Na konci vlasce háček? Ne, zkuste krmítko!

- Milan Tychler

Klasickými feederovými sestavami jsou průběžka a nebo páternoster. S těmito sestavami chytá drtivá většina rybářů používajících feederové pruty, a protože jim tyto sestavy fungují, nemají žádný důvod cokoli měnit.

Naprosto souhlasím s tím, že fungují skvěle, ale vůbec není na škodu čas od času vyzkoušet také něco jiného…



Když se pozorně rozhlédnete okolo sebe, zjistíte, jak se trend feederového chytání pomalu mění, a možná i vy máte tak trošku pocit, že byste chtěli anebo měli něco změnit. Rybáře lovící touto technikou delší dobu už chytání menších a středně velkých ryb tolik neuspokojuje a hledají jiné možnosti. Obyčejně obrátí svou pozornost k větším rybám, než jsou plotice, cejni a menší kapři, a snaží se chytat spíše větší exempláře těchto ryb.



V praxi to znamená, že musí hledat tyhle ryby dál od břehu, v klidové zóně, kde se zdržují, protože většina velkých ryb je opatrnější než jejich menší příbuzní. Masné červy, pečivo a hnojáčky na háčku častěji nahrazuje kukuřice, pelety a menší boilie, protože tohle jsou nástrahy, které k lovu větších ryb patří. Také pruty kategorie medium se nahrazují pruty tužšími, ale v tomto případě se mnoho rybářů nechce loučit se svými pruty a mají pocit, že by měli zůstat u svých jemnějších prutů. A tak hledají jiné cesty jak nahodit dál i s tím nářadím, které mají.

Mnoho možností ale není. Zvětšení navijáku v případě prutu s malými očky nic podstatného neřeší, protože to délku hodu zásadně neprodlouží. Mnohem účinnějším řešením je kupodivu jednoduchá změna koncové sestavy a krmítka. Když nahradíte běžné feederové klecové krmítko s otevřenými konci koncovým otevřeným krmítkem, nebo dokonce i krmítkem typu method feeder, a jako koncovou sestavu použijete obrácený páternoster, ve kterém je krmítko na konci sestavy s kratším návazcem na bočním přívěsu, vaše hody se nejen prodlouží, ale také zpřesní.



Pokud nemáte takové krmítko v koncovém provedení, ale máte jen průběžné, vůbec to nevadí, můžete ho klidně použít. Já to řeším tak, že na vlasec navléknu gumovou zarážku, pak krmítko a na konec vlasce připevním jako zarážku kovový kroužek nebo obratlík. Krmítko se o něj opře a proti pohybu na vlasci ho zajistím zarážkou umístěnou nad krmítkem.

Ve výhodě bude ale jednoznačně ten, kdo používá feederové pruty s velkými očky, a to i na špičce v kombinaci s navijákem velikosti 3000–4000.

Při ideálním sladění nářadí budete moct házet i o více než dvacet metrů dál oproti standardu, a to i bez toho, abyste museli vyvíjet nějaké zvláštní úsilí navíc. Na některých vodách to nemusí hrát vůbec žádnou roli, a na jiných zase naopak zcela zásadní.



Způsobů, jak uvázat tuhle koncovou sestavu s krmítkem na konci vlasce, je mnoho. Určitě se vyplatí použít v koncové sestavě kus silnějšího vlasce jako kmen. Sestava se pak bude méně motat. Další možností je využít helikoptérovou montáž, kde se návazec může při letu otáčet díky závěsu okolo kmene, což také eliminuje zamotávání.





Návazec je v případě koncového krmítka kratší, a proto je vhodné používat nastražení mimo háček. Obvykle vám stejně půjde o kapry a velké cejny, takže je vše v pořádku. V zásadě doporučuji dělat sestavu vždycky co nejjednodušší a nepoužívat v ní feederovou gumu. S tím, že bude sestava hrubší, se moc trápit nemusíte, zvláště pokud máte nástrahu umístěnu mimo háček. Hrubší sestava je méně náchylná na motání. Naopak jakákoli měkká pletenka anebo dlouhý návazec v sestavě všechno jen komplikují.





Dále je třeba správně vybrat nebo připravit vlastní směs do krmítka. Musí v krmítku dobře držet, ale také se z něj musí dobře uvolňovat. Jestliže chcete zapracovat do směsi masné červy, použijte červy mrtvé, kteří nerozbíjí krmení.



Záběry se projevují zcela zřetelně u nástrah na háčku, a ještě výrazněji u nástrah umístěných mimo háček, kdy se špička prostě ohne i s celým prutem. S koncovým krmítkem se dá chytat všude, ale primárně je to metoda určená k lovu na stojatých vodách. Já ji v rozporu s obecným doporučením používám ve velmi jemném provedení s maličkými krmítky také na malých vodách k lovu menších ryb a všude tam, kde se musí velmi přesně a tiše nahazovat. Jelikož tahle sestava dobře létá, dá se její let také dobře korigovat. Na hladině dokáže přistát jen s maličkým plesknutím, což je na mělkých vodách důležité. K takovému lovu používám spirálová krmítka bez zátěže. Je to přesný opak toho, co zde píšu, ale alespoň vidíte, jak je sestava s koncovým krmítkem variabilní. Jen ji zkuste a uvidíte, že vám tato má slova kapři, cejni i líni brzy potvrdí.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (20 reakcí)

Přečteno: 24 673x
Průměrná známka: 1.3