je v současnosti k mání na trhu. Vše, co jsem zmínil, však není nic víc, než jen startovací můstek do zajímavějšího světa praxe. Proto pojďme na to!


Nastražení pelety

Peleta s dírou

Některé pelety jsou přímo od výrobce „vybaveny“ dírou, která vede středem pelety. Je sice hezké, že nemusíme peletu vrtat, ale můžeme narazit na problém, jak ji nastražit, aby při náhozu neulétla.


Peletové zarážky

K zajištění pelety lze použít:

speciální zarážku – nejčastěji mívají tvar písmene „V“, některé pak uzavřeného písmene „U“

silikonový kroužek (na D-montáži, vlasu či smyčce) – výhodou je, že silikonový kroužek se neustále stahuje kolem odmáčející se pelety a pevně ji drží. Je nutné vytipovat si kroužky, které nepraskají. U D-montáže se mi osvědčilo používat místo ocelového kroužku malý obratlík. Stávalo se mi, že silikonový kroužek se na ocelovém kroužku přetáčel tak nešťastně, že omezoval volný pohyb pelety po D-montáži. S malým obratlíkem vše funguje, jak má.

klasickou zarážku se stopperem – jako stopper lze použít prakticky cokoliv o větším průměru, než je středová díra v peletě, např. kousek plovoucí pěny, půlku boilie, ať už plovoucího, či potápivého, tygří ořech nebo menší peletku.

Peleta bez díry

Nastražení je stejné jako u boilie, stačí vyvrtat díru a použít klasickou zarážku. Většinou je nutné použít tenký a ostrý vrtáček, protože pelety rády při vrtání praskají.

Peleta s dírou i bez díry

silikonový kroužek (D-montáž, na vlasu, ve smyčce)

silikonový kroužek přímo na háčku – aby zásek seděl, jak má, je nutné použít větší háčky


Nastražení vnitřkem pelety

Bez ohledu na způsob použití se montáže využívající silikonový kroužek nehodí na razantní náhozy.

Prodloužení životnosti pelety na háčku

Necháme-li pelety nasát např. lososovým olejem, dosáhneme tím výrazného prodloužení doby jejich rozpadu.

Používáme-li pelety s dírou, lze rozpad pelety zpomalit ucpáním středového otvoru. K ucpání můžeme použít např. těsto na boilie. Kromě toho, že těsto zpomalí rozpad pelety, navíc také rychle uvolňuje do svého okolí atraktivní látky, čímž láká ryby. Na druhou stranu však relativně snadno přijímá vodu a pozvolna rozpouští peletu i zevnitř. Dlouhodobějším řešením je zakápnutí středové díry voskem ze svíčky. Peleta se potom odmáčí pouze ze své vnější části, díky čemuž na háčku vydrží mnohem déle.


Nastražení pomocí silikonového kroužku po obvodu pelety

Zatraktivnění pelety

I pelety, které jsou bezesporu atraktivní samy o sobě, lze ještě účinně „doladit“. Možností zatraktivnění existuje celá řada, záleží pouze na tom, co jste ochotni vyzkoušet.

Uvedu pár osvědčených možností:

Nechat pelety nasát v lososovém oleji nebo tekuté potravě – k masovým peletám nejraději používám tekutou potravu na bázi jater, k ostatním pak CSL nebo Red Venom od CC Moore, který vytvoří kolem pelety silný červený zákal. Vše lze obohatit ještě přidáním malého množství esence, esenciálního oleje či sladidla. K danému účelu se výborně hodí také např. Maggi či Worchester.

Nanést na pelety rozprašovačem vrstvičku ze směsi sladidla, esence a malého množství vody. S esencí je nutné zacházet opravdu opatrně, protože když jí použijete moc, docílíte spíše odpuzujícího účinku.

Navlhčit pelety lehce vodou, tekutou potravou či olejem a zasypat extraktem (používám olihňový nebo játrový), rybími moučkami nebo něčím ostřejším (Robin Red, Spanish Pepper, chilli koření, …).

Zatraktivnění lovného místa


PVA + peleta + boilie

Peletový mix složený z pelet s různou dobou rozpadu způsobí, že některé pelety se rozpustí velmi rychle a vytvoří tím v lovišti okamžitý potravinový signál, kdežto pelety, které se rozpouští pomaleji, tento signál udrží v lovišti po delší dobu. Pelety s delší dobou rozpadu navíc déle drží svou pevnou strukturu a tvoří tak chutné sousto pro ryby.

Pelety a partikl používám velice rád, zejména pak kombinaci rychle rozpustných pelet (CSL, konopné) a drobného partiklu (řepka, konopí), a to v poměru 1:1 až 1:3. Cílem je pomocí pelet upoutat pozornost ryb a pomocí drobného partiklu přimět ryby neustále šmejdit v lovišti a hledat další a další zrníčka.

Pelety a Method Mixy jsou výborným řešením na rychlé chytání na řekách. Připravím si plavačkovou směs, do které vmíchám tolik pomalu rozpustných pelet, aby šly z krmení utvořit koule. Tyto koule krmení poté naházím či nastřílím prakem do loviště. Koule se za chvilku začne rozpadat a proudem začnou putovat lákavé voňavé částečky plavačkového krmení, zatímco těžší peletky se drží na místě dopadu krmné koule nebo se pomalu kutálí po dně. Modifikované řešení používám i na stojatých silně zabahněných vodách – plavačkové krmení musí být kypřejší a lehčí a peletky spíše rychle rozpustné, protože mým cílem je, aby se krmení nepropadlo vrstvou bahna, ale drželo se spíše v jeho vrchní části.

Pelety a boilie k sobě zkrátka tak nějak patří. Zpravidla se však chytá na boilie a peletami se vnadí. Několikrát jsem již zažil situaci, kdy se mi nedařilo dosáhnout záběru na boilie, ačkoliv se v lovišti ryby zcela evidentně pohybovaly. K záběru mi pomohla prostá změna – sundal jsem boilie a pod háček nastražil peletu. Nevím, proč ryby tenkrát ignorovaly boilie, důležitější však bylo to, že se na mé lovné místo chodily pást na pelety a mně se na to podařilo včas přijít.


Peletový mix

Zatraktivnění okolí háčku

PVA – Drobné i větší pelety lze dostat do bezprostřední blízkosti háčku pomocí PVA pytlíku či punčochy. Pelety s dírou se dají k háčku připevnit klasickou PVA šňůrkou, což je velice snadné a rychlé. Mým favoritem je vytvoření malé, avšak peletami doslova napěchované „patrony“ z PVA punčochy, kterou navléknu na háček s plovoucí granulí. Po dopadu na dno se PVA rozpustí a nad hromádkou potápivých pelet se lákavě vznáší jedna plovoucí. Funguje to zcela spolehlivě. Na řekách používám větší „patronu“ ze směsi těžších a lehčích pelet, o rozptyl krmení do okolí se postará proud.


Peleta Red Fish + gumová kukuřice

Peleta s peletou – Přímo na vlas lze navléknout dvě pelety – jednou s delší dobou rozpadu a druhou s kratší. Strach z toho, že se jedna peleta zcela rozpadne a druhá bude viset na dlouhém vlasu, je zcela zbytečný – kaprům to nevadí a nasají do sebe i peletu na vlasu dlouhém až 8 cm. Na takto dlouhém vlasu se mi osvědčily háčky maximálně do velikosti č. 4. Místo pomalu rozpustné pelety lze samozřejmě použít i boilie.


Lysec s váhou 14 kg chycený na peletu, teplota vody byla jen 6 ºC

Tak, a exkurze do světa pelet je u konce. Co říct závěrem? Snad jen to, že ani pelety nejsou zázračné, avšak jejich úspěch je zaručen, pokud se použijí správným způsobem, na správném místě a ve správný čas. Správně! Všechno to závisí na praxi a zkušenostech. Proto vám přeji mnoho úspěchů a trpělivosti při získávání nových poznatků u vody.

S pozdravem „Co sežereš, nechytíš“

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (29 reakcí)

Přečteno: 17 039x
Průměrná známka: 1.27

NPeletománie, 1. část

Pelety se v posledních letech stávají stále populárnějšími, a to nejen jako návnada, ale také coby účinná nástraha.