U svěráčku - „Carp Tuty“

- Ála Richie

Horké letní měsíce nám muškařům mnohdy neumožňují navštěvovat pstruhové vody se scénářem pravidelného celodenního zdolávání aktivních ryb tak jako zpočátku sezony.

Salmonidé jsou v takovém období naopak aktivní pouze časně z rána nebo pozdě večer, přes den přežívají letní „pařáky“ v okysličených a nejstudenějších partiích řek a jezer (u dna) a nejsou prakticky, až na některé výjimky, vůbec aktivní.

V takových dnech máme tři možnosti:
a) Plýtvat drahocennou energií na pstruhových vodách.
b) Obléct si plavky a celý den proležet u vody.
c) Zůstat věrný své „nemoci“ a vyrazit úplně jiným směrem – a to na lov vyhřívajících se kaprů.



Muška, kterou jsem zvolil pro tento díl, je výbornou volbou právě na letní lovy kaprů pod hladinou. Při vyvíjení mušky Carp Tuty jsem původně vycházel z klasických pakomárových mušek, které se běžně používají při jezerním muškaření – při lovu pstruhů.

Carp Tuty jsem pro tyto účely začal vázat ve větších velikostech, neboť kapry je nutné zaujmout ihned po dopadu mušky do jejich teritoria. Během odpočinku při letním slunění a čerpání kyslíku z hladiny musejí mít důvod se po mušce aktivně ohnat a nasát ji, jako masité sousto.

Hlavním hnacím motorem pro úspěšný den muškaře, který se v letních měsících orientuje na lov kaprů pod hladinou, je ovšem samotný styl lovu.



Způsob lovu a výbava

Velice důležité je najít hejno ryb. V případě, že narazíte na rychle plující samotáře mimo skupinu, šance na úspěch se velice zmenšuje. V takovém případě běžte raději dál a neztrácejte čas pokusy o ulovení takové osamocené ryby!

Dobrý tip: Před vlastním lovem obejděte celý revír (malé rybníky), nebo alespoň jeho nejatraktivnější části (rozsáhlá jezera), kde byste výskyt kaprů pod hladinou mohli očekávat!

Tyto průzkumy jsou velice důležité. Během nich můžete odpozorovat aktivitu a chování ryb i další faktory a podle toho se pak při vlastním lovu zachovat – poznatky z průzkumu přenést do praxe!

Kapři a amuři se mnohdy vyskytují i poblíž volně plujících překážek (vodní řasa, lakušníky, napadané větve po letní bouřce…), které jim poskytují zdánlivou ochranu. Ryby se tak maskují před predátory. Rovněž převislé větve stromů nad vodní hladinou jsou výborným optickým úkrytem, o rákosí ani nemluvě.

Pokud narazíte na početné hejno vyhřívajících se ryb na volné vodě, máte takřka vyhráno. Musíte ovšem dávat velký pozor, abyste nepoplašili ryby v celém hejnu. To se může stát hlavně špatným hodem s těžkým dopadem šňůry na vodní hladinu v blízkosti ryb, popřípadě nesprávnou prezentací mušky (rychlé tažení, nepřirozený pohyb, tažení mušky přes ryby…). Dbejte proto hlavně na to, abyste se k hejnu přiblížili co nejtišeji a co nejblíže (ať už při lovu ze břehu, či z boatu) a abyste nahazovali co nejjemněji, jak jen to umíte.

V této problematice jsou mé zkušenosti z různých revírů odlišné. Například, když došlo k poplašení ryb (byť i zaseknutím a zdoláváním jedné ryby z hejna), mohl jsem na jednom revíru pozorovat situaci, kdy ryby se rozjely pár metrů mimo původní stanoviště, ovšem po chvíli byly opět v klidu a daly se chytat na jiném místě. Na jiném revíru (přírodnějšího charakteru) jsem naopak po prvním poplašení ryb mohl opustit revír a nebo si dát několikahodinovou pauzu v lovu, neboť poplašené ryby zmizely ke dnu a aktivní pod hladinou byly opět až druhý den. Proto je velice důležité „osahat si“ terén a v žádném případě nejednat zbrkle, aniž byste věděli, jak se ryby po vašem neuváženém kroku zachovají.

Při způsobu, který se nazývá „sight fishing“ – „chytání na oko“ a je na lov kaprů pod hladinou z mých zkušeností nejvhodnější, je velice důležité neunáhlit se při vlastním zasekávání ryby. Tato metoda je velice vzrušující, neboť můžete pozorovat, jak kapr pomalu nasává vaši mušku. Negativní stránkou věci ovšem je, že právě to, že máte celý proces záběru ryby jako na talíři, může způsobit, že předčasně seknete a mušku rybě vytrhnete z tlamy. Ryba si po chvíli samozřejmě uvědomí, že něco není v pořádku a většinou zmateně odpluje, nebo pokud ji škrábnete háčkem, poplaší se a šance na její ulovení je ztracená.

Krátce k výbavě

Při lovu kaprů popsanou metodou se mi nejvíce osvědčila sestava prutu kategorie 3–6wt v délce 9 stop s intermediální šňůrou nebo šňůrou Hower v barvě clear, tedy čirá. Záleží hlavně na podmínkách, v jakých budete lovit, a jak velké kapry či amury můžete zapřáhnout!

Určitě je vhodné používat silnější průměry fluorokarbonového návazce (0,16–0,22 mm), čímž omezíte riziko utržení ryby a v případě, že vám kapr zajede do nějaké plovoucí překážky či vázky, ho z ní můžete silnějším tahem uvolnit, aniž byste, v důsledku podcenění síly vlasce, rybu hned urazili!



Používaný vázací materiál

Háček: Na mušku Carp Tuty a pakomárové mušky obecně nejraději používám háčky s označením H330BL velikosti č. 8–12 a háčky typu H300BL velikosti č. 10–14. Jedná se samozřejmě o bezprotihrotové háčky s ostrým hrotem, hlubokým obloučkem a celkem slušnou pevností. Při lovu kaprů a amurů v rákosí a v zarostlém vodním terénu raději volím pakomáry navázané na háčcích H300BL, které pokládám přeci jen za pevnější než H330BL. U těch se mi občas stalo, že při „páčení“ kapra z hustého porostu háček nevydržel silný tlak a mírně se narovnal, což znamenalo ztrátu ryby. Na volné vodě, kde je dostatek prostoru a času na zdolávání, se nebojím použít H330BL. Na druhou stranu opět myslete na to, že čím dříve rybu zdoláte (i na volné vodě, kde nehrozí riziko překážek a rybu můžete vodit déle), tím méně bude z boje vyčerpaná a tím dříve bude připravená bez přílišné únavy odplout.

Nit: Nejlepší volbou je nit v barvě celé mušky – v tomto případě černá pevná nit. Důležitý je i průměr nitě, který nám do jisté míry zajišťuje štíhlou siluetu celé mušky, takže nejlépe se hodí průměry do 0,06 mm.

Tělíčkový dubbing: Používám výhradně dubbing ze srsti tuleně – seal dubbing (popřípadě gleamy dubbing, což je umělá imitace tulení srsti). Nespornou výhodou jsou výborné vlastnosti, které tulení srst pod vodou projevuje – lom světla, lesk, hrubá silueta… Nevýhodou je horší manipulace se srstí při vlastním vázání, a to nanášení dubbingu na nit, dále i vyšší cena tohoto typu dubbingu. Když váži mušku Carp Tuty na lov kaprů a amurů, volím z 90 % černý seal dubbing, protože muška z tohoto dubbingu je při lovu metodou „sight fishing“ nejlépe vidět. Mohu ji pod hladinou dokonale sledovat a ihned reagovat zásekem, když muška zmizí v kapří tlamě.

Kroužkování: Pro tento účel používám černý flexi floss o průměru 1 mm. Jedná se o jakousi plochou pololesklou gumičku, která se skládá z jemných pružných vláken. Jak uvádím v postupu vázání, při kroužkování tělíčka tento materiál napínám, abych zároveň fixoval tělíčkový dubbing. Zpočátku jsem se bál, že tento materiál bude v kombinaci s napnutím a stykem s vodou podléhat puchření, ale ani u jedné mušky Carp Tuty se mi to ještě nestalo, takže ho mohu s jistotou doporučit. Další možností je použití půlkulatého průsvitného bodyglassu, který se na kroužkování imitací pakomářích kukel používá primárně.

Hruď: Hruď vážu ze stejného materiálu jako tělíčko – black seal dubbing (gleamy dubbing) , jen ji vážu objemnější, což ve výsledné siluetě mušky výborně kontrastuje s tenkým tělíčkem.

Zárodky křídel – „líčka“: Používám stejný materiál jako na kroužkování tělíčka – flexi floss 1 mm, ovšem v tomto případě v barvě Red (červená). Jedná se zároveň i o jakýsi „spouštěč“ záběru, který překrývá černou hruď a tím vytváří kontrastní přechody, jež jsou pro rybu mnohdy velice atraktivní.

„Dýchací orgány“: Vzhledem k tomu, že s muškou chytám jako propadávanou pod vodní blankou, nepoužívám CDC, které by mušku zachytilo přesně ve vodní blance (princip mušek typu Shuttlecock), ale bílé peří marabou. To se pod vodou krásně rozplyne, zachytává vodní bublinky a působí velice přirozeně jednak jako reálné dýchací orgány pakomáří kukly, tak i jako kontrastní bod spolu se zárodky křídel z flexi flossu oproti černé mušce.

Lak: Je to neopomenutelná součást vázacích materiálů, slouží k fixaci mušky v jednotlivých mezikrocích a ke konečnému zalakování černé hlavičky vytvořené z vázací nitě.



Popis postupu vázání


Krok 1: V první fázi vázání si upevníme bezprotihrotový háček H330BL bronze do čelistí svěráčku a naneseme základovou vrstvičku laku po celé délce háčku. Několika oviny si přichytíme tenkou černou vázací nit.


Krok 2: Do vytvořeného základu pevně přichytíme černý flexi floss (popřípadě půlkulatý bodyglass). Při přivazování tohoto pružného kroužkovacího materiálu se přesuneme až k obloučku háčku, odkud budeme tvořit samotné tělíčko mušky.


Krok 3: Z černého tuleního dubbingu vytvoříme souměrné tělíčko, které vyčešeme suchým zipem. Tato část mušky by měla být co nejdelší, a proto začínáme nejlépe v polovině obloučku háčku a dubbování zakončujeme ve třech čtvrtinách délky háčku.


Krok 4: Nadubbované tělíčko překroužkujeme černým flexi flossem, kterým vytvoříme efekt okysličeného segmentovaného tělíčka kukly pakomára. Flexi floss na konci zafixujeme vázací nití a zbytek odstřihneme. Flexi floss při kroužkování napínám, aby utahoval celé tělíčko a aby nehrozilo, že se uvolní, když se muška namočí. Vyčesání dubbingu suchým zipem můžeme ještě jednou zopakovat a rovněž je dobré vytahat pinzetou delší chloupky, které jinak trčí nepřirozeně z dubbingu.


Krok 5: Z oranžového flexi flossu přivážeme dvě krátké „stopky“ směřující dozadu. Stopky je nejlépe navazovat každou zvlášť a průběžně se ujišťovat, že jsou přivázané opravdu přesně na boku a naplocho. Vyhneme se tak nepřirozenému překrucování materiálu při přetahování přes hruď mušky v kroku 8.


Krok 6: Přivážeme jemný snopeček bílého peří marabou a před očkem ho zatrhneme (nikoliv zastřihneme!!!) na požadovanou délku, která by měla být cca 4 mm (úměrná k velikosti celé mušky). Nití se vrátíme na konec hrudní části a vytvořený prostor pro hrudní dubbing zalakujeme.


Krok 7: Nadubbujeme hustou hruď z černého dubbingu tuleně a jemně ji vyčešeme suchým zipem. V této fázi nanášíme více dubbingu, neboť hruď musí být objemnější než štíhlé tělíčko a musí být patrné jasné rozhraní těchto dvou částí.


Krok 8: Přehneme „stopky“ z oranžového flexi flosu směrem k očku háčku přes hruď, čímž vytvoříme imitaci zárodků křídel. Rovněž zde stejně jako u kroužkování natáhneme flexi floss přes hruď a poté zafixujeme nití. Před „dýchacím ústrojím“ z bílého peří marabou vytvoříme malou černou hlavičku z vázací nitě, kterou zakončíme ztracenými uzly a důkladně ji zalakujeme. Celou mušku můžeme ještě zakončit celkovým vyčesáním suchým zipem a muška Carp Tuty je připravená do boje!

Slova na závěr

Toto léto jsem trávil hlavně cíleným lovem kaprů na mušku. Teploty a jasná obloha s rozpáleným sluncem tomu přály, a tak jsem zažil mnoho krásných a adrenalinových chvil, když jsem se plížil ke kaprům a amurům, nabízel jim své mušky přímo „před čumák“ a pak jsem zdolával tyto bojovné ryby Čech.

Kapry jsem lovil z boatu, ze břehu a častokrát jsem i po prsa zabrozený v bahnitém rybníku servíroval Carp Tuty přímo před kapří tlamy pouze na délku prutu – bez nahazování.

V tomto měsíci je ještě stále šance strávit hezký a úspěšný den cíleným lovem kaprů pod hladinou! Proto neváhejte, navažte si pár mých vzorů a zkuste štěstí s Carp Tuty!



U dalšího dílu rubriky „U svěráčku“ se těší Ála.

Catch & Release Forever!

Autor: Ála Richie - ®

Diskuse k článku (23 reakcí)

Přečteno: 11 880x
Průměrná známka: 1.09

NU svěráčku - „Conehead Octopus“

Tato muška se mi stala jakýmsi skautem-průzkumníkem na neznámých vodách, ale pro první momenty lovu i na vodách známých.

NU svěráčku - „Rhyacophila Barbus Tungsten“

Pro květnový díl rubriky „U svěráčku“ jsem si pro vás vybral svůj oblíbený říční vzor mušky určený především pro parmy.

NU svěráčku - „Gentle Sparkler“

Tentokrát jsem si pro vás připravil vzor mušky s celoročním použitím, který je velice typický a oblíbený pro lov na jezerech v Anglii.

NU svěráčku - Winky Ghost

Nastal čas, kdy většina muškařů uzavřela svou letošní sezonu a dala rybám zasloužený čas klidu a odpočinku pro načerpání nových sil na zimu.

NU svěráčku - Little Booby Boy

Podzim je pro muškaření neobvykle krásné období. Příroda se barví do překrásných odstínů, voda nabývá čistoty křišťálu a ryby se připravují na dlouhou zimu vydatným krmením pro doplnění síly a energie.

NU svěráčku - Beadheart Cactus

Pro další epizodu našeho vazačského seriálu jsem zvolil svou naprosto nejoblíbenější mokrou mušku.

NU svěráčku - Cheeky Devil Matuka

Předmětem dnešního článku bude můj favorit mezi drobnými a střízlivými vzory říčních streamerů, které svou celkovou lehkou konstrukcí mohou být použity jako větší mokré mušky.

NU svěráčku - Goldhead Chenille Bloodhound

Dnes jsem si pro vás vybral oblíbený vzor lury/stremeru, mou jezerní variantu nesmrtelné klasiky jménem Wooly Bugger.

NU svěráčku - Grey Knight

Pro první díl nové rubriky jsem vybral svůj oblíbený vzor streameru.