Spicy tuna po česku

- Milan Tychler

Vnadicí směs s příchutí pikantního tuňáka je velmi oblíbená v Anglii, ale u nás se s ní prakticky nesetkáte. Výjimku tvoří pouze boilie s touto příchutí. Tato směs přináší skvělé výsledky v teplých letních měsících a funguje spolehlivě až do pozdního podzimu. Vzhledem ke špatné dostupnosti jsem se rozhodl vytvořit si směs vlastní z dostupných surovin. Po několika pokusech jsem dospěl k poznání, že tato směs se dá docela snadno vyrobit s poměrně malými náklady, a její účinnost je naprosto srovnatelná s originálním výrobkem, ne-li lepší.


Plnění krmítka


Jako nástrahu lze použít i masné červy

Směs používám do krmítek typu method feeder, a proto jí nepotřebuji mnoho. To ještě více snižuje náklady. Imponuje nejen kaprům, ale s oblibou si na ní pochutnají i velcí cejni a také velcí karasi. V tekoucí vodě se mi osvědčila i při lovu parem.


Použité ingredience – chilli omáčka a drcený tuňák

Rybí anebo neutrální jemnější směs


Základem této směsi může být jakákoli neutrálně laděná vnadicí směs nebo směs s lehkým přídavkem rybí moučky. Směs může být jemná i hrubozrnná, na tom příliš nezáleží. Na chladné období doporučuji směs jemnější.


Přidáme konzervu tuňáka

Chilli nemusí být mnoho


Dalšími surovinami jsou konzerva drceného tuňáka v oleji a tekutá pálivá chilli omáčka. Vyzkoušel jsem několik různých výrobků a zůstal jsem u levných, protože jsem mezi nimi skutečně kromě ceny nenašel jiný rozdíl.


Vše promícháme a prohodíme přes síto kvůli oddělení hrudek a provzdušnění

Kousky masa jsou ve směsi dobře patrné


Postup výroby směsi je opravdu jednoduchý. Do půl až tři čtvrtě kilogramu směsi vyklepnete jednu plechovku drceného tuňáka i s olejem a přidáte půl decilitru pálivé chilli omáčky. Vše dobře promícháte a podle potřeby upravíte konzistenci přidáním vody.


Jedno zrnko kukuřice úplně stačí

Pro krmítka plnění použijeme formičku


Směs propasírujte přes síto, třeba i dvakrát. Hotová směs je opravdu pikantní, silně aromatická a obsahuje lákavé kousky a vlákna rybího masa.


Naplněné krmítko

Směs se velmi dobře rozpouští


Použít můžete jakékoli krmítka method feeder. Já mám nejraději krmítka s formičkou. Směs je mastná a z formičky se proto snadno vyklopí. Lovím s velmi krátkým návazcem, přibližně 7 cm, a nejčastější nástrahou je jedno zrnko kukuřice nastražené mimo háček nebo peleta. Chytat se dá i s masnými červy. Když je ukryjete v krmení, drobné ryby se na ně hned nedostanou, ale ty větší je najdou velmi rychle.


Směs je skvělá na kapry

Neodolal ani pěkný karas


Byl jsem poměrně skeptický ohledně lovu s tímto krmítkem na řece, ale po několika pokusech jsem názor změnil. Funguje i na řece skvěle, jen je třeba krmení více smáčknout.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (66 reakcí)

Přečteno: 13 395x
Průměrná známka: 1.14