Lov amurů na ovoce

- Pike

Nejdříve bych Vás rád upozornil, že níže popsaný způsob lovu se týká spíše menších vod, jako jsou slepá ramena, menší nádrže a střední toky řek. Lov amurů na velkých plochách má své specifika a já s ním nemám tolik zkušeností.

Náčiní: Při lovu amura je velice důležitý výběr správného prutu a navijáku. Prut musí být alespoň 2,8 m dlouhý, ideální délka je kolem 3,3 – 3,6 m, spíše měkčí a dostatečně pružný, aby mohl čelit výpadům amura blízko břehu. Myslím si, že dnešní kaprové děličky o zátěži 2lb – 2 ¼ lb a délce 3,66 m jsou na lov amura jako stvořené. U navijáku je velice důležitá jemně a spolehlivě pracující brzda, protože zejména v blízkosti břehu jsou výpady a úniky amura velice prudké. Důležitou roli hraje také výběr kvalitního a pevného vlasce. Kvalitní vlasec renomované značky o průměru 0,27 mm je dostačující, ale ani průměr 0,32 nic nezkazí. Háček musí být dostatečně velký a pevný, protože není většího neštěstí, když se Vám při zdolávání zlomí či ohne. Já sám jsem velice spokojen s háčky značky Mustad. Pokud lovíme na krátkou vzdálenost, tak olůvko není ani zapotřebí, jinak doporučuji spíše olůvko lehčí – o hmotnosti kolem 15 gramů. Montáž používám průběžnou. Na závěr nesmím zapomenout na dostatečně velký a hluboký podběrák, protože většina ulovených amurů má hodně přes 50 cm.

Výběr místa a doby lovu: Na amura nesmíme čekat, amura si musíme najít. Z pozorování jsem zjistil, že amuři každý den projíždí určitou trasou nádrž. Proto je důležité tuto trasu zjistit. Tyto krásné ryby většinou proplouvají kolem rákosu a dalších vodních rostlin, kde nachází svoji potravu. Často také sledují staré koryto se zbytky keřů a stromů. Rovněž doporučuji lovit na místě, kde do vody padají z okolních stromů dozrálé plody trnek, mirabelek, třešní a višní. Zde stačí často nahodit jen 1 či 2 metry od břehu, je-li tam dostatečná hloubka. Doba lovu závisí na tom, kdy amuři proplouvají naším vyhlédnutým místem. Jednou jsem zjistil, že na jednom „fleku“ se amuři objevují pravidelně kolem 7 hodiny. Ať jsem dělal co jsem dělal, 90 % záběrů přicházelo pravidelně mezi 6:55 a 7:05. Jednou za čas přišel záběr trochu později a to podle toho, jak dlouho jsem dokázal udržet hejno ryb zakrmením na lovném místě. Často jsem pak pozoroval, že kolega sedící 20 m vedle mne měl záběry v 7:45, kdy já už neměl ani ťuk.

Nástrahy: Lov amurů na ovoce má jednu výhodu. V každém období lze použít jinou nástrahu a to podle toho, jak ovoce dozrává. Koncem května a v červnu používám třešně a višně, v červenci, kdy už po nich není ani památky právě dozrávají mirabelky a v srpnu a září lze použít trnek (švestek pro rybáře z Čech). Třešně, višně a mirabelky nastražujeme celé i s peckou. Háček vedeme těsně vedle pecky, ne přes pecku – hůře by se nám sekalo. Trnky používám vypeckované - podle velikosti buď v celku nebo půlené.

Způsob lovu: Když máme vybrané vhodné místo, je dobré ryby na naše nástrahy připravit. Je totiž možné, že se amuři s ovocem ještě nesetkali. Proto vybrané místo alespoň týden prohazujeme vybraným ovocem. Pokud je amurů v revíru hodně můžeme vnadit i 150 až 200 plody denně. Jak je ale známo, nic se nemá přehánět. Na vodách kde je amur na ovoce zvyklý, můžeme vnadit méně a kratší dobu. Máme – li zavnaděno můžeme začít s lovem. Můžeme lovit jak na těžko tak i na plavanou. Splávek nemusí být nijak jemně vyvážen, amur bere docela poctivě. Lovíme – li na menší hloubce, tak můžeme požít obyčejný husí brk na pevno bez olůvka. Při lovu na položenou používáme lehké čihátka, abychom amůra neodradili. Záběr se většinou projeví jako pomalá přerušovaná jízda. Poté musí následovat důrazný zásek. Často se stane, že amura vůbec nezasekneme, i když záběr byl přímo ideální. Při zdolávání není radno spěchat. Amur z počátku neklade příliš velký odpor, ožívá často až u břehu, kdy začne s prudkými výpady do stran. Zde se teprve ukáže, jak je nutné mít dostatečně povolenou brzdu.

Závěr: Na závěr se ještě zmíním o tom co mě jednou amuři provedli. - Jednou jsem se vydal na své oblíbené slepé rameno, kde jsem měl zakrmené třešněmi. Věděl jsem, že daným místem pravidelně projíždí kolem 7:00 hejno amurů. Nevstával jsem proto brzy a k vodě dorazil v 6:30. Můj flek, kde jsem už předtím několik amurů ulovil, se nacházel na vysokém břehu obklopeném z levé i pravé strany keři mirabelek přesahujícími asi 1,5 m do vody. Za pět minut jsem nahodil asi 10 metrů od břehu a začal si číst noviny ( To dělám na každé docházce). Když se blížila sedmá hodina, tak jsem denní tisk odložil a soustředil se na „policajty“. To co za chvíli následovalo je téměř neuvěřitelné. V 7:01 ( akorát jsem se díval na hodinky) se rozjel policajt na pravém prutu. Následoval zásek, brzda se jen protočila a prut byl ohnutý jako luk. Za chvíli se mě podařilo dostat amura ke břehu, kde se mi také ukázal. Mohl mít tak 70 až 75 cm. Už jsem si připravoval podběrák, ale k mé smůle si to amur namířil do pravého mirabelkového keře ve vodě. Zastavit bohužel nešel, protože jsem v té rychlosti nestačil ani přitáhnout brzdu, i když pochybuji, jestli by to pomohlo. Zkoušel jsem ho z keře dostat, ale podařilo se mě jen urvat vlasec. Celý rozklepaný si sedám na lavičku a že si navážu háček. V tom mám ale záběr na levém prutu. Ten byl nahozen asi 1 metr od prvního prutu. Po záseku se bohužel celá situace opakovala jen s tím rozdílem, že amur zajel pro změnu do druhého mirabelkového keře. A to mě kdosi říkal, že amuři do úvad nejezdí. Cha cha. Byl jsem tak akorát na infarkt. Od obou záběru uběhlo asi 5 minut a bylo zajímavé, že jsem při poměrně hlučném zdolávání nevyplašil krmící se hejno jinak plachých ryb. Než jsem navázal oba pruty bylo 7:30 a ten den jsem už záběr neměl.

Autor: Pike

Přečteno: 30 655x
Průměrná známka: 1.76

NJeden na jednoho - lov amurů

Lov amurů na stojaté vodě spočívá v absolutní přirozenosti nástrahy při lehké položené.

NAmuři – praví bojovníci

Zjistili jsme, že více záběrů měl vždy ten, který se barvou vlasce více přiblížil barvě dna.